четвъртък, 4 декември 2025 г.

Семла - Шведски питки със сметана / Semla - Swedish Cream Buns


Най-сетне дойде моментът да бера плодовете на моя труд… посред зима. В блога ми има толкова неописани рецепти, че сега, когато денят е къс, а работата в офиса сякаш не спира, след нея ми остава само да взема малкото човече от ясла, да сготвя вечеря и да мечтая за тайната си афера с възглавницата, която ме зове от спалнята.

За щастие рецепти има, само време да ги опиша нямам много, но не се отказвам и от двете. В време като сегашното, когато всичко е твърде много, твърде бързо и твърде незначимо, да имаш хоби и дисциплината да го практикуваш е стимул, който ме кара да се чувствам, че поне няколко пъти в седмицата правя нещо за себе си и се откъсвам от събитията навън.

Ето защо днес искам да ви поканя да попътуваме. Попаднах на тази рецепта, която направих през 2019-та и сега мисля, че е чакала достатъчно, за да я опитаме. Ако имате нужда от малко снежна



магия, елате с мен в Швеция и да хапваме пухкавите като облачета семли (semlor).




Семла е традиционно шведско сладко хлебче, което се приготвя с пълнеж от бадемова паст и бита сметана и се поднася с поръска от пудра захар и чаша прясно мляко. 

Десертът е познат под различни имена във всички скандинавски и прибалтийски държави, като има освен, че е познат от средновековието има и интересна история. 

Оказва се, че през 1771 година кралят на Швеция Адолф Фредерик умира след преяждане със семла, като си ги похапвал именно напоени с прясно мляко. 
Е, няма нищо страшно или опасно в тях, освен че са супер вкусни и човек може да преяде

 :) 


Необходими продукти:

За питките:
Около 570 г брашно София мел Класик
1/2 кубче жива мая ( 21 г) 
120 мл хладка вода
120 мл хладко прясно мляко
80 г масло
70 г захар
щипка сол
щипка млян кардамон
1 яйце

За глазирането:
1 жълтък малко прясно мляко

Още:
бадемова паста / марципан
бита сметана
пудра захар


Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото:
За целта щипваме маята в предварително затоплената водичка, в която сме сложили две супени лъжици от захарта и още толкова брашно. разбърквам и оставяме да се появат балончета.
През това време в подходящ съд пресяваме брашното, като си заделяме две трети от него , първоначално, с които ще работим.
Правим кладенче в него и прибавяме шупната мая, леко разбито с виличка яйце, разтопеното масло  и леко затопленото прясно мляко. По ръба на тавата поръсваме със солта и кардамона.
Разбъркваме добре на ръка ( или с миксер), прибавяйки постепенно от останалото ни брашно, докато получим хубаво, еластично, меко, но нелепнещо тесто, което започва да се отделя от стените на съда.

След като тестото е готово, оформяме го на топка и го поставяме в намазан с олио съд да втаса на топло, покрито със стреч фолио, докато удвои обема си.



Тъй като традиционният пълнеж е от бадемова паста или иначе казано марципан, може да ползвате и готово, който не винаги се намира в магазините, но може да си направите сами като накълцате на ситно в кухненски робот сурови бадеми, един разбит на сняг белтък и пудра захар. Ако ви притеснява суровото яйце, заложете на марципан от магазина, макар, че домашният марципан си е друго нещо :)

След като тестото е готово и е втасало, го разделете на равни по големина топчета - около 12 на брой. С това количество може да направите и 16 броя питки, но всичко ще зависи от големината, която желаете.

Оформете питките и ги наредете в подходяща тава, с хартия за печене на дъното. Оставате ги да втасат още веднъж на топло, а след като бухнат ги намажете с жълтъка, който размивате леко с прясното мляко.

 

Печете питките на 175 градуса до златисто за около 20 минути.
След изпичане ги оставате да се охладят напълно, а след това изрежете красиво капаче и издълбайте малка част от сърцевината. Поставете лъжичка марципан, а отгоре шприцовайте от битата сметана ( Аз слагам понякога и една малина вътре :) )

Накрая поставете капачето и поръсете с пудра захар!
Меки, ароматни супер пухкави и кремести! И как да не преяде човек?! 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...