сряда, 14 август 2019 г.

Пърженичка от месо / Beef Stir Fry (Using Leftover Beef Roast)



Обещах ви тази седмица мързелуване и готвене изискващо не повече от 30 минутки, нали така? Е, това и ще получите :)  Освен, че в някои от дните минаваме само със салата или пък мързелива паста, понякога се случва да ни остане месо от пиле на грил или пък друго печено. Никой обаче не му се яде това два дена подред, затова тогава прибягвам до тази моя любима рецепта за пърженичка от останало ни месо. Разбира се, вие може да си я направите и със сурово месо, но в случая се получава още по-хрупкаво, когато вече е запечено предварително, особено ако е станало на конци. Става като за пълнеж на сандвичи, дюнери и най-вече устни кухини, защото месото е меко казано уникално. А най-хубава част? Не ви трябва нищо кой знае какво, а само някакви продукти, които така и така се намират у дома. 



У дома храна не се изхвърля както знаете ( и размера на дрехите ми почна да го доказва), и затова такава рецепти, които трансформират останалото месце от друга гозба в нещо ново са направо задължителни. Надявам се и вие да сте им фен и ако досега не сте ги опитвали, може да почнете с тази рецепта.

За овкусяването му отново се доверих на два от сосовете на Кикоман, защото откакто се намират  дома си давам сметка колко много може нещо толкова малко :) 



А ето и какво ви трябва:
Останало ви печено месо ( пилешко, свинско, телешко)
2 бр. големи глави лук ( може и повече)
2 стръка пресне чесън
кисела краставичка люта чушка за гарниране
олио / зехтин


Лук си трябва тук, защото комбинацията месо-лук е златна, но ще оставя на вас да прецените до каква степен обичате или ви понася. Обелете и нарежете лука на полумесеци.


Запържете в сгорещено олио/ зехтин, така че да омекне и да се карамелизира.


Добавете останалото месо, като го накъсате на подходящи парченца. Аз имах останало телешко месо, което след като остана два дни в хладилника определено имаше нужда от "освежаване".


Овкусиете всичко със соев сос Кикоман, за да не пресоляваме манджата със сол, но ако искате тук е моментът да до добавите и други подправки по желание, ако смятате, че липсват такива :) 


Задължително е хубаво да имаме някакъв свеж елемент към такъв вид пърженичка и аз се спрях на пресен чесън. Нарежете го на средно големи парченца


и го добавете към ястието, а минута след това и терияки соса. 
Той е достатъчен да придаде изцяло завършен вкус и според мен няма нужда да слагате нищо повече. 


Гарнирайте така горещата пърженичка с люта чушка, кисела ( или прясна ) краставичка, в зависимост от сезона и вашето предпочитание :) 

Може да не ви изглежда като кой знае каква рецепта, но повярвайте ми, човек има нужда от такива в ежедневието си, а понякога идейка и вдъхновение е всичко, което ни трябва за да се впуснем и ние в нови кулинарни приключения!

Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

3 коментара:

  1. Не разбирам защо все още няма възторжени коментари! Толкова апетитно изглежда! Предполагам, че всички като мен са се втурнали да готвят и не е останало време за коментиране! :)
    Браво и благодаря!
    П.П. Ще бягам, че ме чака и тортата от диня :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за толкова прекрасния коментар, Тони :) Поздрави и усмивки хиляди!

      Изтриване
  2. Бях на 7 или 8 години, когато импровизирайки сготвих това манджорно :) Разликата е , че тогава още нямаше соев сос , а киселата краставичка я бях добавил при месото. Топ мезе :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...