понеделник, 2 май 2016 г.

Пролетна спаначена торта / Spring Spinach Cake


Великден е! Освен това е пролет, което обяснява защо вчера беше слънчево, днес вали, а следобед може да е отново двайсет градуса. Но пък е хубаво! Хубаво е да видим поредната пролет с очите си! Да отпразнуваме поредния празник заедно с любимите си! 
Това им е хубаво на тези малки, специални моменти! Които сякаш за миг успяват да спрат времето, за да се насладим на случващото се около нас! 
Всяка година на този ден виждам как хората преминават през един и същи цикъл - трепетно очакват празника, като започват предварителна подготовка с различни рецепти за козунаци. Околните са във възторг, усещайки тези така познати аромати на "празници", почивни дни и време със семейството. След като обаче тенденцията повлече крак, се започва едно втръсване и мрънкане колко много яйца и козунаци още ще трябва да се покажат?! 
В същото време някой решава да напомни на тези "гладници", че празникът е преди всичко за християнските ценности като толерантност, смирение, любов и надежда. Разбира се, надежда! Какво друго би могло да означава едно възкресение?! 


В същото време няма много толерантност към хората, които показват поредната доза козунаци и яйца, обаче! Но уви, такава е човешката ни природа! И макар със своите понякога малки, друг път големи недостатъци, ние се опитваме. Всяка година. Отново и отново, да запазим традициите, да омесим домашен хляб, да научим децата да боядисват яйца, да си споделим празника с други българи по света, празнуващи "нашия Великден". И ако се опитаме за момент да видим старанието и любовта на хората към този празник, може би няма да има нужда да слагаме етикети - постещи, непостещи, мислещи само за храната, яйцата, украсени с много боя, козунаци - не на конци и др.
Нека обърнем внимание на друго! В тези тежки времена хората все още отиват да вземат своето "огънче" надежда. От съседните апартаменти забелязвам как излизат следобед млади семейства с децата си, които са били на празничен обяд при родителите си. Деца, които все още имат желание да се нацапат и да украсят яйцата за празника, преди да са измисли приложение на телефона и за това. Съпруги и майки, които все още избират да запретнат ръкави и накляпат кухнята, само и само да поднесат най-вкусната и качествена храна на близките, макар кварталният супермаркет да им предлага далеч по-евтин вариант. 


И не приемайте думите ми за лекция или нещо подобно. Понякога започвам да пиша и не знам накъде ще ме отведат думите! Явно исках да споделя с вас, че макар и хората да имаме тежки моменти, в които дори такива празници или пък показност може да ни подразнят, не означава, че догодина не може да се чувстваме различно. И това е хубаво! Когато имаме тази възможност, за още един опит, следващата година. Докато имаме време пред нас, винаги има възможност да ни се случат още по-хубави (и вкусни) неща! :) 
Като тази тортичка например :) Тя красеше нашия празничен обяд тази година, макар и поради различни стечения на обстоятелствата, местата около масата да бяха много малко на брой. Липсата на близките хора в такива моменти е толкова осезаема и настина би те отказала от всякакво празнуване, но пък се радвам, че въпреки всичко събрахме сили и го правихме. Отдадохме се на малко спомени, тихи разговори и наистина приготвена с много любов храна! 
Моят принос бе не само ефектна, но и много вкусна пролетна спаначена торта, което преобръща представите ми за спаначения вкус с хастара нагоре! :) 


Но тъй като и без това въведението се проточи, ще премина направо към рецептата, а за вкусът и ще говорим повече по-надолу :) 

Необходими продукти:
4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар 
1 ванилия

Сиропиране: 
подсладено с мед прясно мляко

Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.


Пюрираме спанака заедно с олиото.


Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес


към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове. 


Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаселни.

                 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата. 

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание ;) 


За сиропиране на блатовете избрах леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед!


Изравнете блатовете с нож, като запазите трохите за украса. 


Сглобяваме тортата като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Измазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.

                 

Украсяваме по желание, като аз използвах тематично - пролетни цветя. Уханието им се носеше из цялата торта!


Сигурна съм, че макар и вече доста популярна, все още има хора, които не са опитвали или не могат да си представят вкуса на такава торта, заради използването на спанак. Мога да ви уверя, че няма да го усетите нито за миг.


Освен, че спанакът е чудесен заместител на изкуствените бои, дори и в този сладкиш, той запазва ценните си качества и е идеален начин да го "пробутате" на малчуганите, ако не го харесват.

 

За мен пък едва ли има по-подходяща торта за пролетните празници като Великден, Гергьовден или майските празници! Ще се радвам да я опитате, ако не сте го правили досега и още повече, ще ми е интересно да видя вашите варианти и украси - няма да пропусна да ги споделя на страничката във фейсбук! 
И така, преди да се разделим, искам още веднъж да честитя този светъл християнски празник на всички празнуващи! 
Бъдете жив и здрави, обичайте се и се радвайте на живота всяка минута от всеки ден! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



89 коментара:

  1. Здравейте,рецептата е чудесна :) Искам да попитам спанака суров замразен ли е или е бланширан преди това и тогава е заледен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! аз използвах замразен, но предполагам, че може да ползвате и пресен, стига преди това да го бланширате за кратко. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за прекрасните рецепти

      Изтриване
    3. За какво е необходимо бланширане, ако ползвате пресен спанак ?

      Изтриване
  2. Вълшебствата, които сътворяваш с нежни ухания, фини аромати и впечатляващи идеи нямат сравнение, Люси!
    Поредната прекрасна торта - пролетен празничен разкош!
    Честито Възкресение Христово с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Самото ти присъствие тук е вдъхновение за мен! Прегръдки и най-топли поздрави!

      Изтриване
  3. Много топлина и светлина, много обич и любов, много здраве и разбирателство желая от все сърце на теб и цялото семейство, Люси!
    Прегръдки, мила, и се почерпвам с прекрасната ти торта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Хриси! Черпи се спокойно, пък аз ще взема парче от твоят нов рафаело чийзкейк! Усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  4. Интересна рецепта и красиво изпълнение!Поздравления,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Люси,наистина много красива торта!Пролетна, свежа и прекрасно поднесена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нат! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Полина Андреева4 май 2016 г. в 0:48

    Страхотна торта, Люси. Цялото семейство много я хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Поли :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Прекрасна, нежна, пролетна торта! Много красиво е декорирана! И аз отдавна ѝ се каня, ама да видим кога:))) Честит Великден, Люси, бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Най-сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Люси,
    страхотни великденски изкушения.За тортата няма да говоря , знаеш мнението ми , ти си страхотен майстор на торти - солени и сладки.Но явно и козунаците са твой приоритет.Ще опитам твоята рецепта.Много ми харесаха също мъфините с чери домат, със спанак и яйце.Наистина са страхотна изненада.Също и предястието в картофено - кашкавалени кошнички.Какви страхотни идеи ти хрумват Люси ! Очароваш с вкус и голямо майсторство.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти харесат и козуначетата :) Поздрави и от мен и пожелания за успешен и усмихнат май месец!

      Изтриване
  9. Мило момиче, днес ти честитя и другия бългаски голям празник - Гергьовден!
    Бъди си все така истинска, нежалеща сили и енергия да зарадваш близките, за запазиш традициите, или просто да си "начешеш крастата".
    Онези, които коментират всичко това с лошо чувство аз слагам в отделна графа хора, с които не сме от една порода и най-добре да не си общуваме много, по възможност. Нямам нищо против това, че те не правят това, което правя аз, така, както не искам и те да имат против това, което избирам да правя!
    Прегръдки от мен!
    Правила съм спаначена торта и знам за какво става въпрос. Опитай я и в солен вариант - неустоима е също!
    Твоята е много красива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, много ще се радвам да я направя и в солена вариант, още повече, ако ми пратиш рецептата :) Много поздрави на теб и здрав и щастие на цялото ти семейство.

      Изтриване
  10. Има ли как да махнеш рекламата с разкривените пръсти на краката, хич не ми се връзва с това над нея:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, рекламите не са статични - те се генерират за всеки различно, така че ще видя какво мога да направя ;)

      Изтриване
  11. Имам едно въпросче само,дали ще отива на вкуса на тази торта да добавя ягоди между блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще бъде вкусно и с ягоди. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Невееоятна торта.Днес я направих , но да попитам може ли да се съхранява в хладилник?

    ОтговорИзтриване
  13. Алена Дякова13 април 2017 г. в 19:15

    Здравейте,най- накрая и аз се престраших да направя тази красива торта.Само имам въпрос ,усеща ли се много сметаната или става пухкав крем с вкус на крема сирене? Питам ,защото някои членове на семейството не обичат сметана ( обикновено го правя със заквасена сметана),но искам да спазя рецептата.Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алена. Според ме си се усеща предимно крема сиренето, но ако искаш може да го замниш с маскарпоне, то има по-силен вкус и ще надделее над сметаната със сигурност. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Спанакът размразява ли се предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е замразен, да, за да може да го изстискаме от водата. Поздрави!

      Изтриване
  15. Добре след като спанакът трябва се размразява,защо в рецептата пише замрзен?И никаде след това,че се размразява и отцежда :( от това аз разбрах и направих моята торта с замразен спанак,защото по горния коментар и го видях късно.Даное да е станала хубава.

    ОтговорИзтриване
  16. тортата е сладка и много вкусна. Не е солена торта. Наскоро ядох такава и бях изумена. Спанакът се усеща много дискретно и и придава един лек вкус. Уникална беше!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен :) Благодаря, че споделихте отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  17. Здравейте! Размрзявате ли спанака преди да го пасирате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Да, размразявам го леко или го попарвам само с топла вода и отцеждам.

      Изтриване
  18. И приблизително какво количество е млякото за сиропиране?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи колко сочна торта искате - около чаена чаша :)

      Изтриване
  19. Здравейте!Случайно попаднах на снимка на спаначена торта и реших да потърся рецепта от любопитство.Така попаднах на този блог.Гледах,четох.Започнах да я мисля тази торта.Направих я.Опитах блатовете (от трохичките)- хареса ми.На мен обаче ми идват доста сладки.Следващия път ще намаля захарта.Сега тортата си почива в хладилника от снощи и нямам търпение тази вечер да я опитам.Определено ще я повторя!Мисля си даже,че мога да заместя спанака с моркови.И само блата да си е кекс.Става много хубав.Ще ви изпратя и снимка във фейсбук.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. В блога имам морковена торта и мисля, че ще ти допадне :) Радвам се, че си харесала и спаначената! Поздрави и благодаря, че остави своите впечатления!

      Изтриване
  20. Здравейте,Люси!Правих тортата вече три пъти и се превърна в любима на семейството ми.Опитвала съм доста от твоите рецепти и всички са с прекрасен и много вкусен резултат.Благодаря,че споделяш идеите си.Желая ти успешна година и още много кулинарни приключения!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Иве! желая и на теб всичко най-добро и ще се радвам да споделяш отзиви за всичко, което опитваш! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  21. Здравей Люси, формата в която печеш блата с какъв диаметър е и с какво е най - подходящо да заменя сметаната ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Ползвам формички диаметър 20 см, както съм описала в рецептата :) Може да замениш с маскарпоне или бити белтъци :) Поздрав!

      Изтриване
  22. Здравейте! Утре ще приготвям тази торта за първи рожден ден и искам да попитам, имам налични крема сирене, маскарпоне, заквасена сметана. Ако направя крема от кремата и маскарпонето дали няма да е много гъст? Какво ще ме посъветвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Има опасност да стане твърде гъст. при наличието а хубаво маскарпоне, не го разваляйте с крема сирене. По-скоро смесете заквасена сметана, ще го направи по-лек и свеж крема. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  23. Здравейте! Как да приготвя тортата с пресен спанак? за колко време да го обработя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Роси! Ако е бейби спанак става буквално за секунди, едрия може би ще му отнеме няколко минути, докато се попари и стане мек, така че да може да го пасирате :) Поздрави

      Изтриване
  24. ❤💋😍😊🎂 Благодаря ти Люси!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте!

    Възхищавам Ви се! Вдъхновявате ме!

    Бих искала да попитам колко мл.имате предвид под ч.ч, за да не стават грешки при изпълнението на рецептата? ☺️ И още нещо.. 200 гр. спанак си отмервам, преди да го размразя предполагам? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат и благодаря за думите :) Чашата ми е от 200 мл, а спанакът е също толкова - около една чаена чаша. поздрави и усмивки!

      Изтриване
  26. Здравейте! Предстои ми да направя тортата и нямам търпение за я опитам! Имам въпрос относно блатовете. Колко време могат да се съхраняват в хладилник? Трябва да ги направя два дни преди да сглобя тортата. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! да, ще стане и две дена преди това. Просто ги опаковайте добре , индивидуално в стреч фолио и ги сложете в хладилника. Поздрави!

      Изтриване
  27. Люси, невероятно вкусна торта стана! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените впечатления :)

      Изтриване
  28. И аз ще я пробвам, много добре изглежда,а тортата ти с моркови е най- вкусната и сполучлива торта досега,дори дечицата, които не обичат торта я изяждат до трохичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, наистина е чудесна! много се радвам, че ви е харесала и дано и тази също :)

      Изтриване
  29. Здравейте,искам да попитам блатовете едновременно ли ги печете,и би ли имало проблем ако се пекат един след друг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Няма проблем и един след друг да ги печете. Поздрави!

      Изтриване
  30. Чудесна торта. Благодаря за страхотната поредна рецепта. Децата останаха много доволни. Продължавайте да ни радвате с хубави неща.

    ОтговорИзтриване
  31. Тази торта дали ще се получи с безглутеново брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да кажа как ще стане, тъй като не съм опитвала, но ако си е безглутеново брашно за сладкиши, не виждам защо не.

      Изтриване
  32. Здравейте, смятате ли че на тези блатове ще им отива домашен крем? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей, Люси! Много ми хареса рецептата за тази прекрасна торта и бих искала да я напратя за рождения ден на дъщеря ми, но имам нужда и от съвет. Дали ще се получи на два етажа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) да, ще стане, но аз пак бих си я направила на подпори :)

      Изтриване
  34. Направих я за рожденият ден на девойката. Всички много я харесаха. Тортата е разкошна ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря, че се върна да оставиш отзиви :)

      Изтриване
  35. Невероятно вкусна и лека, отдавна и се канех но вече ми е в любимитв в топ 3 торти. БЛАГОДАРЯ за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че намина да оставиш отзиви, Анонимен.

      Изтриване
  36. Невероятно лека и вкусна торта,вече е в графа любими!
    Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте, направих тортата преди година и страшно ни хареса , рецептста е много точна и ясна. Искам да попитам дали мога да направя блатовете и да ги съхранявам няколко дни преди да направя крема и сглобяването?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, може. Завити хубаво в стреч фолио ще изкарат дни в хладилника и повече във фризера :)

      Изтриване
  38. Здравейте! Адмирации за блога ви! Обожавам подробно описаните рецепти, особено, когато се касае за торти, благодаря за което! Искам само да попитам колко време след като направим тортата е "готова" за консумиране? Имам предвид трябва и да стои някакво време в хладилник и ако да колко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и много благодаря <3 Да, хубаво е да поседи в хладилника, тъй като поема соковете и като цяло е по-вкусна охладена. Аз обикновено я слагам вечерта "да спи" до сутринта :)

      Изтриване
  39. Здравейте! Разкошна тортаа! Да попитам на функция с вентилатор ли печете или не и колко време горе долу? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, с вентилатор пека за около 20-25 минути за малките форми.

      Изтриване
  40. Може ли да попитам колко парчета излизат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, по принцип около 10 парчета в зависимост колко дебели ги режете :)

      Изтриване
  41. Здравейте, уникално красива торта. Най- накрая дойде и моят ред да я направя. От 3 години съм я запазила и чакам да и дойде реда. (Все съм на режимно хранене). А въпросът ми е- мога ли да избера един цял блат и после да го разделя с конец на 3? ☀️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Перуника :) По принцип може, но обикновено не се изпича винаги сместа съвсем равна при повечето хора и им е трудно да направят три равни блата после. Ако сте уверени в способностите си - изпечете наведнъж :)

      Изтриване
    2. Няколко пъти я направих,всеки път се получаваше перфектна, уникална торта. Благодаря за споделената рецепта🥰

      Изтриване
    3. И аз благодаря за оставените отзиви :)

      Изтриване
  42. Прекрасна тортичка Люси днес я правя за по 20 ти път ❤️ Уникално вкусна добавям и ягодки в крема 🥰❤️

    ОтговорИзтриване
  43. Как крема остава толкова висок между блатовете?Моят крем винаги изтича отстрани,когато слагам следващ блат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, явно някой от компонентите на крема ви е по-течен. Да не би да ползвате животинска сметана, тя седи по-мека. Може би тогава ще е добре да сглобявате тортата в ринг.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...