Обичам си месо и това е! Не случайно една от любимите ми групи е Carnivore, а тази година грабнах награда и в категория "Крилце или кълка" ( Ако това е въпросът, отговорът ми е : И двете! ) Че няма да мога да мина от страната на тревопасните, също съм споменавала не веднъж, но след като те могат да го казват по хиляда пъти, защо не и ние. Не ме разбирайте погрешно, имам доста приятели вегани, вегетарианци или с други психични заболявания, като не веднъж са се опитвали да ме вкарат в техния култ с примамлива вечеря от супа от глухарчета или някоя нова рецепта за "вкусно" тофу.
По принцип съм отворена за всякакви екстремни преживявания и много пъти съм имала периоди, в които съм хапвала предимно зеленчуци с такава охота, че моят spirit animal би могъл да бъде листната въшка.
Почти винаги обаче мераците ми завършват при първия разнесъл се във въздуха мирис на барбекю за сезона. Заклевам се, ако някой веган застане на пътя ми между мен и грила в този момент и него ще хвърля на скарата.
А ето, че този момент настъпи : Не само е лято, не само по паркове и горички хората вече правят цър-пър при първа възможност, а отгоре на всичко е и футболен сезон, когато подходящата храна за "гарнитура" към студената бира е направо от съществено значение.
Ето защо реших да ви представя една моя мнооого любима рецепта за уникално вкусно дърпано свинско, което може да хапвате като мезе или на сандвичи.
Рецептата не е никак трудна, макар да отнема повече време за готвене, но хубавите неща стават бавно. Продуктите са приблизителни като количества, тъй като зависят както от вашите предпочитания, така и от количеството приготвяно месо.
Необходими продукти:
1 кг парче свинско (врат, плешка)
сол, черен пипер, кайенски пипер (или чили)
дижонска горчица
Уорчестър сос
кафява захар
тъмна бира
олио
За гарниране:
чабата хляб, кисели краставички, люти чушки..и още бира :)
Започваме като измиваме месото и го подсушаваме много хубаво с кухненска хартия. Това ще му помогне да хване хубава коричка. В по-дълбок тиган (тъй като пръска мазнина), загряваме малко олио и запържваме месото от всички страни до получаването на хубава коричка.
Готовото месо слагаме на дъска и обтриваме хубаво със сол, черен пипер и кайенски пипер. Количеството на подправките е по желание, като не забравяйте - няма по-безвкусно от безсолното месо, макар че не бива и да прекаляваме с нея. (Всяка сол соли различно и ми е много трудно да давам мерки за нея.) Ако искате по-опушен вкус или лютичко, сложете повече и от другите две подправки. Следващата стъпка е една-две супени лъжици уорчестър сос, който също разнасяме по цялата повърхност на месото.
Намазваме месото последно с малко дижонска горчица, като за да тушираме натрупващия се лют вкус, смесваме с малко кафява захар. Може би отново една-две супени лъжици.
Така овкусеното месо прехвърлям в дълбока тавичка. В мазнината, в която сме го пържили, слагаме малко топла вода и прехвърляме течността при месото. Добавям и половин бутилка (може и повечко) тъмна бира, което е около 200 мл. Течността при месото трябва да е малко по-малко от половината на месото. Покривам тавичката хубаво с алуминиево фолио, така че вътре месото да се задуши хубаво.
Течността в тавичката трябва да се е изпарила и да е станала на по-гъст сос, а месото да се разпада при натиска с вилица. Тъй като месото се раздърпва на малки парчета и конци, от там идва и неговото име - дърпано (Pulled pork)
Ако не ми е останало много сос в тавата, добавям малко топла вода и разбърквам останалото по дъното. Този сос е идеален за сиропиране на хляба и месото, ако правите сандвичи или за топене на късчетата месо, ако го консумирате директно.
Рецептата ви дава много свобода да създадете любимия си, оригинален сандвич, с повече люто, или кисел вкус като добавите краставички. Аз обичам комбинацията и със сладко, затова намазах едната част на хлебчето с гъст ябълков конфитюр, който дава още една идея сладост, типична за американските барбекю сосове.
Надявам се и на вас да ви харесва рецептата и нямам търпение да науча за вашите варианти на сандвичи.
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриваненяма нищо лошо човек да е почитател на месото.Но всичко трябва да се употребява с мярка, да се подбира както видът месо, така и начинът на приготвяне.Чудесно се е получило и който обича барбекю ще му се наслади с удоволствие.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени! Права си за това с мярката! Обичам десерти и макар да ги приготвям често, не ям огромни количества от тях. Месо и риба обаче ям редовно, но пък и организмът ми ги приема добре. Поздрави и усмихната седмица!
ИзтриванеЗдравей Люси,
ОтговорИзтриванеВъзможно ли е рецептата да се направи в slow cooker?
Да, тази рецепта е идеална за този уред :) Поздрави!
ИзтриванеАми да, това е моята рецепта! Познай какво ще е менюто в събота? Или в неделя по-скоро, че в събота имам концерт и няма да има време за готвене. Мммм ... Страхотно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Ще се радвам да ви хареса :) Прегръдки, мила <3
ИзтриванеЛюси, от един отбор сме! Животът е прекалено кратък, за да го прекарвам в лишения. Хапването на месо "с мярка" много ми допада и без аромата му не си представям живота. Обичам зеленчуци, но...гарнирани с малко месце! Невероятно е твоето предложение и ще бъде уважено от моето семейство! Прегръдки и дано да имаш време да се срещнем в София тези дни!
ОтговорИзтриванеПете, благодаря ти! Не зная дали ще успея за срещата, затова и не съм ти писала. Много пътувания към София ми се насъбраха напоследък, а задачките се трупат. Ще се опитам обаче да направя всичко възможно :) Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасна рецепта! Непремено ще се опита. Снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аурелия :) Ще се радвам, да ви хареса! Поздрави!
ИзтриванеТова е супер рецепта :) задължително ще бъде сготвена и натъпкана във вкусни хлебчета. Оле
ОтговорИзтриванеХехе, мерси, Давидко! Да ви е сладко! Поздрави на всички у дома!
ИзтриванеЛюси, няма да ти казвам за моите поздравления, защото след прочита на публикацията от моят мъж, немога да се добера до теб от него и да ти изкажа суперлативите и възхищението му от теб! Отправя ти специални поздрави за рецептата и за всичко, което правиш! И двамата много се радваме на млади хора, които имат талант и го развиват!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от двама ни! :)))
Много благодаря за думите и топлотата, която струи от тях, Хриси! Специални поздрави на съпругът ти и разбира се на теб, придружена с прегръдка!
ИзтриванеЛюси, мога ли вместо тъмна да използвам светла? На мен вкуса на светлата по - ми допада. Също така, вместо тава с фолио - йенска с похлупак?
ОтговорИзтриванеПредварително благодаря за отговора!
Привет, Цветомир! Може да използваш и светла бира, както и йенски съд. Само, че за второто - много от тези съдове не се затварят супер плътно, а има лека пролука. Затова намери начин да опаковаш стените му, тъй като е важно да се задуши месото. Поздрави :)
ИзтриванеОх, ще се окапя, така ми се прияде.
ОтговорИзтриванеПриготвям и аз по подобен начин месо с бира.
Благодаря, Весе! Аз си знам,че си майстор - няма как иначе ...
ИзтриванеПревъзходно се получава, пробвах го. Сега имам въпрос обаче, ако го приготвям за гости, каква гарнитура би била подходяща?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели :) Моят избор опредено би бил някаква салата и картофи, вторите под формата на пюре или просто по-селски с подправки :)
ИзтриванеПо принцип дърпано свинско (pulled pork) е една от задължителните дисциплини в BBQ състезанията и там не се прави така. Като оставим настрана подправките, които са по избор (задължителните са сол, черен пипер и захар), печенето става на ниска температура 107-115 градуса, до вътрешна температура 94 градуса (тогава съединителната тъкан е напълно превърната в желатин). Печене (пържене) при температура над 163 градуса образува в месото (и не само) канцерогенни хетероциклични амини. След приключване на печенето и изваждането на месото, то се давива с фолио или дартия, както и с няколко кърпи за минимум 30 мин, за да се върнат соковете в месото. По този начин след разкъсване всички мускулни влакна са "обвити" с емулсия от разтопената мазнина, озтаналата влага и разтопения желатин, което превръща дърпаното свинско в много нежно и вкусно печено.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте вашите познания. Поздрави и усмивки!
Изтриване