Я, виж ти какво изнамери Люската из черновите. Точно онзи ден баба ме снабди с нова "доза" страхотни, малки, хрупкави тиквички и тъй като си сътворих доста нови рецепти с тях, се сетих и за този кекс. Приготвих го преди години, като снимките са от тогава, и си седи в чернови и чака да му напиша рецепта, та да види и той бял свят. Да, ама не. Аз все си намирам някоя нова мания и забравям за рецептите, а те се трупат ли трупат. Кажете ми как да се отърся от този вреден навик? Сега трябва да се ровя и да се чудя къде е рецептата на това чудо, та се наложи да гледам тефтери от 2017-та година, попаднах на рецепта на която съм написала името "Илиaна Балканска', за да не пропусна да я спомена като източник. И въпреки, че е минало не малко време, все още помня декадентския вкус на този богат на шоколад и сочност сладкиш.
Кекс, ама като торта!Пръстите ти потъват в сочната му текстура, а плътния шоколад на заливката, само допълва вкуса му, душата и цифрите на кантара. But i don`t give a flying zucchini! Лятото свърши, а сега взеха, че отмениха и очакваните фестивали и концерти, та освен да давя тялото си в подправени с водка плодови смутита и да се тъпча с всяка позната на човечеството рецепта от тиквички, друго не ми остава. Ама ако се замисли човек, не е зле и това. Даже никак, ако питаш мен :)
Необходими продукти:
4 яйца
450 г рендосани тиквички
300 г захар
300 г брашно
1/2 пак. бакпулвер
10 г сода бикарбонат
130 мл. олио
70 г какао
щипка сол
За украса:
100 г тъмен шоколад
150 мл течна сладкарска сметана
шам - фъстък за украса
Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем до побеляване.
През това време пък в купа пресяваме всички сухи съставки
и ги разбъркваме докато станат еднородна смес.
Прибавяме тази смес към яйчената, на порции, редувайки с олиото.
Накрая прибавяме рендосаните тиквички, като аз не ги изцеждам, за да бъде по-сочен кекса.
Във форма за кекс, която предварително сме намаслили и поръсили с брашно, изсипваме кексовата смес.
Печем кекса на 180 градуса , за около час, като може да поставите лист фолио след половин час, ако ви се стори, че отгоре се запича достатъчно.
Разбъркваме докато сместа стане на крем, който ще се сгъстява докато се охлажда. Може да залеете кекса с него докато е още топъл и да се разтече или да го намажете на дебел пласт като крем.
Поръсете с шам -фъстък, а ако искате да предадете още по-специален вкус на кекса, добавите малко алкохол в ганаша - мента, уиски или ром.
Режа ви парченце :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Много добра рецепта Люси! ���� Страхотен стана и особено топъл е разкошен !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеПривет Люси! Много се радвам, че съм те впечатлила с рецептата! Това е любимият кекс на моето семейство! Целувки
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудената рецепта, Италианка :) Целувки и от мен :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Мисля да използвам тези съставки, за да направя мъфини за почерпка за рождения ми ден. Как смяташ, дали ще се получат?
ОтговорИзтриванеЗдравей, галя :) Малко късичко отговарям сигурно, но няма причина да не станат, само ще се пекат по-малко време ;) Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеСтанаха прекрасни къпкейкове! Благодаря за чудесните рецепти!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванетиквичките имат неутрален вкус и могат да се добавят и в солени, и в сладки печива.
Прекрасен кекс се е получил.Илиана Балканска също твори прекрасни сладки и солени изкушения.
Поздрави !
Благодаря, Лени! Така е! Не мога да спра да експериментирам с тях и тези дни сготвих сто рецепти с тях :) Поздрави и усмивки.
ИзтриванеМноооого вкусен се получи, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоляяя :) Поздрави и усмивки
ИзтриванеЗдравейте
ОтговорИзтриванеКаква е разликата във вкуса на кекса и този, който е сладкиш с тиквички, отново по Ваша рецепта?
Здравейте, в единия има канела и ядки, в другия - не. Не са много съществени разликите, но все пак има такива, както и във формата за печене.
Изтриване