петък, 6 ноември 2020 г.

Париж Брест - мини еклерови тортички / Mini Paris-Brest



Да не си помислите, че съм намалила готвенето? Няма такова нещо, даже напротив! С този вирус трябва  обезателно да тествам обоняние и вкус на всеки 30 минути за да съм сигурна, че всичко е наред. Така че, моля ви, грижете се за здравето си и последвайте примера ми. :)  Среднощното плюскане не е вече лош навик, а жизненоважно и здравословно решение. И тъй като е тръгнало, ще прекараме празниците като Кевин Макалистър - "Сами вкъщи", предлагам ви да ги започнем от сега. То друго не ни остана освен да се порадваме на живота колкото можем повече и да се опитаме да изстискаме останалото в нас чувство за хумор като щит срещу напиращата зимна депресия. Сладкото помага в такива случаи много да ви кажа. 

И дестилираните напитки, но нека сега да заложим на първото. Искам днес да ви предложа един чудесен десерт на име "Париж-Брест", който повечето хора правят в голям вариант. И аз ще ви го покажа в такъв след време, но ви предлагам като за първи път да го направите в малък. По-лесно се хапва, по-бързо се изпича и има по-малко цапане. Страхотен е добре изстуден, но в комбинация с топло кафе или със студено шампанско. На този етап съм способна да започна деня си и с двете. :) 









Париж - Брест e изключително обичан френски десерт, който се прави от парено тесто. На практика представлява еклер във формата на колелце и това не случайно, тъй като създаден по случай колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891 г и е най-старото колоездачно събитие познато и да днес. Французите досега не са ни разочаровали с десерти, затова ви предлагам да си ги направите още днес. Пареното тестото става буквално за минути, а аз оставям еклерите да изсъхнат за вечерта и ги пълна на другия ден. А ето и още за рецептата:


























Рецепта : средно ниво
брой: 12 броя
време 60 минути

Необходими продукти:
За тестото:
125 мл вода
125 мл прясно мляко
200 г брашно София мел екстра
100 г краве масло
70 г захар
4 яйца
1 жълтък за намазване



За крема:
200 мл сладкарска сметана
200 г бадемова нуга ( тахан) ( може да замените с друго) 

За поръска:
пудра захар
шоколадов ганаш
млени ядки

Бадемовата нуга ми беше подарък от сестра ми от едно от последните й пътешествия и е мека, ронлива смес в бурканче, а не това, което ние си представяме в повечето пъти - бялата халва. Разбира се, ако искате може да използвате всичко, което ви се услади като пълнеж за крема, но ви препоръчваме да опитате да има ядкова основа.


Както винаги приготвям еклерите с брашно Екстра на София мел, защото то е точно за такъв вид тесто. И тъй като рецептата приготвих за рубриката "Около света с Люси", която водя на сайта им, може да видите 

Започнете като приготвите първо парено тесто. За целта, сложете на котлона в подходящ съд млякото, водата, захарта и маслото. Щом тръгнат да завират изсипете наведнъж предварително пресятото брашно и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се отделя от страните на съда и се оформи на топка.

Оставете го да се охлади леко, а след това прехвърлете в миксера и започнете да бъркате(може и на ръка) като прибавяте едно по едно яйцата. Всяко яйце се прибавя едва след като предишното е усвоено идеално от сместа.
Получената смес е гъста, но еднородна и гладка. Прехвърлете сместа в пош с голям, звездовиден накрайник.

Върху хартия за печене или тефлоново килимче шприцовайте кръгчета с големина около 10 см в диаметър и 1 см на височина. Намажете ги с леко разбития с вода жълтък, за да получат красив гланц след изпичане.

Сложете ги да се пекат на 200 градуса за около 15 минути, докато бухнат, а след това намалете температурата на 180 и печете още 20 минути. Времето може да варира в зависимост от това, колко течност е останало в тестото и колко големи сте успели да направите еклерите, но имайте предвид, че не бива да открехвате вратата на фурната поне докато не видите, че еклерите имат твърда обвивка. Охладете ги постепенно, например във фурната на открехната вратичка.

След като се охладят напълно, разрежете на половина по ширина и пълнете с крем за пълнеж.

Най-хубав е този на основата на ядки и сметана, като за целта разбийте сладкарската сметана на крем и постепенно прибавете към нея и 200 г бадемова или лешникова нуга. Ако е тахан, се опитайте да сложите по-малко от мазнината, тъй като нугата е по-суха като консистенция. Добавете още захар, ако сладкарската сметана или нугата не е подсладена.

Шприцовайте крема и поставете капачето на еклера. Поръсете с пудра захар и направете щрихи от ганаш, върху които също поръсете с ядки по желание - филирани бадеми или шам фъстък за повече цвят.

Най-вкусни са леко охладени! Добър апетит!

Надявам се да е така и ако ви харесат, не пропускайте да ми оставите коментар или да ми изпратите снимката си на вашето творение по моя рецепта. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




5 коментара:

  1. Ама какъв коментар?! Давам си адреса да пращаш и това е 🙂
    Изкушаващо предложение, сложих си го в списъка на тези, които бих приготвила. Благодаря за хубавата идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи и коментар, Теменуга ) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Ще може ли снимка на бурканчето с бадемова нуга. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, не го запазих за съжаление иначе бих го споделила. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...