Патладжан! Като бях малка единството хубаво в този зеленчук беше името му което ми звучеше забавно. Нито цвета, нито вкуса, нито това, което се опитваха да правят с него като го печат, мачкаха и пържеха не събуждаше апетита ми. Сега, ако има как ще купя сто патладжана от магазина и ще измъкна още два под блузата си, едрогърдо поднасяща се към касите. Токова да го обичам, а май и любовта ми расте с всеки изминал ден.
Искам днес да ви зарадвам с още една рецепта от семейния тефтер, тази на мама. Сега като има пълнени патладжани или тиквички, винаги й ходя да гости " че отдавна не съм я виждала". Реших да я споделя и с вас, защото понякога с нея си ги готвим заедно, сядаме горещата чинийка-вкусотийка и си пускаме някой женски филм, който да обсъждаме.
Можем да се смеем, да въртим очи на някоя двайсетгодишна героиня с десетгодишен син, същата влюбена в 50 годишен богаташ със златно сърце и мускули от закалена стомана, но в компанията на домашно приготвената храна всяко съдържание се "смила" по-добре.
Почерпете се с най-вкусната вечеря идните дни с тази уникална рецепта, и разбира се, че може да ми благодарите по всяко време в каменарите. :)
Необходими продукти:
3-4 патладжана ( по-малки)
250 г кашкавал
250 г кайма
1 голям морков
1 1/2 червена чушка
1 голяма глава лук
1 слава чесън ( от малкия, български)
1 среден домат
1/4 връзка магданоз
черен пипер на вкус
сол
Започваме като измиваме патладжаните и махаме дръжките. Разполовяваме ги така, че да може да се застопорят добре след това ( сложете ги на дъска и като видите как стоят, ги разрежете напречно)
Издълбайте ги с остро ножче или лъжичка.
В една купа сложете сърцевината и овкусете с малко сол, а в друга купа сложете издълбаните патладжани, които също сме посолили. Оставяме всичко да престои около 30 минути, за да се отцеди от горчилката.
Това време ще ви е достатъчно да се захванете с плънката. Накълцайте на чопъра лука, а след това морковите и чушката заедно.
Накълцайте и чесъна, като ние слагаме домашен, бабински чесън и една глава си отива от нея. Тази рецепта обича чесън. :) Ако ползвате обаче чесън от пазара с размерите на мандарина, и две скилидки ще ви стигнат.
Отцеждаме плънката на патладжана от водата и също го минаваме през чопъра, така че да я накълца на палки парченца.
Приготвяме с и каймата, като ние често ползваме кайма, която сами мелим в месарския, затова и е безсолна.
Започваме: В тиган слагаме олио, колкото да покрие дъното. Изсипваме накълцания на дребно кромид и запържваме, докато омекне и стане прозрачен. Прибавяме и чесън, като работим на средна сила на котлона, тъй като е важно да не загори зеленчука.
Прибавяме след това каймата и запържваме докато омекне и се раздроби на малки парченца. Овкусявмае със сол и черен пипер. След това прибавяме морковите и чушката и също запържваме за още около 2 минути, а след това и вътрешността от патладжана.
Ако имате домашно или готово доматен пюре може да ползвате него, но ако не - и един среден домат ще ви свърши работа. Около 100-150 мл млени домати прибавяме към вече готовата кайма и запържваме, докато се сгъсти и водичката изври. Опитайте и подправете с още сол или пипер, ако е необходимо. ( Съвет: ако ползвате пресни домати, добавете и щипка захар, за да опие киселата жилка).
Накрая прибавяме и накълцания на ситно магданоз.
Измиваме патладжаните от солта и редим в подходяща тавичка. Запълваме с плънката добре и изравняваме с лъжичка, за да изглеждат по-красиво.
Слагаме малко водичка в тигана от плънката и я кипваме, така че хем да обере мазнината, хем и останалата плънка. Изсипваме я на дъното в тавата с патладжаните, така че да къкрят в нея и да омекват. Покриваме плътно тавата с фолио, така че да ги задушим и ги слагаме да се пекат на 200 градуса във фурната.
Печем с фолио около 20-30 минути, а след това печем още 10-15 без, докато останат на мазнина. Преди да ги извадим поръсваме с предварително рендосан кашкавал и ги оставяме да се запече добре.
Няма друга такава вкусотия казвам ви. Много рецепти има подобни, но тази е най-вкусната според мен. Опитайте я!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята , Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Здравейте, бихте ли пояснили в коя стъпка се добавя вътрешността на патладжана? Чета вече няколко пъти ама нещо не виждам :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, допълних в рецептата :) Благодаря за коментара :)
Изтриване