вторник, 17 март 2020 г.

Най-лесният хляб: Хляб без месене / Easy No-Knead Bread Recipe


Image result for optimistic gif
Днес ми е някак оптимистично. Не, няма някаква специална причина. Положението навън е същото, аз все още ходя на работа, не мога да си почна диетата като хората, защото все изниква нещо, което я проваля в зародиш ( Аз, Аз я провалям), но с всеки нов ден си казвам, днес ще е денят. Хубав ден е! Слънчев от сутринта!

 Зелените тревички се оказват все повече на двора, а по път за работа има една къща с жив плет от жълтия храст, който цъфти около Великден.  Доскоро беше само от кафяви клонки, но след няколко дни имаше пъпки, а днес като минах вече беше една грееща жълта стена от цвят, която внезапно предизвика моята усмивка. Инстинктивно посегнах да ги погаля с пръсти  докато минавах покрай тях, като после се сетих за всички микроби, вируси и фини прахови частици и се наложи да си нося ръцете увиснали отпред като тиранозавър рекс докато стигна в офиса, където ги измих старателно. 

Такива дезинфекции и чистене удрям напоследък, че взех да се пръскам с белина вместо парфюм преди излизане. 

И въпреки всички разтърсващи битието ни моменти, все още слънцето, цветята и песента на птиците отвън са малките неща, които правят деня ми  awesome. 

Е, и храната разбира се!




Image result for optimistic gifИ тъй като не съм от хората, които направихa големите пазари, нито имам намерение да се редя на опашка докато не се наложи, реших да използвам креативността си и да изтърбуша шкафовете създавайки съвсем ново предизвикателство - измисли вкусни рецепти, с каквото вече имаме у дома. 
Първа стъпка - хляб! 

Не ям често хляб, но ако ще ям, ще бъде просто невероятен. С хрупкава, златна коричка, по която ножът стърже гладно, преди да  я пробие, а от вътре да се разнесе неустоимия аромат на топлата средина, която само чака да бъде топната я в супа, я в сосче или пък разядка. 


Не, че искам да се хваля, но направих такива вкусни гозби, че ако имате нужда от вдъхновение и смяна на канала с малко оптимизъм, останете на линия тези дни. 

Нека днес обърнем внимание на хляба и по-точно на най-лесния начин да си приготвите вкусен такъв, без да месите, да имате умения или каквото ида е било представа какво правите. Не ми ли вярвате? Ей, сега ще ви докажа с тази рецепта: 



Ще ви кажа как най-лесно може да си направите вкусен домашен хляб само без никакви усилия. Ето и необходимите продукт:

Около 500 г брашно София мел Класик ( плюс още за дооформяне) 
1 пак, суха мая ( 7 г)
1 с.л. сол
300 мл хладка вода

Най-лесно е да го направите от предната вечер. Аз така правя, за да може да си втасва цял нощ и да не му се налага да кръжите около него като муха на мед и да го чакате. 

От предната вечер си слагаме първо 400 г брашно и суха мая в купа.


Прибавяме хладката вода и солта по ръбчето на купата и замесваме меко тесто с дървена лъжица. Може да го направите и в миксер, но аз предпочитам направо в купата, да не цапам много много. ( Все пак ако ще правим мързеливи неща, нека са такива) 

Добавяме още брашно, докато започне да се отделя от купата, но все пак оставете тестото да бъде мекичко, не прекалявайте! 

След като се посъбере от стените на купата и изглежда ето така, го покрийте със стреч фолио и го оставете на хладно цяла вечер. Аз го оставям на плота в кухнята, където си е студеничко. 

                            

На следващия ден изглежда така. Преди време се притеснявах, че е превтасало, но няма такова нещо, защото си се изпича и надига чудесно. 


Изсипваме го с помощта на шпатула върху набрашнена повърхност ( аз слагам брашното направо върху хартията за печене и го завиваме един-два пъти, докато се оформи а топка, но без да го меся. С помощта на дървена или пластмасова шпатула! 


Гледаме да се запази въздушността и балончетата него :) 
Прехвърляме го както е с хартията в дълбок глинен съд, тендера или пък в йена, както правя аз, слагаме капак отгоре. оставаме го да втаса още 20 минути, 


а после печем в загрята на 200 градуса  фурна за около 45-60 минути, като накрая махаме и капака, за да се запече хубаво коричката.


Както се казва: "Няма по-голям от хляба" , затова и  такава рецепта ще ви бъде полезна във всякакви случаи. 


Още щом прекарах ножа по кората, "засвири" онази прекрасна мелодия на хрускане. Все още няма как да инсталирам ухание към снимките, но кой - знае, може би след време и това ще стане :) 


Хич и няма да ви лъжа, оставих диетата пак на заден план. Хапвахме го горещ и парещ, а  после топяхме и залъците в една чудесна мароканска супа, която ще ви споделя съвсем скоро. 


Ох! Не мога да се спра да го снимам, да го описвам, да му се радвам! Не искам и да приключваме вкусната тема, защото това означава пак да се върнем в стресиращата действителност, а аз искам да си издълбая тази средина и да си живея в това пухкаво хлебче, откъсвайки си парченца и похапвайки в легнало положение.


Личи си колко съм се размечтала, нали?
И вие може да го направите, като просто си приготвите този лек за душата! 

 До нови срещи, приятели 
и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



37 коментара:

  1. Поздравления! Почти усетих аромата!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Люси,
    Хлябът стана Вълшебен - много вкусен и ароматен, а правя хляб за първи път!
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, Анонимен! Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Здравейте Люси, в рецептата пише 1 с.л. сол, това количество няма ли да е много? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. С моята сол това е количеството, но винаги може да я намалите. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Страхотен.. скептично настроена бях и мн очарована от резултата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че ми написвахте отзиви! :)

      Изтриване
  5. Стана чуден! Със зехтинче и шарена сол докато е топъл е уникално вкусно. Абе Люси, какви диети са те полазили? Това лято е ясно, на море няма да се ходи. Така че ще си дебелеем на воля. :о)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, и аз това се чудя...ама вече реших, че няма за какво да се мъча. Хайде, наздраве! :)

      Изтриване
  6. Здравейте, може ли да се направи с типово брашно? Благодаря Ви предварително за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че няма да има проблем. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравейте!И аз се престраших за първи път.Замесих го сега за утре!Ще пиша утре за резултата.Мисля,че повече няма да купувам хляб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да се хареса ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Люси,
    благодарности за тази много лесна и красива рецепта.Понякога правим хляба в хлебопекарната и става също лесно.Но понякога когато нямаме време ще опитаме и тази рецепта.Чудесна е за забързаното ни ежедневие.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам такава машина, лени, но знам ли, някой ден може да се сдобия. С тази рецепта обаче, не ми се налага :) Благодаря, че се отби и писа, мила :)

      Изтриване
  9. Здравей! Интересувам се, ако го направя в онези големите глинени гювечи....ще се получи ли? :)
    П.С. Изглежда невероятно хрупкав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря<3 Мисля, че няма да има проблем да се изпече и в гювеча :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Люси, изглежда изумително и ще го пробвам в най-скоро време! Искам да питам обаче ако го направя не със суха мая а с кубче жива, какво количество да сложа... много ли ще е цялото кубче?

    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели! Ще ти стигне и половин кубче ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Здравейте, Люси! Това е най- вкусният хляб, който някога съм правила. Сърдечно благодаря.♥️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз сърдечно благодаря за прекрасния отзив! Усмивки :)

      Изтриване
  12. Здравейте Люси, Правя хляба за пореден път и с комбинация от различни брашна. Всеки път се получава уникално вкусен хляб и ароматвн. Филийка от този топъл хляб, намазана с масълце и чубричка... Ехееее.
    Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много ти благодаря за така милия коментар, Анонимен! Да ти е сладко и със сигурност и аз съм намислила да експериментирам още с рецептата :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  13. Вижда ми се теглав вътре,но има чудесна визия.Ще го пробвам да видя как ще стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е хубав, няма за какво да се притеснявате :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здравейте мила Люси! От години правя какво ли от днес до. Обожавам да виждам вълшебните мехурчета в тестото и да уханието от печевата. Патките ми де получават вълшебни, но защо, когато правя хляб и си отрежем филии, стои като сбита, степан. Спазвам си всичко, меся дълго, оставям си го да втаса, печа го на не повече от 180С, но, като истине и го нарека, стои различно. Няма я екипността на кучешкия хляб. Моля дайте ми съвет, ако знаете причината.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Катя :) Оставяш ли хляба да изстине напълно след като го режеш или го режете още горещ ? Сигурна ли си, че го печете достатъчно дълго време? Аз забелязах, че ми се получава така най-вече като го режа още горещ, защото искам да направя снимки, но ако го оставя да изстине спокойно, става чудесно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Люси - мнооого сполучлива рецепта, изключително вкусен, ароматен и с хрупкава коричка хляб. Толкова непретенциозно и толкова вкусно - благодаря ти!

    Мислиш ли, че мога да направя двойна доза и да получа същият добър резултат или трябва да променя нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Изабела, няма проблем и за двойна доза, но ще трябва да го печеш двойно повече ;) няма нужда от промяна. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря Люси!

      Поздрави и позитивизъм ❤️

      Изтриване
  16. А, ако го забъркам от обяд, но за същата вечер, ще се получи ли?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте! Написали сте че може и в йена, но как в загрята на 200 градуса фурна да сложим йенската тенджера (йенски съд) в случая с капак? И стъклени и керамични съдове не се ли слагат в студена фурна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, няма проблем или при мен няма. Ако ви притеснява винаги може да си загреете йената постепенно преди това във фурната,както става със сача. Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте,благодаря за чудесната рецепта, но исках да попитам колко литра тенджера се използва и ако е в йена, загряването и става без или с тестото? Както и капака след тези 45- 60 минути ли го махаме? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, моето е малко, не помня точно колко е като обем и загрявам само леко стъклото, колкото да не се пукне, ако ви притеснява. Накрая махаме капака, да :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...