понеделник, 25 март 2019 г.

Еклер на метър / Eclair at metre recipe


Не може без сладко на Благовец, нали така? Е, аз сега ще ви почерпя с нещо, което едва ли ще забравите скоро! Еклер на метър! Нещо като еклер, нещо като торта, но по-скоро сладкиш - с пухкав крем, карамелизирани ядки и нежна поръска от пудра захар. Доста бърз десерт, който предлага множество вариации за представянето му, като разбира се дължината може да я направите доста голяма, стига да имате подходящи подноси за целта.  

Не отдавна попаднах на тази рецепта и веднага ме впечатли с идеята да създам един голям еклер, вместо да се мотам да правя разни ми там формички, пък и да ги пълня. Обожавам мързеливите рецепти, особено ако накрая са по-ефектни оригинала. Е, на тази не може да й се отрече това!


Може да си отрежете колкото големи и колкото искате еклерови парчета, така че този еклер на метър е идеален за всякакво поводи и гости. Всеки може да си отреже колкото иска и да притвори очи вкусвайки това класическо съчетание на леко парено тесто и пухкав крем. Кремът може да бъде домашен, пудинг или един от любимите ми - шантили, тъй като е по-въздушен и съвсем те кара да си забравиш хапките.
Рецептата не е никак трудна и ще ви я покажа стъпка по-стъпка по-долу, като днес няма много да ви занимавам с приказки, защото денят напра дева, някои от вас ще празнуват ( ха, честито), а ние всички ще заблажваме!


Преминавам към рецептата, но преди това да ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.
 Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и рецептата:

Необходими продукти:
150 г брашно София Мел Екстра
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар


Започваме като си отмерваме продуктите за тестото. Избрах брашно София мел екстра тъй като е с по-високо протеиново съдържание, което го прави чудесно за парено тесто.
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол. 

                             

Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,            

                             

достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.

                             

  Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.


Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник- най-красиво е със звездовиден и шприцоваме ленти на зиг-заг с малко разстояние между тях, з а да има накъде да се раздуват.
Дължината и ширината на лентите зависи от вас и това колко голям десерт искате да направите ( аз се съобразях със съдовете, които имах като тавички и подноси :) )

От тази доза могат да ви излязат 2 ленти с дължина около 30 см и широчина около 10. 
Старя се да ги направя възможно най-еднакви.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато порозовеят, а после намаляваме на 170 градуса до пълното им изпичане.

Тъй като з ада не спадат еклерите трябва да са добре изсушени, оставете ги да се изсушат в още топлата фурна на отворена врата.

Готовите еркери разделете по хоризонтал на две, или ако взе пак са ви станали по-малки и са спихнали, пак няма да се ядосвате. Насложете ги един върху друг, затова  е добре да ги направите възможно най-еднакви.


Както казах, за крема имате много възможности, като аз се спрях на бърз вариант - сварих един пудинг ванилия и прибавих към него 100 г масло, за да го обогатя като вкус. Оставих до изстине напълно, а след това прибавих към  него около 300 мл бита сметана, за да го направя въздушен и пухкав.

Ако искате еклерите с традиционен крем, вижте рецептата за него в тази моя рецепта тук. 


Остана само украсата, която напълно в духа на десерта, гледах да е възможно най-простичка, но ефектна. Поръсих го с пудра захар и разпределих отгоре една шепа филирани бадеми, карамелизирани набързо в три с.л. кристална захар в тиган на котлона. 

Нанасяме ги докато са още топли, тъй като се втвърдяват бързо.

При всяка хапка усещате лекото хрупкане на тънките карамалеизирани ядки, последвани от сладкото, крехко тесто и пълна хапка от пухкав крем.
Няма така вкусотия


 

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Хубав десерт.Бърз и лесен.Благодаря за предложението.Но.....това с гласуването не бива да е акцента.Да бяхте го оставала за края.Не е най-важното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! В различни публикации поставям апела в началото или края на публикациите - гледам да ги редувам, защото хората, които искат да ме подкрепят искат да видят линковете по-скоро, а не да търсят в края на публикация. Знаете, че е трудно да се угоди на "хорското" мнение и затова разнообразявам във всеки пост. Все пак това е най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че хората, които ме харесват ще проявят разбиране и биха ме подкрепили, където и да се намира апела - все пак ще го махна след края на конкурса и няма да има значение за в бъдеще. Поздрави и усмихнат ден :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...