Личи си, когато един десерт ми е грабнал сърцето, нали? Първо съм му нацвъкала сума ти снимки в публикацията, защото така ме изкушава, че не мога да избера само една-две, а и не мога да спра да се любувам на красотата, която струи от тях.
Е, днес ще има много такива, защото днес ви предлагам торта, достойна за предстоящите празничните дни! С чаровната си украса този десерт ще ви накара да се влюбите в него още преди да сте го опитали! Ето това е ефектът, който търсим, когато поднасяме и десерта в края на всяка празнична вечеря, когато вече сме преяли до степен Фидосова и си мислим, че не можем да хапнем нищо повече. Тогава обаче се появява нещо ей такова, на което просто не можеш да кажеш "не" :)))
Украсата харесах като идея в нета, но трябваше да измисля на каква торта да я "зашия". Не мислих дълго, защото приказно-горската тема така ме беше вече вдъхновила, че реших, че би било идеално тортата да изглежда в разреза като дървесни пластове.
Ето защо избрах палачинкова торта с нежен, истински, домашно приготвен шоколадов мус.
Това ще бъде една наистина подробна рецепта, тъй като досега не съм описвала технологията за правенето на шоколадов мус, и макар да смятам цялата торта като една от най-лесните за правене (а бе, то палачинки с крем, какво трудно има), смятам да не изневеря на стила си и да бъда възможно най-досадно подробна и изчерпателна.
И само преди да премина към рецептата, ще кажа за тези от вас, които ми писаха с очакване за някоя наистина вкусна рецепта за пълнен шаран, която да се хареса и на такива, които не обичат шаран (като мен), утре ще пусна рецептата за Най-вкусния за мен пълнен шаран и единствения, който мога да ям (без да ме карат насила). Рецептата е с много достъпни и налични продукти, така че ако ми се доверите и изчакате до утре - няма да съжалявате!
А сега, както петъчната традиция повелява - да се подслаждаме и празнуваме
Необходими продукти:
За икономични палачинки:
4 яйца
4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. вода (плюс/ минус малко)
(може да добавите по желание - ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил и т.н)
За шоколадовия мус:
5 яйца
200 мл течна сметана
200 г шоколад
150 г захар
щипка сол
За украсата:
шоколадов ганаш
шоколадови шишарки (вижте как по-надолу)
Сигурно веднага ви прави впечатление, че палачинките са някакви такива никакви, но всъщност това са не само икономични палачинки, но и едни от най-лесните за правене. Още тук ще препоръчам да направите своята любима рецепта за палачинки, тъй като не е задължително да ползвате тази рецепта. Тези палачинки са по-скоро "хлебни", отколкото десертни, което ги прави като блатове в тортата, осигуряващи ни по-стабилна структура, но пък им липсва типичната деликатност на тези, направени с "по-богати" съставки.
За палачинките разбивам всички съставки в дълбока купа, като може да ни е необходимо да добавим по-малко или повече вода, докато получим смес с гъстота на боза.
Загрявам тиган за палачинки на котлона, който леко намаслявам със силиконова четка, потопена в олио.
Слагам един черпак от сместа, (която разбъркваме всеки път преди да загребваме)
и започвам да разливам с бързи движения в тиганчето, докато се разпространи равномерно. Оставям палачинката да се пече, докато крайчетата й се подвият нагоре,
а отдолу се получи хубав златен цвят. Обръщаме и печем отново. От тази смес направих около 20 броя палачинки.
И така, палачинките са готови и се захващаме с муса. Или парадът на купите, както му казвам (ще ви трябват четири купи).
Започваме като разбиваме сметаната и я оставяме в хладилника. После в две отделни купи разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 50 гр захар и 2 с.л. топла вода на водна баня до получаването на пухкав крем. Дърпаме от котлона и в друга купа на водна баня разтопяваме шоколада. През това време с миксера разбиваме и белтъците на сняг с щипка сол и постепенното добавяне на останалата захар.
В купата на жълтъците изливаме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се получи плътен шоколадов крем. Накрая имаме всичко на всичко три купи:
Започваме да добавяме постепенно малко от сметаната, а след това и малко от белтъците, като гледаме да запазим въздушността на муса. Разбъркваме отдолу нагоре, бавно и спокойно, интегрирайки всички съставки,
докато накрая получим хубава еднородна смес от нежен и пухкав шоколадов мус.
Сглобяване на тортата: В метален ринг, или форма за торта с махащи се страни (моята беше 20 см в диаметър), започвам да редя палачинка, мус, палачинка, мус (това е като роднина, милиционер, роднина, милиционер) и така докрай.
Аз не използвах всички палачинки, но въпреки това ми се струва, че можех да сложа повечко крем между пластовете.
Макар мусът да стяга след престой в хладилника, имайте предвид, че той остава пухкав, затова и много крем между блатовете също ще бъде предизвикателство. ( Ако искате да се презастраховате - винаги можете да добавите и желатин, но това ще промени текстурата му)
Докато тортата стягаше в хладилника (една нощ), аз направих украсата от шишарките. Използвах любимата си рецепта за скалички ( вижте тук) като основа и около 50 г леко запечени на тефлонов тиган филирани бадеми.
Докато топчетата бяха още меки, втъквах бадемите по повърхността, така че да се закрепят. Вие можете да ползвате за "лепило" и разтопен шоколад, ако желаете. Бадемите са крехки, затова при натиск може да се счупят.
Пъхнах и вече готовите шишарки в хладилника и айде.....стига за днес! (Освен,че ме чакаха цял куп съдове за миене, ама това никой не ви го казва :)
На следващия ден забърках един бърз ганаш ( рецепта вижте тук) и излях върху тортата, която вече бях извадила от формата.
Отгоре сложих вече стегналите се "шишарки" и доукрасих с малко свежи клонки.
Може да използвате и розмарин, вместо иглолистни, ако искате :)
Снимките се получиха с най-различни нюанси, тъй като времето се променяше непрекъснато, докато накрая не пекна това чудесно, зимно слънце!
Реших, че този натурален миш-маш от нюанси само показва огромната палитра от красота на това вкусно, "горско" кулинарно творение!
Аз отивам да готвя следващите кулинарни предложения, които съм замислила за вас, и ви пожелавам спокойни и красиви почивни дни и весели и щастливи предстоящи празнични дни!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!
Lusi otnovo pokaza che si strahotna.Mnogo hubava torta,napravo mi legna na sarceto.Veseli peaznici
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Весели празници и на теб!
ИзтриванеА белтъка дали може да се разбие с горещ захарен сироп за по сигурно?
ОтговорИзтриванеДа, мисля, че ще стане и така, Гали!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеприказна е тортата.Наистина много впечатляващо предложение.Украсата е разкошна.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени! Прегръщам те!
ИзтриванеДесерт 2 в 1 :-) ,,Шишарките'' може да се използват и като самостоятелен десерт.Страхотна торта!Поздравявам Ви!Прекрасни предстоящи празници!
ОтговорИзтриванеПетранка, точно така! шишарките могат да се сервират и като отделен десерт :) Благодаря за думите! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПревъзходна! Няма съмнение, че ще бъде и вкусна! Истинско произведение! Браво, Люси! Да направиш още много сладки красоти за празниците!
ОтговорИзтриванеАнка, идват рецептите! Толкова се много, че не знам дали ще мога да пусна всичките! Благодаря за думите :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеZlatni ti race,momiche :) Ima strahoten vanxen vid...i sam sigurna che e mnogo vkusna...Xte ia napravia i xte pixa za resultata.Blagodaria za spodelenata recepta :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Ще се радвам да ви хареса! Весели празници!
ИзтриванеЛеле Люси, разкошна е! Като идея, изпълнение, вкус.Заслужава си фотосесията!
ОтговорИзтриване/и ни не обиждай съгражданката! :) :) :) /
Прегръдки!
Хахах, Тили..:) Благодаря ти за топлия коментар,. мила! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеА, Люси, много са ти хубави шишарките. Дай една :) Тук винаги влизам с предварителна усмивка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила :) Обичам да нося усмивки и се радвам,че ти е добре тук! Заповядай не една, а направо две ;)
ИзтриванеЛюсинкааа ... ама много красива бе ... тези шишарки са направо коледно украшение :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще си открадна идеята за да украся някоя тортичка по празниците, а защо не и палачинкова? Твоята е един разкош!
Весели предпразнични и празнични дни чаровнице!
Благодаря ти, мила! Наистина са много романтична украса - идеална за празниците. Ще станат на всяка торта! Прегръдка от мени весели празници!
ИзтриванеЛюси, приказно красива торта, сякаш оживява украсата. Наистина личи, че ти е легнала на сърцето:). Комплименти, за кой ли път!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Почерпи се с парче тортичка, пък добре си ми дошла! Такива гости като теб, също са ми легнали на сърцето!
ИзтриванеPrekrasna i vkusna. Derzai !!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Стела! Поздрави от сърце!
ИзтриванеСтрахотна торта, направих я обаче никой не я хареса , тъй като палачинките ми станаха жилави...защо,?!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Не зная коя рецепта сте ползвали за палачинките, тъй като препоръчах да се ползва любима рецепта или пък рецепта за десертни палачинки с масло, мляко и т. н. тъй като те са специално за такъв вид торти. По-финни са и няма да имат този ефект. Аз ползвах тази рецепта тук, тъй като бях правила икономични палачинки за закуска ( със сирене) и ми останаха. Постарах се да опиша тези забележки и тези и много други препоръки в самата рецепта. Палачинковите торти като цяло на са любими на всеки, именно заради този ефект, но украсата може да се сложи и върху друга любима торта. Опитайте рецептата с друга рецепта за палачинки, такава, която вашето семейство харесва, и може би ще се хареса повече. Ако пък не, има още много други десерти тук, които могат да ви допаднат! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПоредната уникална и вкусна торта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Люси!
Благодаря ти, Вили! Весели празници, мила!
ИзтриванеЛюси, истинска шоколадова прелест и наслада за очите е тази торта! За пореден път не мога да спра да се връщам отново и отново и да изучавам всяка снимка облизвайки се :) Обещавам че шоколадовия мус ще бъде направен и изяден още тази седмица, разкошен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таничка! Имам и друга идея за шоколадовия мус - надявам се да ти хареса и тя! Поздрави сърдечни и весели празници!
ИзтриванеМного хубава идея :) Благодаря ти . Няколко дни си мечтах за такава торта и накрая я направих миналия петък. Само че не я сложзих с стягащия ринг и малко се разля. Но все пак беше божествено вкусна .Свърши за отрицателно време . Всички я харесаха .Все пак как може нещо което включва палачинка и шоколадов мус да е лошо :) За Коледа мисля пак да направя. Благодаря ти за чудните идеи
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря, че сподели впечатления. Няма какво друго да говори повече за вкуса на даден десерт от отзивите на самите хора! Радвам се, че си се справила с предизвикателството, макар без ринг или форма с махащи се стени да си е направо много тегаво! Браво! Весели празници!
ИзтриванеНе е в стила ми да го кажа така, но..."егати си му тортата:))"
ОтговорИзтриванеНаправо съм смаяна, Люси - толкова си креативна, че нямаш равна, да знаеш!