сряда, 15 април 2020 г.

Великденска шоколадова торта / Chocolate easter cake



Happy Food GIFs - Get the best GIF on GIPHYДоста се чудех с какво да ви изненадам този Великден. В черновите съм натрупала толкова рецепти вече, които не ми остава време да споделя и напиша, но винаги ще има "догодина" или поне го пожелавам на всички ни.

 Трябва да гледаме напред и може сега да не сме на тази вълна много много, но човек за да функционира и да живее има нужда от стимул, има нужда от цели и най-вече надежда. Винаги има шанс да стане по-добре щом сме от тази страна на Земята, затова и смятам, че една шоколадова торта е доказателство за това.

Какъв би бил животът ни без насладата от шоколада и удоволствието да я споделим с близките си. Да видиш ухилената физиономия на лакомия мъж / жена до теб или нацапалото се до уши детенце, докато умело ровят с виличка в чинийката. 


Днешната рецепта не е нещо уникално, невиждано и дори неповторимо, както обичаме ние блогърите да описваме ястията си. Това е просто една наистина вкусна шоколадова торта, която може да приготвите бързо, а и вече сте виждали преди. Това е ТАЗИ ТОРТА(натисни тук) , но в нова визия и с нов крем. 

Отдавна не я бях правила, а всъщност много си я обичам. Блатовете стават наситено шоколадовi и леко лепкави, като сочно брауни, а ганашът замених с лепкав шоколадов крем. Така и така е за Великден, трябваше да й направя и тематична украса, за която не си давах много зор както винаги. И все пак, има нещо ново, което може да научите от нея и това е как да правите шоколадови пера като от снимката. 

Ако някоя от тези идейки ви звучи примамливо, погледнете рецептата надолу: 


Необходими продукти:

За блатовете:
350 г пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода


В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, 

                             

докато се получи доста течна смес.  


           

Намажете две тавички от по 20-22 см в диаметър с олио или готварски спрей против залепване. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.
Пъхнете ги да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около половин час. 
През това време се захващаме с крема. Може да използвате ганаша от оригиналната рецепта за по-икономичен вариант или този, който е по-богат: 

                             

За целта ни трябват:
За крема:
250 г тъмен шоколад
200 г масло
1 консерва гъсто подсладено кондензирано мляко 
за външния слой: около 250 мл бита сметана

Кремът правя на око, затова от сега си казвам, че продуктите като количества могат да варират. Имах една консерва кондензирано мляко, което трябваше да похарча и така се роди този крем.
В купа слагаме кондензираното мляко, маслото и шоколада и ги слагаме в микровълнова, докато шоколада се разтопи. Правете паузи и разбърквайте периодично. 

Готовия крем изглежда ето така. 

                           

Прибираме го в хладилника да се охлади и да стегне, а през това време изваждаме блатовете и ги оставяме да  изстинат напълно.


Сглобяване на тортата. Работим ловко, най-добре във форма/ ринг за торта, тъй като кремът се отпуска бързо. Аз ви препоръчвам да си направите дупки в самия блат, като малки кладенчета, за да може да се запълни с крема, като например мъфинче с  пълнеж, понеже е много хубав. Аз се сетих в последствие и направих такива само на горния блат. Залепваме тортата с част от крема и прибираме пак в хладилника да стегне. Формата ще ви помогне а не се плъзне блата отгоре.


След като стегне отново разбиваме останалия ни крем с битата сметана на пухкав крем. Той е много по-стабилен и ще държи тортата здрава и без формата за торта. Махаме я и измазваме тортата с този крем. 

Между другото, ако не искате да правите номера с двата вида крем, направете само този със сметаната и сложете от него в цялата торта . Ще стане още по-бързо и няма да имате нужда от ринг :) 


Измазаната торта прибираме в хладилника да спи нищо неподозираща какво я чака утре :) 

Идеи за украса:
Освен, че полепих шоколадови гранули по стените на тортата реших да направя и тематична украса за Великден. Вие може да я пропуснете, затова и не съм я описала при продуктите. вярвам, че въображението ви и може да създаде и къде къде по-хубави и интересни неща. 

Но ето малко идеи:

Разтопих два шоколад на водна баня / микровълнова и си поиграх с него. Облепих със стреч фолио дъното на малка купичка и отгоре направих мрежа от шоколада, така че като стегне да стане нещо като гнездо. 
С останалия пък направих перата. 
Слагаме малко шоколад върху хартия за печене и правим шарки с вилицата ето така:

                            

Оставете да се втвърдят и отлепете.
Тъй като имах още златен ядлив спрей, реших да напръскам перата и малко шоколадови яйца ( бонбони) с него, за да направя украсата още по-впечатляваща. 



Сложих шоколадовото гнездо в центъра, а в него от шоколадовите яйца. Перата пък поставих отстрани. 


Тортата е наистина наситено шоколадова и за шоколадови маниаци, които харесват и лепкави блатове и крем. 
Ако пък искате още идейки за основни великденски ястия, козунаци, десерти и най - вече КАК Да си направите бели яйца, вижте секцията Великден тук


  А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







6 коментара:

  1. Божествена!Ще се опитам да я направя.Кондензираното мляко откъде да взема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Може да намерите в по-големите магазини Билла, Метро, Кауфланд, руски магазини, но съм виждала и в по-малки, просто попитайте на място :)

      Изтриване
  2. Здравейте, Люси! Дали на тези блатове ще подхожда крем,като този на торта Киев?
    Благодаря предварително! Усмихнати,светли и много шоколадови празници ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Да, мисля, че няма да има проблем да го смените :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравейте! Прекрасна торта! Много благодаря за рецептата!
    Понеже искам да я направя за рождения ден на детето ми, бих искала да попитам какво количество продукти трябва да сложа за блата и крема, при положение, че формата ми е 28 см? Дали с тези количества в рецептата ще стане много ниска?
    Предварително благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. 28 см е доста голяма форма и за да няма грешки бих ви препоръчала да си забъркате една доза само за блата и да я изпечете във формата за да видите колко голям става. дали ви изглежда тънък, дали може да се разреже и така. Опаковайте го в стреч фолио и преценете от там, дали да правите балтове и колко, а след това и крема. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...