Не остана много от дългите почивни дни, но пък винаги има време да спретнем нещо сладичко набързо. Особено лесна и подходяща е днешната рецепта. Да си призная - отдавна ме врънкаха у дома за реване, но аз нали не съм по съвсем обикновените неща, реших да го джазирам малко и се получи този прекрасен, млечен и въздушен десерт.
Влюбих се в него още при вида му, заобичах го заради уханието му, а щом си хапнах една лъжичка - вече знаех, че съм попаднала на нещо, което си струва да се прави често.
Освен, че наистина е лесен и бърз за изпълнение, този сладкиш, който у дома нарекоха "мокри пасти "Рафаело", ме накара за първи път от доста време да се насладя на вкуса на прясно мляко. Не го обичам още от детската градина, така че това не бе "вражда от вчера". Тук обаче е най-подходящият сос за заливка и усещането на въздушност и лекота в десерта може да ви пренесе от масата на дивана с чинийка в ръка за отрицателно време.
И така, без повече отлагане, денят си минава, а пък десерт трябва да се прави, ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер (10 г)
1 бр. ванилия
За заливката:
3 ч.ч. студено мляко
2/3 ч.ч. захар
За крема:
1 ч.ч. течна сладкарска сметана за разбиване
домашен крем по желание (примерна рецепта по-надолу)
кокос за поръсване
Започвам като в миксера разбивам яйцата със захарта на пухкав крем.
След като сместа увеличи обема си, докато Делимано-то още бърка, прибавям постепенно пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
Изсипвам готовата смес в леко намаслена и набрашнена тавичка с размери 40 х 27 см.
Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 175 градуса с обдухване за около половин час.
След като го извадим от фурната, надупчваме блата с дървено шишче на места (не прекалено, тъй като текстурата на блата достатъчно попиваше) и го заливаме със студеното, подсладено мляко.
Крема приготвям като за целта разбивам течната сметана на пухкав крем и прибавям към нея домашен крем. Можете да приготвите любимия си крем ванилия или друг по желание. Например: Оставете на котлона да заври 800 мл мляко с една чаена чаша захар и разбърквайте от време на време, за да се разтвори по-бързо захарта. В отделна купичка сложете 200 мл мляко и 2/3 ч.ч. брашно или царевично нишесте (аз направих смес от двете) и разбъркайте добре.
Когато млякото тръгне да завира, прибавете брашнената смес на тънка струйка при продължително бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява бързо след това. Дърпаме от огъня и добавяме ванилията. Оставяме крема да се охлади напълно.
Прибавете колкото искате количество от крема към битата сметана, като разбира се трябва да е напълно изстинал. Аз не съм се скръндзавила и направих дебела покривка. (Имах останал от жълтия крем от тази торта и го добавих и него, като накрая всички се съгласиха, че кремът е станал на вкус като сладолед. Този десерт е идеален, ако ви е останал някакъв крем и искате да го използвате.)
Поръсваме отгоре щедро с кокос и пъхаме десерта в хладилника.
Кокосовите десерти са ми страст и определено, макар и семпъл на вид, този сладкиш се настани сред любимите ми.
Идната седмица пак ще го направя ;)
Опитайте и вие!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Обожавам млечно арабско реване с кокос и настърган шоколад (имам го нейде в блога си), но ще опитам и това с крем "рафаело", даже знам кой ще го хареса много - дъщерята е фен на "Рафаелото"!
ОтговорИзтриванеЛюси, такива сладости измисляш! Чудесно съчетание на реване с крем и кокос!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О, Боже, този сладкиш ми изглежда ... съвършен! <3
ОтговорИзтриванеВесела,
ОтговорИзтриванеТили,
Ралица,
благодаря ви и ще се радвам да го опитате и да ви хареса! Поздрави и усмихната седмица!
Малки, квадратни, пухкави и меки облачета кокосова приказност! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Алексче! Прегръдка!
ИзтриванеЛюси,днес направих реването,просто не издържах на твоето изкушение!Получи се много лек и невероятно вкусен сладкиш Благодаря за чудесните рецепти,които ни предлагаш!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения коментар, Тодорка! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеДнес направих реването,сега е в хладилника! Следобяд ще го пробваме,изглежда уникален мисля че и на вкус ще е така!Благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Наталия! Ще се радвам да ви хареса и на вкус! Поздрави!
ИзтриванеНаправихме го дружно с моя приятел.. стана разкошно! Страхотна рецепта, благодаря :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзивите, Полина :) Усмихната седмица!
ИзтриванеZdravei Lusi , iskam da te popitam za zalivkata 2 ili 3 chashi zahar , taka li?
ОтговорИзтриванеЗдравей, непознат :) Заливката е с две-трети чаена чаша захар, но вие може да сложите още, ако искате да е по-сладичко :) Поздрави !
ИзтриванеИ поредната уникално вкусна рецепта. Не мога да реша с коя от следващите рецепти да продължа. Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен! За мен ще е радост, която и да е избереш! Поздрави
ИзтриванеНевероятно вкусен, лек, нежен сладкиш! Лесно изпълнима рецепта. Вече любим у дома. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеПравя го всеки път когато имам време ,мъжа ми е влюбен във този десерт 🤗
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви! Поздрави!
ИзтриванеЗдрасти Люси,може ли като домашен крем да направя от пудинговите кремове на д-р Йоткер и да го смеся със сметаната?
ОтговорИзтриванеДа, разбира се, просто трябва да е изстинал, за да не ти разтопи сметнатана ;)
ИзтриванеПрекрасна рецепта благодаря ти за уникалния десерт ❤️
ОтговорИзтриванеМного благодаря <3
Изтриване