неделя, 3 май 2020 г.

Много шоколадов веган и безглутенов тарт / Vegan & Gluten-Free Chocolate Pie


Стремя се да правя статиите си така, че да са актуални с всяка година, но тази е толкаво извънредна и откачена, че искам-  не искам, все ще трябва да я отчетем някакси. 

След като намекват, че извънредното положение в страната може да приключи по-рано ( ако четеш това от бъдещето, годината е 2020-та),  така се развълнувах, тъй като чаках този момент, а ето че въобще не съм готова.  Така бях отпуснала положението, че вече нито диета спазвах, а наместо ударна доза витамини за превенция използвах само "любимата ни социална дистанция". 


Да се изложим изведнъж на силно слънце, контакти с хора и огромни дози сладолед е не само жадувано от нас, но и твърде рязко.  
Затова аз реших, че най-добре е бавно и плавно да преминем в предишното си русло. Не мога изведнъж да се отърва от глада за шоколад, но мога да го заместя с нещо по- полезно. 

Температурите ще се покачват и студената бира ще изглежда все по-апетитна отколкото горещия чай, затова пък има и студен чай и  като казвам студен чай нямам предвид онези захарни концентрати от магазина, които носят само такова име. 



Знаете, че от известно време съм посланик на Verve, защото джинджифилът и здравето вървят ръка за ръка!
За човек като мен, който обича да си похапва от всичко, добре е в менюто му да има полезни неща за да балансира останалите. 

След като последните месеци си пийвах от богатия им асортимент от топли чайчета с джинджифил, дойде време да ви покажа и тяхната алтернатива за топлите дни. Да пиеш топло в топъл ден всъщност е много полезно, но и на това ще наблегна в някоя от следващите си публикации. Сега иска да ви покая да опитате тези вкусни, разхлаждащи и вкусни студени чайове, подсладени само с медец и произведени чрез класическо запарване – както приготвяш своя чай у дома :)


Освен това те са приготвени само от специално подбрани билки и подправки с доказани полезни свойства, без захар, синтетични и преработени подсладители, без консерванти, изкуствени оцветители и аромати и един от моите любими елементи - бутилирани в 100 % безвредни и рециклируеми стъклени бутилки!

Не, това не е скрита, а доста явна реклама, но знаете, че обичам да заставам зад идеи, които намирам за близки до мен. Обичам и да комбинирам напитките си с някакъв неустоим десерт като днешния, за който също ще кажа няколко думи, а после ще ви покажа как лесно да си го приготвите :) 


Отдавна му бях хвърлила око, но не знам защо като видя някакви сурови, веган, безглутенови десерти все си мисля, че ще ми излязат скъпо или пък че няма да ги одобрят у дома. Ако и вие сте така, започнете с тази рецепта, защото няма грешка. Рецептата става за има няма 15 минути, а текстурата на плънката е толкова свежа и кремообразна, че се чудиш шоколад ли ядеш,сладолед ли ядеш. Меката коричка от ядки пък е наситено шоколадова и за разлика от други основи за тартове и пайове не се рони, а е също толкова вкусна.  


Необходими продукти: 
1 1/2 ч.ч. сурови ядки ( лешници, бадеми, орехи)
1/3 ч.ч. неподсладено  какао
1 ч.ч. фурми без костилка
300 г шоколад ( веган, най-добре тъмен)
340 г кокосова сметана

1 ч.ч = 200 мл

Аз сложих микс от ядки, каквито имах у дома - сурови бадеми и лешници. Може да добавите и орехи, но с лешници е най-вкусно, тъй като засилват най-вече шоколадовия вкус познат ни от Нутелата например :) 

Смиламе ги на чопъра.


След това добавяме какаото и фурмите, които предварително сме нарязали на парчета и накиснали за около 10-15 минути във вряла вода. Те трябва да бъдат и леко отцедени. 

                             

Готовата смес има текстурата на паста и с лекота може да я притиснете и оформите по дъното на форма за тарт / пай. Аз имах порцеланова такава, но тъй като не се маха дъното, сложих първоначалото  стреч фолио отдолу, за да мога после по-лесно да я извадя, щом стегне. Не исках да рискувам и да залепне твърде много по стените на съда, затова я направих така, че хем да има форма, хем да не лепне. 

Прибираме в хладилника или най-добре фризера да стегне за около 10 минути. 


Заемаме се през това време с крема. За целта разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова, а през това време сипваме кокосовата сметана в миксера и разбиваме. (Кокосовата сметана се продава на много места в по-големите вериги, и се предлага в консерва) 

                             

Прибавяме постепенно и от разтопения шоколад, докато получим хубава хубав крем. 
В зависимост колко е сладък шоколад, толкова сладък ще бъде и крема. 
Изсипваме го в във изстудения пай и пъхаме отново на студено в хладилника. 


След около 15-20  минути паят вече е стегнал и може да го повдигнете с две ръце и да махнете стреч фолиото Поставете го отново във формичката.



С ръка на сърцето си мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да ядеш вкусен десерт и да не изпитваш вина.


Опитах го с всички видове чай -
С джинджифил и мед и лимон, 
С джинджифил , праскова и хибискус и 
С джинджифил мента и бъз...ами с всички си върви идеално! 


Толкова е свеж, лек, въздушен, не натрапчиво сладък, а кремът е идеална комбинация между мус и течен шоколад.


Радвам се, че мога да ви предлагам и вегански и безглутенови десерти, без да изглеждат твърде изискващи и трудоемки.


Чайчета пък могат да ви послужат за имуностимулант и бустер, от какъвто определено имаме нужда. Различните видове ще ви помогнат при преумора, стомашен дискомфорт, намалена концентрация, простудни заболявания, нервност и други.


Ах, че апетитна хапка! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





26 коментара:

  1. Здравей,
    Откъде намери веган шоколад? И той с добавена захар ли е или без?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Хриси. Веган шоколад се продава в био магазините, но погледнете съдържанието и на шоколадите в био секцията на големите марки :) Повечето са без захар, но ако изберете подсладени, е ваш избор :) Вкусът на шоколада определя вкуса на тортата :)

      Изтриване
  2. Изглежда чудесно!Но защо такъв фин десерт с такава огромна лъжица?:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха..лъжицата не е никак огромна, това е чаена лъжичка ;) Но пък колкото хора, толкова и мнения. Живи и здрави!

      Изтриване
  3. Здравейте. С какво може да се замени кокосовата сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не смятам, че може да замените сметаната с нещо друго подходящо за целта на този десерт. Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте,днес ще приготвя това изкушение и тъй като за пръв път правя веган десерт, бих искала да знам, дали е възможно тъмният шоколад да бъде заменен с млечен веган шоколад? Никак не обичам тъмни шоколади, поради леко нагарчащия вкус, а от друга страна се притеснявам с млечния шоко дали ще стегне десертът хубаво!?
    Благодаря предварително!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Мисля, че няма да има проблем. Щом е в твърд вариант шоколада, няма да има парична да не може да стегне после отново :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравей Люси,
    Колко голяма е формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надя :) Около 21 см диаметъра. Поздрави!

      Изтриване
  6. Люляковата вълна е превзела пространството и е толкова красиво и цветно навсякъде.
    Този тарт е разкошен, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Много кратък е сезона на люляка, но всички се опитаме да попием колкото може повече от аромата му :) Поздрави и усмивки, мила!

      Изтриване
  7. Здравей, Люси. Благодаря за рецептата. Стана невероятен, направих го вчера и днес пак,за подарък на 10 месечинка на едно сладко момченце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Неви :) Много ти благодаря за милите отзиви - много ме зарадваха! всички, които са похапнали да са живи и здрави и никакви вируси да не ги ловят :) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси!В какъв диаметър тавичка сложи тортата, малко ми изглеждат продуктите, та затова питам! Благодаря, изглежда убийствено вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бони и благодаря, около 21 см е диаметъра на формичката. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Здравей, кокосова сметана = (ли е) на кокосово мляко в кенче или говорим за различни неща?
    И има ли нещо с което да се заместят фурмите тъй като са доста въглехидратни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не е същото, има си в консерва пак, но си пише сметана на нея, вместо мляко. Фурмите се ползват за слепващ елемент, може да ги замените с всичко, което прецените, че отговаря на вашия режим, но аз предлагам този вариант, който намирам за вкусен :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. А дали е възможно шоколада да се замени с какаова маса и ако може грамажа същия ли ще бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Нв мога да бъда сигурна, тъй като не знам как се държи, но ако е твърда маса, която след охлаждане стяга, може би ще стане. И все пак - важното и вкусът да се хареса. Поздрави :)

      Изтриване
  11. Невероятна торта! Направих блата с орехи, защото нямах други ядки. Имах само 200 гр шоколад и добавих около 100 гр какаова маса. Получи се една неописуема фантазия. Следващият път ще пробвам с лешници, както препоръчваш ти, Люси. Благодаря ти за хубавите, лесни и достъпни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Теди! Радвам с,е че си се справила с импровизацията, радвам се на такива хора. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Много лесен, приятен и вкусен сладкиш! Чудесна бързоизпълнима рецепта! Моят тарт е с аромат на лавандула! Очаквам още рецепти🤗! Приятен ден🙂🎨🍀!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Криси! Радвам се, че писа - с лавандула звучи чудесно!

      Изтриване
  13. Страхотна си! Всяка твоя рецепта ми е добавена в "отметки" и чака своя ред :) Днес беше турската салата, а тази определено е следващата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да прочета думите ти, Анонимен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...