сряда, 30 декември 2015 г.

Идеалният празничен десерт: Сладък салам "Мозайка" с крем и шоколад / The Best Holiday Dessert: Chocolate Dessert Salami "Mosaic"


Да не повярваш, успях да пусна и последната си публикация за 2015-та година! Да си призная, имаше момент, когато вече съвсем се бях отказала да си правя планове да я публикувам. Така де, поводи за празнуване в началото на новата година има бол, а съответно - идеята ми за десерт все щеше да влезе в употреба. И да съм още по-ясна, да обясня защо така изчезнах от полезрението ви! Ами причината си е все същата - по това време гостувам на сестра си в Холандия и когато двете се съберем, общата ни продуктивност пада под нулата, за разлика от времето навън. Тук отново се радваме на много мека зима, а сняг едва ли ще видим, но затова пък успях да се полюбувам на малко зимни кадри от България в нета. (А, дано като се прибера да  останало малко, да се порадвам и аз)


Иначе, да се върна на темата -  много ми е добре! Семейството е край мен в пълен състав, успяха да ме изненадат с най-хубавия подарък (скоро ще се похваля), а от кухнята постоянно се носи някое ново ухание. Времето лети, килограмите се трупат, но важното е да сме здрави и у дома да цари винаги такава хармония и щастие! И тъй като няма истинско щастие, ако не е споделено, аз ви желая от все сърце една страхотна, изпълнена с любов и много по-мирна 2016-та година!


Така и реших да завърша годината отново с десерт, щото си знаете, че кой каквото си може, това прави (с изключение на чалгата, тя за нищо не става). Реших, че много от вас сега вече са планирали някой завиткан десерт като кулминация на празничната вечеря, но има и такива, които все още разчитат на една готова торта от магазина, заради лоши спомени в опита за правене на десерти! Преди да прибързате обаче, вижте моето предложение за много лесен, ефектен и много празничен десерт с бисквити, които и най-големият лаик може да приготви! Говоря за така обичания от всички сладък салам "Мозайка".


С впечатляващата си визия, тази вкусотия е достойна да седи на централно място на масата, но пък това, което ми харесва най-много, е, че именно неговата семплост като вкус го прави идеалния празничен десерт. След обилна и тежка вечеря не винаги намираме място и за десерт, но за едно парче от това  изкушение - сигурна съм, че ще се намери. Много е траен и става все по-вкусен с престояването си, макар и рядко да има тази възможност (изяжда се светкавично). Десертът е идеален и за сезона, тъй като може да включите в него и малко от домашно приготвените мармалади или сладка, които сте приготвили есента. Сигурна съм, че ще ви хареса, макар и да съм убеден, че по един или друг начин вече може би сте го опитвали - та той е класика в българската кухня! 
И така...ето и рецептата

Необходими продукти:
2 бр. пакети бисквити закуска (бели и кафяви)
125 г краве масло
1 ч.ч. мармалад
1 ч.ч. млени ядки
1 1/2 ч.ч. прясно мляко за бисквитите
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Първо приготвям крема, като разбивам маслото, което е на стайна температура с марамалада. Аз имах домашно сладко от шипки от баба и отдавна се чудех в кой десерт ще мога да му се насладя истински. Тук направо грейна! 


С готовия крем мажа бисквитите, като редувам бяла с кафява. Предварително топвам бисквитите за секунда (ама наистина за толкова) в малко мляко. Обичам ножа да ми се плъзга като по масло, когато режа десерта и така се застраховам, че няма да остане сухо място. Някои пропускат тази стъпка, но за мен е в пъти по-вкусно! 


Редя бисквитите на части, като после съединявам малките трупчета в един голям салам или паве :) Цялата работа извършвам върху фолио за свежо съхранение, с което после затягам салама и пъхам в хладилника да стегне.


Когато саламът е стегнал, смилам ядките на блендера (аз използвах орехи, като заделих няколко цели за украса отгоре) и направих ганаша по старата изпитана рецепта. (Можете да видите как тук).
Заливам охладения десерт с ганаша,


а след това облепвам с орехи страните.


Отгоре поръсих с малко сребърни и златни перлички - все пак са празници! :)


И така обикновеният сладък салам се превърна в очарователен десерт, който грабва не само с визията си при разрез,  ( за да се получи шарката на снимката режете парчетата под лек диагонал)




но и с невероятния си вкус на меки бисквити и чудесен крем.


Всичко това в деликатното, но не и незабележимо, присъствие на ядки и шоколад


може да ви гарантира освен чудесен завършек на вечерята и много комплименти. А само колко лесно става!
И така, приятели, използвам възможността с тази сладка хапка да ви пожелая едно незабравимо посрещане на новата година и всички вие да сте винаги здрави и щастливи!
Ще се "видим"...догодина :)

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

30 коментара:

  1. Много красиво, много лесно и невероятно вкусно! Страхотна си Люси! Весело посрещане на Новата година и поздрави на твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пете! Весело и на вас! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Весели и усмихнати празници, Люси! Бъди все така любяща и лъчезарна!!! :)
    Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и от мен, Хриси!Желая и на вас от все сърце винаги любов и щастие да цари в семейството! Прегръдки и от мен, мила :)

      Изтриване
  3. Нещо не включвам подреждането на бисквитите, редим по 5 една до друга от двата цвята,за да имаме тази успоредност, другата 5-ца зад тях или как?
    Прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, редим си ги така - бяло , черно и така докрай. Аз просто го сглобявам салама на два-три пъти, за да не стане висок и да килне. Ако ти е удобно , си го мажи полегнал :) Шарката се получава, като салама се реже леко под диагонал! Весели празници!

      Изтриване
  4. Прекрасно изглежда, ще го направя със сигурност! Поздравявам ви за невероятният бог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анелия! Ще се радвам да ви хареса! Щастлива нова година!

      Изтриване
  5. Превърнала си нещо обикновено в празничен десерт, Люси!
    Обичам рецептите ти - едновременно лесни, с достъпни пордукти и страшно ефектни! Такава чудна работа ми свършиха две от тях тези дни:))
    Да не се отплесвам, ами да ти пожелая здраве и късмет през Новата Година, много вдъхновение (то повече има ли накъде, ама), много любов и романтика (много още посветени на теб стихове), много успехи, много споделени мигове с близки хора и приятели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, благодаря ти както винаги за милите думи и пожелания! Да ти се връщат стократно! Желая и на теб и любимото ти семейство една успешна, красива и много щастлива година! Аз едва -едва влизам в работен режим и тези дни ще се опитам да наваксам публикациите на приятелите - блогъри та обещавам, ще се разпиша и при теб! Няма начин! Прегръдки !

      Изтриване
  6. Това е един от любимите ми десерти.Става бързо и лесно.Изглежда фантастично!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Щастлива Нова Година, Нанита!

      Изтриване
  7. Изглежда прекрасно, Люси! Честита Нова година, изпълнена с късмет, щастие и успехи. Ще се радвам да посетиш моя блог :) http://cooks-and-bakes.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, първо - благодаря ти за пожеланията и ти желая и на теб една наистина много спокойна, усмихната и успешна година! Здраве и и късмет за теб и и близките ти! Ще намина обезателно през твоето местнеце тези дни - имам доста да наваксвам от публикациите на блогърите и ще се опитам да се заредя с вдъхновение от вас за предстоящия сезон! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Люси,
    прекрасен, много лесен и ефектен десерт.Честита Новата 2016 година ! Здраве, благоденствие и успехи !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Щастлива нова година! Успехи във всяко начинание и много усмивки!

      Изтриване
  9. Честита Нова година, мила Люси! Желая ти здраве, нови хоризонти и безкрайно щастие на теб и семейството ти!
    Типично в твой стил, уж бисквитена торта, а изглежда, като десерт за най-изискана трапеза! Прекрасна е!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Пожелавам и на теб и скъпите ти хора една спокойна, мирна и много щастлива 2016-та година! бъдете здрави! Прегръдки от сърце!

      Изтриване
  10. Hi. How long does it have to stay in the fridge to set? Just made it and pop to the fridge

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. HI! Not long to set - maybe a couple ot hours :) But is really tasty after one night in the fidge.

      Изтриване
  11. Ще го направя! Прекрасен е! Напомня ми на любимата ми бисквитена торта... <3 поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Люси. От скоро следя блога ти и виждам много изкушаващи рецепти. Тази точно ми напомня за бисквитеното руло с шипков мармалад от моето детство, рецептата, за което така и не намерих до днес. Ще се възползвам от предложението ти с удоволствие. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Люси,ти си моята муза,лесно,много красиво и вкусно!Благодаря ти! <3

    ОтговорИзтриване
  14. Паола,
    Мима,
    Надежда, благодаря ви и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Люси с какво може да се замени мармаладаа? В нас меко казано не обичаме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Може да ползвате и само течен шоколад или някакво желе, но лично аз смятам, че комбинацията на масло, с някакъв тръпчив мармалад като от сливи или шипки, е много подходяща и наистина прави десерта специален. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Люси, какъв друг мярмалад ще подхожда, тъй като нямам от шипки! Благодаря, страхотен десерт, ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, с шипков ще стане чудесно. Харесва ми да е леко кисел мармалада като от кайсии или сливи също! Поздрави!

      Изтриване
  17. Люси, имате невероятния талант не само за готвене, но и за представяне на ястията! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...