Както знаете, февруари е месец на любовта и дори и да не го чествате,едва ли някой ще ви го спести, защото ще се любувате на украсените в сърчица витрини на магазини и ресторанти така или иначе.
Очевидно е, че и аз ще фокусирам някои рецепти в тази посока, но за разлика от друга година, днес ще ви запозная с една рецепта,която е толкова добре, че лекува и любовна мъка Ами да...не всички са влюбени точно сега, а пък някои от нас може би преминават през доста труден емоционален период , ако точно сега са се разделили с половинката си. Не стига и това, но навсякъде ще им се и напомня, че са сами на празника и най-вероятно ще се обърнат към българските си корени и ще прекарат вечерта с бутилка вино.
Аз ви предлага да не давите мъката, а направо да я излекувате с една рецепта, която веднъж приготвите ли, ще правите много често след това.
Представям ви най-креместия и въздушен и светкавичен за приготвяне шоколадов мус на света.
Преди време моята приятелка Веси ми донесе кулинарна книга от Англия като подарък и веднага си бях харесала този мус, който е в графа "Hearbreak healers" или рецепти, лекуващи сърцето. ( Да не ви заблуждавам, не става въпрос за рецепти за регулиране на холестерол и т.н)
В тази книжка рецептите са подредени по поводи, но по-нетрадиционни и както си ме знаете, това много ми допадна.
Още повече ми допадна, че за разлика от обикновения мус, тук няма да цапам сто купи, а буквално всичко в една и става наистина за минути.
Съчетанието на парченца плодове в муса е нещо, което няма да подценявам занапред, защото не знам каква е причината, но никога досега ми е харесала толкова много комбинацията на портокал и шоколад. Ясно е, че си вървят, но затова и не ме е изненадвала особено.
Тук обаче нямаше човек, който да не е опитал и да е казал - този мус е всичко!
Въздушен, плътен, ароматен и вкусен дотолкова, че те обгръща толкова силно, че забравя всичко останало и обикваш живота отново. Ето на това казвам аз рецепта, която лекува сърцето!
И така, нека да чествам месеца на любовта с рецепта, която ще покажем много любов към самите себе си,а ето и колко бързо става и какво ви трябва:
Необходими продукти:
150 г маршемлоу бонбони
150 г тъмен шоколад
40 г масло
1 портокал
2 с.л. вряла вода ( ако е необходимо)
100-150 мл сметана за разбиване
1 ванилия
На водна баня или като мен, в микровълновата слагам бонбоните маршмелоу да поомекнат за няколко секунди. Те ще се надуят. :)
След това прибавям маслото и начупения шоколад и пускам пак за няколко секунди. Добавете врялата вода, ако ви се стори много гъсто, като
разбърквам периодично, докато получа гъст и плътен шоколадов крем.
След това прибавям портокаловата кора и ванилията.
Накрая парченцата обелен портокал ( може и да не е целия) и разбитата сметана, като може и да не слагате цялата също.
Разпределям в чаши и оставям в хладилника да стегне.
Преди поднасяне украсявам с парченца портокал и шоколадов крисп или пък ядки.
Тази година портокалите явно са много вкусни, защото не спрях да се тъпча с тях, а не им бях обръщала внимание от години.
С този десерт обаче обрах всички овации у дома и няма да крия, че на няколко пъти си го приготвих от тогава..само за мен.
От това количество ми се получиха тези три чаши и една щедра купа за обиране с лъжицата :)
Та така, ако сте от хората, които имат нужда от "лечение", знайте..шоколадът не задава въпроси, шоколадът разбира!
Един такъв мус и сте една крачка напред в позитивното усещане за живота!
Да ви е сладко <3
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
А може ли без маршемлоу или с какво да го заменя,че никак не ми харесва като вкус? Благодаря !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Нора. :)Бонбоните заместват белтъците, които са в обикновения мус, в който се разбиват всички компоненти по отделно. Може да го видите как се прави в тази торта тук - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/12/chocolate-mousse-crepe-cake-recipe.html
ИзтриванеЗа мен използването им е страхотен трик, за да стане мусът много по-бързо и лесно :)
с удоволствие ще опитаме и този вариант на мус вкъщи , освен това ми се мотаят едни маршмелоу безполезни из шкафовете, тъкмо ще влязат в употреба...
ОтговорИзтриванеЧудесен мус Люси.Ще го пробвам в малко по - различен вариант - с рожково брашно и шоколад.Да, портокалите наистина са вкусни, но трябва да се подбира хубав сорт.Чудесен избор са също и за десерти.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Благодаря, Лени! Ще следя и за твоя вариант :) Усмивки!
ИзтриванеНаправих го :) Невероятен е !
ОтговорИзтриванеБлгодаря за оставения отзив, Иренка :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеНе знам за муса, обаче никаква любовна мъка не ти разрешавам, та ти си прелестна...!
ОтговорИзтриванеНадявам се да не съм разбрала правилно или всичко да се нареди по най-добрия за теб начин!
Прегръдка!
Благодаря ти, Весела ;) Няма за какво да се притесняваш - рецепти трябва да има за всеки :) Прегръдки!
Изтриване:)
ИзтриванеЗдравей,Люси 💖
ОтговорИзтриванеМлечна или растителна сметана се има в предвид под "сметана за разбиване"?
Дани, няма значение каква ще ползваш, важното е, ако е растителна, да не е само за готвене, а да е достатчно маслена, за да става за разбиване на крем :) Аз ползвах в случая растителна. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря,страхотна си 💖
ИзтриванеМноого добър мус, ама много. Вместо ванилия сложих аромат карамел, и замених маршмелоу бонбони с флъф, което ми спести голямото миене после:)
ОтговорИзтриванеНо пък резултата е неповторим. Мерси Люси,в момента в хладилника ми се кипрят цели три сладкиша от теб-викингската торта, това мусче и бишкотите с божествения крем. Така е, като ме хване "сладката" лудост, и нямам спирачки. И в момента е 2ам.,и в кухнята ухае на сметана и карамел...
Ами отивам да лягам,че току-виж си харесам още нищо тук.
Хубав уикенд ти желая. Нашия ще е мноого сладък:)
Мария, много ме зарежда сладката ти лудост и супер много се радвам, че съм такъв подстрекател и съм те накарала да твориш :) С нетърпение очаквам и следващите ти коментари за равихрянето в кухнята. Прегръдки!
Изтриване