събота, 21 март 2020 г.

Домашен течен шоколад от едно време / Old Times Homemade chocolate spread



ЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕСТИТА ПРОЛЕТ, приятели! Навън се разселени, зауха на зюмбюли, птиците пеят всяка сутрин и вечер, земята се пробуди и ни натика наказани " по стаите", защото не слушкахме много в последно време! 
Аз много се радвам, че виждам животът навън, макар не и под формата на homo sapiens. Има толкова живот, които се случва около нас в момента и е хубаво да го видим, защото доста време си затреперехме очите за него, а сега всичко сякаш ни стана по-сладко. Уханието на тревичка, разговора със съседа, нищо че не е много симпатичен тип, желанието да гушнем баба и дядо, тъй като те са далеч и ги пазим. 

Аз обаче съм обнадеждена не заради случващото се, а заради това, че както се казва "всяко зло за добро". Надявам се след това изпитание за човека всички да се завърнем по-силни и мислещи от всякога. 
Казват, че е най-тъмно преди зазоряване, затова с пробуждащата се пролет, предлагам да пробудим и у нас някои позаспали чувства и емоции. Нека се радваме на всичко, нека се усмихваме, ако ще и напук, но пък това е добър напук. Нека прегръщаме, целуваме и прощаваме повече и нека...нека ни е по-сладичко :) 


"Не може вечно да вали" пък е цитат от друг мой любим филм и този shit storm все някога ще спре. Какви хора ще бъдем след нея обаче е наш избор, затова ви предлагам to join the light side. We have sweets :) 

И както моите прекрасни и добри читатели, които не минава ден в който да не споменавам с добро пожелаха, следващата рецепта трябва да е нещо сладко. Едва ли сте очаквали това от мен сега, но ще взема да ви изпратя по магазините. ( Фногу съжалявам) Предполагам, че нямате сухо мляко у дома, тъй като и аз доскоро нямах :) 

Бях казала на половинката обаче, че ако иска да ми донесе "изненадка " от магазина някой път, да е сухо мляко, че аз все се скръндзам да си купя.  А така ми се хапваше напоследък онзи най-любим течен шоколад от детството. Някои го наричат "Соц течен шоколад", но аз му казвам "течния шоколад на мама".

 Истината е, че вече имам рецепта за него в блога тук, бе една от първите ми такава, но снимките ми не бяха добри и не показват неговата красота. Освен това този път реших да го предложа в една идея по-здравословен вариант, затова ето го отново. 

Без бой ще си призная, че изядох цялата доза шоколад съвсем сама, без чужда помощ, а част от чашките и без да има свидетели, защото малко се засрамих на лакомията си. После обаче си дадох сметка, че ако не си хапна сега, на ония свят може също да няма сухо мляко, та бързо се убедих в правотата си. ( сега кипя от енергия ) 

И така, след като момчето ми ми донесе сухо мляко от магазина, нямах избор освен да направя така жадуваната рецепта. Обещах си, че ще изям една доза, ще си "начeшам крастата" и ще продължа нататък. Е, сега имам втора порция в хладилника и никога не съм била по-щастлива :) Хич не ми и пука! 


Обожавам този шоколад! Толкова е лесен за приготвяне, а вкусът му е просто неповторим. Като дете си спомням мама го прецеждаше през тензух, за да няма бучки, тъй като нямаше такива луксове като пасатор, и не ставаше така гъст, защото сухото мляко не винаги беше от хубавите, но  коричката му беше най-любимата ни част. Сега искам да ви поканя да се присъедините към моята секта на "Шоколадените маниаци" и да потънем в блаженство с тази ВЕЧНА КЛАСИКА! Ето и рецептата: 


Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 
Необходими продукти:
250 г сухо мляко ( ползвах Нестле)
50 г тъмно какао 
2/3 ч.ч. мед ( или 1ч.ч захар)
200 мл вода
120 г масло

Започваме с две лесни стъпки:


В касерола слагаме водата, маслото и меда да се загарят на средна температура на котлона. В оригинал меда е заменен със захар, но според мен този инвариант и шоколада  става още по-гъст и разтеглив, пък и полезен. Ако меда ви е достатъчно течен, няма нужда да го загрявате, за да си остане възможно най-естествен. 


Следваща стъпка е да смесим в купа сухото мляко и какаото. Може да ползвате и по-малко какао, ако искате да е по-светъл като цвят, но аз съм мазна муцка и си искам шоколад. 


Стараем се да хомогенизираме добре сместа.


На пазара има различни водове сухо мляко, но аз и сестра ми смятаме, че за тази рецепта най-добър е този. Не са ми платили за реклама, но аз да си кажа, понеже съм честен и почтен човек :) 
( П.п. Мъж да иде на пазар, единствената спляскана консерва ще изнамери да ти подари) 


Смесваме разтопеното масло, мед и вода и ги прибавяме към сухите съставки. 


Бъркаме първо с телена бъркалка, а после минаваме с пасатора за да стане фина текстурата. 
Изглежда течен крема, но да не ви подвежда, после се сгъстява в хладилника. 


Прехвърляме в купички и хоп в хладилника. Поне шест броя излизат, но зависи и колко големи са и колко ги пълните. Тъй като е сладък доста, може да направите и по-малки чашки, за да имате повече бройки. 


Смятам, че за този крем може да ползвате и други подсладители, които сметнете за добре. На стайна температура се отпуска, но в хладилника става разбира се по-твърд.


Аз винаги увеличавам количеството на какаото и понякога маслото, защото не ми харесва да е твърде течен. Медът го сгъстява допълнително, така че имайте това предвид, но пък става с текстура на Нутела, затова няма какво повече да искам :) 


Последният път когато опитах такъв течен шоколад навън бе преди години в едно от култовите ресторанти на Благоевград - "Руслака",  които го предлагаха доста дълго време. Може да има много сладкарници, торти с маскарпоне и всякакви други благинки в днешно време, но нищо няма този прекрасен вкус на спомени! 


А сега ви оставям в добро здраве, чудесно настроение и малко гладни..надявам се! Ще се радвам да ви хареса рецептата ми, а ако е така, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

До нови срещи, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



44 коментара:

  1. Здравейте! Може ли да бъде използван за направата на торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и от мен :) Обмислям го отдавна, но така и не съм опивала още, тъй като има тънкости, които трябва да се имат предвид. Например крема е доста течен в началото и ако се залее блат, може да попие в него. Но като цяло може :)

      Изтриване
  2. А може ли с прясно мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, за съжаление тази рецепта изисква сухо мляко :) поздрави!

      Изтриване
  3. В моята рецепта от преди 25 -30 години сухото мляко е "Лактан"/тогава беше само такова/ захарта е пудра , а вместо вода е прясно мляко + ванилия или есенция

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ни споделихте тук :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Рецептата е чудесна, но медът при топлинна обработка за жалост си губи полезните свойство 😊 но със сигурност ще и по-полезно от бялата захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) По принцип меда може да се добави и без да се затопля, така че не е необходима топлинната обработка :) Поздрави и усмивки! П.п. даже ще го добавя към рецептата :)

      Изтриване
  5. Ако използвам захар, в какво количество трябва да е ?

    ОтговорИзтриване
  6. Наталия Върбанова22 март 2020 г. в 21:19

    Направих го за пръв път преди време по рецептата от бога ти. Не го минах тогава с пасатора, но си го хапнахме и с бучиците🙂Облизахме си пръстите🙂Ще се прави пак🙂Благодаря за чудесната рецепта 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за така сладкото включване, Наталия :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Рецептата е страхотна , но колко време се сгъстява , направих го точно както е написано и все още е доста рядък ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Същата марка сухо мляко ли използвахте, защото от не всички мерки става така гъст :) В оригинал рецептата за шоколада е доста по-рядък, аз го правя така гъст :)

      Изтриване
  8. Здравейте, и аз го направих но когато го ядеш бие на какао, сякаш не е разтворено. Къде съм сбъркал?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не бих могла да кажа, все пак се прави с какво и би трябвало да има и вкус на такова, но може би зависимост от марката на какаото или колко добре разбива пасатора :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте! Може ли да се използва сухо мляко за кафе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм сигурна, не съм опитвала и не съм запозната дали има разлика в състава му. Поздрави!

      Изтриване
  10. Може ли да се прибавят 200 гр смлени лешници?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че би могло, но трябва да се пасират добре за да не попаднат ядките на дъното :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Люси,
    преди години много често приготвях този течен шоколад, беше любима рецепта.Припомни ми я , а също и старите времена когато всичко, което правехме беше по предавани устно рецепти.
    Поздрави, бъди здрава и благословена !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Лени! Този шоколад наистина има вкус на детство и колкото и да харесва по-новите и модерни варианти ( аз шоколад не отказвам), този си ми остана фаворит. Грабвай една купичка и да сядаме на раздумка!

      Изтриване
  12. Привет Люси ❤️
    Страхотно изглежда :)
    Ще го пробвам задължително, но аз мисля да заменя маслото с кокосово..
    Надявам се да се получи ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маги :) Ще се радвам да ти хареса и да споделиш резултат от твоя експеримент :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Здравейте, сухото мляко от къде го вземате?

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Люси! Голям фен съм на блога и съм правила доста от рецептите, затова си позволявам да говоря на "ти" :D Всичко до момента е било супер сполучливо :)
    Днес ще пробвам тази рецепта, но се чудя колко ли време би бил годен шоколада ако се съхранява в хладилник. Много се надявам да не го изядем наведнъж :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, усмивке :) Благодаря за думите ти, а що се касае за шоколада - знам,че е доста траен, но досега не сме наблюдавали този процес на "стареене' у дома. Изяжда се максимум за два дни! :) поздрави сърдечни!

      Изтриване
  15. Браво, Люска! Върна ме години назад... Дъщерята само като го надуши и залепна са купата. Едва ме изчака да ги налея по купичките, за да "измие" посудата. Голямо облизване падна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ради. Много се радвам, Ради. И за мен ще си остане най-вкусното нещо :)

      Изтриване
  16. Здравейте Люси, може да е малко глупав въпроса, но дали сте пробвали да го направите с 200гр от това сухо мляко?
    Понеже кутията е 400гр та си мислех.... така ще имам за два пъти точно да си направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Жени! Не съм опитвала, но предполагам няма да има проблем, просто ще стане една идея по-течно, което няма да навреди :)

      Изтриване
  17. Здравей Люси! Благодаря за хубавата рецепта. Аз сложих какаово масло и понеже е само мазнина, не както кравето масло мляко с мазнина, реших да сложа по-малко какаово масло сложих 105гр. Още топлата смес стана доста гъста не стана като крем гладко и медът му прибави допълнителна лепкавост така да кажа. Сложих го в хладилника да видим утре какво ще прилича 😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гери! Благодарим, че сподели твоите резултати. Надявам е да е станало вкусно. Винаги е могло да сложиш още малко водичка, ако ти е станало много гъсто, но най-важното е да е вкусно :)

      Изтриване
  18. Мога ли да го използвам за направата на бисквитена торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремът е доста гъст за тази цел и се боя, ще ще стане суха. Може разбира се да експериментирате, ако напоите добре бисквитите.

      Изтриване
  19. Направих го, но за съжаление нямаше нищо общо с този от едно време.Получи се доста гъст.Дори и да стои извън хладилника не става течен.Вкусът също е леко тричав. Чудя се ако следващия път го направя с кондензирано мляко.Няма ли да стане по- добре.Според мен всичко идва от сухото мляко.zapetaja@gmail.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен. да, определено има разлика в това сухо мляко, но може да намерите старото,както и какаото да ползвате от не толкова наситеното като от едно време. Аз обаче опредено харесвам повече този вкус :)

      Изтриване
  20. Здравейте! Дали ще стане с кафява захар?

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, колко време може да се съхранява шоколада, ако оцелее🤭🤭

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен не ми се налага да го съхранявам повече от седмица и му няма нищо :)

      Изтриване
  22. stana super tochno kato edno vreme

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...