събота, 9 декември 2017 г.

Ашуре / Ashure


Обещала съм тази година да ви изкушавам с много нови, стари, интересни, празнични и постни рецепти за сезона и си държа на думата. Ето, например, днес в събота, вместо да се разхождам и да пия кафе, пак сядам да ви споделя една чудесна и тематична рецепта, която може да се услади не само на постещите сред вас. Представям ви рецептата за ашуре. И тя, като много други има много разновидности, но си харесах тази на Мария, защото досега не ме е подвела с нищо, а пък трябваше да го приготвя кажи-речи за първи път. 
Така е, защото самата аз никога не съм си представяла ашурето като някакъв специален десерт, който може да ме съблазни особено много.  Така де, някакво сладко жито, просто. Обаче след време, пренаситена от всичките тези десерти с шоколад, сметана, маскарпоне и какво ли още не, такива семпли сладости все по-често намират място у дома. 


Носят спомени за едни по-топли и простички времена, когато да си избереш десерт в сладкарницата не беше като избор на пищността, а просто на вкус. Лелинчо ми Ицо обожава ашуре и си спомням как излизахме привечер на разходка в пловдивския квартал. Там, техни семейни приятели - арменци държаха гаражче - сладкарничка, която предлагаше четири - пет десерта и най-вкусния сладолед. Аз си поръчвах саралия със сладолед, лелинчо ми - ашуре със сладолед, а леля ми се чудеше къде го побирахме след обилната вечеря, която току-що сме омели.


Носталгичната ми натура нямаше как да не превърне този спомен в някоя вкусна рецепта, затова и реших, че преди да премина през вихрушката от торти, която съм ви подготвила, ще ви почерпя с този десерт, който ще се хареса и на постещите сред вас. не пестих нито плод, нито ядка, защото определено реших, че това ашуре, ще трябва да ви накара да се размечтаете. А ето как го приготвих:


Необходими продукти
350 г жито
360 г захар
200 г ядки ( орехи, лешници, шам фъстък) 
200 г сушени плодове ( кайсия, стафида, червена боровинка)
2 с.л.  нишесте
1-2 ванилия
лимонова кора
канела

По желание: ванилов скадолед и сок от малини
зрънца нар

Както виждате нищо сложно няма в продуктите. Аз отидох в магазин за ядки и си отмерих в различни пакетчета и грамажи от сушените плодове и от ядките. 
За житото се спрях на това, тъй като получих добри отзиви от майка ми :) Измих го добре под течаща вода, докато се избистри и след това го сложих да се вари с около три литра вода.

                             

Оставям да къкри докато се свари и макар при Мария да е отнело много време, при мен бе сигурно около 30-40 минути. Отцеждам течността в купа, но я запазвам. В друга отделям 1/3 от житените зърна.

                             

Пасирам останалите, заедно с малко от заделената течност. в купичка размивам и нешестето заедно с малко от течността. 
Нарязвам на парченца ядките и сушените плодове :) 

                     

Прибавям към пасираното жито ядките, плодовете, ванилията, лимоновата кора, захарта и останалото жито. Разбърквам всичко, добавям и размито нешесте и още малко от водичката, ако е необходимо. Връщам на котлона за още 2-3 минути.


Според мен спокойно може да се пропусне нишестето, защото то си има такова в самото жито, но по рецепта присъства и реших да го добавя. 
Разпределих готовото ашуре в чашки.


 Голяяяма вариация от чашки, защото не с получи малко количество, но вие може сами да сметнете по грамажите :) 
Украсих всяко отгоре с малко от заделените ядки и плодове, поръска канела и зрънца нар.


Получи се една наистина пъстра, коледна картинка!


Когато майка ми влезе възкликна "Аауу , каква е тази красота", а аз отвърнах: "Ашуре, да не повярваш. И аз не знаех, че може да изглежда толкова апетитно". 
Тя изтича до магазина за да потърси точно такъв сладолед, с малинов сироп, който върви идеално на десерта. Малиновия сироп леко контрастира със сладостта му, а сладоледа го освежава още повече.


Лъжичка по лъжикча и чашка след чашка..всичко се изяде :) 
Опитайте и вие и ми споделете впечатленията си в коментарите по-долу!
До скорошни, сладки срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


18 коментара:

  1. Ах мило момиче, усмихна ме. А пък и аз си мисля че по хубаво ашуре от пловдивското няма т.е.нямаше. Преди години съм правила ашуре по рецепта на моя колежка арменка и от нея знам оставям го за една нощ във вода на топло на.другия ден го вариш и никога.с нишесте. Това е моя вариант.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Усетих се аз, че няма нужда от нишесте, затова и го написах, че според мен няма нужда. Арменците наистина правят много вкусно ашуре! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Страхотен десерт! Непременно ще му се насладим. Благодаря за кулинарната приказка в която ни потопи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз за оставения коментар, Ванка :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Този десерт се нарича АНУ ШАБУР, и се приготвя от арменците само на Коледа.


    ОтговорИзтриване
  4. Върна ме години назад, в които ходихме в определена сладкарница, точно за да ядем Ашуре! Няма начин да не опитам да приготвя тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса тази рецепта и споменът наистина де пълен! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Люси,
    ще приготвя твоето ашуре за Бъдни вечер.Правя го без нишесте, но не съм ползвала шам - фъстък.А в турската кухня шам - фъстъка е задължителен.Аз варя предварително накиснато във вода жито на много бавен огън и така без нишесте става хубаво ашуре.Но зрънцата нар са чудесни, както и сушените плодове.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Аз също ще пропускам нишестето за в бъдеще. Не е необходимо според мен, но определено богатството на ядки и плодове е в полза на десерта. Прегръдки, мила!

      Изтриване
    2. Реших да се доверя на тази рецепта и да направя ашурето за Задушница, но имам един въпрос, не става ли много сладко с толкова захар?

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен :) Може да намалите захарта, ако ви се струва много. За нас беше добре :)

      Изтриване
    4. Много благодаря за рецептата! Реших да я спазя, като пропуснах само нишестето, и се получи страхотно ашуре. Всички го харесаха и отсега нататък влиза в любими.

      Изтриване
    5. Аз благодаря за оставените отзиви и се радвам, че се харесало . Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  6. Върнахте ме в детството ми в тези малкиарменски сладкарнички.Благодаря.Щего направя и на моите деца.Те никога не са яли ашуре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви :) Ще се радвам да им хареса! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Ти си ми фаворит за не изпробвани до сега рецепти,избирам винаги твоите

    ОтговорИзтриване
  8. Ашорето е арменски десерт,който се прави по Нова Година.Моя приятелка арменска ми е дала Рецептата още преди 15 год и го правя по празници,но е без нишесте. И това ашоре се прави няколко дена.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...