събота, 23 май 2020 г.

Солена палачинкова торта "Лазаня" / Crepe Lasagna Recipe



Навярно всяко семейство и си има любима съботно-неделна закуска. При мама това са пържените филийки, при сестра ми това са палачинките, а пък аз, какво да ви кажа - при мен е кото доди. И все пак, палачинките винаги ми дават толкаво много поле за изява - за сладки и солени торти и честно казано никога не са в повече, пък дори да останат. Винаги ще ги наместя някъде или просто ще ги нападна като следобедна закуска със сиренце и кашкавал. Голяма любов са ми палачинките, както  и правенето на торти, така че неизбежно се бяхме запътили към този момент - солена палачинкова торта " Лазаня".



С риск да ме изключат от някои кулинарни общности, и въпреки че съм огромен любител на традиционната пък дори и не традиционната лазаня, мога да кажа, че този вариант с палачинки е понякога по-вкусен. Може би зависи от рецептата ви за палачинки, но все пак, ако са нежни и крехки, всяка хапка от тази торта, с богатите сосове,  месце с домати и разтопен кашкавал просто може да ви пренесе на едно много по-красиво и щастливо място.





И сега, когато пускам тази рецепта в дни на дълъг уикенд, знам, че е точно на време да ми се доверите, да я опитате и дори да я приготвите два пъти, защото има рецепти, които един път просто не стига. 


Ако искате в живота си да хапвате повече такива ястия, както и да знаете какво се готви в кухнята на Люси по всяко време, последвайте ме в Инстаграм, където ще ви споделям повече видеа, идейки и кадри от предстоящите рецепти. Ако ви звучи добре, пък и искате да имате още едно място, където може да ми пишете и да общуваме, натиснете линка тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/


А сега, за да не губим време, преминаваме към рецептата и ще говорим повече за нея след това: 

Необходими продукти:
За палачинките: 
Около 2 ч.ч. брашно София мел Класик 
500 мл айран
3 яйца
50 мл олио
щипка сол
мазнина за тигана 

( 1 ч.ч .= 200мл)

Започваме с приготвянето на палачинките. За целта разбиваме леко яйцата, олиото, солта и прибавяме останалите съставки, редувайки брашното и айрана, за да избегнем появата на бучки. Трябва да постигнем смес с консистенцията на боза, но аз препоръчвам даже една идейка по-рядка, за по-крехки палачинки.

Печем ги в подходящ тиган, като мажем с мазнина преди всяка палачинка, за да не залепва. Готовите палачинки оставяме да изстинат, а през това време се захващаме с другата част от рецептата. Аз правя всичко едновременно на съседни котлони, но пък ако ви затруднява да готвите няколко неща наведнъж, може да си приготвите палачинките и ден по-рано. 


За сос 1:
Около 400 г млени домати ( моите са от консерва, цели) 
500 г кайма
1 по-голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
подправки - италиански микс

За сос 2:
1 пълна супена лъжица масло
1 пълна супена лъжица брашно 
около 700 мл мляко
100 г кашкавал

Трябват ви още:
Още 200 г кашкавал
няколко саламчета

Започваме със соса тип- Болонезе. Смиламе на чопъра кромида и чесъна да са на ситно. През това време в тиганчето запържваме каймата, докато лесно се раздробява. Аз използвах доста ситно смляна кайма. После прибавяме лука и чесъна и запържвам още малко, докато всичко се смеси и овкуси. Работя не средна степен на котлона. 

                             

След това смиламе доматите, като аз ползвах домати от консерва, но ако ползвате пресни, сигурно ще киселеят, затова добавете и щипка захар към тях. 


Прибавяме ги към каймата и още ще толкова някъде вода, така че да може сос да покъкри в течността и каймата да поеме от всички вкусове 
След като водата изври, прибавяме любими подправки - сол, захар ( ако е необходимо), риган, мащерка, чубрица дори. Лично аз не смятам,че тази торта трябва да бъде строго италианска, затова е хубаво да използвате това, което ви харесва като овкусяване на този вид сос. Малко млян чесън или чеснов пипер също е добра идея.
Оставяме готовия сос на страна и се заемаме със следващия. 


В друга подходяща тенджерка запържваме за кратко маслото и брашното, не е нежно да покафенява, но е добре да пусне аромата си и да не стои сурово после. Аз имах останал малко твърд кашкавал и го добавих към тях за да може да омекне. 

Прибавяме после млякото и бъркаме, докато стане вкусен сос, а кашкавалът се разтопи. Може да прибавите около 500 мл от млякото първо, а останалите 200 да добавите, ако се сгъсти прекалено, за да може да го разредите.
Ако имате опит с този сос- знаете процедурата, но ако сте нови в сосовете - тези съвети ще са ви полезни. 
Опитайте соса на вкус - ще зависи от кашкавала, но може винаги да го подправите с нещо допълнително. 

                             

Сглобяване на тортата:
В подходяща форма за торта, най-добере с махащи се стени, редим тортата.
Започваме с  палачинка, малко от единия сос, отгоре малко от другия,

                           

а най-добре да слагаме и малко рендосан кашкавал.


Така редим палачинките докрай или докато ни стигнат съставките като отгоре завършваме със същото и няколко саламчета, защото ако не сте забелязали, исках тази торта да е нещо средно между - лазаня и пица. 


Даже препоръчвам отгоре да сте по-щедри с кашкавала, както е при пиците.
Пъхаме да се пече на 200 градуса за около 30 минути.


Важното е да сте запазили сосовете си сочни и ястието ще стане просто неописуемо. 
Оставете тортата леко да изстине преди да махнете страните на формата, а от вътре кашкавалът ще си седи топъл и не се притеснявайте - ефектът УОУ ще го има! 


Тази торта е чудесна топла и студена и определено трябва да я приготвите, ако отдавана не сте шашкали домашните с нещо супер вкусно. 

Нека дългата рецепта да не ви заблуждава, че е трудна, защото всъщност е по-лесна от физическо при дистанционно обучение.


Постарах се да съм подробна в рецептата, за да мога да ви дам повече свобода за експерименти,  а пък снимките са повече, защото просто не мога да спра да я гледам, както и да я ям. 
Нямам търпение да чуя какво мислите или да ми споделите вашите варианти на рецептата! 


А сега ще ви оставя с няколко апетитни кадъра в хоризонтал, за тези от вас, които ги предпочитат и отивам да мъдрувам с какво да ви изненадам следващия път. Аз обичам предложения, затова ако имате такива - пишете ми в Инста или на страничката на блога във фейсбук.

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тукhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 












Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







4 коментара:

  1. Ооо,изглежда невероятно и определено се захващам! Обичам такива рецепти- лесни и ефектни! Поздрави и благодарности за целия труд,който влагаш във всяка рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Христина! Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...