събота, 18 април 2020 г.

Румънски козунак / Romanian easter bread


Много страни имат традиционен великденски козунак и Румъния също. Това, което отличава техния от останалите, че освен вкусното и ароматно козуначено тесто, в него се крие плънка от извара или наподобяващо чийзкейк "сърце", което може да обогатите с различни аромати или плодове - ром, ванилия, лимонова кора, стафиди.
Изключително ефектен празничен хляб, който очарова не само с вида си, но и с вкуса си. Хайде да го приготвим и ние ;)



Тази рецепта приготвих  за приятелите си от София мел, където водя рубрика в сайта им "Около света с Люси". Там и може да намерите начина на приготвяне, ако съм ви грабнала и списъкът с продуктите също в хареса :)













Трудност : за напреднали
Време: 1 час 45 минути
порции: 1 брой ( или около 10 парчета)

Продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно София мел за Козунак
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7г)
3 яйца
75 г захар
60 г меко масло
1 щипка сол
1ч.л.  ванилия екстракт
1 кората на един лимон

                     

За плънката:
200 г фина извара/ рикота /крема сирене /
50 г захар
1 ч.л. ванилия екстракт
1 яйце


За намазване:
1 яйце, разбито с малко вода или прясно мляко




Освен в сайта, може да видите и пълната рецепта в моя Инстаграм.

Определено се чувствах много ентусиазирана да приготвя козунак, който е в комбинация с чийзкейк и като за първи път стана точно толкова красив, колкото очаквах. Не е никак труден за правене, а вкусът му...е, ще почакам Вие да кажете :) 


Весело посрещане на празника, приятели! 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Удоволствие е човек да се отбие тук, Люси! Винаги се зареждам положително и се чувствам като твой гост. Пази винаги този уют и го споделяй с хората, защото наистина света има нужда от положителни вибрации.
    Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате :) Всичко пожелано дати се връща стократно! Радвам се, че наминаваш " да ме виждаш", а пък аз с охота ще спретна по едно чайче и да похапнем козуначе. Добре си ми дошла!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...