сряда, 20 май 2020 г.

Панна кота с ягоди "Ягодова бомба" / Strawberry Panna Cotta Recipe


Романтично ми е едно такова тези дни. Дали заради повечето слънце, дали заради песните на птиците, заради уханието на цветята и почервеняващи на двора череши, но няма търпение да се насладя на всеки красив миг, дори и навън да вещае дъжд. 
Признавам си, принос за това мое настроение сега може би има половинката ми, която не остана безучастна пред моята умора и унилост в следствие на прекомерното количество работа в последно време. Напоследък му се жалвам, че толкова съм заета с работа, че дори не ми остава време да слушам музика, което за мен е пагубно.

Nick Jonas Gallery - gregory-peck: Nick Jonas & Priyanka Chopra ...И ето че, вчера вечерта след всички работни ангажименти - служебни, по блога, домашни и т.н,, седнах и ми се стори, че чувам любимата си група да звучи от някъде. Първо помислих, че ми се причува, но след малко вече бях убедена. 
Да, това е Type O Negatve". Скокнах да видя кой е този умен, красив и добър човек в моя град, който слуша ТАЗИ музика около нас, и отварям прозореца и какво да видя: Половинката надънил "Love you to death", държейки тон колона над главата си, стоящ под прозореца ми и стои така докато не я изслушам цялата песен.


Не знам за вас, но за мен това са важните моменти в живота, съвсем обикновени, но изпълват сърцето ти и те усмихват с дни напред - и дори не струват пари! 

Затова, ако и вие като мен сте попаднали в матрицата на задължението ви и се струва, че всяко нещо, което искате да напарване ще ви кастова средства, не затваряйте очите си за малките сладости в живота. Като това да пригодиш десерт за любим човек например. 

Сега, когато сме вече в сезона на пресните плодове, и повечето от нас искат да влязат в летните си дрехи, ви предлагам един десерт, който може да направите и без захар, а с подсладител, мед или друго по-избор, а звездата в него са ягодките. Ще бъде актуален месеци напред или поне докато има ягоди и ще бъде глупаво от наша страна да не се възползваме от тази наслада поне веднъж :) 
Говоря ви за тази голяма панна кота с ягоди. 


Става много лесно, лек десерт е, без глутен, може да ползвате и други плодове по желание, ако решите, а грабва окото и оставя много място за експериментиране. Но хайде да ви покажа как да го направите:
Необходими продукти:
Първи пласт:
250 г ягоди
500 мл вода
100 г захар
1 пак. ванилена захар
листенца зелена мента ( по желание)
1 желатин

Втори пласт:
250 мл прясно мляко
250 мл течна сметана
100 г захар
1 пак. ванилена захар
1 пак. желатин

За този десерт ползваме формата за кекс. Моята е с размери около 18-20 см в диаметър и е метална. Вие може да ползвате и силиконова.
Почваме с първия пласт.

Загряваме водата на котлона със захарта, а  през това време оставяме и желатина да набъбне с малко студена вода, както е написан на опаковката. Ползваме толкова желатин колкото ни е необходимо за това количество течност, затова няма проблем ако ползвате листа желатин или различен грамаж опаковка - просто премерете толкова колкото пише, че ви трябва за 500 мл течност. 

                             

Почистваме  и измиваме ягодките и ги нареждаме по дъното на формата, като между тях може да сложите и малки парченца мента, за по-свежо ухание и красив вид. 


След като захарния сироп ни е готов, махаме от огъня, прибавяме към него набъбналия желатини ванилията и разбъркваме. Оставяме да се охлади за малко, да не е врял, по-скоро хладък и заливаме ягодите отгоре, внимателно, за да не ни ги разпилее силната струя. 


Прибираме в хладилника да стегне, като при мен отнема около половин час. ( Може да приберете и в камерата) 

През това време повтаряме процедурата с другите продукти: Загряваме млякото и сметаната на котлона, заедно със захарта ( Може да замените захарта в цялата рецепта със сироп от агаве, мед, стевия и т.н, ако искате да  е по-диетичен десерта) 
Накисваме желатина и след като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня и прибавяме желатин и ванилията и разбъркваме докато се разтворят напълно. 


Може да разтворите в тази част и бял или пък черен шоколад и да получите цветна панна кота, но и така е достатъчно леко и вкусно -повярвайте ми. 
Оставате го леко да се охлади и залейте отгоре върху стегналия ягодов пласт. Изсипвайте сместа първо върху гърба на лъжица ( от ниско), за да не пробие струята долния пласт.
Приберете да спи в хладилника, а на следващия ден извадете от формата. 


Ако формата ви е силиконова, изваждането ще бъде лесно, но ако е метална, може би ще трябва да я топнете за кратко в топла вода, така че металът да се загрее леко и десерта да се освободи от стените на съда. След това обърнете върху чиния или поднос, залепени плътно за формата. 


Десертът се разрязва лесно и е невероятно свеж и вкусен - мога да изям по сто парчета от него, а как изглежда това, може да видите в клипчето ми, което споделих в Инстаграм :) 

Надявам се днешната рецепта да е заредила и вас с романтични емоции, а ако е така - не пропускайте да ми оставите коментар! 

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




35 коментара:

  1. Страхотна рецепта Люси, красива, свежа и пролетна... ще се изпробва непременно! :)

    Поздрави!
    Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Сметаната...готварска или сладкарска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! :) Просто използвайте течна сметана, която е за десерти - течна. Може да е растителна или животинска, може да ползвате само сметана за десерта или микс 50/ 50 мляко както съм направила, марката не е толкова от значение, важното е да ви хареса вкуса й.. в Метро има 10 вида сметана на различни цени, но пък за този десерт не е от такова голямо значение, тъй като се желира в течна форма :)

      Изтриване
    2. Lusi,imam na Megle kutiq panna kota s neq moje li i mlqqko trqbva li da slagam

      Изтриване
    3. Може, но става по-тежка. Аз я харесвам с мляко повече :)

      Изтриване
  3. Много лесна, с нетърпение чакам да я опитам! Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Люси,ако ползвам подсладена сметана,трябва ли да намаля количеството захар за втория пласт.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети! Въпрос на вкус ще е и зависи колко сладък искаш да е десерта, а понякога това зависи и колко са сладки ягодите. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Аз явно ще я опитам с микс от плодове, само че имаше някои, за които не е препоръчително да се желират. Люси, моля те , пиши, ако има е вярно това.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, не бих ти препоръчвала да включваш киви - то трудно се желира. Поздрави!

      Изтриване
  6. Днес я направих. Утре, когато я опитаме, ще пиша за вкуса.
    Благодаря за лесната и интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Изпълнена и прибрана в хладилника да спи 😊

    ОтговорИзтриване
  8. Вече я направих и се получи ужасно вкусно.Благодаря за рецептата и чакам следващата🙂

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна изненада от половинката, тези жестове казват всичко:) Страхотен е и десерта ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте☺️днес ще опитам да я приготвя 🍓вашата изглежда страхотно! Всичко добро! 🌸🍀☺️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. За първи път работя с желатин и се получи и страхотна и вкусна. Благодаря за рецептата!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че писахте с отзиви :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Идеално!!!
    Но тъй като живея извън България,искам да попитам пакетчетата желатин по колко грама са;
    Чакам с нетърпение отговора ви,за да я приготвя...
    Благодаря предварително 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Пакетчетата в Бг също са от 7 до 10 г , но на пакетчето си пише на всяко от тях , че желира 500 мл течност., зависи от силата на желатина и трябва да съобразите спрямо отделните марки и техните упътвания. Поздрави :)

      Изтриване
  13. Страхотно се получи! Благодаря за рецептата!Много интересен блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите и коментара! Поздрави!

      Изтриване
  14. И аз правя днес... Ще кача после като я обърна да видим какво се е получило

    ОтговорИзтриване
  15. Може ли втория пласт да е само с прясно мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но няма да е толкова вкусно :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...