петък, 20 юли 2018 г.

Супер шоколадова торта с тиквички / Chocolate Zucchini Cake


Правилно прочетохте, наистина! В тортата няма тиква, а тиквички - зелените чудесии, които пържим и на 40-градуса през лятото, защото са много вкусни, пък и да не се развалят. През последните години от градината на баба може да се насладим почти само на тиквички, като заради дъждовете този сезон ще видим дали ще има и това. Но какво да се прави - всеки сезон като себе си, всяка година - също. Трябва да се научим да се радваме на каквото има в момента и както казват : "Ако животът ти даде лимони, направи си лимонада."

Е, на мен ми се паднаха тиквички, затова спретнах една невероятно, смайваща и изключително шоколадова торта с тиквички. Знаете, в блога си вече имам десерт с тях, но той бе по-скоро като кекс. Тук обаче вдигам летвата и сътворявам нещо, което е достойно за всеки - и за феновете и за хейтърите на тиквички.


Поводът - мама имаше рожден ден!!!

Не веднъж съм ви казвала, че няма по-голям любител на шоколада от нея, затова и периодично създавам някакви шоколадови бомби, които могат да вдигнат и мъртвец от гроба и кръвното до тавана. Лично на мен обикновено ми трябват две-три хапки за да се заситя, но мамчето, каквато си е фина и стройна, сяда пред някое мощно парче и си го боцка бавно по бавно, та докато се усетиш не то, ами цяла торта заминала. ( Същата тактика прилага и моята приятелка Ванчето, ама с бирата. Първата я жабурка три часа, а ти си пийваш твоята жадно почти на екс, а пък накрая  като броите бутилките - нейните с една-две повече. Голям фокус!)


Докато миналата година успях да събера мислите си и да споделя емоциите си с няколко думи за майка си в поредната шоколадова торта, която й посветих ( Торта "Марчело"), то тази наблегнах на нещо по-добро - отделих си време за нея. Няколко дни, без интернет, без план, без ангажименти. Само аз и тя! 
И ферман да изпиша, опитвайки се да ви обясня колко е чудесна милата ми майчица, няма да е достатъчно и поне за тази година няма да опитвам. Почти съм сигурна, че ако не беше до мен през изминалите месеци и всичките обрати, които преживях, нямаше да мога да стоя на краката си, или поне не с чист разсъдък. Да бъдеш силен и достоен пример за дъщерите си обаче е това, което майка ми прави през целия си живот и аз се вдъхновявам от нея всеки ден. 


Вярвам, че добрите хора трябва да получават похвала за усилията си, защото да си го признаем, веднъж спечелиш ли си репутацията на такъв, това малко или много се очаква от теб. Забравяме, че е избор, който взимат всеки ден и жертва в името на другите, тъй като ние оценяваме доброто най-вече, когато е в наша полза. 
И докато мама заслужава много повече, аз се надявам да й дам поне малко внимание в замяна под формата на поредното вкусно изкушение и малко време за нас двете. 
Ако и вие обичате някого така и смятате, че заслужава такава торта, няма по-добър момент да я направите от сезона на тиквичките.
Сама по себе си тортата е много лесна за напарва и ще се убедите сами. А ето и рецептата:

Необходими продукти:
250 г брашно София мел Екстра
3 ч.ч. рендосани тиквички
200 г бяла захар
150 г кафява захар
240 мл олио
4 големи яйца
63 г тъмно какао
80 г кисело мляко
100 г шоколадови капки/ начупен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 бр. ванилия
1/2 ч.л сода
щипка сол

За ганаша:
300 г шоколад
350 мл течна сметана

Започваме като разбиваме яйцата с двата вида захар. За по-сладка торта, може да замените кафявата  с бяла и обратното.


През това време в купа си пресяваме брашното и смесваме с какаото, бакпулвера, ванилията и солта. Разбъркваме до еднородна смес.

                         

Докато яйцата се бъркат, прибавяме постепенно олиото и киселото мляко, смесено със содата.
След това прибавяме рендосаните тиквички. (За мярка ползвах чаша от 200 мл.)
рендосах тиквичките на ситно ренде, като вие може да ги направите и на едрото. Всъщност те са тези, които дават сочността на тортата, затова е хубав о да изберете по-свежи такива.

                        

Започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес, като накрая завършваме с шоколадовите капки или нарязания шоколад. Ако искате по-сладък вкус - ползвайте млечен такъв.

 

Разпределяме сместа в три тавички с диаметър 20 см на дъното, леко намаслени с олио и пъхаме във фурната на 170 градуса. Печем блатовете до суха клечка, за около 40 минути.
Оставаме ги да се охладят обърнати върху метална решетка, като по този начин могат и да се изравнят, ако имат издутина. ( Понякога притискам леко блата, за да го изравня, докато е топъл, но внимавайте да не се изгорите) 


Докато блатовете се охлаждат си забърквам ганаша, като загрявам сметаната до точка на кипене на котлона, а след това прибавям накълцания на ситно шоколад. Може да ползват млечен, черен или смес, като всичко зависи от предпочитаното от вас ниво на сладост. Аз винаги избирам черен шоколад, тъй като цветът е по-наситен, а и не обичам твърде сладки торти.
Разбъркваме докато шоколадът се разтвори напълно и кремът започне да се сгъстява, докато се охлажда.


Може да украсите тортата по желание, като според мен няма нужда от пищна украса, а просто малки елементи, които да я обогатят - ядки и още малко шоколад, който да подсказва за вкуса й.

Аз сглобявам тортата с крема, редувайки блат и ганаш, като предпочитам ганаша да е малко по-течен, а след като намалее като количество, по-бързо се охлажда и става идеален за измазване и шприцоване. 
Прибирането й в хладилник ще го накара да стегне още повече, затова и ако искате този влажен ефект на шоколада, най-добре да я консумирате на стайна температура.


И така, аз ви оставям с тези вкусни кадри и ви пожелавам един усмихнат и спокоен летен уикенд пред вас, а на на мама:
Скъпа мамо, пожелавам ти от все сърце здравето, щастието и любовта, която заслужаваш и това ще те подсигури за близките хиляда години. Ти си най-прекрасния и достоен човек, който познавам и за мен е чест да бъда твоя дъщеря. 
Благодаря ти за всяка саможертва, за цялото търпение и любов, с които си ни отгледала и ти пожелавам един дълг и изпълнен с приятни изненади, безгрижен живот занапред, в който да продължаваш да бъдеш все така можеща, забавна, елегантна и вдъхновяваща жена! 
Обичам те! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


16 коментара:

  1. Люси,
    впечатляваща и красива торта за достоен човек.Да ти е жива и здрава милата ти майчица и все така да те радва и вдъхновява занапред.Много интересна и наистина лесна торта.Прекрасно изглежда .
    Поздрави, весело, усмихнато и топло лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Лени! Да ти се връщат пожеланията! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  2. Привет Люси, Да те поздравя за прекрасната торта, много ми допадна. Ако реша да увелича количеството на продуктите за форми 26см,може ли да ми напишеш, ако е удачно по колко от всеки продукт да слагам, като се има предвид, че и аз не обичам много сладки торти. Сьщо ми напиши колко тиквички рендосани, да ги увелича и с колко? Много ми допадна, че е леснатоета, а Сьщо обичам черния шоколад. На теб и майка ти пожелавам крепко здраве, сплотенност и сем, щастие. Благодаря за прекрасните торти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат :) С малко закъснение отговарям, но съм болна и не успявам със задачите. За торта със същата височина за 26 см, просто трябва да удвоиш дозата за всички продукти. Може да я напрсвиш и просто по-нисичка, като тогава доза, доза и половина ще ти стигне също, но ще бъде наистина от ниските тортички, но пък ще имаш повече парчета. Благодаря ти за пожеланията и за милите думи! Поздрави и усмивки от сърце!

      Изтриване
  3. Поздрави за рожденичката и талантливата дъщеря! Прекрасна идея! Само да запитам за каква точно сметана става дума-и като вид и като марка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен. Аз ползвам течна сметана на Мегле, обикновено неподсладения вариант, макар че става и за разбиване и за сладкиши. Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря,Люси, за интересната идея за торта! Ще се пробвам, то се знае! Поздрави на страхотната ти майчица, възпитала в любов и уважение детето си!! Щастливо лято!!��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце скъпа, Лина! Прегръдки и поздрави най -сърдечни!

      Изтриване
  5. Честит празник
    Забележително ще пробвам :) *)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Люси,
    както винаги впечатляваща торта, която непременно ще направя. Само да попитам, изцеждаш ли водата от настърганите тиквички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат и благодаря. Хубаво е да изстискате тиквичките, ако пресни и твърде сочни, но ако са по-стари и сухички, може и без :) Вие сами ще видите колко влага има в тях след като ги рендосате. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Светла Филева18 май 2020 г. в 17:07

    Здравейте,Люси!Имах удоволствието да опитам Вашата торта,направена от снаха ми в чест на рождения ден на сина ми.Дали защото беше направена като Вас с много любов към рожденика,но тортата наистина е невероятно вкусна,сочна,изкушаваща откъдето и да я погледнеш.Поздрави и овации от нашето семейство за прекрасната рецепта и хрумка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Светла и благодаря от все сърце за така милите думи! Наистина ми стана много драго и бъдете живи и здрави вие, снаха ви и всички любими хора. Сигурна съм, че и тя е останала много долна, че сте я похвалили. Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  8. Да питам тортата какя монторате с обръч ли? Иначе много мърдат блатовете. А гараша охладен ли трябва да е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Непознат. Когато ганашът стегне достатъчно, става като крем и няма нужда от ринг за торти, не мърдат блатовете, като е по-твърд крема ;) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...