понеделник, 12 февруари 2018 г.

Домашни локумени вафли с шоколад и халва / Homemade halva and turkish delight wafers


Помните ли поредицата, която реших да започна в началото на годината с  рецепти от бабините тефтери или такива, малко позабравени, но все още любими. Първата от тях бе за сладки "Балеринки", за които успях да науча още десетки наименования, под които са познати. 
Днес обаче е чудесен ден да ви покажа друга моя голяма любов от училище, и не, не е някое момче, а пак -  храна :) 
Локумените вафли са ми любим спомен, защото макар да не беше точно в ранното детство, пак бях ученичка и обичах да си купувам по една такава (насипна), когато отивах да купя хляб например. Държаха ги на голям поднос и продавачката грабваше едничка с парченце амбалажна хартия преди да ми я подаде, а аз я вече бях "сгънала" по път за вкъщи. За пръв път обикновените локумени вафли започнаха да ги продават залети с шоколад, а малко по-късно обогатиха и крема с халва и какво ли не. Сега на пазара има няколко подобни вафли, които се продават опаковани, коя от коя с по-нелепо име, отговарящи на също толкова нелепия им вкус.

Спомням си един определено щастлив момент, когато се прибрах от училище и видях на плота в кухнята един кашон (то си беше малко кашонче де, но за мен беше нещо невероятно) от тези шоколадово-локумени вафли. Знам, че отидох в хола да си пиша домашните и само чаках мама да се върне да я попитам за кой е тази вкусотия. Бях сигурна, че отговорът не е "за нас", защото в тези години си позволявахме нещо сладичко много рядко. 
Когато тя се прибра, си спомням колко заобиколно я попитах все пак за кой е и тя отговори "За вас - понеже сте добри деца". Не можех да повярвам, че имам такова голямо количество от любимите вафли и ще мога не само днес да си хапна сладко, но дори и утре!!! ( То се е видяло, че и до ден-днешен нямам наяждане  :))


Един от роднините ни бил на път и отскочил до цех за вафли в северната част на страната и се обадил на майка ми да я пита дали иска да й купи. Помня, че всеки ден си взимах по една вафла и си я хапвах с такова задоволство, знаейки, че няма нужда да я пазя, защото в кашона има още много. Те оставаха все така мекички и вкусни и макар да се стопяваха пред погледа ми, така и не ми втръснаха.
Ето, защо реших, че е време да си ги направя сама у дома. Знаете, че съм фен на вафлените кори и обичам да експериментирам с тях. Слава Богу, вече се появиха в магазините, като едно време, а цената им е толкова достъпна, че може да си вземете няколко пакета и да се запазите за годината, като мен ;) 
Аз определено ще ви давам още идеи за тях, затова няма да са ви излишни. Но няма повече да отлагам, а преминавам към рецептата.


Необходими продукти:
Вафлени кори - 4 - 6 броя
280 г локум (2 пак. по 140 г)
200 г масло
200 г шоколад
200 мл прясно мляко
200 г тахан халва

Шоколадов ганаш за заливка

Започваме като приготвяме крема. За целта слагам млякото и маслото да се затоплят на котлона. След като заври, прибавяме халвата, а след това и начупения шоколад.
Реших да снимам и продуктите, които използвах, за ваше улеснение, макар че вие може да изберете и други. Аз ползвах един черен и един млечен шоколад.


Разбърквам добре с телена бъркалка, за да може кремът да се хомогенизира добре.

                           

Прехвърлям в подходящ съд и оставям в хладилника да стегне, но не прекалено, а да е с конситенцията на течен шоколад, ето така:

                          

През това време се заемам с локума, като е добре да работите бързо с него, защото стяга за кратко време. Нарязваме го на малки парчета.


Аз си избрах тези вкусове, като може да ги разтопите на водна баня или микровълнова. Аз се спрях на втория вариант, защото става по-бързо. 

                            

Разпределяме го между две вафлени кори и притискаме да се слепят. Това е междинният ни слой с локум.
След това слагам от крема по останалите вафлени кори.

                

Аз имах само пет кори, но вие може да го направите с четири или шест, като гледате локумения пласт да е по средата, а останалите да са слепени с шоколадовия крем.



Измазвам всичко добре и завивам с целофан или стреч фолио и прибирам в хладилник / фризер да стегне добре.

                   

След като са готови, разрязвам на парчета и потапям в шоколадов ганаш ( рецепта тук), като гледам да го правя в плоска чиния, тъй като целя шарки отгоре, които се получават, когато се отлепват вафлите от дъното с шоколада. :) 



След това редя в поднос, може да съхранявате в хладилник или покрити с фолио на стайна температура, което ще ви гарантира винаги мек крем.
Ако и вие искате да се потопите в този вкусен спомен за истински домашни локумени вафли, запътете се към близкия руски или сладкарски магазин и си набавете няколко пакета.
Аз отивам да си грабна още една.
Усмихната седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



21 коментара:

  1. Довечера ги пробвам !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Чудесна рецепта! Само да попитам-от къде се купуват вафлени кори? В Кауфланд няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Както съм написала в статията - има в руските магазини и сладкарските такива :) Виждала съм и в други по-големи магазини като Жанет например :)

      Изтриване
  3. Straxotna recepta,vednaga si q zapazvam da probvam

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни станаха, върна ме назад във времето Люси. Такава емоция с твоите вафли. Носих ги на едно българско събиране. Хапнахме ги, спомнихме си коѝ къде и кога ги е ял, поплакахме си, блога ти гледахме и пак с добро те споменахме�� и всичко това заради едните вафли..неповторима емоция.
    Децата обаче не приеха вкуса на локум и халва. Доста странно им доѝде. Сметнаха ги за странен арабски сладкиш(а за малката ми щерка онова пинк стики нещо�� развалило хубавите вафли). За следващата партида имам поръчка-само шоколад. Някакви идеи да ти идват и за други по-стегнати кремчета вместо локум?
    Но тая класика определено ще си я правя за ценители.
    Та така с твоите рецепти.
    Жива и здрава и успешна нова седмица.
    Прегръдки. Марето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маре, здравей :) Имам торта "Ретро" в блога, която е само с шоколад и халва, без локум, може този крем да ползваш. Но щом имам време ще пусна и един карамелен крем. Поздрави и много усмивки ти пращам!

      Изтриване
  5. Много са вкусни!

    ОтговорИзтриване
  6. Люси, свекървата ми даде пакет вафлени кори и аз веднага се сетих за тези твои вафлички, утре мисля да ги приготвя, но единственото което ме притеснява е да не станат много сладки, понеже мойте хора не ядат много сладки десерти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Не мога да кажа, че са чак толкова сладко, но все пак тази преценка е индивидуална :) на мен са ми идеални!! Дано да се харесат!

      Изтриване
  7. Люси, прекрасна, бях си дала почивка от приготвеното на всякакви глезотии, но при вида на тези вафлички не се сдържах ... и като ми стана едно кулинарно, подхванах да правя половината от твоите показани рецепти.
    Вафличките ги правих със седем кори, локумът наистина е много лепкава работа ... буквално и ме озори малко, след това имах притеснение, че ще останат твърди, понеже много блатове имам, но се оказа, че колкото повече време стоят, по вкусни стават. Омекнаха ми и корите, аромат на масло от тях през цялото време имаше и бяха страхотни. Всички познати ги харесаха много.
    Благодаря за страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да знаеш как се радвам когато успея някой да навия да си приготви нещо по-завиткано като тези вафли. Не , че не може да ги купим, но определено са по-вкусни домашните. Пък и е голяма гордост, когато поднесеш нещо такова на някого, и се похвалиш, че сам си го правил. Локумът не се дава лесно, но затова пък винаги ми е интересно да готвя с него. Поздрави и усмивки, мила <3

      Изтриване
  8. Много са вкусни!Благодаря за рецептата! Пробвах да ги залея с бял шоколад и се получи много добре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) благодаря за оставения отзив.

      Изтриване
  9. Поздравления! Вдъхновяват ме вашите рецепти.
    Имам обаче един въпрос,количеството крем и локум за 2 пакета кори ли са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за думите. Написала съм в списъка с необходими продукти за колко кори е този грамаж локум :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Здравейте, коремът с тахан и шоколад,стои като пресечен,не поема маслото,къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва продуктите да са със сходни температури, изчакайте да се охлади леко и разбъркайте отново.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...