събота, 28 ноември 2020 г.

Торта с кокос и шоколад "Риголето" / Chocolate and coconut cake Rigoletto

 

Официално сме във втори за годината lockdown. Ако четете това от бъдещето, годината е 2020-та, и ако не сте чували за нея, това е защото не я броим и не я споменаваме. 

Може би обаче сте запознати със следващите години, известни още като Годините на голямото купонясване, където всички хора се отдават на празници, сватби, годежи, концерти и всякакви поводи за веселба. Или поне така си го представям и се надявам да стане :) 

Сега обаче е друго и въоръжени до зъби с тоалетни принадлежности, лимони и шуслерови соли ще се затворим  у дома и ще се отдадем на дебелеене. Какво друго ни остава пък? И празниците идват и аз смятам, че е време да почнем да се настройваме за тях, каквото и да са те тази година.

Торта трябва да има, това добре го знаем и вътрешно в себе си аз знам, че я желаете, затова смятам да почна да ви предлагам торти за повод и без повод, но най-вече за здраве и берекет :) И защото искам още повече да се настроим за празници и да поканим Коледния дух у дома, искам да ви ПОКАНЯ да участвате в НОВАТА МИ ИГРА С НАГРАДИ в Инстаграм( натисни тук), където може да спечелите 3 чудесни тави/ форми за торта и сладкиши от Тефал. ( Виж снимка на наградата по-надолу) 

Наградите са подсигурени от София мел, с които и за които знаете, че готвя от години. Рядко изневерявам на брашната им, а днешната торта, както все по-често правя съм приготвила с брашното за кекс, тъй като си има набухвател. Ако нямате такова под ръка, може да ползвате и брашната Класик или Екстра и да добавите едно пакетче бакпулвер. 

Тортата приготвих без повод. Все пак тортата си е повод сама по себе си и след като знаех какво ми се хапва, реших да я сътворя. Името й сама измислих тъй като много нелюбопитен факт за мен : ) - освен метъл, най-обичам да слушам класическа музика и опера докато готвя. Да, на моменти може да прилича на Ханибъл Лектър situation, но какво да се прави.

А, сега нека не губим повече време, тъй като ще искате да си приготвите тази торта и трябва да ви покажа колко лесно се прави. Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
За блатовете: 
3/4 ч.ч. тъмно какао ( 65г) 
1 1/2 ч.ч. захар ( 300 г) 
1/2 ч.ч. олио ( 120 мл)
1/2 ч.ч. кокосово мляко (120 мл)
1 ч.ч. гореща вода ( 240 мл) 
1 ванилия
1/2 ч.л. оцет
1 ч.л. кафе
3 яйца
щипка сол

За крема:
125 г масло 
400 г маскарпоне ( или 250 г маскарпоне и 200 мл сладкарска сметана) 
180 г пудра захар

Още:
100 г кокосови стърготини
120 мл кокосов мляко ( ядково)
шоколадов ганаш и кокосови бонбони за украса
150 мл сладкарска сметана


Тортата се прави изключително лесно. Като начало си пригответе продуктите на масата и в купа пресейте брашното, какаото, кафето и въобще всички сухи съставки.


Разбъркайте ги докато получите еднородна смес ето така:


В купата на миксера сложете яйцата с олиото и коксовото мляко. Аз ползвам кокосово мляко от тези в кутиите като за краве мляко, а не от консерва. Разбиваме до еднородна смес и прибавяме към сухите съставки.

                  

Накрая прибавяме горещата вода и оцета. Ако сместа ви се струва твърде гъста, може да добавите още малко вода или кокосов мляко. Колкото по-гъста е сместа, толкова повече блатовете ще бъдат като брауни, а ако я направите по-течна, ще бъдат по-пърхави. 


Разпределяме сместа в 3 тавички с диаметър 20 см. Моите са алуминиеви и няма нужда да се слага хартия за печене, само да се намажат с малко олио.  Може да я изсипете и в две тави с размери около 23 -24 см. 


Печем блатовете в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 30 минути или до тест със суха клечка. След като с а готови ги оставяме напълно да се охладят, а след това изравняваме е с нож,ако е необходими. 
 

Захващаме се с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем и постепенно добавяме от маскарпонето. Важно е да са с еднаква температура, и макар често да съветват те да са на стайна такава, аз ви препоръчвам да са по-скоро хладни. Може да направите крема с повече или по-малко маскарпоне и с участието на сметана.


Сглобяване на тортата: Тортата сглобяваме като взимаме един блат и го напояваме добре с кокосово мляко, а отгоре разпределяме от крема и поръсвам е с кокосови стърготини. Така процедираме и с останалите блатове, като измазваме тортата добре с крема от всякъде.


Украсяваме тортата като в долната част полепваме трохи от изрязаните части на болтовете, а в горната кокосови стърготини. Шприцоваме и украса отгоре с бита сметаната. 


Ако искате да има още повече шоколадова наслада, сложете в средата малко шоколадов ганаш и поръсете отново с кокос.

И така, представям ви торта "Риголето". Направена с много вдъхновение и надежда за по-светли и щастливи мигове. Не забравяйте, от нас зависи да си ги направим. Нека вместо гневен коментар в нета, днес оставим позитивен такъв, нека като видим някого го похвалим, а не му се оплакваме и  нека сме по-мили и разбиращи, за да създадем нашата красива реалност. 

И ако съм успяла да ви заредя с малко оптимизъм, не пропускайте да се включите в играта ми ТУК, тъй като усещането да зарадваш някого с това, че е спечелил подарък е чудесно :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


17 коментара:

  1. Здравейте Люси 🌹, благодаря за хубавите рецепти. Исках да попитам дали в блатовете не трябва да има набухвател, защото моите блатове не се получиха като на снимката. И дали причината е , че добавих още малко вода ? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Тони. Както съм написала, аз съм използвала брашно с набухва тел и ако използвате обикновено ще трябва да си го добавите. Написано е в самия текст над рецептата :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте- с какво може да се замени кокосовото мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С всичко друго, което ще ви се върже като вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте! Тортата изглежда много вкусна!
    В момента я правя, но блатовете въобще не ми се надуха. Правя я с брашно Екстра и 1 бакпулвер, тъй като нямам за Кекс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, ако сте сложили бакпулвер, би трябвало да няма проблем. Нямам обяснение защо не са ви са се надули блатовете.

      Изтриване
    2. Здравейте, всъщност като я сглобих си стана съвсем прилична торта на височина. Може би се притесних излишно, тъй като не бяха съвсем като Вашите, пухкави. Вкъщи всички я харесаха! Каквото съм направила по Ваша рецепта ми става любимо! Благодаря!

      Изтриване
  4. Здравей ,Люси! В момента правя ,,Риголето,,.Още не съм стигнала до украсата,но се чудя тя само с разбита сметана ли да бъде или да направя повече от крема с маскарпоне. Не съм правила украса само със сметана и не зная дали ще бъде достатъчно добра за шприцоване.Вие какво ще ме посъветвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет. Пиша със закъснение и сигурно си взела решение сама така или иначе, но според мен украсата вече си е въпрос на вкус и може да я направите както решите :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Благодаря!Наистина тортата е веча направена и изядена.Това е една от най- хубавите торти които съм правила.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви и се радвам, че ви е харесала. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Здравейте, тази вечер ще приготвя тяИ тортичка за рождения ден на момиченцето ми.
    Проблемът е, че не намерих никъде тавичка 20 см диаметър
    Обиколих 100 магазина, всички започват от 25см нагоре.
    Та вкъщи имам една 21 см, дали ще ми стигне снестта за 3 блата? Ако не какво да добавя в повече, за да стигне сместта и да не се развали консистенция /вкус?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Джъмбо и Метро има такива тавички алуминиеви, но и тази от 21 см ще стане. Не мисля, че за 3 см ще трябва да правите промени :) поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей! Винаги съм се учудила има ли с какво да бъде заместено маскарпонето в крема за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може :) Може и с крема сирене, заквасена сметана и др.

      Изтриване
  8. В кексовеа форма ли трябва да се изпече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм написала такова нещо. Това са обикновени блатове.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...