петък, 22 април 2016 г.

Празнична шоколадово-морковена торта / Easter Egg Chocolate Carrot Cake


Ето, че дойде моментът, в който ви представям една достатъчно дълго пазена рецепта в чернови. Но все пак почивните дни са пред нас, както и много големи празници, залепени с още куп почивни дни. Ако и тогава не можете да намерите време да спретнете една домашна торта - то кога?! И тъй като за празничните менюта нещата се планират по от рано, реших, че днес е денят да ви предложа първото (и най-шоколадовото) си предложение за празнична торта. Тази съблазняваща, очарователна и невероятно вкусна шоколадово-морковена торта.


Идеята за съставките, украсата и въобще цялата визия ми се въртеше в главата от доста време, но ето, че след като получих допълнителна помощ от Др. Йоткер и техните продукти, цялостната концепция ми се изясни и се получи нещо наистина много вкусно, но същевременно лесно за  изпълнение. Исках да направя още една от онези торти, които да карат хората да вадят толкова ококорен поглед, който само изравнителна сметка за ток може да предизвика, но също и положително възклицание "WWWOOOOOOOOWWWWWWWWW"



В същото време не исках да я правя много сложна за правене, тъй като понякога дългият лист с продукти ме е отказвал и мен от някои торти, които изглеждат много хубаво на външен вид.
В тази обаче реших да си спестя много грижи, използвайки от готовия крем за сладкиши на Др. Йоткер, като вмъкнах и доволно количество шоколадов ганаш. 
Но най-любимата ми част може би от всичко са супер сочните, наситено шоколадови МОРКОВЕНИ (да, морковени казах) блатове!



Но ако това парче не може да ви убеди за какво става въпрос, вижте самата рецепта! Започвам с необходимите продукти:

За блатовтете:
4 яйца
3 ч.ч. моркови
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. какао Др. Йоткер
1 1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода Др. Йоткер (загасена с оцет) 
1/3 пак. бакпулвер Др. Йоткер
щипка сол

За крема:
1 пак. крем за сладкиши Др. Йоткер
1 желатин Др. Йоткер
350 мл прясно мляко
3-4 с.л. пудра захар


За ганаша:
200 мл течна сметана
2 бр. шоколад

течност за сиропиране* по желание

За украса: 
бита сметана
шоколадови яйчица
вафлена фунийка


Започвам с приготвянето на ганаша. Аз обичам да правя по-голямо количество ганаш и да го съхранявам в буркан в хладилника, като разтапям на водна баня или микровълнова необходимо за мен количество за различни десерти, заливки или други.
В този случай мисля, че тази доза ще ви бъде достатъчна, но ще трябва да си заделите малка част от нея и за украса.
Ганаша приготвям по традиционния начин, като към вече затоплената на котлона до точка на кипене сметана, добавям начупения на ситно шоколад. Махам от огъня и разбърквам, докато се разтопи напълно и стане на гъст шоколадов сос. Първоначално ще бъде рядък, но след като изстине става с консистенцията на течен шоколад, а в хладилника се втвърдява напълно. 
Тъй като ние ще го използваме в пластично състояние, го оставям на стайна темпратура.


Пускам фурната на 170 градуса и се залавям с блатовете. Те са много лесни за направа. В купа слагаме четирите яйца, към които прибавяме и олиото, и разбиваме с телена бъркалка. (За тези блатове дори не пускаме миксер::)


В друга купа смесвам всички сухи съставки - брашно, захар (по възможност фин кристал), какао и сол.


Прибавяме и бакпулвер и загасената в малко ябълков оцет сода.


Смесваме двете смеси, като прибавяме на части и рендосаните моркови. Тъй като те са сочни сами по себе си, сместа става гъста и плътна, но все пак течна. Ако са ви попаднали обаче по-сухи моркови и сместа ви остава суха, добавете малко течност (мляко, вода).


Разпределям сместа в три тавички с диаметър 20 см. Предварително намаслени и с кръг от хартия за печене на дъното. Пека ги във фурната, докато забучена в тях дървена клечка, излезе суха.


Готовите блатове изваждаме и охлаждаме напълно. Моите се бяха надигнали на места, затова изравних с остър нож, а останалите трохи запазих и използвах за украса. 

За крема: Направих крема според инструкциите на опаковката, като за него ни трябват само 250 мл от млякото и пудрата захар. Аз обаче исках стабилен крем, тъй като тортата не е никак малка, затова реших да го желирам. За целта накиснах 2/3 пак. желатин в малко вода. След това затоплих останалото мляко в джезве на котлона. Когато стана много топло, дръпнах от огъня и добавих набъбналия желатин, и разбърках, докато се разтвори. (Ако искате, можете да направите повече крем, като увеличите млякото и използвате целия желатин!) 
Оставям леко да се охлади и прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера. 


Тъй като от топлината на млякото моят крем се отпусна и стана течен, го прибрах в хладилника, като разбърквах от време на време, тъй като се изстудяваше по-лесно по стените на съда и там започваше да се желира. Докато правех това, започнах да се подготвям за сглобяването на тортата.

На два от трите блата предварително си шприцовам концентрични кръгове от вече втвърдилия се шоколадов ганаш (Ако е много твърд, затоплете го отново на котлона (микровълновата)  за няколко секунди и разбъркайте). Аз направих така, че шарката да се разминава на двата пласта, но вие можете да я направите, както искате. Също така, ако обичате по-сочни торти, тук е моментът да сиропирате леко блатовете (захарен сироп, компот, мляко с какао или кафе - по желание)


Слагам първия блат с ганаш на дъното на чиния, а около него поставям ринг за торти. Изсипвам половината крем от хладилника, след това поставям втория блат с ганаш и изливам остатъка от крема. Завършвам с последния блат, който също сиропирам леко. Пъхаме в хладилника за около половин - един час.


При мен отне наистина много малко време, докато кремът стегне. След по-малко от час вече бях махнала ринга за тори и измазвах тортата с пласт пухкава, подсладена сметана. Вие можете да изберете и друг крем за измазване, или да добавите какао към сметаната за да стане още по-шоколадова торта. Аз обаче исках да има ярък контраст между цветовете за украса и макар тортата да е предимно шоколадова, исках завършекът да бъде бял. 


На следващия ден довърших декорирането - малките шоколадови трохички по дъното, разтопения предварително заделен шоколадов ганаш и с останалата ми сметана (към която също прибавих ганаш, за да стане кафява) и напълних една вафлена фунийка. Подредих след това много малки шоколадови яйчица, които сякаш се изливат по дължината на ганаша и се получи този вкусен рог на изобилието.


И макар в разрез да не може да видите толкова отчетливо двата вида шоколад в крема,


мога да ви гарантирам, че във вкуса определено не остават скрити.


И така, ако подробната рецепта ви е заблудила, че е сложна - не се притеснявайте. Направих я за около два часа привечер, без проблем, доукрасих на сутринта, а на обяд - е, на обяд вече я нямаше. Но така се случва с наистина вкусните десерти! Убедете се сами, а след това ми пишете!
И ако съм успяла да ви усмихна и да ви дам една идея за празниците, ще се радвам да ме подкрепите с гласа си за наградите на Блоговодител в линковете по-долу! 



 Актуализация 2019-та година!!!П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



44 коментара:

  1. Изглежда страхотно! Може да се престраша да я направя... Имате моя глас в конкурса! Тортите са ви чудесни! Поздравления и успех!😊

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестна е, Люси! Толкова е празнична и уханна, разкош!
    Да ви е сладко и голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Силна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Люси, колко е в грамове 1/3 пак. бакпулвер и желатина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Бакпулверът е от 15 г пакетчето, а желатинът - 10 г. Аз прецених на око :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте! Морковите сварени ли са предварително? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте❕ Изглежда страхотна мисля да я направя,дано се справя😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :) Тортата не е трудоемка! Сигурна съм, че ще се справите! Поздрави!

      Изтриване
  6. "WWWOOOOOOOOWWWWWWWWW"!!!
    Красиво, ефектно, неустоимо - приказна торта, Люси,нямам вече думи...,
    моите комплименти, поздравления и пожелания за прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Пожелавам и на теб усмихната и изпълнени с щастливи и вкусни емоции празнични дни :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Изглежда неустоимо вкусна, Люси! Много приятни празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Весели и вкусни празници и на теб!

      Изтриване
  8. Супер торта ,стана много вкусна .За пръв път правя морковена торта ,но много ми хареса . Люси имаш гласа ми, неспирай да ни радваш с прекрасните си рецепти . Обожавам твоя блог,весели празници и много успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите, оставените отзиви за рецептата и гласа :) Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Изглежда страхотно ,а също и в разрез !Никога не съм се престрашавала да ползвам морковите в сладкарството , но като гледам май ще ми дадете основания да се запретна ръкави ! Браво ,чудено сте се справила !Поздрави Ваня ! Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня! Морковите са идеални за десерти тъй като притежават тази естествена сладост, която може да ви спести много захар :)Надявам се тортата да ви хареса! Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  10. Здравейте .Според Вас има ли нужда да се приготви предния ден или е за предпочитане да не престоява .Също така дали ще е добра комбинация с ванилов крем .Много благодаря .Хубав ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Петя! Няма проблем тортата да престои, но препоръчвам да я украсите малко преди поднасяне. Като цяло не отнема много време желатинът да стегне, затова бих казала, че е от онези торти,които могат да се ядат скоро след приготвяне. Най-много би се отразило на поемането на сиропа в блатовете. Поздрави!

      Изтриване
    2. Комбинацията с ванилов крем ще бъде също много успешна, като ще се откроят по-хубаво и шарките на ганаша :)

      Изтриване
    3. Много благодаря .Още утре се заемам :)))

      Изтриване
  11. Прекрасна рецепта,благодаря,Луси,получи ми се чудесно.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте отново :) Формата ми за торта е с диаметър 26 см ,дали ще се получи или трябва да увелича продуктите ? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, за съжаление, ако искате да бъде толкова висока, ще се наложи да направите двойна доза. От тези продукти може да направите един голям блат, който да разрежете на две. Ще стане по-широка, но ниска торта. Поздрави!

      Изтриване
  13. То пък може ли да видя твоя торта и да не ме изкуши, дори морковена:))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Люси!
    Поздравления за страхотния блог 🤗
    Имам въпрос ☺ с какво мога да заменя какаото в рецептата? Иска ми се същата рецепта, но да не е шоколадова.
    Благодаря 😙

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Катя и благодаря! :) Може да опиташ оригиналната морковена торта без какао тук - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/carrot-cake-with-mascarpone-frosting.html

      Изтриване
  15. Здравейте .
    Възхищавам се на вашите рецепти и най - вече на начина по който ги представяте. Човек и да не обича сладко му се иска да ги пробва. Имам един въпрос. Ще се радвам на отговор от ваша страна и за което благодаря предварително. Направи ми впечатление , че винаги използвате тавички с диаметър 20 см . Защо разделяте блатовете предварително, а не след като ги изпечете като един цял? Искам и аз да пробвам тази торта. Но тавички с такъв малък размер не успях да намеря. И имам голяма форма за торта с падащо дъно с 26 см диаметър и ще пробвам там да изпека един цял блат е след това разделя. А също ме интересуваше за паста " Бачиново" , където бяхте споделили. Притеснява ме суровия белтък отгоре( с малки деца съм) с какво мога да го заменя? Или как да го прекарам през термична обработка? На водна баня със захар ако ги разбия?
    Поздрави от далечна Германия
    Ангелина Иванова- Стойнева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ангелина и ти благодаря за милите думи! Нека да си говорим на "ти" :) Ползвам тези тавички, тъй като харесвам по-събрани, малки, но високи торти, освен това мога да ги пека отново наведнъж във фурната, но си гарантирам равни блатове и по-бързо изпичане. Сигурна съм, че и в Германия има тавички с размер 20 см, дори и да не са за еднократна употреба. Ако обаче за теб е по-удобно, може да си печеш блата цял и да го разрязваш в послдствие.
      Що се касае паста "Бачиново" - това е удобен варинат. Просто ги разбий на водна баня, но остави да се охладят леко, преди да ги смесиш със сметаната, за да не я разтопят.
      Поздрави и много усмивки :)

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Тортата ти е страхотна и е точно това търся за специален повод, който ми предстои. Би ли могла да ми кажеш въпросната торта дали ще може да се покрие с фондан, тъй като искам да направя торта за бебче?!? Дали ще е достатъчно стабилна с този вид блатове и ако сменя крема, който ти си ползвала с ванилов, яйчен, но добавя към него желатин?!? И евентуално какъв е най-подходящият крем за измазване на тортата, преди да я покрия с фондана? С опита, който имаш зад гърба си, какво би ме посъветвала?!?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Мартина и благодаря :) Да, става за покриване с фондан, пък сложиш ли и желатин, няма за какво да се притесняваш. Според мен най-добрия крем за измазване е масления крем - разбиваш на крем меко масло и почваш да добавяш пудра захар и аромати - ванилия, ром, т.н или нищо, и с тази паста се измазва тортата. Хубав е защото, е траен и щом маслото стегне може да измажеш дори малки неравности и несъвършенства по тортата преди покриване. Обикновено нанасям крема на два пъти. Първия път колкото да я измажа, а втория път слагам мекия крем върху втвърдилия се и измазвам останалите пропуски, което я прави наистина напълно перфектна. Може да да добавиш и какао в крема, ако фонданът е по-тъмен цвят и няма да прозира :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Благодаря ти, за бързия и изчерпателен отговор! Ще използвам всяка една от препоръките ти ������

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте,искам да ви попитам как постигате ефекта на капещ шоколад? Вече втори път опитвам и се получава една шоколадова локва и прецаквам красивите торти :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Просто започвам да слагам от шоколада по ръба на тортата малко по-малко, когато е в течно състояние, носи я въртя и слагам като нишки, Едва лед това слагам върху самата торта отгоре :) Ще гледам да снимам клипче в бъдеше ;)

      Изтриване
  19. Ахааа, Благодаря! Ще опитам следващия път по този начин :)

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Люси! Бих искала да направя тортата за 6-тия рожден ден на моето момче, пожела си много шоколадова торта! Фенка съм на твоите рецепти и тази много ми допадна, но бих искала да сложа друг крем, може ли да препоръчаш някои? Например с шоколадовия крем с кондензирано мляко от последната ти Великденска торта дали би се получило?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря за думите ;) Да, ще стане, но сложи от вариант със сметана по ръбчетата, а от по-течния вътре в ринговете така че да държи, за да не ти се разтече :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Привет,
    Люси,чудесно изглеждаща торта. Мисля да я направя скоро. Но с ганаш и ванилов крем пак от инстантните на др. Йоткер. Ще стане ли и с друг ванилов крем като за еклери например? И още един Въпрос- колко е висок тортения ринг, който си използвала докато стегне крема за тортата? Гледах 8 см, но мисля, че ще е нисък.
    Предварително благодаря за отговорите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя :) Моят ринг е около 9 см, и ми стигна. Мисля, че ще може да използваш различни видове кремове, стига да имат в тях масло или повече нишесте, така че да си сигурна, че ще стегна! поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Здравей, Люси! Тортата ме заинтригува. Може ли олиотот в блатовете да се замени с масло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да опитате и с масло. Самата аз не съм го правила. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...