вторник, 12 май 2020 г.

Пържоли на фурна с праз и домати / Pork chops with tomato, leek and olives


Положението не е никак цветущо, скъпи мои приятели! Докато беше хладно последствията от карантината бях добре прикрити под oversized суитчъри и блузки, но ето че удариха 30 градуса и аз вече тотално ще си умра от жега. Крилцата дето съм си сложила като коланче на кръстчето направо ме карат да си направя ритуално сепуко и се чудя как можах да допусна да се отпусна така. 

Не, днешната рецепта няма да е за салата от глухарчета и нещо, което ще ви накара да отслабнете само при вида му, но определено е време да се насочим към по-солените рецепти и да загърбим захарта настрана. Ще я накажем да стои затворена в шкафа до второ нареждане или поне ще се стремя да раздавам от сладкишите на по-слаботелесните ми приятели, които се разхождат нагоре надолу с ребрата си и високата си осанка, сякаш за тях няма тревога на света :) 


























В тези тежки" дни, в които дори ходенето до офиса ми се струва кардио, а сутрешното обличане ме представя пред дилема какво да облека, така че да не си личи, че имам 4-ри крака, вместо два крака и две ръце, тъй като вторите са добили размерите на крака, смятам, че ще е хубаво да ви предложа една рецептичка, която ще е хем вкусна, хем лятна! Освен това ще ни държи настрана от хлебчето и захарчицата, тъй като ще ни наяде и ще ни стане супер сладко, дори и самата тя да не десерт сама по себе си.



Представям ви едно мое любимо ястие, което не съм измислила, но винаги съм и готвила на око, не знам дали няма специално име в Бг кухнята, защото за мен това са си моите пържолки с праз, домати маслини. 

Обичам този сос, който определено с топене може да "похарчи" поне един хляб, но аз оставям тази задача на половинката. Месото винаги ми действа много засищащо, а самите зеленчуци в соса са идеални за първия етап към връщане на режим. Никога не почвам директно със спиране на всичко, а по-скоро давам на тялото ми да се отърси от апетита си към опредени неща - хляб, захар и т.н, едно по едно. 


Ето днес ви  давам една чудесна рецепта, която веднъж опитате ли, ще готвите поне веднъж седмично - супер лесна за правене и още по-лесна за изяждане :) 
Ето какво ви трябва:

Необходими продукти:
Около 600 г свински пържоли ( 4 броя) 
6 стръка праз 
200 г млени домати
шепа маслини
сол/ черен пипер
олио

Започваме като си нарязваме праза на средно тънки парченца. Аз имам домашен праз, затова и слагам такава бройка. В магазина съм вижда праз, с който може да пребиеш човек като големина, та да си кажа, не се отнася за него :) 


Пържолите ги начукваме леко ( аз имах вратни) и ги овкусяваме със сол и черен пипер. 
В купичка си приготвяме и маслините - моите бяха микс, като някои нарязах, други оставих цели :) 

                            

В по-дълбок тиган загряваме мазнина и запържваме пържолите до кафяво от двете страни.


Изваждаме ги от тигана и на тяхно място слагаме да се запържи праза. Работим на умерена температура, за да не прегори. 

                         

След като поомекне, прибавяме маслините, 


а след това и млените домати и същото количество вода. Оставете ястието да покъкри 10-15 минути, и овкусете със сол, а ако доматите са пресни, а не консервирани и киселеят, сложете и половин чаена лъжичка захар, за да убиете киселия вкус.


В подходяща тавичка/ йена наредете пържолите и отгоре залейте с вкусния доматен сос.


Увийте ястието добре с фолио или сложете капак и печете на 180 градуса във фурната за около час, докато пържолите станат крехки, късат се с лекота с виличка, а сосът се сгъсти.


Отгоре може да поръсите с малко свеж магданоз, за да стане още по-лятна манджичката :) 


Обожавам това ястие -приготвям го и със пилешко, даже с каквото месо имам под-ръка, но съм убедена, че дори и да си го направите в постен вариант с някакъв друг зеленчук ( картофи )- няма да съжалявате :) 


Оставям ви с още малко вкусни кадри и ще чакам с нетърпение да ми споделите какво мислите за рецептата и вашите впечатления, ако я опитате ;) 
Не се притеснявайте да ми пишете в Инстаграм или да ми пращате вашите творения по мои рецепти - обичам да ги споделям в сторита :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 





Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!










9 коментара:

  1. Както винаги перфектна рецепта ....
    Обожавам твоя блог Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обожавам този коментар, Катина! Благодаря :)

      Изтриване
    2. Обожавам всякакви рецепти с праз и доматки!

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, че съм се натъпкала здраво, че иначе...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ха-ха, ще ми останат тогава малко и за вечеря :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Люси много ми хареса твоята рецепта. Вместо маслини ще сложа консерва от черен боб. Предполагам също ще стане вкусно ястие! Желая ти много успехи! Честита Награда!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...