Вече сме в последната седмица преди Великден и тези от вас, които са постили целия велик пост, със сигурност са станали майстори в намирането на десерти, на постни сладкиши, с които да подслаждате. Аз, като добра самарянка, реших да ви дам още една идейка - тази много вкусна, постна домашна баклава.
Голяма вкусотия се оказа и може би защото така и така не съм от най-големите любители на баклавата, не усетих огромна разлика в това, че десертът е постен. Освен това направих бая богата плънка, така че стана баклава - чудо ( точно като за Великден :))
В оригиналната рецепта се ползва постен шоколад, но тъй като трудно се намира, я направих с какао и за мен стана предостатъчно сладка и вкусна. Да видим дали и за вас ще е така :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 пак. кори за баница (около 200 г)
1/2 ч.ч. какао
1 ч.ч. орехи
50 г стафиди
50 г кокосови стърготини
50 г постни бисквити
олио (и газирана вода*) за корите
За захарния сироп:
500 мл вода
400 г захар
1 ванилия
сок от един лимон
Започвам като правя плънката. В купа смесвам смлените бисквити, млените (на по-едро) орехи, кокоса и нарязаните на парченца стафиди (аз ползвах различни видове). Може да сложите повече от някои от продуктите, ако искате.
След това разделям количеството кори по равно на две. Взимам едната част и почвам да редя корите две по две, като през две намазвам с малко олио и, ако искате, с газирана вода. Отгоре разпределям половината от плънката. Нищо, че изглежда суха сега, знаете, че ще се залее със захарен сироп. :)
Завивам на руло и режа на не много тънки парчета, така че да може да се задържи.
По същия начин процедирам с другите кори и нареждам всички баклавички в тавичка, като ето колко бройки излязоха при мен:
Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто за около 25-30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре, сложете лист алуминиево фолио.
Готовите баклавички залейте или с предварително направен изстуден захарен сироп от изброените продукти, или го направете след като те са изпекат и ги залейте с топъл сироп, когато са напълно студени.
И така, след като ви представих последната постна рецепта за постите, до края на седмицата ще ви представя едно чудесно великденско предястие, рецепта за малки козуначета с уникално вкусна плънка и за великден ще завърша с една чудесна пролетна торта, която е достойна за всяка празнична трапеза.
А сега ви оставям да си похапнете виртуално от това парченце и ви пожелавам една чудесна седмица пред вас!
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Благодаря ви, приятели!
Рецептата определено трябва да се пробва, много ми допадна! Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Любче :) Може да добавиш и локум, ако искаш :) Поздрави, мила!
ИзтриванеНищо, че е постна. Изглежда неустоимо вкусна!
ОтговорИзтриванеЧудесна алтернатива за постещи:)
ОтговорИзтриване