Весела Коледа, приятели!
Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!
Без сняг е тази Коледа, но пък има най-важната съставка - любов. Гледам я, присъства на всяка трапеза, във всеки добре и не толкова добре опакован подарък, в усмивките, запечатани на камера, и уюта и топлината, която хората създадоха и споделиха с близките си и тази година!
Знам колко усилия положиха много от вас за да създадат идеалната празнична вечеря, тъй като, да си призная, досега не съм отговаряла на толкова много писма и запитвания за рецепти и се постарах да ви посъветвам за всякакви възможни проблеми с тавички, сосове и други кулинарни "кризи". Но пък това е част от изживяването на празника, нали? Самата тръпка от приготовлението! :)
Вчерашната празнична вечеря по традиция направи майка ми, да ни е жива и здрава, и се насладих на най-вкусната храна за цялата година. Паричката се падна в Господ, което зарадва всички ни, тъй като не можем да отречем, че има нужда от късмет напоследък. Трудни години настанаха за християните по света и не мога да не кажа, че се моля и надявам да настъпят по-мирни и сигурни времена за хората по света!
И така, тъй като празниците тепърва започват, а храна трябва да има за всичките почивни дни, я за гости, я за хапване от нас самите, искам да ви представя тазгодишното ми коледно изкушение. Една супер лесна, много бърза и умопомрачително вкусна шоколадова торта с майонеза, която ще запомните като един от щастливите ви моменти през тази година ( ако я направите:))
Може да я направите за следващите дни, за Нова година или още днес, ще е готова за консумация почти веднага, което я прави идеалният десерт! Украсих я с нежните, топящи се в устата сладки, за които вече ви споделих рецепта тук.
Но ето и самата рецепта, която е адаптирана от тук. Вижте колко малко неща ви трябват и колко лесно става:
Необходими продукти:
За блата:
200 гр майонеза
2 ч.ч. брашно *
1 ч.ч. захар
1 пак. какао на Др. Йоткер ( 50г)
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 -2 ч.ч. вода
За крема:
200 г шоколад
200 мл течна сметана
*ч.ч.=200 мл
Разбивам продуктите за блата с миксер (може и на ръка). Става по-бързо с миксер, а сместа е наистина наситено шоколадова. Аз обичам да слагам по-малко течност и така блатовете стават по-тежко шоколадови, а не пърхави като кекс.
Разпределям сместа в три тавички с по 20 см в диаметър. Тавичките съм намазала с олио и поръсила с брашно (или печем върху хартия за печене).
Пъхам да се пекат за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовите блатове оставяме да се охладят.
Приготвяме крема: Загряваме течната сметана на котлона, докато тръгне да завира. Махаме я от огъня и прибавяме начупения шоколад. Бъркаме с лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно и получим хубав, лъскав, шоколадов сос. Оставяме леко да се охлади и сгъсти.
Започваме да сглобяваме тортата като редим блат, крем, блат, крем и така докрай. Прибирам в хладилника да стегне за няколко минути.
След това изваждаме и измазваме с крем и отвън. Украсих с биквитиките - звездички.
Тъй като тортата е вече леко охладена, кремът ще стегне по-бързо, но ще остане все така лъскав. Тортата може да се реже почти веднага, а ножът се плъзга по блатовете като по масло.
Държа тортата на хладна, но на стайна температура, за да може да остане все така сочна, а кремът - мек. Естествено - покривам я с капак!
Наистина не мога да ви опиша за каква шоколадова прелест става въпрос........................
Ако ви се намира време, желание и поне малко място за още един десерт, или пък още не сте се решили за десерт за новогодишната вечер, предлагам ви този! Или пък изчакайте може би последната ми рецепта за годината, която ще ви представя дни преди Нова година! Тя ще бъде за отново много лесен, но ефектен десерт за празничната вечер, който ще я направи още по-специална!
А сега - оставям ви с още няколко кадъра и пожелание за една наистина спокойна и щастлива Коледа, а на празнуващите днес и имен ден - много пожелания за здраве и късмет!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Zdravei lussi,obojavam tvoite recepti vinagi sa tolkova dobre opisani s neveroqtni snimki.iskam da te popitam za tazi torta s maioneza,tova obiknovennata maioneza li e ili nqkakva dryga? bix se radvala ako mi otgovori6.blagodarq ti v avans i veseli praznici
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Благодаря ти за думите и весели прязници! Ползваме съвсем обикновена майонеза тук( да не е с чесън или подправки :) ) Поздрави!
ИзтриванеВесела Коледа и щастливо посрещане на Новата Година! Тази торта изглежда страхотно! Искам да попитам какаото на др. Йоткер обикновено какао ли е или подсладено... Не живея в България и при нас няма такова, затова питам. Благодаря!
ОтговорИзтриванеВели
Весела Коледа, Вели! Ползвайте всякакво наситено, неподсладено какао! Поздрави!
ИзтриванеПолучи се мн гъста смес,да няма нещо пропуснато?
ИзтриванеСместа наистина е гъста, няма проблем в това, но ако ви притеснява, друг път добавете малко вода на око. Поздрави!
ИзтриванеВесела Коледа, Люси!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че тортата е божествена на вкус, защото преди време правих сладкиш с майонеза, а в комбинация с обичания от всички ганаш... нямам думи!
Поздрави, мила Люси :)
Весели празници, Светле! Пожелавам от сърце много здраве и късмет на теб и цялото ти семейство!
ИзтриванеЛюси,ти днес си направила нещо чудесно! Супер тортичка и чудесни снимки както винаги! Желая ти Весели празници и Щастлива Нова година!🎉😃
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Теми! Бъди жива и здрава и много щастлива! Светли празници!
ИзтриванеТортата изглежда чудесно,но имам въпрос-без някаква течност ще стане на тесто...
ОтговорИзтриванеЗдравей, Краска :) Получава се гъсто тесто, да, но определно не е задължително да се слага вода или течност. Ако ви притеснява - може да добавите. Весели празници!
ИзтриванеЧестито Рождество на теб и семейството,Люси !
ОтговорИзтриванеЗдраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
Тортата е зашеметяваща и толкова сочна,мммм!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеВесели празници и на теб и семейството ти, мила!
Здраве и берекет!
Честито Рождество Христово ! Намирам много интересни и сполучливи рецепти в блога Ви !Не сте ли пропуснали 200 мл течност в рецептата за блата ?Светли празници !
ОтговорИзтриванеЗлатка, няма пропусната течност в тестото. Може да добавите до 1 ч.ч. вода, но аз лично не съм го правила. От майонезата си става гъсто кексово тесто,което може спокойно да се разпредели. Поздрави!
ИзтриванеИзвинявайте,но не се получи тесто,а трохи,за мен рецептата не правилна!
ИзтриванеЗдравейте, доста хора вече направиха тортата без проблем. Мисля,че в рецептата има достатъно уточнения, за да се избегне този ефект. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, доста хора вече направиха тортата без проблем. Мисля,че в рецептата има достатъно уточнения, за да се избегне този ефект. Поздрави!
ИзтриванеЧестита Коледа, вълшебнице! Бъдете здрави, щастливи и благословени! Тортата е изключително изкушаваща:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Аз по празниците хич не успях да влизам в блога, та сега ми се пада голямо благодарене и връщане на пожеланията! Щастлива нова година от мен, нека бъде усмихната и успешна за теб!
ИзтриванеЧестита Коледа Люсинка! Спокойни и щастливи празници и за теб ... нищо че няма сняг, щом във въздуха витае Любовта и ухае на шоколад :) Тортата ти изглежда толкова празнична с тези звездички по нея ... със сигурност е и със чудесен вкус!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила! Аз тъй като ти пиша с голямо закъснение, но по празниците не ми остана време за блога ( все от хубаво де :)), ще ти пожелая една успешна, много усмихната и щастлива 2016-та година!
ИзтриванеБлагодаря за интересната рецепта!!! Непременно ще пробвам за Нова година!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Валя! Ще се радвам да ви хареса!
ИзтриванеЗдравейте, аз искам да попитам , шоколадът за крема може ли да е млечен или е по-собре да е натурален ?
ОтговорИзтриванеСветли празници!
Здравейте! Няма значение за шоколада - аз ползвам черен тъй като го обичам повече, пък и ми харесва по-тъмния и наситен цвят на десерта!Щастлива нова година!
ИзтриванеMnogo vkusna torta, blagodarq za palnata recepta
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Поздрави!
ИзтриванеЧестита Коледа и весела Нова година, посрещната с много здраве, усмивки и любов!
ОтговорИзтриванеВесели празници, Люси! :)
Благодаря ти, Хриси! Щастлива Нова година и на теб - една мирна, пълноценна, вдъхновена и красива година пред теб!
ИзтриванеЧестита Коледа, Люска!
ОтговорИзтриванеБъди щастлива и обичана!
И ако решиш да надникнеш при мен ще се натъкнеш на една, че дори две твои идеи, в едно, за които ти благодаря!
Веселка, написах в другия коментар, но и тук ще ти кажа - очаквай ме тези дни "на гости"...ще разглеждам и ще се вдъхновявам, че от дългата почивка хич не ми е до готвене и ми трябва муза :)
ИзтриванеОх, страхотна стана!!! Направих я заради сина ми, който обожава шоколад и мислех, че ще е много тежка, а стана толкова лека и вкусна. Благодаря за рецептата и весели празници!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря от сърце за коментара! Щастлива нова година за вас и вашето семейство!
ИзтриванеЧестита Нова Година!Направих тортата но блатоврте станаха сухи и ронливи.невъзможно беше да се отреже парче тя се разпадаше.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Предполагам не сте добавили вода, както съм препоръчала и затова ви е с получило чак толкова твърда смес, тъй като в коментарите ще видите, че други хора я приготвиха напълно успешно. Явно има разлика в майонезите в чужбина и България, а някои я приготвят и с домашна такава. Сигурна съм, че ако я приготвите втори път с промените ще останете по-доволна :) И тъй като приемам за важен вашия отзив, ще допълня течност рецептата, за да не се получи друг такъв случай. Поздрави и щастлива нова година и от мен!
ИзтриванеЗдравей Люси,
ОтговорИзтриванесметаната сладкарска ли трябва да бъде или обикновена сметана за готвене?
Здравйте! Няма значение, да е над 20% масленост е добре. Тя не се разбива, а се ползва в течно състояние, така че не е важно. Единствено, ако искате да е една нотка по-сладко, може да ползвате подсладена, но аз лично, ползвам неподсладена. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Люси (ооохх незнам от къде да започна):) Първо За много години бъдете жива и здрава Ти и Цялото ти Семейство и много успехи през Новата Година:) Продалжавай да ни радваш със Свойте прекрасни рецепти ,защото Ти за мен си най големия вдъхновител да експериментирам в кухнята:) За ,което много Ти Благодаря:* Следя твоя блог с много голям интерес и имам чуството ,че вече те познавам лично:* и те чуствам много близка:* Направих тортата два пъти единия от ,който беше за Нова година(добавих банани между блатовете) стана СТРАХОТНА:) На всички много ни хареса. Обрах оваците:). Още веднъж Благодаря. Прегръдки и Поздрави!!
ИзтриванеЗдравей, Анонимен :) Много ме радват думите ти - не само заради успеха на тортата и похвалите за твоите усилия, но и за това, че така се чувстваш тук, в моето местенце! Пожелавам си винаги да получавам от теб такива доволни и усмихнати коментари, а пък на теб и близките ти една успешна и усмихната 2016-та година!
ИзтриванеТортата става страхотна, лека и умопомрачителна :). Като повечето коментари и при мен имаше трудности. Моето тесто пое почти 2 ч.ч. вода( 1/2 компот + вода), получи се доста гъсто тесто и съвсем лека се надигна след печене. 2-та блата (аз само с толкоз тави разполагах) бяха твърди и не бяха гъвкави. Тогава изчетох коментарите, да не би да съм сбъркала някъде и честно казано не очаквах, че ще имаме торта, но не се отказах, тъй като имам доверие на Люси, знам, че нейна рецепта няма как да не се получи и продължих. Редих тортата във кексовата форма, като обилно намазах 1-вия блат с тамън свален от котлона крем, 2-рия го залях с останалата част от крема, покрих я с вестник и на студено. След няколко часа я пробвах и блатовете се ронеха, но на следващия ден тортата беше напила и отлежала и беше страхотна, блатовете бяха пухкави, не се ронеха, въобще нямаше нищо общо с предходния ден. Накрая мога само да кажа: Браво Люси наистина е умопомрачителна, сърдечни благодарности за рецептата
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за думите, Миглена! Радвам се, че сте се насладили на десерта! все пак - важното е да не се отказваме, дори при трудности, а ти си ги преборила :) Прегръдка! Усмихнат януари!
ИзтриванеЗдравейте , искам да "облека" тази рокля във фондан, дали е подходяща? Много сочна и апетитна изглежда :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм сигурна дали бих се наела да я обичам тази торта, но все пак аз не съм и специалист с фондана ( нито голям негов любител). Всичко зависи от вашите умения. Аз смятам, ч е доста дребна тортичка, и голяма част от вкуса й идва от ганаша, с който е намазана. Доколкото знам, за фондан е добре да се ползва по-скоро маслен крем, тъй като сметаната в ганаша може да го разтвори.
ИзтриванеПривет, Люспи!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта! Нямам търпение да я опитам и още утре ще я направя :)
Исках да те попитам,дали може да опека цялата смес като 1 блат и след това да го разрежа на 3?
Благодаря ти!
Здравей, Анонимен! Коментарът ти е отишъл в папка "спам" и едва сега успях да го видя и публикувам. Тези блатове не се надуват много и лично аз предпочитам да ги пека по отделно, тъй като може да бъде по-трудно разделянето им на две. Поздрави :)
ИзтриванеБлагодаря, Люси* !
ИзтриванеЩе следвам рецептата старателно!
Тази рецепта е известна във Франция от сто години. Поне да бяхте по точна в побългарения вариант, спечелил конкурса на "Веселият готвач" преди пет години.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Такъв вид рецепти, които са доста стари и ги има под различни варианти в няколко национални кухни и е трудно да бъде посочен точен източник. Все едно навсякъде да се поставя като източник една единствена рецепта за крем карамел наприемр.Виждала съм от сладкиш с майонеза, до мъфини, пасти и домашни бонбони "трюфели", така че не мога да съм сигурна кой е първоизточник а тази рецепта. Аз самата я имам като подарък от стара позната, но под формата на кекс. Оформянето й като торта с ганаш е моя презумица, но едва ли бих се заклела, че аз съм единствената, която се сетила за това досега.
ИзтриванеТази рецепта е на Хелманн.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Поразрових се за да видя за коя рецепта говорите, но в техния вариант се добавят и яйца. Може би ще редактирам рецептата и ще я посоча като източник, от който е адаптирана. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Ужасно ми хареса тортата ти и имам желание да я приготвя. Но имам един малък проблем. Най-малката ми тавичка е 26см., но не искам тортата да стане ниска, та дали ще е проблем ако увелича продуктите? :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Аксения! най-добре направи двойно количество за този размер! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря много за отговора! :)
ИзтриванеЗдравей, Люси. Имам въпрос кремът ми стана много рядък по какъв начин мога да го сгъстя?
ОтговорИзтриванеЗдравей, кремът се сгъстява чак когато изстина напълно. Сложи го в хладилника и разбърквай от време на време. Ще видиш, че ще се сгъсти по-бързо. Поздрави!
ИзтриванеБлатовете станаха доста сухи. Може ли съвет какво да направя за следващият път за да се получат сочни?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, добавихте ли течност към блатовете? Аз слагам по-малко от повечето хора, тъй като харесвам тежки и наситени блатове, но в никакъв случай не са сухи, заради майонезата. Да не съхранявате тортата в хладилник? Ако искате наистина мокри блатове, просто я сиропирайте следващия път с малко подсладено мляко или мляко с како. Поздрави!
ИзтриванеДа, тортата я съхранявах в хладилник, тъй като в стаята е доста топло и нямах друг избор. Все пак беше вкусна :) За следващия път ще я полея с мляко с малко какао :) Благодаря за отговора
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте Люси, искам да споделя неуспеха си с тази торта :( Блатовете станаха много дебели,а без чаша вода нямаше да може да се завъртят бъркалките на миксера. След това крема беше много малко,а за капак на другия ден при разрязването всичко беше една лепкава маса, без ясна граница между кремовете и блатовете, както е при теб на снимките.Не съм сигурна, че ще имам смелост да повторя, но ако имаш идея къде съм сбъркала, ще се радвам да споделиш.
ОтговорИзтриванеПоздрави за красотите които правиш и търпението да ги споделяш.
Здравей, Лилия! Водата е вписана за добавяне, така че е нормално. Не знам защо блатовете са станали толкова делеби, тъй като именно малкото течност ги прави по-тежки, а не толкова пърхави за да бухнат. Количеството ганаш може да изглежда малко, но същност е напълно достатъчно. За да е станала такава лепкава маса, или не са били доизпечени добре блатовтее или си сложила повече от крема между самите блатове. За съжаление мога само да гадая. Ще се радвам да имаш повече успехи следващия път, ако й дадеш шанс! Поздрави и благодаря за думите!
ИзтриванеТортата наистина е великолепна! Направих я с млечна майонеза(без яйца.Вода сложих цяла чаша и пак беше гъста сместа. Тавичката ми беше около 18см и блатовете ми бяха малко дебели.Другият път ще взема по -голяма тава.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеЛюси помагаи крема стана много течен точно какао а спазвах рецептата много точно. как да го сгъстя.Благодаря ти предварително.
ИзтриванеТаня, кремът е обикновен ганаш, така че ако е в правилни пропорции няма причина да е станал течен. Той се сгъствява като изстине. Иначе винаги може да сгъстите крем с добавянето на масло. Поздрави!
ИзтриванеLussi ne mislq, che shte imam vuzmojnost da namerq nepodsladeno kakao . Dali shte ima problem ako napravq tortata s obiknoweno kakao za piene? Blagodarq predvaritelno !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Ако става въпрос за тези от типа на Нескуик, не мисля, че може да счетем това за какао и не бих препоръчла. Поздрави!
ИзтриванеЗдраеей , Люси . Тази торта изглежда превъзходна мисля да я направя за рождения си ден. Тавичката ми е само една и е с диаметър 26 см и дълбочина 6 см . Въпросът ми е това количество продукти става ли за тази големина ? И мисля един по един да опека блатовете в същата тавичка , това ще бъде ли проблем ? Ще съм ти благодарна за бърз отговор , защото рождения ми ден е след 3 дни :(
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! За тази тавичка ще станат два блата и то ако не ги напарвите с много течност, както аз предпочитам, по-плътни и шоколадови, доста по-тънки, така че торатата ще бъде много ниска. Затова , ако искате торта като на снимките, препоръчвам двойна доза. Няма проблем да печете блатовете един след друг иначе. Поздрави и весело посрещане на празниците.
ИзтриванеЗдравей Люси. Всичко стана по план но крема не иска да се сгъсти! Сложих го във хладилника и изстина но все още не е сгъстен! Какво да направя? Трябва ми спешно тъй като тортата ни трябва за довечера!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Има две прични. Първата, а и по-честата досега е, че се е сгъстил по-бавно от очакваното от вас, а втората - некачествени шоколад или сметана. Надявам се всичко да е минало по план и ганашът да е стегнал навреме. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей , Люси ! Би ли ми казала - какъв шоколад и течна сметана ползваш за тортата / на кои фирми /? Аз взех млечен на Своге и сметана на Мегле и не ми се получи крема . Благодаря !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Ползвам точно сметана ан мегле, която е за сладко и солено, а шоколадът е най-често черен, на Кати или от Биллата - клевър или друг. Не обичам да правя ганаш с млечен шоколад, защото е с много неприятен цвят и освен това, не е много шоколад, но все пак е въпрос на избор. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,Люси!Пробвах тортата и е прекрасна.За Коледа пак с нея ще подсладя гостите,но искам да е в форма 26см с три блата...ще удвоя всичко,по- точно ме интересува и бакпулвера ли да удвоя? Благодаря и весели празници :)
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен и благодаря за оставените отзиви. Не е нужно, чак два бакпулвера да сложиш - може пакетче и половина :) Поздрави и весели празници!
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързия отговор :)
ОтговорИзтриванеЗдравей,Люси след като изчетох коментарите реших да пробвам първо крема��Дали ще проблем утре да си направя блатовете и да я сглобя��Крема се сгъсти идеален е��
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) Няма да има проблем. Ако кремът ти стане много твърд до тогава, само го затопли за няколко секунди в микровълнова или на котлона и разбъркай :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря,ще пиша за крайния резултат
ОтговорИзтриванеМежду другото с 200мл сметана и два шоколада от 100гр.аз ползвам черен полски който е много хубав коремът се сгъсти още при разтапянето на шоколада та така реших да добавя още 200мл.сметана и стана супер
ОтговорИзтриванеЗдравей, Люси! Поздравления за всичко, което правиш! Тъй като тези дни смятам да правя тортичката, искам да те попитам какви шоколад и сметана ползваш?
ОтговорИзтриванеЗа втори път отговарям на твоят въпрос и втори път ми дава грешка, която не публикува коментара, макар последния път да си мислих, че съм го направила. Дано третият е на късмет :) По принцип ползвам сметаната с по-голям процент масленост - може да е растителна и ли животинска, няма значение. За шоколадите в 99 процента се спирам на чист , черен, като количеството на какаото е според вкуса. Ползвала съм и от евтините на Клевър, става си чудесно :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеЗдравей! Може ли да попитам за какво служи майонезата и как се изпича блата, за да не стане твърд. Има ли нужда да сиропирам готовите блатове преди да намажа крема? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Майонезата заменя яйцата и мазнината и е идеална за случаите, когато искаме торта, но ни липсват тези продукти. Блатът се изпича добре, и ако не прекаляваме с течността има текстурата на брауни - с влажна вътрешност и леко лепкава, затова и няма нужда от сиропиране. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! Вече два пъти правя тази разкошна торта и се получава чудесно! Благодаря за страхотната рецепта, а и за другите рецепти и хитринки, които намирам тук. Поднесени са по толкова достъпен и красив начин, просто галят всичките ми сетива... Имате златни ръце, поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от все сърце за този мил коментар! Прегръдки щастливи от мен!
ИзтриванеЗдравейте,не можах да разбера каква да е сметаната. Течна за готвене или сладкарска за разбиване?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Има течна сметана, която става за готвене, но става и за разбиване. Тя става за готвене тъй като не е подсладена сама по себе си, но все пак трябва да има висок процент масленост, за да може да се разбива на сняг и да се ползва за сладкиши. Тоест ползвам течна за готвене в самия смисъл на думата, но трябва да е такава, която става и за сладкиши и да може да се разбива. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте, моля за пояснение - тортата във форма с падащи стени ли я сглобявате?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, анонимен! Не, сглобявам си я без нужда от ринг или стягащи стени, тъй като ганашът е вече гъст. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси! Тази торта съм я правила вече много пъти,както и други твои рецепти.Много са сполучливи!
ОтговорИзтриванеСега бих искала да я направя със смлени орехи вместо с брашно,но се колебая дали ще стане.Много искам твоето мнение и съвет.
Здравей, Мария! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Почти съм сигурна, че отговорих на този коментар, може да е било на лично съобщение във фейсбук, но ако бъркам, значи не се е публикувал. Мисля, че ще стане, макар че със сигурност ще има разлика в тесктурата на блатовете, може да опитате. Все пак си мисля. защо не сложите една-две супени лъжици брашно, ако желаете. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте!Бих искала да направя тортата,но няма къде да я съхранявам,освен в хладилник..Ще има ли проблем и какъв ще е той?Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Разбира се, няма проблем тортата да е в хладилник, само дето няма да бъде така течен крема при разреза на снимката, но това е съвет, ако искате да я консумирате почти веднага. Може и под похлупак на стайна температура, където е хладно, но все пак хладилникът винаги е най-добрият избор за трайност. Ако искате да е една идея разтопена , за няколко секунди в микровълновата на парчето пак ще постигнете този резултат. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси и за много години! Желая ти здраве, без което не може, а от там нататък - всичко най - хубаво и мечтано да ти се сбъдне! Наистина много ми харесва блога ти - като започнем от интрото преди всяка рецепта, после подробните описания и снимки на рецептите - чудна си, да знаеш! Позитивизмът, който лъха от теб е заразяващ! Когато чета блога ти имам странното чувство, че те познавам, толкова сродна душа ми се струваш :-)Бъди каквато си и продължавай и през тази година да ни радваш с рецепти, съвети и хубави публикации! Целувки у испех във всичко! А сега и въпросче - ти лично слагаш ли вода в тази рецепта и ако е така колко точно? Искам да проготвя тортичката за сина ми тази вечер, защото утре ума имен ден и ми е важно да се получи. Благодаря предварително за отговара.
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Марина
Здравей, Марина и много благодаря за милите думи! Хубаво е да срещна още сродни души - за мен е чест и удоволствие. Знам колко трудно се навиваме да пишем за първи път като цяло, защото самите ние не се приемаме за важни, но всъщност е хубаво да чуеш мили неща за себе си, затова ти благодаря от сърце, че ми писа :) Сега на въпроса, добре е да сложиш малко водичка, отдавна я правих за последно тази торта, че все на нови залагам, но сложи първо половин чаена чаша и виж дали се доближава до сместа от снимката , където се точни от миксера. Аз на такава залагам. Тя може да поеме и много повече течност, но тогава блатовете стават твърде пухкави, а на мен ми харесват да са като баруни, защото са по-наситено шоколадови. Поздрави и красива 2020 година!
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор, Люси! Нямам търпение да се прибера у дома и да се захвана с тортичката. Ще сложа малко вода, защото и на мен ми се иска точно тази текстура, която описваш. Утре ще пиша какво съм измайсторила :-) До скоро!
ОтговорИзтриванеМарина
Люси,здравей!Направих я с двойна доза и се получи една огроомна торта.Блатовете са малко капризни и се поначупиха,но като се измаже не си личи.В крема сложих и един шоколад Линд с мента и стана много,много добре.
ОтговорИзтриванеООО, звучи божествено! Искам и аз такова парче торта :) Бравос на теб и благодаря, че намина да ми се похвалиш> Следващата торта в блога ще е по твоя вина :)
ИзтриванеЛюси, тортата стана божествена, дори извадена директно от хладилника се топи в устата. Благодаря ти. Евгения.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви, Евгения :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси,чудя се между тази и тази Супер шоколадова торта с тиквички.И двете ме грабват и са страшно сочни и шоколадови.
ОтговорИзтриванеНа теб коя ти е по-любима?
Поздрави:Деси
Здравей, Деси. И двете са чудесен избор. Тази с майонеза я правя с по-малко течност и блатовете стават по-тежки, като брауни, така че е моят избор, когато искам да "умра от шоколад".
ИзтриванеЕее бруталистичен отговор Люс,тенк ю, нападам тази рецепта!Весели празници,здрави и честити!❤️🤩🤘🤘🤘
ОтговорИзтриванеГанаша си е ганаш,но блатовете не ми се получиха
ОтговорИзтриванеКакви станаха ?
Изтриване