петък, 27 март 2020 г.

Леки и хрупкави гофрети / Light and Crispy Waffles


Искали ли сте нещо в продължение на много време, и без конкретна причина да отлагате да си го вземете? За мен това с години бе гофретникът! Не помня кога реших, че искам да си го купя вече, може би с някоя от брошурите на магазините като Кауфланд и Lidl, когато стъпиха на нашия пазар и почнаха да ме пляскат през лицето през няколко месеца, но си казах "Ето сега вече ще си го взема". Обаче, нали не е от първа необходимост и не е нещо, което ще ползвам всеки ден , после пък къде да му търся място и така все се отказвах. 

От време на време възкликвах " Ех този път ще си го взема, много е изгоден", после забравях, промоцията свършваше, или пък пускаха двоен, какъвто не исках, или пък с причудливи форми, които не исках или пък заставах пред него в магазина и се чудех, искам ли го наистина? 

Представете си само каква дилема за един пуст гофретник, хора?


 Толкава пословично позната бях с него, че преди месеци с мама бяхме пак в магазина, и пак го загладех и тя възкликна "Ох, айде да ти го взема тоя гофретник, че вече колко го повтаряш".
 Чак срам ме хвана, че съм такава скръндза, ама във време на криза нали не си мислите, че баш гофретник спешно ми трябва ?Нали ме разбирате? 


Казах й, че съм намислила други рецепти да готвя и не искам да ме разсейва, затова просто няма да го взимам. "Друг път" -си казах аз, без много да си вярвам! За голяма моя изненада половинката ми наскоро се прибра след работа и какво да ми вземе, като знае, че аз бижута не ям, и хоп "гофретник" чак не можех да повярвам, че имам вече у дома. Точно какъвто исках, малък, кръгъл, да не е скъп, за да мога да заспя спокойно и да не ме е яд, ако не го използвам често или пък вземе, че се развали. 


Поразрових се за рецепти и понеже аз обичам гофретите да са хрупкави отвън, но меки отвътре, знаех, че търся рецепта, която да ги описва така. Правила съм гофрети вече с гофретник на заем ( няма такава стипца като мен, ще си помили човек) но станаха малко гуменки.
Вкусни докато са горещи , но после не толкова. след като се поразрових в нета намерих една подходяща за експеримент и за щастие се оказа много успешна. 

Сега искам да я споделя и с вас, както и един трик как да се подсигурите, че ще станат такива, дори и да нямате на-скъпия, професионален и невероятен гофретник. 

Утре може да си направим една перфектна гофретена събота и всички заедно да закусим тази вкусотия:



Необходими продукти за 8 броя:
60 г царевично нишесте
270 мл прясно мляко
160 мл олио
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
2-3 ч.л. захар
1 ванилия
2 бр. яйца

В купа смесваме сухите съставки. В друга купичка  смесваме млякото, с яйцата, после и олиото.

                             

Прибавяме мокрите към сухите, а след това добавям и ванилия ( при мен е течна).

                             

Оставяме сместа да почине за десет минути, за да може набухвателите да се активизират. 
Загряваме гофретника за два трети от мощността му, като това ще зависи от уреда, който имате. Аз не исках да рискувам, да прегорят. Слагаме около един половин голям черпак в гофретника и затваряме. 

                             

Печем докато започнат да придобиват хубав златист цвят, а ето и трика, който може да използвтае за да получите наистина хрупкави гофрети.

След като се изпекат ги пъхаме да се допекат във фурната за една-две минути на 200 градуса.


Най-добре да ги оставим да се охладят една по една, а не една върху друга защото пак ще се задушат и омекнат.


Как ще изберете да хапнете гофретите - оставям на вас да решите, дали с пудра захар, сладка, мед, течен шоколад...


цяла или на парченца. Аз я харесвам на парченца, като изсъхвайки във фурната те почти се чупят от само себе си. 

Сега имайки гофретник под ръка ще продължавам да тествам най-различни рецепти за да открия и други "вълшебства' от кулинарията, като гофретите въобще не трябва да бъдат само сладки, нали знаете? 


Сега вече ще спя спокойно, натъпкала се с достатъчно гофрети в коремчето и под възглавницата :)                                                                                                                              Пожелавам и на вас да отметнете нещо, което отдавна отлагате или да имате хора около себе си, които да ви помагат да го направите.


Малките победи в живота са важни, защото малките неща в него са всъщност големите неща! 




Бъдете здрави, щастливи и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Ако пък рецептата ви е допаднала или мен самата, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Сладък ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!







10 коментара:

  1. Ох,изчетох всичко на един дъх Люси!�� Ама така "жадна" ....за цялото описание и всяка една подробност, от мерака ти за закупуването, брошурите и т.н, все едно четях преразказ с невероятен край! Следя с интерес всичко написано от теб! ��Забавряваш ме! И от време на време ме амбицираш да сътворя и аз нещо от твоите рецепти! Благодаря ти❤, скоро ще си купя и аз гофретник и ще направя тия пусти гофрети ����Запали ме! Щастлив ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Светла! така драго ми стана от думите ти, защото не само си ме прочела, но и почуствала. Значи сме си вече и приятелки :) Радвам се, че мога да ти донеса малко хубави емоции и да те разсея от грижите, а пък и ако трябва и гофретник ще вземем :) Прегръдки от все сърце!

      Изтриване
  2. Здравейте, пробвах рецептата,но гофрети станаха доста мазни и не ми бухнаха ( следвах точно описаната рецепта).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да си го обясня, при мен нямаше никаква мазнина и се надуха :)

      Изтриване
  3. Здравейте,
    Пробвах няколко различни рецепти, преди да попадна на вашата. Безспорно - това е най-добрата! Гофретите стават хрупкави и много вкусни. Правя ги вече няколко пъти и винаги резултата е чудесен.
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че ми писахте своя коментар. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Здравей с две думи страхотни са. Благодаря за точните рецепти .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравейте, дали мога да използвам на София Мел брашно ЕКСТРА вместо за кекс и царевично брашно (това в случай, че в кварталния магазин нямат царевично нишесте)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, просто си добавете набухвател, ако няма да е за кекс, тъй като то е с набухвател. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...