сряда, 14 април 2021 г.

Веган ( постна) Сахер / Vegan Sacher Cake

Той: Мило, къде е хляба? Не е ли останал? Аз не го виждам.... 
Аз:  На масата е. 
Той : Не е там, проверих.
Аз, вадейки погледа на майка, която тъкмо е седнала, а детето смята да я вдигне за нещо, което е повече от очевидно си давам сметка, че няма да ми се размине. Давам си сметка също така, че нито една жена не е бездетна, щом има мъж. :) 
 Естествено, щом станах хлябът магически се материализира на масата, очите да ти извади, но важното е, че така и така станах, та поразтребих  и някои други неща, които бяха паднали жертва на това, че се е наложило да си претопли яденето сам, което направих по негова поръчка в опреден час, за който той закъсня естествено. 
Ако бях частен клуб този член отдавна да си е загубил членството, ако ме разбирате, но понеже съм добра, въздишам леко и се надявам това да  е последната безумна молба за вечерта. 
Странно нещо са молбите. Понякога ни затормозяват, понякога не чак толкова, но някак винаги се чувстваш добре, когато си успял да угодиш или помогнеш на някого, пък било то и да го почешеш точно под плешката, където не достига. Аз се стремя да удовлетворявам молбите на хората, защото съм people-pleaser, което не е много добре за собствената ми почивка, но пък хей, аз вярвам, че всичко се връща в този живот и не мисля, че добрините остават незабелязани.

 Така например обещах по време на постите да ви споделя и някой постен десерт и то не типичните, с които всички се лъжем понякога. Искам днес да ви изкуша с една веган торта Сахер, която ще задоволи апетита ви за сладко, без да ви дава грях на душата. 


Забърках блатовете на ръка буквално за десет минути, а на другия ден сглобих за още толкова. Много лесна тортичка, която можеше да стане малко по-красива в украсата си, признавам, но Ванчето щеше да ми дойда на гости и не можех да я чакам да стяга в крема дълго време. Затова пък е много мека и сочна и дори малко от нея ще ви стигне за да избутаме постите :) 

Вижте колко лесно става в няколко стъпки, а и продуктите са малко:

За блатовете:
150 г брашно
150 г захар
200 мл гореща вода
60 мл олио
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
щипка сол
1 ванилия

Още:
сладко от кайсии
100 г тъмен ( веган./ постен ) шоколад
70 мл бадемово мляко
2-3 с.л. кокосово масло

Започваме като в купа пресяваме брашното, какаото и прибавяме захарта.

              

Прибавяме загасената с оцет сода и бакпулвера. Може да оставите блатовете само със сода или с бакпулвер, но най-вкусно и сигурно е с двете. Прибавяме след това течните съставки - олиото и горещата вода и разбъркваме динамично с телена бъркалка. Може си миксер, но горещата вода разтваря захар бързо и няма нужда да цапаме повече от една купа :) Сместа е хубаво да стане по-рядка, защото така стават блатовете по сочни, така че ако искате добавете още малко водичка, ако сметнете, че сместа може да поеме още.  Разпределяме сместа в две тавички с диаметър 20 см (моите са еднократни от Джъмбо) и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване. 

          

Оставяме ги да се охладят в тавичките за през нощта, а на другия ден ги изравняваме с ножче и отделяме  излишната част от блата в купичка. 


Смесваме я със сладко от кайсии, за да получим по-вкусен крем, с по-засилен вкус на шоколад.

          

Сглобяваме тортата като слагаме крем само между двата блата и я прибираме в хладилника да се охлади. 
През това време се заемаме с ганаша,


В касерола загряваме млякото и кокосовото масло и прибавяме нарязания на ситно шоколад и бъркаме докато се разтопи и се получи вкусен, еднороден ганаш. ( Внимание, в зависимост от шоколада, количествата на продуктите могат да варират леко)


Оставяме го леко да се охлади и сгъсти и измазваме тортата с него, като оставяме една част да стегне още малко, за да направим надписа, ако решим да има такъв. 


Може да си направите и друг вид крем, от авокадо и какао, като в тази рецепта например или да експериментирате с този. каквото и да изберете, вярвам, че ще ви хареса и ще останете доволни, защото всяка хапка от тази тортичка е наслада.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!



12 коментара:

  1. Супер много харесвам всичките Ви рецепти, но бяла захар и бяло брашно с етикет веган....big no no за мен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ли е кремът между двата блата-сладко от кайсии с трохите от блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Таня! да, точно така, само това е крема.

      Изтриване
  3. Здравейте. Възможно ли е да изпека блата наведнъж в форма с диаметър 26см. и после да го разрежа на две? И дали трябва да променям време и градуси на печене? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат. Може и така да се опитате да направите, но не знам колко дебел ще стане и дали ще може да го разрежете на две. Проверете блата с дървен шиш след 20-тата минута, за да не спадне и може да прецените колко още време му трябва. Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей!!! Смятам да пробвам да направя тази тортичка само че се чудех дали би станала със сладко от ягоди/череши или сливи? Благодаря предварително!!! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Няма причина да не стане, просто ще има друг вкус :) поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря!!! 😊

      Изтриване
  5. Колко като грамаж е сладкото от кайсии...400 грама?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моето е домашно, може би около 300 г, но аз слагам на око, в зависимост колко искам да е сладък крема. Поздрави!

      Изтриване
  6. Колко точно е кайсиевото сладко? Може ли да заменя водата в блата с ядково мляко(бадемово)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен, отговорих по-нагоре в коментара на този въпрос, и да, може да използват ядково мляко, ако решите.Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...