петък, 13 май 2016 г.

Шах-матен чийзкейк / Checkmate cheesecake


Знаех си аз, че трябва да изчакам с миенето на прозорците! След пороите тази вечер се радвам не само, че все още имам такива, но и като гледам, "реките" не са успели да измият асфалта от улицата. Винаги имам съмнения, че нали българите сме майстори да правим пътища с толкова тънък пласт асфалт, че дори Цецка от съседния блок има по-дебел пласт фон дьо тен на лицето си.  Но няма да си говорим за инфраструктура, освен ако не смятате да преструктурирате тялото си в по-кръгла форма, защото днес няма да говорим и за диети и други противни, сатанински неща. Днес ще се опитаме да забравим, че събота е работен ден и ще се настроим на сладка вълна! Представям ви невероятно вкусния и ефектен шах-матен чийзкейк ! 


Като повечето неща, които правя, и този бе споделен с колкото може повече хора, за да получа колкото може повече отзиви и с ръка на сърцето си да пиша аджеба става ли това за ядене или не ...нормална блогърска процедура! Отзивите бяха от възторжени до пълно мълчание вследствие на това, че не се спира да се яде, до думи от рода "Аз не знаех, че дори такива неща съществуват!". Най-хубавата част е, че тук-таме започнах да получавам обратни дарове под формата на пакет брашно или захар, за да мога да готвя още и да пращам още. Ами да ви кажа, и това е нещо :) , за което благодаря! :) 
И така, днес ще ви представя този невероятен сладкиш, който обикнах от все сърце и се надявам чрез снимките да ви покажа, че не е никак труден за приготвяне, защото само по описание в рецептата може и така да ви се стори :) 


Ето и необходимите продукти:
За блата:
180 г брашно
150 г масло
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер


За крема:
125 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. кристална захар
1 кг извара
4 яйца
2 с.л. брашно
1 ванилия 

В касерола слагаме да се затоплят на котлона млякото, какаото, захарта и маслото.


Разбъркваме, докато стане еднородна смес.  През това време с миксер разбиваме яйцата с останалите продукти, 


 като прибавяме и леко поохладената какаова смес.


Готовата смес изсипваме в тава, предварително застлана с хартия за печене, която е леко намаслена. Аз използвах алуминиева тава за еднократна употреба с размери на дъното около 22 х 31 см. 

                     

Пъхаме блата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Проверявайте с дървен шиш. След като е готов, изваждаме и охлаждаме напълно. Разрязваме на дълги ленти, около 10-12 бройки (при мен 12). 


Приготвяме крема като разбиваме маслото (на стайна температура) с пудрата захар и жълтъците.


Прибавяме и изварата, ванилията и брашното постепенно, докато стане светла и гладка смес. След това прибавяме разбитите с кристалната захар на сняг белтъци и разбъркваме, докато получим хубав, пухкав и гладък крем. 

                   

В тавата, в която пекохме блата, слагаме отново хартия за печене и нареждаме половината от лентите.


След това с помощта на пош или лъжичка разпределяме от крема между тях. Върху ивиците с крем поставям останалите ни ленти от блат и запълваме между тях с крема. 

                  

Разпределяме остатъка от крема върху сладкиша и заглаждаме. 


Слагаме отново да се пече на същата температура за около 40 минути, докато сладкишът леко се зачерви. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно, преди да го извадим, тъй като ще бъде още мек и ще се разпадне.



Аз обърнах сладкиша направо върху поднос, като за да скрия още по-добре изненадата вътре, реших да облека изцяло в шоколадова заливка. Тя бе от любимия за мен ганаш, направен от 150 мл течна сметана и 150 г тъмен шоколад. За него просто трябва да загреете сметаната до точка на кипене и да дръпнете от огъня. След това прибавете начупения шоколад и разбъркайте, докато се разтвори напълно и получите гладък шоколадов сос.


Заливате с него или просто поръсете с дебел пласт какао, а защо не и двете :) Ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

21 коментара:

  1. Ехх, Люси... Какви вкусотии приготвяш, направо ми скриваш шапката! Шах и мат съм!!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Шах с пешката,както се казва :-) Страхотен е,страхотен!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво Люси,страхотно предложение!!!Определено ще се пробва 🍰

    ОтговорИзтриване
  4. Брей, че ми е талантливо това момиче! Браво Люска! Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Просто прекрасно !!! :-))))) и не само това де, и рецептите и постовете ти са прекрасни!
    Влади

    ОтговорИзтриване
  6. Оле, Люска, невероятен е! Обичаме чийзкейк вкъщи, но този освен вкусен е и изключително красив! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,
    нямаш равна в приготвянето на сладкиши.А този сладкиш е изненада и чудесно предложение за празници.Прекрасен външен вид.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Хах, страхотен чийзкейк, Люси! Шахматира ни, дето се казва. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, нова приказка при теб -
    впечатляващо, креативано, ефектно и неустоимо изкушаващо.
    Благодаря за чудесната идея, много комплименти за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Алекс,
    Деси,
    Радка,
    Влади,
    Кате,
    Лени,
    Алексче и Диди, благодаря ви мили момичета, че се отбивате от тук и имам възможност да ви "почерпя" с нещо сладичко! Страхотни сте! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте! Чудесен чийзкейк само не разбирам смисъла на суровото брашно в крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! :) Не е сурово, след като се пече :), но ако ви притеснява може да го пропуснете! Поздрави!

      Изтриване
  12. Разкошен сладкиш, ще пробвам и ще ви пиша.Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Притеснява ме повторното печене на вече опечения блат за още 40 минути, няма ли да прегори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма проблем. За всеки случай може да покриете с лист фолио, ако ви притеснява. Поздрави!

      Изтриване
  14. Мила Люси, отдавна съм си харесала този впечатляващ чийзкейк - наистина оригинална рецепта с простички, достъпни продукти, а с така ефектен резултат. Много искам да го приготвя за един семеен празник след няколко дни.
    Но за по-точен ориентир в количествата на продуктите, моля те да споделиш и с каква вместимост е чаената чаша, която ползваш за тази рецепта... А дали бих могла да се справя с изпичането без хартия за печене? Благодаря ти :)

    Весело посрещане на Новата 2019-та година и нека тя ти донесе много здраве, късмет и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пете! Ползвам чаша с вместимост 200 мл. Що се касае за хартияата, съветвам ти да я ползваш. По лесно е изваждането на блата и обръщането му след това,защото десертът е доста тежък. Весело посрещане на празниците :)

      Изтриване
  15. За много години, Люси! :)
    Сърдечно ти благодаря, че откликна веднага на моето запитване. Пропуснах обаче да те попитам - ако сладкиша бъде приготвен предварително, а се консумира на следващия ден, има ли проблем да престоява в хладилника и това ще се отрази ли на вкуса му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя! Късно прочитам и втория ти въпрос явно, но още отговарям на въпроси от Коледа, толкова са се натрупали. Няма да има проблем за една вечер в хладилника. Може чийз блата да се напука леко, тъй като изсъхва в хладилника, но зависи колко е студено, може да го оставиш и някъде отвън. Поздрави и късмет!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...