Училището започна, малкия ми Ноа и сестра ми ми бяха на гости, имах имен ден и какво ли още не се случи тази седмица. Вчера бе последния ден от гостуването им и излязохме на финален гастрол по града, който жужеше от ученици в униформи, заемащи почти всяко кафе и магазин за козметика. Другата половина от населението разбира се бяха техните родители, които също отбелязваха края на лятната ваканция и началото на евентуалната им почивка от напрегнатите тинейджъри у дома.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb64kqKRAzLDIqpY8lsapu8XmtTXzjEq49SSkqoix4AKebN0htufdZuCSQyX3vhlN37cnceCsNpEedI9I3D0u1wgvrNu0oRP7UyEHwQ2sgYCh6wnrDG1oi8Oiq0eH53hrW15xP2JDjO_Rt/s320/42094468_1871758569538514_2938320520287879168_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLDTh0Q_MHn2xcIS3ZZP21aLnOWvSW6DEPF9wNBW4yBvqadeuU0NtJMaLul8bTvgxasb7bzbWOWTSyEKlhRV6P1q2mWhAv32qjRDl-sU9Ei0eZS1a4dwaU_6YQt7NTIGeWrmwAIpC1KvPO/s200/41973975_2056103531347502_5004469762718171136_n.jpg)
Като всяка уважаваща себе си леля не го научих на нищо полезно, а по-скоро на всякакви бели, физиономии и забавления, за да ме обикне най-много и да ме помни с добро. Guilty as charged!!!
Тези мигове със семейството ми са най-хубавото нещо, което ми се е случвало през тази календарна година, заедно с признанието на моите читатели на наградите на Блоговодител, заради които все още намирам сили да продължавам напред.
Реших, че с право всички тези емоции си заслужават тортата и почерпката, пък и честно казано я бях обещала на няколко от вас.
Поискахте ми торта с манго и тъй като лятото все още не е свършило, а пък е таман циганско лято, няма по-идеална торта от тази. :) И тя, както много други е авторска и реших да се развихря без план, а направо да действам. Оказа се просто чудесна - лека, сладка, тропическа, и с леко ухание на вкусен, тъмен ром, което само загатва за наближаващите по-студени дни.
Торtата е без печене, за да може да ви спечели и с още нещо, а украсата - е, тя се роди буквално на момента. Знаех,че искам да има лилав цвят на нея, за да може наситеното жълто да изпъкне възможно най-много, а всичко останало бе просто един красив хаос.
Без да губя повече време се хващам с описанието на рецептата, а ето го и него.
Необходими продукти:
Около 300 г италиански бишкоти ( 1 1/ 2 пакет)
100 г кокосови стърготини
2-3 бр. манго ( зрели)
50 мл тъмен ром
2-3 с.л. масло
1 пак. желатин ( 7 г)
За крема:
2/3 ч.ч захар
300 мл течна сметана
200 г крема сирене
200 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 пак. желатин ( 7 г)
Тортата е измислена в движение, затова вярвам, че много от компонентите могат да бъдат заменени - бишкотите с бисквити или пък просто пандишпанов блат, съотношението на сметана/ мляко / сирене. Може да пропуснете желатина като цяло и да я ядете в по-мек вариант и какво ли още не, но ето как я направих аз:
Започвам като разбивам течната сметана, като аз ползвам растителна на Мегле, която става за сладко и слоено. Прибавям и захарта и разбивам на сняг, като някъде към средата на разбиването, започвам да прибавям лъжичка по лъжичка от кремата сирене, като и тук съм снимала коя марка съм ползвала, тъй като ме питате доста често. Прибавям и киселото мляко, като сместа вече е доста гъста.
През това време накисвам желатина с малко студена вода, както е описано на опаковката и загрявам в джезве млякото до степен на кипване. Дърпам от огъня и изливам при желатина, като разбърквам с лъжичка, докато се разтвори напълно.
( Може да ползвате друг грамаж желатин, тъй като на пазара има желатин в пакетчета от 10 и 7 г, но и двете желират еднакво количество) Оставам леко да се охлади и после прибавям на тънка струйка при сметановата смес, като продължавам да бъркам бавно. Тя вече е малко по-течна и гладка.
Подготвям останалите продукти за тортата като обелвам манготата и ги нарязвам. Моите бяха зрели, затова ми стигнаха два броя. По-месестата част я нарязвам на малки кубчета и я оставям настрана, а по меката, заедно с целия сок и паста около костилката изстисквам и слагам в друга купя, тъй като нея ще пасирам за заливката.
В сух тиган запичаме кокосовите стърготини до златисто, а в блендер смилам 3-4 бишкоти. Прибавям при стърготините и добавям маслото, така, че да стане една ароматна, ронлива смес.
Сглобяване на тортата: Във форма за торта с махащи се стени, диаметър 24 см, редя ред бишкоти, леко напоени с топла вода с ром, или друга течност на вкус, и отгоре разпределям половината крем. След това разпределям кубченцата манго, а отгоре слагам кокосовата смес равномерно, така че да стане като блат. Отгоре изсипвам втората половина от крема и заглаждам. Прибирам в хладилника да стегне за два часа.
По-късното, пасирам останалата част от мангото, като може да добавим още малко ром - по желание. Накисвам отново желатина в студена вода, както е написано на опаковката, а след това го разтварям в около половин чаена чаша гореща вода (чай или компот) - течност, която може да съчетаете с мангото като вкус. Смесвам двете смеси и заливам тортата отгоре. Прибирам в хладилника за още час.
Няколко полезни съвета относно последната стъпка. Винаги гледайте сместа да по-скоро със стайна температура, когато я изливате върху студената торта, за да не я размекне прекалено, ако е много топла.
Изливането на манговото пюре е добре да стане първо върху обърната лъжица, с изпъкналата част нагоре. По точи начин, смета на пада на твърда струя върху мекия сметанов пласт и избягате възможността да направи дупка в крема. Опитайте :)
Получи се такава красота, че не можех да се спра да я снимам :)
Освен свежи цветя, в украсата има още бял шоколад и няколко бонбона "Рафаело".
Надявам се, всички, които си пожелаха торта с манго да са доволни и дано чакането си заслужаваше. С радост ще чета а вашите оценки и отзиви за рецептата :)
А сега ви оставям още един два пълнещи- устата кадъра и ви пожелавам една красива и усмихната седмица!
До нови срещи, приятели!!!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
И с тази вкуснотия ме спечели, Люси! Определено ще опитам.
ОтговорИзтриванеНо другото, което ме заинтригува, е историята с твоя племенник :) И аз съм така с моя, но той вече е на 9 години и половината глупости, които знае, е научил от мен. Но скоро и сама ще видиш, че не само глупости попиват от нас, ами и много други хубави и полезни неща. Жалко, че и двете сме далеч от тях, но пък срещите ще са още по-сладки.
Поздрави за тортата и за хубавата ти връзка със семейството!
Благодаря ти от сърце, Яна! Поздрави най-сърдечни! <3
ИзтриванеНевероятен вкус!!Доста от рецептите пробвах, имам ресторант. Клиентите също са доволни от Вашите рецепти!Благодаря от сърце за всичко споделено!Невероятна сте!
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря за милите думи, Светла! Поздрави от сърце!
ИзтриванеПрекрасна, много свежа и вкусна торта. Благодаря за споделена та рецепта😊
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзивите :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеМного хубава торта,като всичко,което сътворите!Имате златни ръце!Благодаря за споделените рецепти!Жива и здрава бъдете и да творите красоти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за милите думи, Генка :)
ИзтриванеMnogp krasiviva i nai veche mnogo apetitna bih hapnala edno parchence s nai golymo udovolstvie
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Сервирам едно виртуално парче :)
Изтриване