понеделник, 4 май 2015 г.

Торта "Тофифи" / Toffifee cake


Трудно се описва това, което трябва да се опита! Няма дума на всички езици, която пълноценно да може да обрисува днешната вкусотия. Може би затова се е наложило да се измисли нова такава - Toffifee, която макар и сама по себе си да е по-нелепа от английския език на български евродепутат, недвусмислено ви подсказва какъв вкус да очаквате! 
Ако има дори един човек, който да не обича тези божествени бонбони, ще се хвърля под някой самолет!

Самата аз ги обожавам, затова и е напълно очаквано развитие на нещата рано или късно да си създам и такава торта. Рецепти за подобни торти в нета има много, но повярвайте ми, тази е различна. Първо, не ми се искаше да излиза скъпо. Вярно е, че момичето трябва да яде, но ако не взимам добри финансови решения, ще ми се наложи да го правя един път месечно. Затова и защото съм убедена, че не всяка вкусна торта трябва обезателно да струва майка си и баща си. Освен това исках освен класическия вкус на бонбоните, да има и някакъв по-лек и свеж елемент, който да контрастира със сладостта на шоколада и карамела.

Така тортата става перфектно балансирана, а пък звездата тук са толкова обичаните от поколения български бонбонки "карамел му", които, освен че са много достъпни като цена, ни спестяват и куп усилия, време и разходи по направата на перфектния карамел.
А бе, аз нали ви казвам, че тази торта е върхът!


За блатовете се спрях на любимия ми блат от торта "Сахер". Първо, че той няма грешка - всеки път става идеален, много лесен, въздушен и пухкав.
Украсата, както винаги е въпрос на въображение, но няколко бонбона тофифи няма да навредят :) 


Тортата се получи повече от перфектна! И когато стане така, аз бързам ли, бързам да я споделя с вас, защото, ей, Гергьовден идва, пък тогава пак ще редим софрите. А какво по-празнично за именяците от една такава торта, която ще накара всеки да се почувства специален. Но стига съм й правила реклама, вижте рецептата и се убедете сами.


Необходими продукти:
За блата : от тук
За крем едно: 
200 мл течна сметана за разбиване
200 г млечен шоколад с лешници
За крем две:
200 мл течна сметана за разбиване
100 г захар
( *фиксатор за сметана 1 пак)
Още:
1 пакет бонбони карамел "Му"
бонбони "Тофифи"
100 г шоколад
100 мл течна сметана за разбиване

* не е задължителен

Много сметана, много чудо, но ви обещавам - всеки път е комбинирана различно и усещането за тортата е преди всичко шоколадово :) 
За блата, както вече написах, ползваме класическата рецепта от торта "Сахер". Именно там съм описала много подробно, стъпка по стъпка целия процес за направата на блата.

                     


Обожавам този блат, става толкова висок и дунапренен, а щом го оставим да се охлади добре, разрязването му е детска игра.


Затова обичам да го приготвям предната вечер и го оставям леко да се изсуши до сутринта. За тази торта го разрязвам хоризонтално на три равни пласта.

За шоколадовия крем използвам технологията на шоколадовия ганаш, но вместо да купувам от скъпите лешници, "шмекерувам" и директно използвам млечен шоколад с парченца лешници. Често ме питате какъв шоколад използвам, затова и този път си направих труда да го снимам. Този е от марката на "Кауфланд", струва стотинки, а е много вкусен.


За шоколадовия крем загрявам сметаната на котлона, а след това към нея прибавям начупения на парченца шоколад и разбърквам, докато се разтопи от горещата сметана. Оставям настрани леко да се охлади.

През това време нарязвам на малки кубчета всичките бонбонки карамел "Му".


В тортен ринг поставям първия пласт от блата, изсипваме шоколадовия ганаш с лешници и разпределяме половината от бонбонките.


Поставяме втория пласт блат. След това слагаме 2/3-ти от предварително разбитата сметана със захар (и фикастор), която е така наречения крем две. Ако използвате директно сладка сметана, можете да пропуснете захарта. Върху него разпределете втората част от бонбонките и покрийте с последния пласт от блата.



Пъхнете в хладилника и оставете да стегне. През това време се заемаме с украсата.
На котлона затопляме 100 мл течна сметана и прибавяме начупения шоколад. Аз използвам, черен, тъй като такава е и "шапката" на бонбонките "Тофифи", но вие можете да използвате и млечен.


От така получения вече шоколадов ганаш добавяме една малка част към заделената сметана, разбиваме с миксер, така че да се оцвети хубаво в нежно бежово.


С част от крема измазваме вече стегналата торта, която сме извадили от ринга и заглаждаме добре.


Останалия ганаш изсипвам в центъра на тортата, така че да имитира визията на едноименните бонбони.


Украсяваме още малко с шоколадовата сметана, добавяме няколко бонбона тофифи и готово!


Пъхаме тортата за още малко в хладилника, така че да стегне и украсата.


Преди да сервирате тортата си пригответе химикал, защото ще ви искат автографи :)



На това му се казва храна за душата - красота за очите и сладост за небцето!


Прибавяйки сметана към шоколада за украсата, улесняваме разрязването на шоколадовата плочка :) 


А парченцата от карамелените бонбонки, започват леко да се разтапят, но запазват своята разтеглива и дъвчаща характеристика, правещи ги идеална съставка за торта, носеща това име!



И ако си мислите, че ще се задоволите само с едно парче, от сега ви казвам "Няма да я бъде" :)



Много ще се радвам и на вас да ви хареса, колкото и на нас, затова с нетърпение очаквам вашите отзиви!



И тъй като може да не се чуем дотогава, честит имен ден на всички празнуващи на Гергьовден!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



143 коментара:

  1. Здравей Люси,страхотни торти правиш.От къде купуваш бонбоните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря :) Бонбоните съм ги виждала на много места. тези купих от Кауфланд. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей Люси,ето че отново идва Гергьовден,а с него и моят рожден ден, и какъв по-хубав повод да си подаря поредната торта от твоето„меню”.Моля за малко помощ...имам два въпроса.Мога ли да направя блата в същия ден, в който ще слобявам и тортата(дали ще може да се разреже лесно)или е по-добре да преседи малко, и другият ми въпрос е, понеже не успях да намеря карамел Му купих други карамелени дъвчащи бонбони, но незнам какво количество да сложа...имаш ли представа карамел Му-то:), колко са като грамаж или като бройка?Благодаря ти предварително за отделеното време:)Чакам отговора ти и с нетърпение се захващам и съм сигурна, че и този път ще обера точките:))

      Изтриване
    3. Здравей, Деси! Сложи на вкус, аз не съм ги смятала колко грама ми отиват - зависи колко съм лакома ;) На снимката се вижда колко "рехаово" го слагам :) Поздрави и сладко готвене!

      Изтриване
  2. Ръкопляскания с бис!!! Огромно браво, Люси!!!...и прегръдка за поредния шедьовър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! От теб значи много! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Ох, иде ми да захапя екрана :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ето това вече е магия, страхотна торта наистина! Със сигурност тя ще е следващата, която ще направя и ще ти се отчета, въпреки че в момента уж се опитвам да отслабвам, но... А тези бонбони наистина са велики и не са скъпи.

    Само ще те помоля за един съвет, не само за тази торта, а и по принцип. Този ганаш отгоре как си го запазила във формата на оркъжност, на мен винаги ми се разтича и по борда дори, камо ли да гозапазя в кръг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Васко! Веднага ти отговарям - отбелязах кръгчето с помощта на купичка. Отбелязах окръжността в сметаната, като тя образува окръжност, загладих леко само във вътрешната част, така че като изсипеш шоколада, той да достигне до тази линия и да не може да премине. Надявам се си ме разбрал. Приятно готвене и още по-приятно похапване!

      Изтриване
  5. Само като я зърнах и разбрах, че е моя торта това! Особено парченцата Му вътре направо ме накараха да се влюбя! Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Ако не с друго, с торта знам, че мога да те изкуша! Почерпи се! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Ох, Люси... Невероятна е! Със сигурност ще пробвам рецептата при първа възможност!
    Пс: В момента си хапвам Тофифи :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле :) Не си за оплакване значи ти, щом има от тези бонбони покрай теб! :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотна торта :) Каква е точно сметаната за разбиване , която ползвате и различна ли е от течната сметана, тъй като са написани двата вида в рецептата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, сметаната на всякъде е една и съща, допълних го това и третия ред. Използвам от растителната сметана на Мегле, Хопла и др.Поздрави и дано тортата се хареса!

      Изтриване
    2. Благодаря много за уточнението, аз не използвам никаква растителна и мисля да пробвам с животинска. Тя не е толкова стабилна и не става така стегната и твърда, но се надявам да се получи добре и с нея.

      Изтриване
  8. На мен със сигурност ще ми хареса-много даже!
    Люси,неуморна си -поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живче :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Уникална! Както винаги изскочи с прекрасна рецепта. Блогът ти е изключителен, винаги ми е кеф да чета преди всичко историите на рецептите - представени са много интересно! Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, Василена! голямо вдъхновение са ми топлите и сърдечни хора като теб! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. Люси,моля те,не се хвърляй под никой самолет,защото аз не обичам Тофифи и от дете не харесвам Карамел Му :) .
    Затова предпочитам да ми сервираш парче от люляковата торта,прекрасна е!
    Не че и тази не е майсторски изработена,нищо подобно,абе ти си готова за собствена сладкарница,да знаеш,за всеки вкус ще има по нещо разкошно!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Торти да искаш! Само ми дай тема и почвам :) Това е като да рисуваш с продукти! Пък поне знам, коя от тортите в сладкарниците да посветя на приятелката ми Роси! Прегръщам те!

      Изтриване
  11. Люси, пак си сътворила вълшебство!! Колко е красива, а като зная съставките не се съмнявам, че е невероятно вкусна и ще си заслужава всички автографи, които ти поискат и ще дадеш!!! :) :)
    Целувки, миличка и весел празник!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! За мен е удоволствие, че намина и можеш да се насладя на твоята компания :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  12. Преглъщам гладно! Невероятно вкусно изглежда тортичката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лучия! Много се радвам,че намина :) Черпя те, макар и виртуално! Поздрави!

      Изтриване
  13. Това не знам дали е перфектната торта, обаче Митко си е намерил перфектното момиче! Страхотна си, такъв свеж хумор!
    А предложението ти за икономични рецепти е похвално в днешно време.
    Рано или късно ще се възползвам от рецептата. Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Веселка! Много мили думи, както винаги! Когато оставяш свой коментар, оставяш страшно много позитивни емоции, за което безкрайно благодаря! Прегръдка!

      Изтриване
  14. Страхотна торта!Задължително ще я направя и ще споделя мнение :) Благодаря за споделената рецепта!Много здраве и успехи Ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кремена :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Бонбоните Карамел Му могат ли да се заменят с други?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремена, разбира се, че може :) ! Има много подобни карамелени бонбони, които ще станат, но няма не ги знам поименно :) Предполагам, че всички видове дъвчащи карамелени бонбони ще станат за целта! Поздрави!

      Изтриване
  16. Поздравления за прекрасната торта!!!Само искам да попитам,блатовете сиропират ли се? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Блатовете не съм сиропирала, тъй като в тортата има много крем, но ако желаете, можете да ги сиропирате със захарен или карамелен сироп :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Благодаря, страхотна си !Всичко до което се докоснеш е вълшебство!!! Поздравления! :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря!Страхотна както винаги!Поздравления!!! :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Всеки ден припадам по тортите ти! Невероятна си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

  20. Прекрасна торта! Възхитителна!
    Относно блатовете, да се разбира ли, че продуктите са за 24 см. тортен ринг и дадените продукти са за 1 блат, който се разрязва на две. Защото в рецептата са 3.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блата се получава достатъчно висок, затова е възможен да се разреже и на три пласта, така че продуктите са си само за един и правим само един :) Поздрави!

      Изтриване
  21. А какво количество сметана и шоколад се използва за шоколадовия крем, и какво остава за ганаша който е за сметаната иза отгоре?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, написала съм в рецептата, че остава една трета от сметаната, към която прибавяме от шоколадовия ганаш. Ще видите, че само няколко супени лъжици, ще са необходими да оцветят сметаната в кафяв цвят, но количеството ще зависи главно от вашето предпочитание, колко наситен искате да бъде. Останалата част изсипете в центъра на тортата! Поздрави и успех!сърдечни :)

      Изтриване
  22. Благодаря за това вълшебство! А 200 мл шоколад 200 гр. ли са или повече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, да, считам ги за равни, но в случая ги поправих в грамажи :) Поздрави!

      Изтриване
  23. Тортата стана...меко казано УНИКАЛНА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените впечатления :) Поздрави!

      Изтриване
  24. Здравей Люси, може ли да ми кажеш от къде купуваш фиксатора за сметана, търсила съм в Кауфланд, но явно не мога да го разпозная по опаковката. Ще съм ти много благодарна ако можеш да покажеш как изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гергана! Фиксатора купувам от Кауфланд, от щанда на бакпулвера и т.н. Често е пакетче по 4-5 броя. Можете да попитате пресонала. Иначе тук съм снимала как изглежда - http://lussisworldofartcraft.blogspot.sg/2015/02/valentines-day-cake-hidden-heart.html Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей, Люси! Никъде не мога да намеря фиксатор/стабилизатор за сметана - Кауфланд, Била, Лидл, Метро ... Моля за помощ и насоки от къде мога да закупя! Благодаря!

      Изтриване
    3. Здравей, Диляна. Вече не го внасят, преди време имаше, но ако ползваш добре разбита сметана ( растителната в кутиите става по-стабилна, без опасност от пресичане) няма да има нужда ;) Поздрави!

      Изтриване
  25. Мило мое, вдъхновение! Разглеждайки блога ти ( за N-ти път! ) , тази великолепна тортичка изскочи пред очите ми, сякаш по поръчка! По принцип влизам в блога , винаги когато искам очите и душата ми да се насладят на нещо красиво, нещо пипнато от вълшебни ръчички, а свежите текстове под всяко едно творение, неизменно предизвикват на лицето ми широка, щастлива усмивка! Ти си дете на светлината, мила моя - толкова слънце и радост носиш в сърцето на всеки, който се докосне до теб, та макар и само виртуално! Не зная, дали ти се е случвало, да обикнеш някого, само от посланието което носи чрез думите и чаровната му визия на снимки, без да си го виждала на живо и да ти стане близък, без да се познавате. Е, при мен случаят е такъв, с прекрасната фея Люси! Ти имаш мисия, слънчево дете - да правиш хората щастливи и добри и я изпълняваш перфектно! Толкова доброта, позитивизъм и красота бликат от всеки твой пост, че няма начин да не " заразиш" с тях всеки, отворил страничка от блога! И винаги, когато имам нужда от лесна, достъпна и най-важното, прекрасно изглеждаща рецепта, влизам първо при теб, като после много трудно "излизам" - мога да прекарам с часове " на гости в твоя виртуален дом" и добре че е само виртуален, защото ако беше реален, щеше да ти се наложи просто "любезно", да ме подканиш да си тръгна....И днес намерих това, което ми беше нужно - торта за рождения ден на синчето ми ( то, "синчето" става на 28, ама си е на мама "малкият" :D)! И наистина, всеки модел от твоите торти, сякаш пасва, на определен човек! Нещо, като да избереш подходящата за него дреха или парфюм. Та това е "неговата" торта. Благодаря ти, слънчево дете и дано имам поне малко от твоите умения и да успея да я направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, какво да кажа...нямам думи! така ме разчуства с димите си! Толкова топлота и приятелство струи от тях, че едва ли ще се сетя да отпращам! Винаги си ми добре дошла "на гости", а това, че се чустваш толкова добре в моята компания може само да ме радва. Много добре си уловила, че се старя да създам за всекиго по нещо, за всеки вкус, за всяка индивидуалност и история. За всяка душичка, която иска да се подслади или пък да зарадва любим човек с нещо, създадено от него. Не всеки може да си позволи скъпи подаръци в днешно време, но пък кой ще откаже една хубава домашна торта за повод или без повод. Колкото и скромно да живях в детството си, майка ми винаги намираше време да ми приготви нещо сладичко, защото нямаше пари за купечки десерти. Така и за рожден ден, най-хубавото нещо бе тортата. Това явно си ми остана като едно от малките радости в живота :) Много се радвам,че поне малко ще допринеса за веселото настроение на вашия празник! Бъдете живи и здрави цялото семейство! А на теб, Дианка, благодаря от все сърце!

      Изтриване
  26. Здравейте. Искам да попитам, понеже сметаната ми е животинска и не е подсладена ,трябва ли да подслаждам ганашите и ако да-как? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма нужда да подслаждате ганашите, тъй като те стават сладки от шоколада :) Тъй като животинската сметана не бухва толкова при разбиване обаче, може би ще ви отиде по-голямо количество, поне за измазването на тортата. Поздрави и сладко готвене!

      Изтриване
  27. Благодаря. Предвидила съм 100 гр повече . Дано да ми ститне. А ако смеся животинска и растителна? Дали ще се получи? Съжалявам, че само питам и досаждам, но трябва да се учим от по-добрите-нали така?😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) няма проблем, няма досаждане..:) За мен е удоволствие да ви помогна! За съжаление не съм си правила експеримента да смесвам двете сметани, но може би ще е най-добре да ги смесите след разбиването им. Поздрави!

      Изтриване
  28. Сърдечно ви БЛАГОДАРЯ! !! Страхотна сте. Правила съм много ваши рецепти, всички са ... перфектни.

    ОтговорИзтриване
  29. Zdravei Lussi. Ne pravq torti,no imam golqmo jelanie da napravq tazi za rojdenniq mi den.Ne razbiram mnogo i zatova molq da mi kajesh kakvo e fiksator za smetana? Mnogo obicham Toffifee i se nadqvam da se spravq dobre-tvoqta izglejda strahotno.Admiracii i pozdravi za receptata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива! Спряла си се на чудесна торта и аз лично мисля, че не е трудна за правене! Фиксатор или фикс е малко пакетче прахче, малко по-голямо от бакпулвера, което можеш да намериш в Кауфланд на щанда със сладкарските подправки! Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Zdravei Lussi. Az jiveq v UK i zatva malko me zatrudni kak da go namerq tova neshto :) Blagodarq

      Изтриване
    3. moga li da go zamestq s neshto drugo ili da ne go dobavqm ako ne go namerq.Blagodarq ti

      Изтриване
    4. Ива, мисля, че трябва просто да потърсиш cream stabilizer и мисля, че ще намериш и при теб. Ето линк как може да изглежда - https://www.google.bg/search?q=cream+stabilizer&safe=off&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EOdtVYz8FoebsgGH5oWYCg&ved=0CAYQ_AUoAQ#safe=off&tbm=isch&q=cream+stabilizer+uk&imgrc=mAXX1Jo8peBxDM%253A%3BuS5w35CA9Yit-M%3Bhttp%253A%252F%252Fstores.hobbiebug.com%252Febay%252Fimg%252Fculinary%252FCRSKWZING%252FCRSKWZING004-2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ebay.co.uk%252Fitm%252F10g-0-35oz-Dr-Oetker-Whip-It-Whipped-Cream-Stabilizer-2pk-Cake-Dessert-Supplies-%252F201138761479%3B500%3B500
      Иначе, ако разбиеш сметаната много добре,ще бъде достатъчно плътна, че да можеш и да го пропуснеш. Но за целта използвай растителна сметана - повече бухва и е по-стабилна, а пък животинската от много биене ще стане на масло! Поздрави!

      Изтриване
  30. Люси, по-нагоре в коментарите сте обяснила как постигате тази идеална окръжност на шоколадовата плочка отгоре, но аз така и не разбрах как се прави... Вдлъбвате с купичка върху горния блат ли? За да се образува нещо като ров (това ми дойде :D) и шоколада да влиза там, без да се разтича по стените на тортата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Просто отбелязвам желаната окръжност с помощта на купичка в сметаната, не в блата. Достатъчно, че да се образува очертание, което ще помогне на шоколада да спре до него, и да не продължи нататък, след излизването! Поздрави!

      Изтриване
  31. Здравей,Люси.Вчера направих тортата за рождения ден на моята майка и стана СТРАХОТНА.Всички много я харесаха.Но добавих и нещо от мен-сиропирах блатовете,защото харесваме по-сочни и торти.За събота имам поръчка от една приятелка за торта,но тя иска тортата да бъде цялата бяла,без шоколад.Та си мислех,ако заменя черния шоколад в блатовете с бял шоколад и шоколадите в ганаша също с бели шоколади,дали ще се получи?Е,тогава тортата няма да е Тофифи,а по-скоро ще я наречем Бяло изкушение:).Кажи си мнението,дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, как мразя да напиша дълъг отговор и да ми падне връзката и да не се публикува - започвам на наново! :(
      Здравей, Анонимен! радвам се, че ти харесва тортата и че ми писа :) Твоето бяло изкушение звучи много изкусително и ще се радвам да споделиш резултата с мен след това ( може и снимка да ми пратиш за страницата във фейсбук) Няма причина да не се получи с бял шоколад, но искам да ти отбележа две неща. Първо - белия шоколад според мен е много по-сладък и е добре да си коригираш захарта по време на готвене, за да не стане прекалено. Второ, тъй като той не е шоколад в истинския смисъл на думата, съотношението за направата на ганаш от шоколад и сметана не е едно към едно. Ще ти трябва поне 300 г бял шоколад, макар, че аз бих се заредила с двойна доза, за всеки случай ( все пак има различни продукти на пазара) Сърдечни поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  32. Здравейте,
    Много ми харесват нещата, които споделяте, за което Ви благодаря!
    До сега не успях да опитам някоя от рецептите и мисля това да направя с тази торта :)
    Много ми допада и мисля с нея да се опитам да впечатля колегите като я направя и почерпя за рождения ми ден, шефката много обича тофифи :) Дано да се получи и да изпълня мисията си! Не успях обаче да видя в какъв диаметър форма се пекат блатовете, май някъде прочетох 24см.? И другото което е, по картинките определям, че размерът и е като за 12 парчета, така ли е, че на мен ще са ми необходими повече и ще се наложи да я адаптирам?

    Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, и благодаря за думите - винаги е приятно да четеш такива неща :) Сега по същество - да , формичката е 24 см, може и на 25 см да стане достатъчно дебел. Що се касае големината - тази торта може да се разреже и на по-тънки парчета или наистина да увеличите дозата и да си направите по-голяма торта, че тези 24 парчета аз ги виждам по-лесно в правоъгълна форма. Стискам палци да се получи всичко наред и не се бойте да експериментирате - това е торта, все ще се изяде, пък има ли "Тофифи", какво може да се обърка :) Ако искате направете си една пробна за у дома, аз така правя, ако се съмнявам :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  33. Здравейте мила Люси! За пръв път ми се отдава възможността да посетя вашия блог и останах очарована от прекрасните ви кулинарни способности/с нетърпение следя кулинарните изкушения на Йоли/Толкова красота,стил,изящество-така се радват очите и душата ми!Имам две прекрасни слънчица у дома,че ако направя дори и оедно от вашите сладки изкушения ще ги зарадвам ужасно много!Благодаря ви за чудесните рецепти,прекрасните ваши творения и продължавайте да ни радвате с нови! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен, Камелия! Изключително много благодаря за думите ти и се радвам, че се присъедини към моето семейство от приятели-читатели! Ще се радвам да оставяш коментарите си с впечатления от рецептите или пък да ме питаш нещо. Сърдечни поздрави на теб и слънчицата вкъщи!

      Изтриване
  34. Здравейте. Възхитителна торта, това е ясно! Аз искам да попитам, от къде купихте бонбонките Карамел Му? Извинявам се, ако някъде е споменато.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Купих ги от Кауфланд, но съм ги виждала и в други магазини в града! Поздрави!

      Изтриване
  35. Тази торта според мен трябва да се опита в пълно уединение, защото вкусът е страхотен и трябва да се усети в всички сетива. Благодаря за поредната страхотна рецепта. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12189115_1178228792204814_3580843425584127297_n.jpg?oh=9b01135acad903fc9c25cad74fb0bd9c&oe=56CDAAC9

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле мале.....каква красота! Благодаря за снимката и се съгласявам с две ръце! Наистина чудесна торта е, и се радвам, че ви е харесала! Снимката ще публикувам и при мен :) Усмивки и поздрави!

      Изтриване
  36. Здравей, Люси! Направих и тази торта! Благодаря за рецептата! Всичко е премерено и вкуса е уникален! Зарадвах семейството за именния ден на сина ни-Ангел! Поздрави! Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените отзиви, Ирина! Бъдете здрави цялото семейство! радвам се, че си я хапнали с удоволствие! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  37. Здравей Люси! Тортата изглежда уникално и бих искала да я направя за юбилея на мъжа ми, но се притеснявам как да разделя блата на 3? Може ли да ми дадеш някаква насока :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Радина! Този блат става сравнително висок и не е толкова трудно да го разрежеш на три. Аз използвам много остър и дълъг нож, който може да мине по цялата дължина на блата, като започам правейки малки прорези от всички страни и постепенно разрязвайки към средата. Хубаво е да си отбележиш с резка и трите отделни блата. Ако те притеснява много все пак целия процес, може да изпечеш три отделни блата, като за целта разпредели сместа на три равни части. Например в три отделни купички, за да може си сигурна, че е еднакво количество. Тук въпросът е дали имаш три такива формички, тъй като е добре блатовете да се пекат едноверменно, защото сместа е с белтъци и може да спадне ако престои "докато си чака реда" за печене. Поздрави!

      Изтриване
    2. Ще трябва да се престраша с рязането, защото фурната ми е малка и няма как да изпека трите блата наведнъж! Благодаря ти!

      Изтриване
  38. Може ли да ми кажете как всъщност се прави шоколадовия ганаш? И като цяло не ми става ясно как се правят кремовете.Сметаната разбива ли се? За първи път ще ми е да направя торта и малко съм "босичка" в сладкарството?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лидия, шоколадовия ганаш (или шоколадовия крем, в случая е едно и също). Описала съм съвсем подробно как да се направи, като сметаната за него не е разбита, а си е течна. Сметана се разбива само за белия крем. След тези уточнения съм сигурна, че вече се ориентирате и ще успеете да направите тортичката. Не е никак трудна! Поздрави и успех в начинанието!

      Изтриване
  39. Привет! Честито Рождество! Бъдете здрава, благословена и все така креативна! Вчера направих това бонбонено изкушение, не съм и не бях толкова прецизна като Вас, но пак резултатът беше невероятен. Единствено мисля другия път да сиропирам блатовете, защото предпочитам по-сочни торти. Благодаря! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Много се радвам, че ви е харесала и ще я правите още веднъж :) Сиропирайте блатовете, щом така ви допада повече - няма проблем! Весели празници и от мен!

      Изтриване
  40. Здравей! Тази торта силно ме изкушава и мисля да я направя за Нова година ,но имам два въпроса. Много ме притеснява разрязването на блата,дали може да се изпекат 3 отделни блата? И Втория ,щом не се сиропират блатовете ,не става ли суха тортата? Благодаря предварително !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Албена! ако ви е по- лесно изпечете три отделни блата, но трябва да ги печете наведнъж в три еднакви тави. Тъй като блата е с белтъци, те ще спадат, ако чакат втората и третата партида, и накрая ще поличите три различни като текстура и плътност блатове. Що се отнася за сиропирането - може да го направите, ако обичате по-сочни торти! Весели празници!

      Изтриване
  41. Здравей, Люси,

    Много съм впечатлена от нещата, които правиш, особено тортите. Вчера ги гледах и облизвах екрана :):):) Според мен е важно не само да е вкусно, но и красиво, а ти правиш и двете!
    Стига хвалебствия- на въпроса :) Ще правя тортата за един именник- Веско, но смятам да направя доза и половина, тъй като сме 20-ина човека. Не намерих фиксатор и се чудя дали няма да спадне сметаната, като се сложи блата отгоре. Да сложа ли желатин? Не намерих Карамел "Му" в Кауфланд и купих Лакта- дано да стане. Дали блата ще се получи в това количество? Нямам притеснения за разрязването- имам един лък за рязане на торти- 3 лв. някъде от Кауфланд и върши страхотна работа. Въпроса е да не натежи сместа и белтъците да спаднат. Моля за съвет по поставените въпроси. Благодаря.

    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илиана! Ползвай растителна сметана както аз - тя е по-стабилна, като се разбие, но я разбивай по-дълго време. Мисля, че няма да се спляска, тъй като площта ще бъде по-голяма, но и блата ще бъде тъничък. Мисля, че ще ти се получи с ивеличаването на пропорциите! Стискам палци и да ви е сладко после! Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  42. Забравих да добавя, че смятам да пека в тава 28 см. :)

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей,Люси.Би ли ми казала,тази торта подходяща ли е за покриване с фондан,и би ли издържала тежеста на захарните фигурки?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тони! Аз лично не бих я препоръчала за покриване, тъй като е богата на крем, и то най-вече сметана. Сметаната разяжда фондата, което означава, че за да не достига до фондана трябва да направиш "изолация" от голямо количество маслен крем. Той ще промени и дори доминира над вкуса й, но това е лично мое мнение. С дебел пласт стегнат маслен крем, почти всяка торта(дори и меките) може да се покрие, но според мен от това страда най-вече вкуса й. Поздрави :)

      Изтриване
  44. Благодаря за изчерпателния отговор.
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  45. Здарвей, Люси :)
    Правя тази торта вече за втори път и след всяка хапка ми се струва все по- хубава и по- хубава !!! Пробвала съм и други твои рецепти, от които аз и моите близки са били възхитени :)
    Браво на теб !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милия коментар и отзивите! :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  46. zapi4nah dnes tortata.smetanataotkrem edno i krem dve edna i sa6ta li e?razbih toku 6to smetanata sas zahar i to stana maslo......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Сметана е еднаква! Ако сметаната ви е животинска, няма как ако я пребиете, да не стане на масло. Затова ползвам растителна, но всеки сам решава. Просто при животинската трябва да внимавате да не я пребиете. Поздрави!

      Изтриване
  47. Люси, тази рецепта отдавна беше в листа "чакащи". Най-накрая й дойде реда - за рожденния ден на дъщеря ми. Чудесна рецепта. Много я харесаха. Благодаря ти за красотите, които споделяш с нас!!
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за споделените отзиви, Дани :) Радвам се, че ви е харесала!Много здрава и щастлива дъщеричка!

      Изтриване
  48. Здравей, Люси! Блогът ти е прекрасен - всички рецепти изглеждат фантастично! Приготвих торта "Тофифи", но щом изключих фурната при печенето на блата, той спадна и стана с дебелина около 2 см, та не можах да го срежа за три тънки блата! Някакви предположения? Оставих го в леко открехната фурна, не съм го вадила директно навън...Съответно видоизмених тортето и между двата блата, които получих, сложих разтопения шоколад с леници и сметана и полях с ганаш. Хапнахме я и така, но искам за Коледа пак да опитам да я направя - в какво бъркам според теб? И още нещо - как наряза тия бонбонки Карамел му бе жена - та те са като камъни! ХАХАХА
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня и ти благодаря за милите думи.За да спадне или белтъците не са били разбити добре или другите смеси не са интегрирани добре и са останали да "тежат". Предполагам не си отваряла вратичката да го наглеждаш, така че да е спаднала температурата. Надявам се втория опит да е по-успешен, но се радвам, че неуспехът не ви е попречил да си хапнете десерта :) карамелките са твърди, да, но точно затова не се разтварят бързо във влажния ганаш и се запазват дъвчащи ( иначе, да, малко си е мъка с тях :)) Поздрави и весели празници!

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор :) След вторият опит отново ще споделя резултата. Весели празници!

      Изтриване
  49. Здравей! Тортата страшно много ми харесва, искам да я направя, като искам и украсата да е точно като твоята. Затова искам да те питам, с какво си я облепила отстрани? Приличат ми на някакъв вид ядки. Благодаря ти предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рони! Пиша ти веднага след дългите почивни дни :) Товае фъстечен крокан и се продава готов в пликчета. Купих го от Кауфланд :) Поздрави!

      Изтриване
  50. Здравей,Люси!
    Вече няколко път и правя от твоите торти и са страхотни!Децата ми обожават торта "Орео".Имам въпрос за крема на тази торта.Шоколада ми се разтече и не се стегна.Погледнах да не съм объркала пропорциите за ганаша с лешници, но не съм.Не мога да разбера къде ми е грешката.Поздрави Десислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси и благодаря за думите! Това е една от най-правените торти и кремът е стандартен ганаш, тъй че "проблемът" може да се дължи само на накачествен шоколад или сметана в случая. Други не са имали проблеми с него досега, затова смятам, че е някакво изключение. Сигурна съм, че друг път, ако подмениш продуктите, ще се получи идеално. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  51. It looks so tasty . Can anyone translate the ingredients to english or german?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Marion. You can use the translator option in the blog to see them in English or German. If you have specific questions about any of them, i`ll be happy to answer. :)

      Изтриване
  52. Страхотна торта, а колко време трябва да престои?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Зависи колко време ще ви отнеме да стегне самата торта - оникновено е добре да й се даде поне 2-3 часа в хладилника. После следва и стяганто на самата украса. Сматам, че всяка торта е по-вкусна като отлежи за една вечерв хладилника, но може да приготвите тортата и за един ден и да е готова за консумация :) Поздрави!

      Изтриване
  53. Тортата изглежда невероятна. Исках да питам колко време трябва да престои цяла нощ ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. В предния коментар обясних, че зависи колко време ще ви трябва да а я приготвите. Аз смятам,че ако се направи от сутринта, за вечеря ще е идеална :) Поздрави!

      Изтриване
  54. Привет отново, Люси! Отбивам се само да споделя какво се случи при мен. Първият крем, който се излива върху първия блат, ми стана малко редичък :( Нямам представа защо. Спазих грамажите до точност. Но не там е основният проблем. Кремът попи малко в блата, но стана адски вкусно и така. Главният проблем беше в бонбоните. Купих точно Кармел Му. За моя изненада обаче бяха ужасно твърди. Беше ми адски трудно да ги нарежа. Дълго се чудих дали да ги сложа в тортата, защото си давах ясна сметка, че няма да омекнат. И така - сложих ги. Добре, че гостите си тръгнаха на Коледа преди десерта, че сигурно щеше да се наложи да им плащам за зъболекар :) Както и предполагах бонбоните не омекнаха, а станаха още по-твърди, може би и от престоя в хладилниха. Изложих се с тази торта. На вид я докарах, на вкус също, но се наложи постоянно да предупреждавам домашните да дъвчат внимателно и бавно, за да не си счупят някой зъб :) Люси, тортата стана разкошна, но гадните бонбони съсипаха работите. Не успях да намеря други карамелени бонбони, с които да ги заместя и ако и в бъдеще не открия такива, сигурно няма вече да се насладим на вкуса й. За Новогодишната нощ съм се спряла на торта Орео. Там вече няма да има изненади :) Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени :) Кремът ще се сгъсти по-бързо, ако го сложиш в хладилника, но аз също харесвам ефекта самия той да сиропира блата и затова го изливам още сравнително течен, но със сигурност ще се втвърди - просто му дай време. Бонбонките Карамел му, са твърдички наистина, но затова ги направих на малки парченца, защото не исках да се разтворят в крема, което въпреки всичко си става. Може би твоите са били малко по-старички. На пазара обаче има по-меки карамелени бонбони с друга марка, има ги в Лидл. Може да ползваш тях следващия път :) Надявам се да й дадеш шанс на тази торта след време отново, защото несъмненео е една от най-любимите в блога и наистина е чудесна. Ще очаквам отзивите ти за "Орео". :) Весело посрещане на новата година, мила!

      Изтриване
  55. Купих ги от Моя магазин. Може и старички да са били. Ще потърся следващия път друг вид карамелени бонбони. Сега се захващам с Орео :) След Нова година ще дам отзиви, както и за няколко други вкусотии, които направих, но още не съм коментирала. :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ореото е станло добре :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  56. Hello, i have translated your recipe into German and I just have one question... Can you tell me if the "карамел "Му" are soft or tough caramell Bonbons? Thank you for your answer. Greetings, Nadja

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hallo, Nadja! Ich habe weiche Karamellbonbons benutzt :) Grüße :)

      Изтриване
    2. Торта се получи страхотно.Благодаря много за рецепта.

      Изтриване
    3. Благодаря за страхотната рецепта,получисе прекрасена торта,не остана и едно парченце.Що се отнася до бонбоните наситних ги до най дребно и се чустваха леко дъвчесто.

      Изтриване
  57. This cake looks so delicious! :) I would like to make it, but I have a question. How many grams of candy caramel are in one bag of "карамел Му"? Best, Pia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Pia and thanks. The bag is about 100 g, but I didn`t use it all. Just make it like you like it :) Greetings

      Изтриване
  58. Люси, мила пак е посред нощ, а аз чакам да се постегне тортичката,че да измазвам и уксрасявам. Не мога да устоя на тортите ти и това е, пристрастяване някакво развивам..бях легнала, и си прелиствам блога ти, така като четиво преди сън НО виждам това вълшебство, скачам и право в кухнята. Нали ти казах,че при мен е болест ли лудост ли, не знам но си е диагноза...
    За час и половина с изстудяване във фризера на блатове, кремове, ганаши,че и лешници смлях, съм на финала преди измазването.
    Добре,че имаме някакви кутии тофифи,че да имам украса(голямата щерка им е луд фен и не оставаме без тях в къщи). И реших да ти си отчета с един среднощен пост както за тортичката(която е в графа-бързо,лесно,безумно вкусно)така и за моето психо-състояние което вече излиза извън контрол,както и формите ми които заплашително
    започват да приличат на тортените т.е кръгли и пандишпанови:(
    Тичам да си врътна сметаната и да си измажа тортата, че пак е никое време. Няма да ти пиша каква е на вкус щото предварително знам какво да очаквам, обожавам шоколад и карамел.
    Слънчево утро и прекрасен ден за теб, а аз отивам да довърша и лягам.
    Прегръдки, мила Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, как не обичам да ти отговоря с мой толкова дълъг и подробен коментар и той да изчезне. Сега обаче вече времето ме притиска, затова по-накратко ще ти обобщя какво написах преди - минала съм през същото и все още съм на същото. С такава лекота пека блатове в 10 вечерта, че тортите ми станаха като дисциплина "спонтанно готвене". Искам да знаеш, че въпреки всичко, да имаш нещо в живота, което да те вълнува така е голям плюс и дано ентусиазмът те държи колкото може по-дълго. И да знаеш не си сама - някъде там, по нощите, аз правя същото. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  59. Много се чудих как да опиша вкуса на тортата(в момента даже си хапвам от нея сладко-сладко)еее оставам безмълвна, карамел,шоколад и сметана-достатъчно е май. Думи нямам, и понеже всяка тотра която правя напоследък е твоя малката щерка ги кръщава с едно име-тортата на Люси- щото вижда от коѝ черпя вдъхновение. Тази торта обаче се казва наѝ-добрата торта на Люси...аз пък си мисля,че така ще се казва до следващата:) с тази обаче спечели всички, идеята за бонбони в торта е направо уникална особено за по-малки деца,не че големите не си взимат за обяд в училище от нея де...
    Това са ни отзивите Люси, жива здрава и все така креативна
    Прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен отзив! Направо да му се прииска човек да си похапне на мига. Трябва да те наема да пишеш рецензии за рецепти. Такива описания ще вдигнат рейтинга на блога..хаха ;) Благодаря от все сърце, мила и поздрави на всички, които обичаш!

      Изтриване
  60. Страхотна торта... Сина ми не можа да повярва, че е домашно приготвена, добре, че украсата отгоре беше леко непрофесионална та се съгласи и повярва.
    Много съм доволна от рецептата и мисля да я правя пак и понеже първата беше преди месеци не си спомням дали не я сиропирах леко с компот, защото обичам по сочни торти.
    Какво мислите по въпроса иии много сте права ... въобще не се разминахме с по едно парче, защото е адски вкуса и лека ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за оставените отзиви, Еми <3 По-хубаво четиво няма за мен! Бъдете здрави и щастливи всички у дома! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  61. Здравей, Люси! Страхотна страничка! С удоволствие разглеждам тортите. Първата, която направих беше Гараш! Уникална!!! Днес направих и тази. Но дали ще се е получила ще видим утре или по скоро догодина :) проблема ми обаче, е в това когато направих 1вия крем. Шоколадовия ганаж между блатовете. Никак не стегна, целия се разтече и изобщо се разля. Не мисля, че нещо ще е останало между двата блата. Притеснявам се дали няма да е суха и да е малко кофти между най-долния и среден блат. Какво мислиш? Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Доста често някой се притеснява, че не му е стегнал ганаша, но е практически невъзможно, ако си взел твърд шоколад и го разтопиш, после да не стегне. Дори и да има течност, пак ще стане на твърда консистенция. Не знам каква е била причината да се забави толкова при теб, но по-добре следващия път го остави за вечерта в хладилника и ще видиш, че на следващия ден е стегнал, даже прекалено. Ще се налага да го разтопяваш пак лекичко. В случая е възможно да си сложила ганаша твърде течен и да е пропил в блата, което да направи тортата по-различна, но към този момент няма какво да направим :) Възможно е да си го направила както трябва все пак! Следващия път всичко ще е по-добре :) Поздрави и весело посрещане на празника утре!

      Изтриване
    2. Честита нова година! Тортата ми стана невероятна! Въпреки грешката, която допуснах стана страхотна! Всички я харесаха и аз съм доволна! Както се казва - убих рибата с тази торта! Благодаря. Вече набелязвам нова . Поздрави

      Изтриване
    3. Много се радвам :) Поздрави!

      Изтриване
  62. Невероятен вкус :) Заслужава си да се пробва и то не само веднъж :)

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей Люси! Смятам да пробвам да направя тази торта ..но с какво мога да заменя бонбони карамел му? С тофифий? Благодаря. Софи Павлова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Софи! Има и други карамелени бонбонки на пазара, но с друго име. Може да ползваш и тофифи, но има и меки карамелки в Лидл, които също ще са чудесни :) Поздрави !

      Изтриване
  64. Здравейте, какво точно е течна сметана за разбиване. Течна сладкарска сметана за разбиване или друг вид? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Адриана. Да, точно такава, сладкарска, но не е задължително подсладена. Поздрави!

      Изтриване
  65. Здравей Люси, скоро попаднах на ваше изкушение тортата ,,трите шоколада'' направих я и много е харесахме ,браво страхотни са тортите ви ,сега искам да направя ''тофифи'' четох и коментарите само да попитам за декорацията това ядки ли са от страни?Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Боби и благодаря за оставения коментар. Да, това са ядки. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...