понеделник, 11 март 2019 г.

Холандска супа от зелен олющен грах и бекон / Dutch Split Pea Soup (Erwtensoep) Recipe



Заради рецепти като днешната си заслужава човек да става сутрин от леглото и да започва деня си с усмивка. 
Все пак, дори да трябва да се работи, възнаграждението в края на деня винаги ще бъде някоя вкусна гозба, която ако трябва да сме честни е сто пъти по-вкусна след като сме били дейни през деня. Рецептата за тази супа почака известно време в чернови, но покрай изминалите празници все не и намирах причината да я пусна. 
Тази сутрин обаче се събудих с желанието за точно това ястие и си рекох, че може и на други хора да подейства така. 
Самата рецепта помня, че беше пожелана от един или двама читатели, та си я бях записала в тефтера като рецепти, които трябва да ви представя. 

За мое щастие, сестра ми живее в Холандия, от където е и тази рецепта, което улеснява много нещата. Не само, че не пропускам да си я хапвам всеки път когато съм там, но и знам точно какво и трябва за да стане супер вкусна и ще ви "изпея"" всичко. 
Доста от вас поискаха и повече чуждестранни рецепти, затова както виждате залагам на тях и през тази година. Миналата не се посрамих, затова и съм номинирана в тази нова за мен категория "Жител на света" в наградите на Блоговодител, за  които гласуването тече в момента. 
Моля всеки който ме харесва, обича, симпатизира ми и въобще някога някъде нещо съм му била полезна и иска да направи добро на днешния ден, да се отбие на сайта kulinarninagradi.com и да даде гласа си за моя блог в петте категории, които съм номинирана.

За да не ви пиша много по въпроса, съм прикачила статия, която обяснява всичко стъпка по стъпка, в горния десен ъгъл на блога, а щом я прочетете не забравяйте да я харесате и споделите - така ми помагате да достигна до повече хора и я поддържате активна. 


Ще ви тормозя с тази кампания до средата на май месец, но всеки знае, че който прави добро, добро му се връща и аз няма да забравя направеното за мен. Ще ви засипвам с вкусотии, желани от вас рецепти, ще бъда винаги до вас щом имате нужда от съвет и заедно ще направим готвенето в най-забавната част от деня :) 
Днес например ще ви изкуша именно с тази супичка, която ако имаше как, щях да ям всеки ден и съм убедена - няма да ми втръсне. Мислех си, че съм само аз, но след като я приготвих у дома, хората взеха да пристигат с бурканчетата да си пълнят, та за първи път усетих непозната за мен емоция - тази на стипца!!!
Наистина много обичам супата, макар цветът й да не е сред най-привлекателните, човек забравя за това с първата лъжица. 
След ден разходки на ветровитото холандско време, няма по-вкусно нещо от купичка с тази супичка :)
 Сестра ми също я обича, но така и не разбира как може да седнем да хапнем някъде набързо и и от избор на пици, бургери и какво ли не, аз пак тази супа плюскам. 


Понякога си ти трябва нещо с лъжичка, а аз имам чувството,  че чак сега си взимам дажбата за всичките злояди години от детската градина и училище :) 
Супата представлява ароматна кашичка от букет зеленчуци, най-важната състава в сух зелен грах и някакво месо - холандска наденица или бекон ( лично аз с бекон повече я харесвам) Прави се лесно, но само й трябва време да се развари добре, за да стане на каша.Но стига толкова ви издавам тайни, преминавам към рецептата:


Необходими продукти:
1 2/3 ч.ч. лющен зелен грах
1 2/3 ч.ч. шунка/ бекон на кубчета
500 мл зеленчуков бульон ( може и повече)
1 голям картоф
1 глава лук
1 стрък праз ( малък или просто 1/2)
2 стебла целина
1 голям морков
2 скилидки чесън
1 -2 бр.  дафинов лист
сол/ черен пипер и мащерка на вкус
олио



Както казах, най-важният елемент за това ястие сухият, лющен зелен грах, който прилича по-скоро на леща, но с наситено зелен цвят. 
Аз си купувам от Холандия и се запасявам за България, защото макар да съм сигурна, че в София се намира, в моя град няма как да ме огрее.


За още по-лесно приготвяне, накисвам лещата във вода от вечерта и я оставям да набъбне :) 


На следващия ден просто си нарязвам всички продукти на кубчета - не е нужно да са много на дребно, тъй като харесвам да ги усещам по отделно, въпреки че всичко се разварява доста.


За избор на месо се спрях на комбинация шунка и бекон, тъй като много често беконът у нас е доста мазен, а уханието на леко опушено в супата ще ви накара да налапате черпака още горещ ( Аз винаги го правя и винаги си изгарям езика и на следващия път пак го правя- помогнете :) )


И така, ето и цялата философия:

В подходяща, дълбока тенджера сложете малко олио да загрее на дъното.Запържете първо лука и чесъна на средна степен, така че да заухаят.


Прибавете след това един по един зеленчуците - праз, целина, моркови. Подправете съвсем леко със сол.


Може да прибавите и нарязания на по-дребно картоф, но аз го правя на по-късен етап от готвенето, като оставям по-твърдите и изискващи време продукти да уврат добре.
Затова прибавям след това бекона и шунката и завършвам с отцедения от водата грах.
Заливаме всичко със зеленчуковия бульон и оставяме ястието да къкри на тих огън, под похлупак около час.


Проверявайте ястието, като прахта ще започне да се разпада постепенно, но ние целим всичко да стане като каша. Когато готвенето е към края си, добавете нарязаните на дребно картофки, които ще се сварят за нула време.


Задължително приготвям и малко домашни крутони, от заделен по-стар хляб, които овкусявам с любими, леко пикантни подправки и зехтин, и запичам на силна фурна до златисто. Необходимо е да ги разбъркате един-два пъти :)



Сервираме още гореща с няколко крутонки в средата - гледайте да има месце във всяка порция ;) 
Ох, устата ми се пълни само при вида на тези кадри - аз отивам да обядвам, а вие помислете кога и как, но обезателно я направете!


Още по-обезателно гласувайте за мен, ако ви харесва блога и работата, която върша, като хвърлете око на публикацията горе в дясно за повече подробности, а ако искате, може да ме последвате и в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. Здравей Люси супата я бива и смятам да я направя още утре.Дали ще намеря специално този грах,не зная ,но ще се опитам да я догодя като твоята.Желая ти хубав и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Рони! Аз лично си ползвам само него и не мога да гарантирам как ще стане с друг, но то вкусното си е вкусно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата! Изглежда много вкусно. Между другото този грах го продават в Гърция, от там си взех, но се чудех какво да го правя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за съвета - там определено ми по-близо и ще се заредя следващия път :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Обичам я тая супа :)
    Това е традиционната супа за обедното меню в четвъртък на полската армия от десетилетия (леля ми беше главен готвач там в армията повече от 30 години)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Деси :) радвам се, че ти харесва! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...