понеделник, 17 февруари 2020 г.

Кето карбонара със зеле и броколи / Keto cabbage carbonara with broccoli


Image result for broccoli gifТози уикенд беше много емоционален. Мислех, че няма да имам сили да се събера, да готвя, да пиша, но дори така да е донякъде, понеделникът неизбежно идва за всички ни. Така и така трябва да се годих на работа, но още по-сигурно е, че трябва да се яде. Дори и когато сте на диета. Имах нужда да си приготвя нещо набързо, което наистина да не ме затормозява да ходя до магазина, да не ми отнема време, но в същото време имах нужда от нещо вкусно, креместо, като паста "Карбонара". 
Самата паста знам, че няма какво да я мисля, ще я заменя с една отдавна линееща зелка в хладилника. Повярвайте ми, зелката е толкова огромна, че се наложи да изкарам кошниците за зеленчуци, за да й намеря място. Нормално е да я готвя вече сто години. Правих я какво ли не, пустата зелка не свършва. Да, ама в същия ден исках нещо, което да прилича на спагети, и вече побеляващата зелка бе идеална за целта. 
Освен, че в зелето няма калории, мога да си ям на корем, реших да хвърля и няколко "Дърва" броколи, за цвят, вкус и витамини. Броколито последно време ми е любимата храна и мога да ви призная- има нещо хубаво да си на диета. Такива неща започваш да обичаш, че сега съм способна да повярвам на онези "откачалки", които казват, че им харесва да се хранят здравословно. По дяволите, наистина ти става супер вкусно. 

Дори на Св. Валентин когато отидохме на ресторант и знаех че това е моят cheat day, пак се за облизвах на броколите и нито едно от натруфените и тежки ястия не ми грабваше окото. Половинката ме изгледа изпод вежди и ми каза "В къщи ще ядеш броколи, защо не си поръчаш друго" Поръчах си салата с пилешко, защото истината е, че вече сякаш е част от мен, нуждата да хапвам тези неща. Откривам цял един нов свят пред себе си и се радвам, че така добре успявам да съчетавам всичките видове рецепти в блога, без да ми навреди. :) 

Няма да ви бърборя дълго, защото знаете, че тези рецепти са за делничните дни, когато искаме нещо бързо и лесно, затова ще се опитам всичко тук описано да е такова. Ще кажа само, че може за някои това да не е баш карбонара, но ако искате ТОВА усещане и сте на диета - това е карбонара!  


Необходими продукти:
1 купичка нарязано на ленти зеле
1/2 купичка броколи 
30 г бекон или пуешко филе
2 с.л. крема сирене
1-2 скилидки чесън
150 мл течна готварска сметана
пармезан
подправки на вкус ( сол, черен пипер) 

Винаги съм се възхищавала как хората ползват най-свежите и пресни продукти, когато готвят, но истината е, че самата аз не мога винаги да си го позволя. Пазарувам един-два пъти седмично  и винаги има нещо за доизразходване. Направих ястието на око, затова и примерните продукти са такива- но вие сте умни и ще схванете идеята. 

 Нарязваме зелето на ленти, които са ни по вкуса. Моите бяха с големината на талялтели, но по-къси.
Подготвяме си малко броколи, което сме попарили за 30-60 секунди с вряла вода. Важното е да не прекаляваме, за да са хрупкави, но все пак да ги подготвим предварително. След като станат силно зелени,  измиваме ги със студена вода и ги оставяме до нас, докато ни потрябват.
Имах останало малко филе за сандвичи и резен бекон, това щеше да ми бъде и мазнината за ястието.


Запържваме нарязаното на парченца месо, докато пусне аромат ( и мазнина). Ако е много постно може да добавите - зехтин, кокосова мазнина или друго.
Прибавяме чесъна  и 


зелето и броколите. Пържим две-три минути, докато зеленчуците поомекнат, но все пак остават свежи - не искаме да станат на каша. 


Прибавяме кремата сирене и сметаната и разбъркваме. Тук е моментът в който ще прецените дали ще слагате сол или сиренето ще ви е достатъчно. 


Аз лично предпочитам да хапна ястието само с поръска от пипер и пармезан, които ще ми дадат достатъчно вкус, без да злоупотребявам със солта.
Повярвайте ми, стана просто чудесно! 

Поне намерих приложение на зелката и вече знам, че когато се съмнявам какво да си приготвя - винаги мога да си направя тази вкусотия за 15 минути! 


Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. Никога нямаше да се сетя за комбинацията зеле-крема сирене.
    Благодаря Люси, ще го пробвам съвсем скоро, защото и аз опитвам да намаля въглехидратите.
    Намирам страхотни попадения в блога ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен. Благодаря за оставения коментар и се надявам да съм полезна с идейки. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Луси, не предполагах, че тази комбинация може да ми донесе такова удоволствие! Много,много вкусно!
    Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви :) наистина е вкусно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Здравейте, страхотни рецепти, благодаря.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...