четвъртък, 14 април 2016 г.

Пълнени целувки с крем / Cream filled meringues recipe


Полека-лека трябва да се стягаме за Великден, мисля аз, а?! То аз така съм се стегнала, че ако не почна да пускам натрупалите се рецепти, ще останат пак за догодина. А не бих искала да се случва, тъй като все се получиха толкова сполучливи, вкусни, пъстри и най-вече грабващи вниманието, което е едно от най-необходимите качества, които една поднесена на празничната трапеза храна трябва да притежава. 
Днес например, тъй като е още седмичен ден, ще ви предложа нещо много лесно и сравнително бързо - целувки с крем. Напълно в духа на Великден, наподобяват на яйца на очи, а комбинацията на сладката, хрупкава коричка на меренгето, и с пълнежа от вкусен крем, може да ви накара да възкликнете от почуда. Просто на вид, ама такъв вкус! 


Рецептата е идеална, ако ви останат няколко белтъка, както често се получава, особено когато ползваме жълтъците за намазването на козунаците преди печене. Аз  комбинирах тази рецепта с кифличките с крем, тъй като пък там се ползват жълтъците. 
Рецептата за самите целувки си е моята изпитана, която съвсем наскоро още една читателка потвърди, че е най-успешната и лесна за приготвяне на идеални целувки. Изпълнението на самите целувки стъпка по стъпка можете да видите отново тук, а аз ще си покажа останалите компоненти от рецептата :) 
Ето и необходимите продукти:
За целувките:
5 белтъка 
2 ч.ч. захар
1 ванилия

За крема:*
600 мл прясно мляко
50 г нишесте
50 г масло
6 с.л. захар
1 бр. ванилия
3 жълтъка (или цели яйца)
щипка куркума за засилване на цвета (ако яйцата не са домашни)
* можете да ползвате и готов пудинг по желание за пълнеж

Започваме с направата на целувките, тъй като те се сушат по-бавно, но затова пък стават бързо като приготвяне. Обичам да ги забърквам привечер и да ги оставя във фурната, след като съм направила вечерта и прочие :)
Ето как приготвям моята смес за целувки, без да се налага да бъркам над котлона, а пък гарантирам идеално разтваряне на захарта ( вижте тук)
След това шприцовам с голям накрайник белтъците под формата на кошничка ето така и пъхам да се сушат във фурната (без вентилатор!)


На следващия ден приготвям крема. Можете да използвате готов пудинг, останалите жълтъци или цели яйца. Аз реших да направя домашен крем с жълтъци. 
За целта сложих млякото и захарта да се затоплят на котлона, а в купа разбих жълтъците с нишестето. Започнах да прибавям малко от затопленото мляко, като разбърквам, така че яйчената смес да се темперира и да не се се пресече, когато се прибави в последствие към горещото мляко. (Тъй като яйцата не бяха домашни, жълтъците не бяха толкова жълти, а исках кремът да бъде с по-наситен цвят, реших да го засиля с една-две щипки куркума, която не се усеща на вкус, а пък не е изкуствен оцветител, който да избягвате) 

             

Когато млякото тръгва да завира, а нашата яйчена смес е готова на рядка каша, прибавяме към млякото и бъркаме до сгъстяване на крема. Махаме от огъня, оставяме леко да се охлади и добавяме маслото, което ще се разтвори напълно във все още топлия крем и ще го направи лъскав и по-стабилен след като изстине. Прибавете и ванилията и разбъркайте. 

       

След като кремът изстине напълно, пълним готовите целувки и поръсваме с малко пудра захар.



Ако ви харесва това предложение, и искате да  видите приготвянето му на живо и да го опитате, можете да дойдете тази събота и неделя в София Ринг мол, където ще направя първия си кулинарен уъркшоп на тема "Великден". Повече за събитието тук, като входът е свободен.
Ако искате да ме видите колко се притеснявам пред хора, но все пак любовта ми към кулинарията надделява, можете да наминете и да готвим заедно :) 
Сега ви оставям с пожелание за хубав и усмихнат ден и не планирайте менюто за почивните дни още! Утре ще ви предложа още нещо изкусително, вкусно и празнично! 

***


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


13 коментара:

  1. Люси,
    страхотни целувки.Мисля,че така повече ще се харесат като десерт.Иначе са доста сухи.Преди години често правих майонеза с жълтъци, а белтъците използвах за целувки.Така,че твоят вариант за пълнеж е чудесно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Радвам се, че ти допада. Наистина има много хора, които не обичат целувките именно защото са им сухи! Така обаче стават чудесни! Поздрави!

      Изтриване
  2. Пресегнах се да си грабна една вкусотийка :) Прекрасни са, Люси, истински яйчица!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка! Грабвай и повече - за теб винаги ще има! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Много интересни и красиви сладки , радост за малки и големи ! Прекрасни са , Люси !

    ОтговорИзтриване
  4. Много са красиви, Люси. Истинско бижу! И изобщо ти си една целувка ... без крем.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглеждат с кремче целувките, Люси. По твоята рецепта винаги ми се получават бързо и лесно целувките и резултата е страхотен. Искам обаче да дам една заявка за рецепта, защото не успях да открия - рецепта за еклери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анна, благодаря за отзивите и думите! Ще се постарая да пусна рецепта в най-скоро време и за еклери! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  6. Люси, прекрасни са! Има ли опасност да попият от крема и да се разпаднат ако се оставят за следващия ден? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катерина, здравей! Бих казала, че не е добра идея. Хубаво е да се пълнят малко преди поднасяне. Наистина колкото и да е гъст, кремът ще овлажни целувката и след няколко чаша ще почнат да омекват! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...