понеделник, 5 август 2019 г.

Билково фагри за диетичните дни / Easy Baked Fish with Lemon & Herbs


Обичам го този блог! Толкова е зареждаш и честно казано, намериш ли своето призвание, нямаш търпение да се хвърлиш към него, всеки ден с усмивка, пък било то и понеделник. Може да ви се струва нескромно, но истината е, че откакто водя този блог се научих да ям по-разнообразно, да опитвам нови неща, да виждам възможностите на различни продукти като експериментирам, творя и накрая споделям всичко това с вас, които сте другата част от блога, която обожавам. Да създаваш такава връзка с на пръв поглед непознати хора, но чрез взаимните ни преживявания свързани с готвенето достигате приятелски статус и няма ден, в който да не искаш да "си говориш с тях". 

Ето например, напоследък изпълнявам доста от вашите желания, които ми носят много кеф, признавам си, като готвене, да не говорим пък за похапване! :)  Може би нямаше да се наканя да приготвя тези неща точно сега, но благодаря, че ме мотивирате  с вашите прекрасни предложения.  



Наистина се опитвам да предложа за всекиго по нещо - торти, тестено, бързи рецепти, стари рецепти от миналото, разядки, сладоледи, а днес ще сме на нова тема, която е актуална и за мен - диетичните рецепти. 

Знаете, че не съм нито здравословен фанатик, нито пък човек, който пренебрегва ефекта на харната и най-вече размера на порцията. Самата аз цял живот се опитвам да създавам някакъв баланс в храненето, защото честно казано обожавам да ям. Не като някои хора, които ядат за енергия, аз наистина обожавам самото бохемско удоволствие да седнеш на масата, да си сипеш подходяща напитка и да заровиш виличка в чинийка с цяла една вселена от вкусове - сосове,  подигравки, ухания и текстури. 

Знам, че никога няма да съм от хората, които ще се откажат от шоколада, тежките сирена, захарните изделия, белия хляб и отлежалото уиски, затова е важно за мен да редувам щедри дни и диетични дни. От всичко по малко и от нищо по много , както се казва. 

През лятото например имаме изобилие на плодове и зеленчуци и наблягам на тях, защото знам, че по-добре да се назоба с тях докато ги има, пък месо ще ям така и така зимата. Това е сезонът, в който всеки килограм отгоре ти се струва като одялало върху, затова и наистина се опитвам да ям поне четири дни лека храна и три дни малко по-така :) 

Днес и ви предлагам да опитате една моя любима рецепта за рибка, която вярвам, че може да я направите с всяка любима за вас риба, но аз видях фагри на промоция в магазина и не се сдържах. Вижте каква красавица:


Не бях готвила преди това такава риба, но след като прочетох, че й казват "царска риба", почти без кости е и без мирис на риба, а пък месото е чудесно, нямаше как да не се навия да опитам. 

Рецептата я измислих в движение с продукти, които имам у дома винаги, като този път за овкусяване реших да добавя и Понзу сос, който знаете, че започнах да използвам все по-често, но като нещо е хубаво - хубаво си е. Ето и рецептата:


Необходим продукти:
1 бр. риба фагри
1 бр. лимон
2-3 скилидки чесън
пикантна подправка и сол на вкус
букет пресни градински зеленийки : магданоз, копър, салвия


Започваме като измиваме рибката, която ще забележите че има прекрасен златно-розов цвят. 
Нарязваме чесъна и мерудиите на ситно ( остватее няколко стръка цели), а лимона на кръгчета.


Овкусяваме рибката отвътре и отвън с Понзу сос, който има допълнителен лимонов привкус, с което хем ще засилите свежия вкус на лимон, хем ще си спестите от солта за подправяне, тъй като е солен. Търсим възможно най-вкусния, но и здравословен вариант все пак :) 


Запълваме отвътре със резенчета лимон и стръкчета от зеленийките, а отвън само от нарязаните. Подправете с малко люта подправка - винаги е добре,  когато сте на диета, защото ще ви накара да пиете повече вода ( не друго, моля) и ще задвижи метаболизма. 

Ще забележите, че не слагам мазнина на рибата, защото е за диетичните ми дни, пък и разчитам тя да пусне от собствената си кожа достатъчно. Също така, за да предотвратя залепване на кожата по тавичката ( която е супер вкусна) , прилагам един трик - слагам няколко стръкчета праз на дъното или пък някакъв друг зеленчук по желание, който да държи рибката леко във въздуха.


Печем на 180 градуса за около половин час, като времето ще варира от големената на рибката. Хубаво е тя да остане сочна отвътре. 

Както виждате пусна доста ароматен сос, и макар снимките за тази рецепта да не са най-красивите, рецептата е нещо, което трябва да опитате regardless! 


Нямайте съмнение, това  е рецепта, която ще ви накара да се чувствате доволни, че сте избрали рибка за дневното меню. Доволни от факта, че сте опитали нещо ново и от това, че няма да изпитате вина дори и да се поглезите с десерт след това ;) 


Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

  1. Не съм купувала фагри Люси, но мисля,че тази риба е като ципурата - с една кост и много бяло и фино месо.Чудесна рецепта, интересна добавка е този сос, но и него не съм опитвала.
    Поздрави , лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Да, подобна е, но определено ми харесва повече от ципурата. Сосчето е чудесно! Поздрави и усмихната седмица и на теб, Лени!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...