петък, 18 март 2016 г.

Шекерпаре / Sekerpare / Şekerpare Tarifi


Слънцето се показа тия дни доста забележимо и аз пак се отнесох с "творене" в кухнята! Денят се увеличава, а с това и времето за готвене и снимки, което се усеща с набъбналото количество чакащи рецепти, коя от коя по-вкусни. Дори не знам от коя да започна...затова хващам първата за ушите и ви я представям. 
Знаете, че в края на седмицата обичам да ви зарибявам с нещо сладичко, тъй като почивните дни сме по-склонни да се поглезим с него, а пък имаме време и да се поразходим, да поспортуваме и да не са ни толкова на премисъл тия пусти калории. 
Днешната рецепта е за невероятно шекерпаре, което, вярвате или не, приготвих за първи път. Не знам за какъв рататуй съм си мислила, че се прави трудно. Може би защото всеки път, като погледна тези перфектно еднакви форми, си казвам, че трудно ще ги докарам баш като от турска сладкарница, но те на`, и аз мога :)


Много съм горда с резултата не само на вид, но определено не очаквах от едно обикновено тесто да се получи толкова вкусно, сочно и изкушаващо десертче...и това в задоволително количество като бройка! Много добра рецепта - запишайте си я! :)


Необходими продукти:
За тестото: 
2 яйца
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар
3 1/2 с.л. грис
1 бакпулвер (10г)
2 бр. ванилия
3 1/2 ч.ч. брашно (от 200 мл) 



За сиропа:
3 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сока на половин лимон

Започвам като в подходящ съд, тавичка при мен, смесвам продуктите за тестото, като от яйцата използвам едно цяло яйце и един белтък. Отделям втория жълтък за намазване на сладкишите.


Започвам да меся на ръка, докато получим хубаво и ароматно нелепнещо тесто, с консистенция малко по-мека от пластелин.


От него късам малки парчета и почвам да оформям на ръка шекерпаретата като блокчета. Тук малко си поиграх - някои ги направих първо по-големи, после преработих, докато си намеря идеалната форма. Все пак не трябва да стават огромни, нали има бакпулвер и ще бухнат. 


Намазах ги отгоре с разбития жълтък с помощта на силиконова четка, 


а след това правя леки шарки върху тях с вилица по дължина ето така: 


Слагам ги да се пекат до златисто в предварително затоплена фурна на 180 градуса. След печене трябва да изглеждат ето така :


Аз направих сиропа на следващия ден, за да са напълно изстинали, но вие можете да обърнете стъпките и да направите първо сиропа, а след това сладкишите. Важното е само да следвате правилото - заливате горещия десерт със студен сироп или студения десерт с горещ сироп!  

Сиропа приготвям като на котлона слагам захарта и водата, след като заври и водата се разтвори, намалявам леко силата на огъня и добавям лимоновия сок. При мен отиде цял лимон, но беше по-малък. Оставям сиропа да покъкри още няколко минути, за да се посгъсти.


Изливам сиропа върху шекерпаретата - оставете малко разстояние между тях, тъй като ще набъбнат. 


Украсих с млени орехи, кокосови стърготини и млян шам-фъстък. Да си призная, всеки вид си има своя чар, та препоръчвам да ги опитате всички :) И така, преди да ви оставя (не за дълго) да разпускате през почивните дни, аз подготвям следващата сладка изненада. Тя е за един уникален сладкиш, който ще ви очарова с лекотата, свежестта си и ...няма да издавам повече, освен, че е поръчка на един от вас, читателите :)



Пожелавам ви много слънчеви и сладки почивни дни, и да ви напомня, че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


15 коментара:

  1. Вълшебница си,Люси!Тези шекерлийчета съм ги яла,но до сега не съм ги приготвяла :)Записвам рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка :) Много са лесни за приготвяне! Ще се радвам дати харесат! Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Удивително апетитно шекерпаре,Люси!И с тези пъстри поръски си внесла още повече разнообразие и аромати!Грабвам едно с кокос и ти пожелавам пролет с много вълнуващи моменти!

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм ги преди време, Люси, много са благички:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз също ги приготвих стават чудесни :)обожавам сиропирани сладки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Люси,
    възхитена съм от всичко което публикуваш!
    Доста от рецептите съм ги изпробвала, и на тази и се каних докато я зърнах. Обаче искам да те попитам, защото два пъти ги правя и двата пъти по един и същ начин ми се получиха- твърди като бисквитка так ли трябва да се получат?
    Може би очаквах да са по-меки, за да поемат сиропа, а моите не успяват!
    Благодаря, за страхотните рецепти които споделяш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели! След изпичането им стават твърди, да, но когато се залеят със горещ сироп, омекват веднага. Да не би сиропа да ти е малко или да е бил хладен? Странно, тъй като моите омекват дотолкова, че се разпадат при допир :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Много ти благодаря Люси,
    но си мислех, че брашното ми е повече, т.е. аз слагам 700 гр. брашно тъй като всичко тегля на кантар и при мен не омекват.
    Само дето аз ги правих обратно- студен сирип и горещи сладки.
    Ще ги правя пак, докато получа твоят резултат!
    Целуви...😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, аз си меря с чаши, тъй като нямам везна, но съм задала от колко милилитра е. Може би зависи и от брашното, знам ли...пробвай с по-малко тогава! Поздрави, мила и успех! Надявам се да се похвалиш,когато станат таман :)

      Изтриване
  7. Съвсем случайно те открих, докато се ровех в нета за някоя интересна рацепта. И съм направо ВЪЗХИТЕНА от страхотните ти рецепти. Днес си направих това сиропирано изкушение и шекерпаретата станаха просто "отровно" сладки - точно както обичам. Страшно се радвам, че те открих и съм сигурна, че ще стана най-големия ти фен :) Това, което първа ме грабва, са страхотните и апетитни снимки, които ме примамват направо да заръфам екрана :) За голямо мое съжаление моите снимки са направо аматьорски, а така ми се иска и аз да мога да уловя вкуса и аромата в снимката :( Как правиш тези снимки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубав коментар и отзив си ми оставил, Анонимен :) Поне знам,че си дама, но следващия път напиши ми и име, за да знам на кой благодаря точно :) какво да ти кажа за снимките - хубав фотоапарт е от значение и няколко основни умения, както и добра светлина. Другото с еучи в движение :) Усмивки и поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Изключително ми е приятно да се запознаем. Аз съм Елена! :*

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Лени <3 До нови срещи!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...