понеделник, 11 септември 2017 г.

Торта "Бялата Неделя" / White Sunday Cake


Ама, че година само?! Случиха се толкова неща в живота ми, и с близките и познатите около мен, които никога не съм предполагала, че дори има възможност да се случат, но ето на...живот. Сигурно леко ви учудва факта, че почнах да считам годината за отминала в началото на септември, но пък си имам причина и това е рождения ми ден. Така и не го отбелязах подобаващо на време, затова пък реших да си запазя "повода" за някои ето такъв ден и просто да го отпразнувам с вас. Както се казва, "истинско е щастието, когато е споделено" и много бих искала да направя това, придружено с една чудесна торта за почерпка, разбира се.

И защо да пропускам празнуване, само защото не се е случило когато трябва и както ми се искало например. След една година, в която станах леля, присъствах на уникални сватби, рождени дни и няколко неочаквани погребения за съжаление, бях свидетел на разтърсващи събития, както по света, така и в живота на близки и приятели, но и на щастливи възможности за някои от тях. 
Самата аз преживях разочарования, болка, щастие в най-чиста форма, смях, от който те заболява корема, силни емоции, изненади, възможност за развитие, огорчение от съвсем непознати за мен хора и приятни изненади от хора, които никога не съм подозирала, че имаме нещо общо.
Мога да кажа, че това бе година, в която живях през очите и емоциите на другите хора около мен. Посветих се на желанието си да се опитам да разбирам повече околните, да не прибързвам да обръщам всяка ситуация спрямо мен, да се опитам в трудните моменти да направя нещо добро и полезно за някой друг и да се надявам това отношение да се предаде от човек на човек. 

За моя радост, в почти всички случаи така и ставаше. Колкото повече се радвах на хората около мен, толкова повече животът ми поднасяше моменти за радост. Тази година не получих толкова подаръци от близките, а подаръци от хората около мен на които най-сетне успях да обърна повече внимание. Получих лично изработен портрет от един млад и талантлив приятел, песен посветена на мен в първия албум на друг много близък за мен човек, едно чудесно пътешествие само с приятелки, едно екстремно преживяване-подарък, десетки обаждания и картички от хора, които не бях чувала години, покани за различни събития и множество прегръдки и усмивки от всички, с които споделих последните 365 дни. 


Благодаря на всички, които избират да бъдат част от живота ми, било то приятели, познати или вие, читателите на блога! Вашата подкрепа във важните за мен моменти - конкурси, награди или просто някои мили думи са понякога достатъчни да ми докажат, че наистина няма по-голяма сила от усещането за любов и наше задължение е да го предаваме на колкото може повече хора, за да може светът да става по-красив и добър. 
Ето например, толкова по-лесно се създават такива красоти като днешната, ако носим топлината в сърцето си и се отърсим от страха си за провал - та това е просто торта. И макар на пръв поглед продуктите и работата по нея да изглеждат повечко ( нещо, което ме отказваше известно време, при все, че се продава близо до нас), реших, че е време в блога да се появи и тази рецепта за торта.


Сега, след като я направих, мога с ръка на сърцето да ви кажа, че описанието по целия процес отнема повече време отколкото направата на тортата и наистина хич на й се плашете. И този път се доверих на рецептата на Мария, а ето и как я приготвих аз:
Необходими продукти з аторта 26 см диаметър:

За блата:
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао ( равни) 

За крем 1:
500 мл прясно мляко
200 г захар
90 г брашно + 25 г царевично нишесте
100 г масло

За крем 2:
500 мл сметана 
2/3 ч.ч. захар

За ореховия крокан:
300 г захар
100 г орехи

За захрния сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

За декорация:

Бял ганаш:
100 мл течна сметана
100 г бял шоколад
25 г масло

Черен ганаш
50 мл течна сметана
50 г черен шоколад

шоколадов чипс за украса



Леко съм опростила рецептата, но като цял съм я запазила. Блатът е добре познатия ни пандишпан, като започваме с внимателното разделяне на белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта на сняг.

               

    През това време смесваме какаото с яйцата на еднороден крем.
  

Започваме бавно да прибавяме шоколадовата смес към битите белтъци, като може да намалим скоростта на миксера.

           

Спираме миксера и на ръка пресявайки постепенно, прибавяме брашното и бакпулвера, като бъркаме с шпатула от долу нагоре, като се стремим да запазим въздушността на сместа.


Прехвърляме го в леко намаслена с олио и застлана с кръг хартия за печене на дъното тавичка и печем на 170 градуса за около 30 минути. Оставаме да се охлади във фурната постепенно, за да не спадне блата.

 

През това време, на единия котлон в касерола слагаме съставките за сиропа и оставям да ври около 3 минути. След това изключваме и  оставаме да се охлади напълно. 
На другия котлон слагам около 400 мл от млякото и захарта да кипне. В купа смесвам остатъка от млякото, брашното и нишестето. Слагам още малко мляко, ако е необходимо, до получаването на средно гъста каша. Когато млякото тръгне да завира, прибавяме брашнената каша и бъркаме енергично. Получаваме гъст крем, който махаме от котлона и след като се охлади леко, прибавяме маслото и разбъркваме отново. 

                       
 Остава ни само да направим крокана. За целта карамелизираме захарта в съд на котлона и прибавяме счуканите на средно-едри парчета орехи ето така. Разбъркваме хубаво,


а след това изсипваме върху силиконова подложка, докато изстине напълно. Внимавайте, няма такъв ужас като изгоряло от карамел!


Последната стъпка е да разбием сметаната със захарта до получаването на пухкав крем. Аз ползвах растителна сметана и тя бухва повече от обикновената, но пък реших да я разбия направо наведнъж - и за крем и за украса. Слагаме захар на вкус, препоръчвам ви и вие да направите така, като може да ползвате и предварително подсладена.

Сглобяването на тортата става като разрязваме блата на три по хоризонтал.

Във формата на тортата слагаме първия блат и напояваме с една трета от сиропа. ( може да ползвате мерителна чашка, за да ви е по-лесно да разпределяте количеството)
Отгоре разпределяме варения крем, заглаждаме и слагаме две шепи от начупения на ситно предвително крокан.
Отгоре слагаме втория блат, напояваме отново и слагаме около две трети от битата сметана, като останалата част заделяме за измазване и украсяване на тортата. Слагаме още толкова крокан и завършваме с третия блат.

               

Винаги препоръчвам последния блат да е дъното на тортата, тъй като е най-равен. Сиропирме с третата част от сиропа и пъхаме тортето в хладилника за няколко часа, най-добре за през нощта.


На следващия ден правим украста:

На котлон или в микровълнова приготвяме двата вида ганаш:
Първо белия: кипваме сметаната, слагаме начупения на ситно шоколад и бъркаме докато се разтвори напълно в сметаната. Прибавяме маслото и разбъркваме отново, докато се хомогенизира. Излизаме белия ганаш върху тортата.

               

През това време приготвям и черния по същия начин, като тук само не добавям масло. В импровизирана фуния от хартия за печене, изсипвам шоколадовия ганаш, режа връхчето с ножица и правя линии по повърхността на тортата. 
След това с клечка за зъби или дървен шиш  правим шарки по тортата. Пъхаме в хладилника да стегне за няколко минути. Тъй като пластът е тънък, става бързо. След това изваждаме от формата тортата и 


и я измазваме отстрани със заделената ни сметана.  Полепваме страните с останалия ни крокан, и шприцоваме украса по горната и долната периферия на тортата. Завършваме с украса от шоколадов чипс. 


И така, след толкова думи изписани, не ми останаха да ви опиша вкуса на тази красота...а може би просто е неописуем!  Ще трябва да я опитате сами!
Аз ви благодаря от все сърце, че споделяте моя празник и си пожелавам на мен, както и на вас много здраве, късмет и радост в сърцето - всичко друго рано или късно се оправя! 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

61 коментара:

  1. Люска, жива и здрава да си ни и все така да ни вдъхновяваш и радваш (е и почерпваш :) ) с прекрасните си тортички!!
    Невероятно продуктивна и креативна си!!
    Прегръдки и целувки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Руми! Радвам се, че се отби на моето "тържество". Прегръдки и заповядай на масата!

      Изтриване
  2. Невероятна торта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново страхотна рецепта и изпълнение! Браво, успехи, и да си жива и здрава! Въпросът ми е крема дали става вкусен без яйцаби силиконовата подложка за кроканта с какво може да се замени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Според мен кремът си е доста вкусен и така, а що се отнася до силиконовта подложка - майка ми изсипва крокана върху опаковките от маслото или иначе, казано добре намаселна хартия за печене ще свърши същата работа. Поздрави!

      Изтриване
  4. Откъде закупихте шоколоадовия чипс?

    ОтговорИзтриване
  5. Ще я направя...много скоро. Крокантът все ме притеснява, заради същия "ужас", който споменаваш. Обичам да правя торти, имам едно Морско дъно от теб за сега. Благодаря за вниманието. Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен. И аз му се плаших на крокана, но вече си му намерих подходящо тендждере и подходяща подложка, от там насетне не съм имала проблеми :) успех и много усмивки!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден, Люси! Пожелавам ти още повече положителни емоции през следващата година и все така изобилно вдъхновение! 😊И аз като теб съм родена в началото на септември и знам какво е да започваш годината сега 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите пожелания, Дани, но сега го чествам, иначе беше през август. Но добре си ми дошла на "празненството" <3 Прегръдки!

      Изтриване
    2. О, значи съм се объркала! Но пак е близо :)

      Изтриване
  7. Люси, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти да си много здрава и щастлива, все така шеметно оригинална, свежа и уникална! Ти внасяш много цвят и настроение в иначе на моменти сивичкото ежедневие:) Прекрасно е, че те има! Продължавай все така шарено и вкусно напред, пожелавам ти много творческо вдъхновение и много вълнуващи мигове в личен и професионален план! Прегръдки!!!

    Марта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за толкова милите пожелания, Марта! Думите ти са толкова топли, че сякаш ме зави с пухкаво одеало. Благодаря ти от сърце! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Люси, нека животът ти бъде низ от радости, щастие, много усмивки и хубави емоции!
    Бъди благословена и много обичана! :)
    Прегръдки, момиче хубаво!
    ...а тортата е зашеметяваща...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила Хриси! Прегръдки и най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Честит празник Люси! Прочетох публикацията с удоволствие! Пожелавам ти година изпълнена с много усмивки,положителни емоции и срещи с вдъхновяващи хора! Бъди жива и здрава и догодина пак да почерпиш! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за сърдечни пожелания, Ради! Живи и здрави, догодина пак ще има торта :) Прегръдки!

      Изтриване
  10. Люси,
    празнувай все с такива красиви и интересни торти.Няма по - добър майстор сладкар от теб и то що се отнася до тортите.Чудесна е и тази.Изминава годината и ни поднася различни изненади.Но нека претърпим всичко и се радваме на това, което имаме.Бъди жива и здрава и радвай почитателите си.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, мила Лени! Най-сърдечни поздрави и от мен и ти благодаря, че намина на моето "тържество". Прегръдки!

      Изтриване
  11. Благодаря за споделената рецепта . Честит Рожден Ден и весел празник !

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Люси, благодаря ти за прекрасната рецепта! Това ни е любимата торта и още в четвъртък вечерта ще я приготвя за специален повод. Би ли ми казала дали мога да ползвам от готовите шоколадови блатове и дали царевичното нишесте би могло да се замести с пшенично?
    Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди и благодаря :) Мисля, че може да ползваш готови блатовек ато цяло, макар аз да не съм им голям почитател заради специфичния вкус. Що се касае до нишестето, предполагам, че също ще стане, но не съм опитвала, за да гарантирам същия резултат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Блогът ти е един от любимите ми и следя всеки твой пост. Дори рецептите ти за месо, въпреки че съм вегетарианка, просто защото много харесвам начина, по който пишеш и разказваш за живота си (: Самата аз много обичам да пека и правя сладкиши, отскоро даже имам малък блог. Исках да те попитам, каква е тайната на перфектно разрязаното парче торта, от което да стане достойна снимка за блога?
    Бети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Бети и успех с блога ти. Ще ми бъде инетересно да погледна някои вегетариански рецепти. Що се касае до перфектното парче торта, завив много от вида торта. Някои са доста меки и сочни, но наблягаш на това в самата снимка. Важно е тортата да е стегнала добре, даже някои я замразяват леко преди разрез, макар аз да не съм го правила, защото никога нямам место в камерата :) Но според мен един добър нож върши същата работа - по-голям и остър. Винаги може да поизчистиш парчето от някакви трохички след това, ако има такива. Малки детайли са, но за всяка торта е различно, тъй като и съставките са им различни. Това, което мога да споделя като съвет. Поздрави и успех!

      Изтриване
  14. Браво, страхотна торта, аз направих доза и половина за блат, за да е по-дебел :-) обещала съм скоро пак да я направя :-)))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  15. Здравейте! Искам да попитам каква растителна сметана ползвате за крем2?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! По-често ползвам растителна сметана на Мегле :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравейте, Люси! Как точно печете блата- първо отдолу или отдолу и отгоре едновременно. Малко ме е страх като начинаещ дали ще го изпека.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, пече се едновременно :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте ! Първо поздравления за всичко,което правите,желая Ви същият хъс ,идеи и вдъхновение и занапред ! Мисля да направя тази торта тези дни,та въпроса ми е долу-горе,колко парчета ще ми се получат от ,този размер торта ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бистра! По принцип 26 см торта я дават за 20 парчета, но зависи и от големината им все пак :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте ! Стана проблем ! Блата въобще не се надигна,и беше лепкав -къде ми е била грешката ? Разбивах белтъците до пухкав сняг с миксера,но след смесването с жълтъците и брашното,бърках на ръка ,дали това може да е объркало всичко :(

      Изтриване
    3. Здравей, Бистра! Направила си някоя грешка някъде по пътя явно, тъй като това е класически пандишпан и няма грешка. Ако не се е надигнал при печене, значи не си интегрирала добре сместа и може би си пребила сместа и е станал твърде сплескана и рядка. Ако се е надигнал при печене, но е спаднал после, проблема е бил при охлаждането, което трябва да става постепенно и някои го охлаждат направо в печката. И все пак, мога само да гадая, но не бива да се отчайваш. Грешки стават при нови рецепти, но веднъж схванеш ли цаката на пандишпана като цяло, няма да имаш никога повече проблеми и ще го правиш със затворени очи. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    4. Благодаря за съветите,твърде вероятно е да съм пребила сместа :D уж заради опасения,да не би пък да не е достатъчно бухнала ,а то съвсем съм прекалила :)

      Изтриване
  18. Днес направих тортата страхотна е, получи се следвах всички стъпки и стана много много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много се радавм! Поздрави и светли празници!

      Изтриване
  19. Много вкусна торта, благодаря за рецептата Люси. Единственото във варения крем ми се получиха малко бучки, но го минах през цедка и всичко се оправи.

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно изглежда Тортата! Искам да попитам кроканта не се ли разтича в хладилника и особено този, който е върху кремовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Не се разтича кроканта при мен, както се вижда на снимките. Няма причина за притеснение, мисля, че просто не трябва да прекалявате с много крокан на едно място :) Поздрави :)

      Изтриване
  21. Невероятна торта ! Стана ми любима !!!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за прекраната рецепта! Първият път и на мен ми се стори сложна, но като започнах да я правя се оказа лесно :). Доста рецепти от сайта съм направила и винаги са сполучливи. Желая здраве и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Grace! Повечето рецепти изглеждат така, но пък като почнеш стъпка по стъпка, виждаш, че няма нищо сложно. радвам се, че ти се получават лекота и че ми писа. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  23. Дали мога да изпека три отделни блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че няма да има проблем. Поздрави!

      Изтриване
  24. Здравейте, под белият ганаш слага ли се сметана защото при първият опит на тортата блата направо го попи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако искате може да сложите сметана и отдолу, но не е задължително. Ако е попил, значи сте го излязли, докато е още доста течен затова е попил. Следващият път просто го оставате да стегне още малко. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  25. Здравей. Имам въпрос. Може ли царевичното да се замени с пшенично нишесте?

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Люси. За пореден път правя торта по твоя рецепта и се получава страхотно. Белият ганаш не го бях изчакал да изстине и попи, но направих нов с повече шоколад и малко сметана и горния блат се покри. Сутринта ще я измажа отвън и нося на колегите. Не можах да намеря шоколадов чипс и ще го заменя с млечни бонбони Линд. Утре имам рожден ден и винаги черпя колегите с домашни торти. Поздрави и все така да публикуваш хубави рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит рожден ден, Непознат :) Надявам се всички са оценили десерта и сте имали хубав ден! Благодаря за чудесния коментар. Поздрави и от сърце и чудесна година пред теб.

      Изтриване
  27. Здравейте! Може ли да заменим кремовете Ганаш с маслен крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да правите различни промени тортата, колко ще е успешно зависи от вашия опит с дадените продукти и това дали ще ви допадне на вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  28. Здравейте. Реших да направя тази торта.... Вече стяга в хладилника :))) Но имам един въпроса. Не е ли прекалено много захарта която използвате..?Направих вареният крем както сте го написали,но стана брутално сладък...и набуци (тук може би си е моя вината,та направих нов,...и от 200гр захар сложих само 50гр). Хубав ден ... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бучките стават не от захарта, а от това, че не се е разбърквал достатъчно добре крема. Захарта е толкова по оригинална рецепта от собствениците на сладкарницата, но разбира се, ако ви е много, може да я намалите. Усмивки :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...