вторник, 17 май 2016 г.

Домашен хляб с мак / Homemade bread with poppy seed


Отдавна не бях публикувала нещо тестено, а пък не е като да не правя за близките. Макар да съм от хората, които избягват да консумират хляб, не мога да не си призная, че ако ме подгони "гладът", предпочитам да си заделя един час, но да си го замеся и изпека сама. Така и така го хапвам рядко, поне да е като хората. За съжаление качествено замесените хлябове на пазара напоследък са вече "гурме" храна и последния път, когато бях на гости на Ванчето в София, се оказа, че да ядеш "хлеб и сол" даже не е толкова сиромашко, колкото изразът предполага. 


И все пак може би няма по-изкушаващо ухание от това, носещо се в магазина, когато изнесат току-що изпечения хляб на рафтовете. В миг забравям какво съм искала да готвя и решавам, че малко хляб, сирене и розови домати са напълно достойни да бъдат вечерята ми за деня! 
Затова грабвам един пакет брашно и хайде към вкъщи! 
С малко фантазия си направих най-вкусния домашен хляб, с хрупкава коричка и сърцевина - мека като душичка! 


Използвах половината от тази рецепта, като украсих с маково семе. Ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
3-4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. захар
1/2 с.л. сол
маково семе


Започвам като разтварям в една чаена чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да шупне. През това време пресявам около 3 ч.ч. брашно в купа и прибавям солта. Правя кладенче и прибавям и шупналата мая.


Замесвам на ръка или в моя случай с миксер. Прибавяме останалата вода и още от брашното, докато получим тесто, което се отделя от стените на купата.


Слагам в леко намаслена с олио купа и оставям да втаса на топло, покрито с кърпа или фолио, докато удвои обема си.


Готовото тесто замесвам с още малко брашно, ако е необходимо, притискам с ръце, за да оформя нещо като правоъгълник, като прищипвам двата му дълги края един към друг, така че да се оформи формата на хляба. Намазвам отгоре с вода или леко размит белтък и поръсвам обилно с маково семе.


Оставям да втаса втори път, като пускам фурната да загрее на 200 градуса. Преди да го пъхна да се пече, правя един надлъжен разрез в средата на хляба и малки диагонални в двете страни с остър нож ето така:


За хрупкава коричка сложете на дъното на фурната съд с вода, която да се изпарява по време на печене или просто отворете и пръскайте с пулверизатор малко вода по кората.


Хлебчето ще е готово за около половин час.


Такова ухание се разнесе, че не можах да чакам и го разрязах още горещо ! 




Опитайте и вие!
И ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

8 коментара:

  1. Люси,
    чудесен хляб.Преди години от селските фурни се носеше прекрасен аромат на току - що изпечен хляб.Рядко използвам хлебопекарната, но е добро решение и за приготвяне на домашни печива и хляб.Маковото семе е чудесно допълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Много усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  2. Представям си аромата и се омайвам. Прегръдки, магьоснице.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен хляб, Люси! Има нещо много метъл във вида му, може би заради мака и украсата...не знам, но много ме кефи! :)
    Все по-често се оглеждам за рецепти за домашен хляб, така че може би скоро ще се възползвам от твоето. Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс! Мен пък много ме изкефи целия ти коментар! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  4. Люси, страхотен хляб! Аз незнам нещо, което съм правила от твоята страничка да не е уникално вкусно:) Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много ти благодаря за думите, Ники! прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...