вторник, 8 март 2016 г.

Казан диби / Kazandibi / Turkish Caramelised Pot-Bottom Pudding


Пазих тази рецепта за по-специални случаи, тъй като и тя самата не е никак обикновена. Макар и скромен на вид и доста икономичен като продукти, този десерт набира все по-голяма популярност заради невероятния му вкус и текстура, които едва ли могат да се опишат с думи. Представям ви негово величество - Казан диби. 
Десерт, който все по-често можете да срещнете предлаган и в изисканите ресторанти, тъй като и по мое мнение - мястото му е там. 
Когато казах на майка ми, че съм се наканила да го правя, тя ме попита какво точно представлява. Почнах да й обяснявам, че е вид печен на котлон крем, който има коричка,  но не е толкова карамелена като крем карамела, и кремът е доста по-гъст и така, та онака, и въпреки въодушевлението ми, че се захващам с тази не лесна задача, никак не се впечатли. Това бе, докато го опита! 


След като направи някакво странно изцъкляне от почуда от вкуса му, започна да гребе лъжичка по лъжичка, а аз висях над нея като лешояд и чаках поне някаква реакция да знам дали й е харесал. Тя само продължаваше да яде и мълчи. Това се казва десерт да те остави без ума и дума.  Едва след като го изяде каза, че е нещо невероятно, пита за още, взе си за вкъщи, изяде още едно у дома и следващата седмица, заклевам се в Св. Харалампий, не спря да ме пита за името на десерта - то не беше казанбиби, казаниби и какви ли не вариации. Трябваше да обяснявам на различни хора по телефона какво представлява, как да го приготвят, въпреки че казах, че подготвям рецептата.



Но преди да премина към нея, искам да използвам възможността да благодаря на Блоговодител, че тази година ме номинира в цели четири категории в Годишните си награди, За мен е голяма чест и признание, което показва, че целта, която си поставих - да развия разнообразието от рецепти в блога - е постигната. Номинирана съм в категориите за:
а вие можете да гласувате и да ме подкрепите в колкото искате от тях.


Миналата година бях номинирана в една категория - за най-добър блог за торти и  взех именно вашата награда - на публиката, която всеки знае, че е най-сладка. Да усещаш толкова голяма подкрепа и позитивизъм от хората около теб в дни, когато и ти не знаеш какво правиш с живота си (всеки има такива), е доста окуражаващо и окриляващо. Ето, че отново ще имам нужда от вашите гласове, ако смятате, че ги заслужавам.
Ако пък не - гласувайте за някои от другите блогъри. Всички тези хора имат дарбата да превръщат сивото ежедневие в красива и вкусна картина от аромати и емоции, които вдъхновяват, зареждат и обогатяват всеки един от нас. Нека да подкрепим българските кулинарни блогъри със същата доза любов и позитивизъм, с която ни зареждат. Те го заслужават!


И след всичко казано до тук, ето и рецептата на това нежно удоволствие:
1 л. прясно мляко
1/4 ч.ч. смес брашно и царевично нишесте
1 ч.ч. захар
1 жълтък
1 бр ванилия (или едно-две зрънца сакъз) 
1-2 с.л. масло
2-3 с.л. пудра захар
канела за поръсване при поднасяне

Започвам като слагам на котлона да заври около 800 мл от млякото, заедно със захарта.


В купа смесвам брашнената смес, жълтъка и останалото мляко на рядка  каша.

                      
Докато млякото завира, си подготвям тавичката. Вие можете да ползвате голям равен тефлонов тиган (тава), но аз предпочетох йенски съд, за да мога да наблюдавам процеса при запичане. Моята тавичка бе с приблизителни размери 18,5 х 30,5 см.

 

Намазах я хубаво с маслото и след това поръсих навсякъде хубаво с пудра захар. 


През това време млякото ми завира и изсипвам брашнената смес на тънка струйка, като разбивам непрекъснато с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява, но няма да стане изключително гъст. Добавяме към горещия крем ванилията или смления в хаванче сакъз (познат още като мастикс) 


Готовия крем изсипваме в тавичката. Аз не сложих целия, само 2/3 може би, тъй като не бях сигурна, че ще се запече толкова дебел пласт. (Вижда се на снимката докъде е в тавата, но следващия път ще опитам и с цялото количество за всеки случай)


Започваме със същинската част. Слагаме тавичката на котлона - при мен едновременно включих и малкия и големия. Пуснах първоначално на 2/3 от мощността на котлона, като впоследствие увеличих още малко, тъй като видях, че може да понесе. Кремът започва да бълбука, а ние започваме да въртим тавата на всички страни, опитвайки се да обхванем всички страни и ъгълчета.


С шпатула изравняваме от време на време крема, като, загребвайки надълбоко, виждаме и как върви запичането на захарта по дъното. Трябва да изглежда ето така.


Аз вдигах тавата и поглеждах къде още трябва да се запече, докато стане равномерно. След целия процес кремчето ще се сгъсти още малко и ще намалее като обем.


Дърпам го от огъня и го оставям да се охлади за кратко върху дъска, а след това в тава със студена вода.  После го прибирам в  хладилника. След няколко часа (при мен бе на следващия ден) го нарязвам на ленти и го навивам на руло.


Можете да разстелете останалата ни част от крема върху тази преди да го навиете. Аз исках рулцата да са по-стабилни и стегнати, затова и избрах да не го слагам.


При поднасяне се поръсват с канела, която им придава тази нежна, кадифена текстура.


Казан диби означава в превод "дъното на казана" и макар да е доста буквално наименование за този десерт, по-подходящо щеше да бъде "самата нежност". Изключително фин аромат на карамел, който не е толкова доминиращ като в крем карамела, в комбинация с идеално запечената коричка, което носи своят уникален чар  и ухание.


Кремът е леко разтеглив, но в същото време нежен и единственото, което искате, е още една хапка! 


Опитайте го и се убедете сами!
А дотогава - пожелавам ви една усмихната, красива и успешна седмица, приятели!
 И ако рецептите ми ви допадат  - гласувайте! :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

32 коментара:

  1. Честит 8-ми март, Люси! Много красота, усмивки и любов ти желая и все така да продължаваш да красиш света! :) Честит и на майка ти, с историята за която направо ме разсмя!
    А това Казан диби колко го обичам...ммм. Напоследък имам причини често да ходя до Истанбул и с голям кеф си похапвам от всичките им вкуснотийки. Никога не пропускам и Казан диби-то.
    Твоето изглежда също толкова, ако не и по-хубаво от тамошните!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря и благодаря, мила ми Алексче! Честит празник и на теб и ти желая да си все такова слънце и усмивката никога не слиза от лицето ти! Радвам се, че ти харесва десертчето - щом го обичаш, вече може да си го приготвиш и у дома! Прегръдки и най-топли поздрави!

      Изтриване
  2. Сашка Рашкова8 март 2016 г. в 11:43

    Честит 8-ми март,Люси!Бъди здрава,щастлива и много обичана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Саше! Честит празник и на теб и бъди много щастлива!

      Изтриване
  3. Честит празник,мила!
    Подкрепям те във всичко.За теб трябва и отделна номинация за "Разяждане на злояди".Толкова си красноречива и убедителна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, благодаря ти мила Вили и честит празник и на теб! Благодаря за думите и подкрепата, и за личната номинация :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Вълшебница си,Люси!Определено твоето казан диби изглежда много по-добре от това,което в момента се предлага в Турция.Често пътувам до там и това е любимия ми десерт,но за съжаление напоследък установявам,че все-повече понижават качеството му за сметка на готовите смеси,които използват,поради сложността на правене.Дори вече не си правят труда и да го навиват...Благодаря за рецептата!Имам оригинална рецепта от един турски майстор,която е изцяло с оризово брашно и винаги така съм го правила,но твоето изглежда толкова примамливо,че веднага се заемам да го пробвам :)Честит празник,бъди здрава и все така вдъхновяваща! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БИхте ли споделили рецептата с оризово брашно

      Изтриване
    2. Благодаря за милия коментар. Самата аз не съм го хапвала на място, но знам, че и там вече често го приготвят с готови смеси. Заслужава си да се направи у дома - да заухае чудесно и няма място за сравнение - домашните десерти сан ай-вкусни! До Анонимен 2 - по-натам ще споделя и с оризово брашно :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Звучи невероятно интересно това по отношение на приготвянето. Веднага щом се престраша да сложа иената на котлона ще го направя :)
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алби! Започни от малко по-ниска температура. Все пак зависи и от качеството на стъклото. надявам се да нямаш произшествие :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Честит Празник! Не съм правила казан диби, но май ме запали :) ! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Честит празник и на теб! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Не изглежда трудно за изпълнение ... направо се навих да го пробвам Люсинка ... и ще им затворя бъбривите уста на моите момчета :) Това не сме го яли определено ...
    печен на котлона крем :) при това навит на руло ... дали ще се справя?
    А номинациите ... ами напълно заслужени са да ти кажа! Включвам се в гласуването :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Дани! Ще се правиш с тази задача - няма как иначе! Кога не си се справила! Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  8. Много интересна рецепта, Люси!
    От мен честит празник със закъснение :) Да си много здрава, обичана и удовлетворена от всичко, което правиш :)
    Поздрави и успех с номинациите! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ели! Честит празник и от мен! "Тъпкано" да ти се връщат пожеланията!

      Изтриване
  9. Люси,толкова е апетитен този казан диби.Непременно ще се опитам да го направя.Днес приготвих твоето млечното реване "Рафаело".Благодаря за неустоимите вкусове,които ни предлагаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи и оставените отзиви, Тодорка! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  10. Дали ще мога да го направя на raзов котлон?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще стане и на газов котлон. Повечето клипчета, които гледах бяха точно на газов котлон. Поздрави!

      Изтриване
  11. Поздравления Люси, за отминалия празник, с пожелания да си все така вдъхновяваща, лъчезарна и обичана!
    Поздравления за напълно заслужените номинации!
    Радвам се за теб, момиче хубаво! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Още веднъж - честит празник и на теб!
      Най-топли прегръдки!

      Изтриване
  12. Скоро и аз приготвих Казан диби , но добавих и малко портокалови корички. Получи се много добре. Определено ще го направя отново!Благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  13. Интересни рецепти намирам постоянно, но доста отдавна не ме беше заинтригувала толкова много някоя от тях. Тази определено ми грабна вниманието, при все че не обичам особено много крем. Ще я приготвя през някой от следващите дни. Ще напиша отзиви, след като я опитаме. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :) Ще се рдавам да ви хареса и да споделите впечатления!

      Изтриване
  14. Съветът с йенско стъкло и металокерамичен котлон е меко казано "неудачен". Точно като изключвах котлона, тавичката се пръсна. Всичкото казан диби се разля и започна да се готви директно върйу котлона. В прекрасната картинка на разпръснати стъкла и десерт навсякъде си представете две хлапета, на едното от които не можеш да обясниш, че за негова безопасност го поставяш в леглото, докато почистиш. Най-страшното беше, когато започнаха да прехвърчат искри (явно до платката на котлона беше достигнала смес) и трябваше да изключа електричествоти на цялата къща, за да предотвратя по-съществени вреди.
    2 часа чистене, съпроводено от ревящо бебе, без малко късо. Никога вече.
    Иначе евала за рецептата. Добре изглежда...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Вили! Съжалявам, че ти се е случила тази неприятност,но съм говорила от собствения си опита и при мен нямаше проблем. Също и в ютуб има хора, които го правят в йена и също нямат проблеми. Винаги може да го направиш и в тиган или пък друга тава, но на мен би ми било трудно да преценя степеннта на загар без да го виждам. надявам се някой ден пак да събереш смелост и да го "победиш" тозидесерт :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  15. Люси, знам че питането ми е малко странно, но от къде е чинийката, върху която е сервиран десерта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Любима! Ако говорим за малката, бяла чинийка, тя от един сервиз с чаши, който ми подариха преди години. Другото е метален поднос, но и той е много стар. Поздрави :)

      Изтриване
  16. Здравей, Люси. От известно време правя предимно твоите вкусотии, които до днес смея да твърдя ми се палучаваха. ДО ДНЕС!!! Стигнах до варенето на крема,обаче пусто доста рядък стана. Та въпросът ми е дали не би могла да ми кажеш горе-долу грамажа на брашното смесено с нишестето или поне колко гъст би трябвало да стане крема при варене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) Около 35- 40 г ще дойде тази смес,а дали ще искаш само нишесте или брашно и нишесте е по избор. :) Не се отчайвай, това си е малко пипкава рецепта. Кремът си остава рядък почти до края,стяга чак като изстине в хладилника за една вечер, но все пак си му трябва малко повече варене на котлона, както съм и написала. Аз по същата причина не сложих целия крем, защото ми се стори рядък и исках да видя как е стане, но накрая си се получи. Затова и мисля, че с по-дебел паст ще стане Той си седи някак рядък, но сякаш става все по-лепкав като извира постепенно. При теб как се получи, сподели ако искаш :) Поздрави, усмивки и винаги насреща - Люси :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...