сряда, 8 септември 2021 г.

Шоколадов кекс с тиквички / Chocolate Zucchini Bundt Cake


Я, виж ти какво изнамери Люската из черновите. Точно онзи ден баба ме снабди с нова "доза" страхотни, малки, хрупкави тиквички и тъй като си сътворих доста нови рецепти с тях, се сетих и за този кекс. Приготвих го преди години, като снимките са от тогава, и си седи в чернови и чака да му напиша рецепта, та да види и той бял свят. Да, ама не. Аз все си намирам някоя нова мания и забравям за рецептите, а те се трупат ли трупат. Кажете ми как да се отърся от този вреден навик? Сега трябва да се ровя и да се чудя къде е рецептата на това чудо, та се наложи да гледам тефтери от 2017-та година, попаднах на рецепта на която съм написала името "Илиaна Балканска', за да не пропусна да я спомена като източник. И въпреки, че е минало не малко време, все още помня декадентския вкус на този богат на шоколад и сочност сладкиш.


Кекс, ама като торта!Пръстите ти потъват в сочната му текстура, а плътния шоколад на заливката, само допълва вкуса му, душата и цифрите на кантара. But i don`t give a flying zucchini! Лятото свърши, а сега взеха, че отмениха и очакваните фестивали и концерти, та освен да давя тялото си в подправени с водка плодови смутита и да се тъпча с всяка позната на човечеството рецепта от тиквички, друго не ми остава. Ама ако се замисли човек, не е зле и това. Даже никак, ако питаш мен :) 

Ето как да си приготвим тази вкусотия:

Необходими продукти: 
4 яйца 
450 г рендосани тиквички
300 г захар
300 г брашно
1/2 пак. бакпулвер
10 г сода бикарбонат
130 мл. олио
70 г какао
щипка сол


За украса: 
100 г тъмен шоколад
150 мл течна сладкарска сметана
шам - фъстък за украса


Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем до побеляване.


През това време пък в купа пресяваме всички сухи съставки


и ги разбъркваме докато станат еднородна смес.


Прибавяме тази смес към яйчената, на порции, редувайки с олиото. 


Накрая прибавяме рендосаните тиквички, като аз не ги изцеждам, за да бъде по-сочен кекса. 


Във форма за кекс, която предварително сме намаслили и поръсили с брашно, изсипваме кексовата смес. 


Печем кекса на 180 градуса , за около час, като може да поставите лист фолио след половин час, ако ви се стори, че отгоре се запича достатъчно. 

Ганаща за украса приготвяме по познатия начин, като в касерола загряваме сметаната до точка на кипене, след това махаме от огъня и прибавяме към нея нарязания на ситно шоколад. 


Разбъркваме докато сместа стане на крем, който ще се сгъстява докато се охлажда. Може да залеете кекса с него докато е още топъл и да се разтече или да го намажете на дебел пласт като крем.


Поръсете с шам -фъстък, а ако искате да предадете още по-специален вкус на кекса, добавите малко алкохол в ганаша - мента,  уиски или ром.


Изключително вкусен, сочен и изкусителен кекс, който ще накара и най-големият противник на тиквички да ги заобича. А, нали знаете, понякога трябва само една рецепта, за да отвори вратата към съвсем нова представа за даден плод или зеленчук.


Ако пък в хладилника ви случайно се въргалят няколко гушнали се тиквички, "поканете" ги в тази чудесна шоколадова "баня" и вижте колко вкусно изглеждат и се усещат : ) 
Режа ви парченце :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



11 коментара:

  1. Много добра рецепта Люси! ���� Страхотен стана и особено топъл е разкошен !

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Люси! Много се радвам, че съм те впечатлила с рецептата! Това е любимият кекс на моето семейство! Целувки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за чудената рецепта, Италианка :) Целувки и от мен :)

      Изтриване
  3. Здравей, Люси! Мисля да използвам тези съставки, за да направя мъфини за почерпка за рождения ми ден. Как смяташ, дали ще се получат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, галя :) Малко късичко отговарям сигурно, но няма причина да не станат, само ще се пекат по-малко време ;) Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
    2. Станаха прекрасни къпкейкове! Благодаря за чудесните рецепти!

      Изтриване
  4. Люси,
    тиквичките имат неутрален вкус и могат да се добавят и в солени, и в сладки печива.
    Прекрасен кекс се е получил.Илиана Балканска също твори прекрасни сладки и солени изкушения.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Така е! Не мога да спра да експериментирам с тях и тези дни сготвих сто рецепти с тях :) Поздрави и усмивки.

      Изтриване
  5. Мноооого вкусен се получи, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...