понеделник, 13 април 2020 г.

Козуначен венец с кафява захар / Brown sugar easter bread wreath


Интересно нещо сме ние хората! Успяваме да се приспособим към най-различни условия, макар и да не ни е много приятно. Два чудесни празника отминаха - Лазаровден и Цветница, а дори не успяхме да отбележим именния ден на мама и баба като хората. Всеки по къщите и все така сме на телефона или видео връзка. Вече готвя почти онлайн - ту със сестра ми, ту с Ваня, все някой ми се обажда да ме пита за неща, а аз дори не си правя труда да изглеждам добре пред камерата. В квартала на Ваня всеки си пие на терасата, пускат си музика свирят с китари и си правят наздраве от разстояние. Определено е "интересна" 2020-та до тук и дано само с това да се разминем. За да се пригодим към различни обстановки и ситуации може да ни се наложи да готвим с различни продукти у дома и затова тази година реших да направя един ъпдейт на публикувана от мен рецепта в блога, но този път с кафява захар. 

Още не се наемем да правя "постен/ веган " козунак или такъв без никаква захар, но виж с кафява - защо не. Само ще се засили уханието за сладост! Знаете, че като стане въпрос за такава избирам Passsiflora и това може да ви го докажат вече доста рецепти в блога.

Обичам качествените стоки, но и такива, които мога да си позволя, което в последно време е доста по-широко понятие. Тази рецепта бе една от първите, които пуснах в блога, все още начинаеща в описването на рецепти и дори липсва рецепта за тестото, но сега, надявам се не само да ви дам още по-вкусен и добре описан вариант, но и нещо, което ще ви накара да забравите за всички проблеми, които преживяваме и да се оставите само на насладата. 


И този десерт снимах върху новата ми поставка за торти ( този път в големия вариант), тъй като е повече от ясно, че не мога да им се нарадвам. Ако искате да се сдобиете и вие с такава - вижте тук или пък участвайте за да спечелите такава с ИГРАТА ВИ В ИНСТАГРАМ ( цъкни) ТУК

А сега преминавам към рецептата, която определено ще искате да си запишете - погледнете какви конци има дори в разрез :)



Необходими продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно 
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая (7 г) 
2 яйца и 1 жълтък
70 г меко масло
1 пак. ванилия 
кората на 1 портокал и лимон
щипка сол

Плънка:
50 г меко масло
1 шепа шоколадови капки/ ядки или и двете

Винаги си приготвям продуктите на масата преди да започна да готвя не само те стават на стайна температура, но и не се налага да се разсейвам да вадя неща от шкафа или хладилника.


Започвам като си пресяваме брашното, а през това време на котлона загряваме леко млякото и  кафявата захар за тестото. Щом се загрее, дърпаме от огъня и прибавяме маята и разбъркваме. 

                           

Нарязваме си маслото на тънки ленти, макар да е на стайна температура, забелязала съм, че така най-лесно се усвоява в тестото.


В купата на миксера слагаме две трети от брашното, а в него правим кладенче. Изсипваме маята  и прибавяме яйцата и едно-две парченца от маслото. Пускаме миксера да меси, 

                             

като постепенно прибавяме от останалото брашно, маслото, солта и ароматите към него - ванилията и кората от цитрусите.


Бъркаме докато получим меко, но все пак не лепнещо тесто, което поставяме в намаслена с олио купа и покриваме ( със стреч фолио или памучна кърпа)  и оставяме на топло да втасва за да удвои обема си. Може и във фурната на 50 градуса, за да забързате процеса.

                            

След като се е надигнало, го прехвърляме на плота и разточваме във формата на правоъгълник ето така:


Намазваме отгоре с малко меко масло и поръсваме с кафявата захар. Може да добавите още шоколадови капки или счукани ядки, аз сложих и от двете.


Завиваме го на руло, като дължината му бе около 60 см. След това с помощта на остър нож, го разполовяваме на две по дължина ето така:

                            

Усукваме едната част около другата и накрая оформяме на кръг ето така:

Прехвърляме го в тавичката с хартия за печене на дъното и покриваме със стреч фолио. Оставяме да бухне още веднъж за около 15 минути.

Пъхаме го да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви, а след това покриваме с фолио и печем под него още 25-30 минути. 

Може да го намажете с разбито с малко вода яйце преди печене или пък да го намажете малко преди да го извадите. Така ще може да поръсите отново със захар и тя да не прегаря ето така: 


Аз го намазах преди печене и малко преди да го извадя пак, за да полепне още захар.
Самото тесто не е толкова сладко, но благодарение на плънката и украсата си става истински десерт!



Може да поръсите и с кафява пудра захар или друго, но с каквото и да изберете, задължително  го поднесе с усмивка!



Този венец е може би едно от най-лесните изделия, които може да приготвяте с козуначено тесто и е подходящо и за начинаещи.
Може да замесите на ръка, но ако имате планетарен миксер - определено спестява време и усилия, а конците се постигат с лекота!



Определено не бих се сетила, че е с кафява захар и със сигурност бих се опитала да я интегрирам и в други рецепти, защото сладостта е там, а все пак една идейка по-полезна.



Венецът пасна идеално на новата ми поставка и у дома масата взе вече да се отрупва с Великденски сладкиши. Ако и вие искате да имате такава, непременно опитайте късмета  си в моята Игра, така и така ще тегля на случаен жребий - нищо не губите! :)


Надявам се моят козуначен венец да ви е усмихнал, а пък аз ще се постарая да задържа усмивката ви всеки ден до Великден, когато ще има още чудесни рецепти!
Останете на линия :) 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!











12 коментара:

  1. Здравей!Страхотна рецпта.Искам да попитам 200 гр. или 20 гр. е захарта при плънката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря :) 200 г е, но може да сложите и по-малко. Това е около една чаена чаша, иначе 20 г е около една супена лъжица, което е доста малко. 200 г броите за отвътре и отвън за поръсване :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте! Изглежда страхотно :) Може ли кафявата захар да бъде заместена с бяла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, просто може да намалите малко захарта, тъй като може да ви стане много сладко :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравей, прекрасно слънчево момиче! Козунакът ти е великолепен. Вчера го направих и стана както си го представях - ароматен, достатъчно сладък и мноооого вкусен. Благодаря ти за чудесната рецепта! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, прекрасна Валя ;) Радвам се, че си го харесала и си подсладила деня си! Весели празници!

      Изтриване
  4. Поредната прекрасна рецепта, Люси! Бъди здрава и все така позитивна! Имам въпрос - знам каква марка планетарен мискер имаш, но мо е малко скъп. Би ли препоръпала някой по - евтин, който да върши добра работа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз имам още един италиански от Вера Италия, който също е много хубав за разбиване и месене, но малко по-шумен. Писала съм за него в рецептата за Коломба. Не знам дали мога да препоръчам друга марка към момента :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте!
    Козунака изглежда страхотно, поздравления!
    Искам да попитам дали тестото би могло да се замеси в хлебопекарна?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да прегледате коментарите над вас, може би някой е споделил. нямам хлебопекарана и не знам какви са ограниченията в замесването на тесто в нея, но предполагам няма да има проблем. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...