петък, 24 април 2015 г.

Кюнефе / Kanafeh/Künefe (Sweet Cheese Pastry)


Едва ли ще ви изненадам като ви кажа, че много обичам сладичко! Няма как да го скрия при преобладаващото количество публикации в графа "десерти". Едва наскоро обаче се "зарибих" по сиропираните такива, може би защото купените от магазина досега така и не са успявали да ме впечатлят с незабравим вкус. 

Напоследък обаче изпитах глад за захар в такива количества и качества, че искам -не искам се наложи да се науча на няколко такива рецепти. То не беше чатал-татлъсъ, то не бяха кадаифени фуниийки, мафижи, а сега дойде ред и на кюнефе. ( Все едно изредих имената на героите от турски сериал) 


Тази вкусотия се състои от хрупкави пластове пресен кадаиф, запечен до златисто, а между тях - горещ и разтеглив пласт прясно сирене, всичко залято с ароматен захарно-лимонов сироп и едро смлян шам фъстък. Само четейки описанието, човек може да премине през няколко етапа на екстаз:


За да му се насладите напълно, сервирайте десерта още горещ...да пари :) 


Вече ви разказах, че намирането на суров кадаиф може да бъде малко предизвикателство, но на всеки, който ми писа с въпроса от къде го поръчах, съм отговорила. Не бих се наела да правя открита реклама тук в публикацията, тъй като не мога да гарантирам, че това е най-изгодното на пазара и бих искала всеки да има възможност да си го набави от там, от където му е най-удобно. 
Самият пресен кадаиф не е много траен, но такъв проблем няма да имате, ако направите тези десерти, повярвайте ми. Всичко изчезва за броени минути!


Но няма да се обяснявам повече. И без това има неща за обяснение в рецептата, затова преминаваме към нея:
Необходими продукти:
300 г пресен кадаиф
80 г масло
375 г моцарела ( 3 топчета)
2 1/2 ч.ч. захар
2 1/ 2 ч.ч. вода
1/ 2 с.л. лимонов сок
кората на един лимон
шам фъстък за украса

Най-добре е да започнем с приготвянето на сиропа, за да има възможност да се охлади. За целта слагаме захарта, водата, кората на лимона и лимоновия сок в подходящ съд и ги оставяме да кипнат. След като водата заври, оставяме сиропа да поври още пет минути, за да се сгъсти леко. Готовия сироп оставяме настрани да изстине.

За самия десерт: Намасляваме леко тавичката, в която ще печем ( моята е 25 см)


и разпределяме половината от кадаифа. 


Отгоре нареждаме нарязаната на филийки моцарела.


Завършваме с втория пласт кадаиф, а отгоре изсипваме и разпределяме равномерно разтопеното масло.



Печем сладкиша на 180 градуса до златисто. След изпичане, още горещ, го заливаме със сиропа.



Оставяме хубаво да попие, като внимаваме, защото започва леко да къкри и пръска  :)


Разрязваме на парчета и украсяваме с шам фъстък.



Още по време на снимките сладкишът взе да изчезва, така че на другия ден като съобщих, че няма повече, реакцията беше нещо такова:
"Нееееееееееееееее"

Е, не, ама да! Това е положението! Опитайте и вие! :)



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

64 коментара:

  1. Яла съм на много места кюнефе, защото след разказ на един турчин колко точно е вкусно и как точно се приготвя ми се дояде като за световно!!!! След толкова много опити смятам, че в комбинация със сладолед (ако е шамфастък още по-добре) е вече несравним. Започвам да търся къде си писала за пресния кадаиф и го правя непременно!!!! Поздрави за чудесната идея! Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, много се радвам, че ти харесва тази рецепта. Ако не си успяла да намериш кадаиф, пиши ми на мейла и ще ти дам данните на жената, от която поръчах! Сърдечни поздрави и от мен, мила!

      Изтриване
  2. Прекрасната Люси отново с прекрасен сладкиш!!!!! Не наппразно те нарекох изкусителка :*,моля те,измисли и сладкиш от който не се пълнее,макар да съм сигурна,че както ги представяш и описваш нещата и диетичен да е пак ще се заобля човек ......С най-хубави пожелания ;) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ванда :) Ами то хубавите неща са или неморални, или незаконни или от тях се пълнее, така че май няма супер вкусен диетичен десерт! И все пак има нещо, което се доближава максимално и това е панна котата.Може да се направи в много диетичен вариант. Но пък аз ти препоръчвам да не пропускаш да опиташ поне малко от кюнефето, ей така, и без това съм го направила :) Прегръдки от мен!

      Изтриване
    2. Уникална си Люси, нер ям сладко , но ми се дояде! Благодаря , че споделяш супер рецептите си!

      Изтриване
    3. Много ви благодаря, Анушка! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Люси, кадаифа изглежда фантастично и изобщо всичко, което твориш, защото го правиш с любов, просто ти личи! В нашия град имаме две турски сладкарници и даже онзи ден ядох въпросното кюнефе. Е няма такава вкусотия, много масло, много сирене и адски сладко. С чашка турско кафе с кардамон - малките радости в живота!
    Пепи Деликостова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи! Аз самата никога не съм хапвала от този десерт в оригинал или въобще купен, затова се наложи да си го приготвя сама, но виждам защо е толкова хвален! Наистина много вкусен! А твоята идея за кафето с кардамон ще опитам при първа възможност! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Изглежда страхотно ,а от къде мога да поръчам пресен кадиф

      Изтриване
    3. Здравей, Милка! Аз си го поръчвам от онлайн. Просто гогълувам пресен кадаиф нета и си намирам., тъй като също не се продава в моя град. Купувала съм от тази жена тук - https://bazar.bg/obiava-9440795/surov-kadaif-400-gr-za-kyunefe-i-sladkishi?gclid=Cj0KEQjw5MGxBRDiuZm2icXX2-sBEiQA619bq7IlpoOzg94-CJ9v5aYoSLKB-GqhYlXfV6lACifhZrQaAjtb8P8HAQ Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Чудо!!! Браво! Толкоз лесен начин за приготвяне, че няма как да не запретна ръкави, при това във фризера съм си замразила пресен кадаиф. Досега винаги съм срещала рецепти за кюнефе по сложния начин на приготвяне в тиган, обръщане и т.н. и съм се отказвала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се да ви хареса и на вкус, както и самата рецепта! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Магически изглежда, невероятна си! Вече не знам с кое по-напред да се захвана, взех да си правя класация за края на седмицата. И с тези фотоси можеш да придадеш на един сиропиран сладкиш да изглежда едва ли не като нещо невероятно, не че се съмнявам че е и на практика е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Васко, благодаря ти! Е, това да са ни проблемите иначе - да не можем да си изберем рецепти за готвене :) Но трябва да се подслажда живота, няма как ! Сърдечни поздрави и благодаря още веднъж!

      Изтриване
  6. Направо ме прободе в сърцето с тази публикация. Стигала съм до там един приятел да ми го носи от Турция с купичката и аз само да си го залепя и изпека. Уникално. Знам, че най—добре става с биволско моцарела. Прегръдки Люска, изглежда невероятно. Защо не ми запази едно парченце? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, ами аз ти пазя, как да не ти пазя! И да свърши, ще направим пак! Скоро имаше биволска моцарела в Лидл, трябваше да взема да опитам. Нищо, следващия път! поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  7. Е, Люси няма такова чудо като теб :))))) Захарче си отвсякъде!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И ти си голяма сладурана :)

      Изтриване
  8. ima neshto podobno pak s kadaif no s planka kato vanilov krem ili neshto ot roda na krem caramel vatre li beshe ili cream brulee ne snam donesoha mi go ot gracko bakery ako njakoj snae receptata da ja publikuva thanks

    ОтговорИзтриване
  9. Очарова ме и новата си серия рецепти, Люси,
    меки питки, фина торта и този неустоим сладкиш -
    разкошни рецепти и апетитно представяне - вече преглъщам...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Такива комплименти от такъв естет като теб значат наистина много! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Люси, тъкмо преди дни мислех да пусна и аз рецепта за това изкушение, правила съм преди една-две години, но попаднах на старата снимка. Не стигнах обаче до писането на публикация, но при твоите фотоси се замислям...:)) моите са си най-обикновени снимчици:))
    Както и да е - това е един от най-любимите ми десерти!
    Ако купуваш кадаифа от София - и аз съм кандидат да споделиш, че предния път си го поръчвах на един сириец от Женския пазар, ама доста сложно беше...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, я пускай и твоята рецепта! Снимките не са най-важното, рецептата стига де хубава и сполучлива :) Иначе кадаифа поръчам онлайн, няма тук в моя град.А в София дори не знам от къде да почна да търся! Ако ти трябват данни за поръчка, ми пиши и ще ти изпратя. Прегръщам те!

      Изтриване
  11. Ако имаше някъде пресен кадаиф бих опитала десерта,защото и друг път съм чела много хвалебствия,пък и всичко с моцарела обожавам,само в десерт не съм я опитвала.Чудесен се е получил,Люси,и полезно си показала как се прави с постъпкови снимки.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Ами и аз дълго време отлагах този вид десерти, заради факта, че трудно се намира кадаиф. За радост моя, вече всичко се поръчва и получава на адреса, така че става все по-лесно! Поздрави и от мен и усмихната седмица!

      Изтриване
  12. Здравейте! Обожавам кюнефе, но в моя град не успявам да намеря пресен кадаиф. Прочетох, че предлагате информация, как да се снабди човек с него и бих искала да се възползвам от нея ако е удобно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Василена! Аз поръчах от тук - http://bioborsa.com/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B8%D1%84-500-%D0%B3%D1%80_551
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Обжавам кюнефе, до сега съм го яла само в турски сладкарници, защото се оказа, че не било толкова лесно да намериш пресен кадаиф в България. Обаче пък в Ню Йорк хич не било чак толкова трудно и тия дни се сдобих с един пакет. Тази вечер смятам да изненадам милото с този десерт и твоята рецепта ми допадна най- много. Още сега ще подготвя десерта в суров вид, ще направя сиропа да изстине и довечера, докато вечеряме ще го пъхна във фурната, така че да му се насладим топъл- топъл! Благодаря за споделената рецепта, както и за останалите. Мъжът ми обожава твоите пилешки гърди с моцарела, дори сам си ги приготвя, когато съм в България! Весели празници и Честита Нова година! Много творческо вдъхновение ти желая, крепко здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за написаното, Чочи :) Ще се радвам милото да одобри и кюнефето и да те нацелува за добре свършената работа! Весело посрещане на празниците и да са много, много сладки!

      Изтриване
    2. Ох, само да ти се похваля и теб да похваля- стана разкошно. Отдавна милото не е яло десерт в почти пълна тишина. Почти пълна, защото от време на време щастливо измучаваше. И поиска да му оставя едно парче за закуска :) Още веднъж поздрави!

      Изтриване
  14. В арабския свят го приготвят и с грис вместо кадаиф, който го припичат на тиган с малко масло . Имах приятелка кувейтка и тя винаги го правеше в дома си с грис. Иначе рецептата е същата. Невероятно е!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,
    Откъде мога да купя пресен кадаиф? От София съм. Ако може да ми отговорите на s_u_z_k_o@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Сузи! Линкът на онлайн магазина можете да видите в тази публикация - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/10/kadaif-cake.html Поздрави!

      Изтриване
  16. Люси,страхотно изгледа,но откъде купуваш пресния кадаиф?БлагоДаря ти предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчвам си го онлайн, тъй като няма от къде да купя в моя град. Адреса на "магазина" го има като линк в рецептата за кадаифена торта в блога :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Възхитена съм от твоите рецепти!Дани Митева-фейсбук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Дани! Изпращам ти най-топли поздрави!

      Изтриване
  18. Скъпа,прекрасна Люси,приготвих кюнефе по твоята рецепта само че си позволих да добавя канела и поръсих отгоре орехи,които запекох леко.Получи се фантастичен сладкиш,поне според реакцията на оценителите в къщи;)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Много се радвам, че се е харесал! Поздраи!

      Изтриване
  19. Може ли да се направи с не пресен кадаиф, този,който се продава във всеки хипер маркет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Аз не съм опитвала и мисля, че ще е доста по-различно на вкус, но мисля, че някои хора го правят и така, ако не са взискателни :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей, Люси! Би ли споделила какво се случва когато изстине кюнефето, разтегливостта на моцарелата възстановява ли се с притопляне на следващия ден? Променя ли се вкусът, когато изстине?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Няма да лъжа, че най-вкусно е прясното кюнефе, затова в Турция ти го готвят на място в малки порции. Но все пак си е досат вкусен десерт и домашен и при притопялне, моцарелата отново се отпуска - няма проблем. Ние си го затопялме на порции на микровълновата :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Здравейте Люси,бих желала да попитам от къде взимате пресния кадаиф?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Кадаифа купувам онлайн, мисля че в рецептата за Кадаифена торта бях поместила линк към жената от която го поръчвам :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Днес купих от Метро, около 5 лв за 375гр, EGE Kadayif, но не съм го пробвала още

      Изтриване
  22. На вентилатор ли печете или не?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Люси!Наистина невероятен десерт,но съм чувала от майстори на кюнеге,че никога не се пече на фурна,а се приготвя на тиган.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) Е, аз не съм майстор на кюнефе и знам, че се поднася по различен начин, но все пак е хубаво да имаме рецепти, които лесно да приготвим у дома. Вярвам, че тази е такава и наистина е много вкусна. Някой ден обаче, кой знае, може би ще усъвършенствам и другата :) Поздрави и усмивки и благодаря, че писа!

      Изтриване
  24. С готов от Кауфлант кадайф не може ли да се направи десерт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! По принцип може, но определено няма същия вкус и тези които опитаха с готов, пак го направиха и с пресен. Поздрави!

      Изтриване
  25. Здр.Люси!!!Бихте ли казали,колко ви е голяма тавичката и дали може кадаифа да се залее и обърка предварително с маслото и после да се реди в тавичката,мисълта ми е да се разпредели маслото навсякъде по кадаифа?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Тавичката ми е с размери около 25 см, а що се касае кадаифа - да, може да го направиш и така, ако ти е по-лесно. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  26. Шам фъстъка запичате ли го или поръсвате със суров?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да използвате всякакъв по желание. В случая съм ползвала печен, но често украсявам и с пресен, тъй като има още по-наситен цвят. Поздрави!

      Изтриване
  27. Здравейте Люси,направих го и стана хубаво,но искам да ви питам,след като сиропирате,долния пласт седи ли,като глетав?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стаси, не бих казала, зависи колко добре сте запекли кадаифа :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  28. Здравей, Люси! Моля те, помогни ми с рецепта за това чудо на изделията. От месец насам съм купила 1 кутия, но взех печен и до момента не мога да избера рецепта с него, а малката ми дъщеря всеки ден ме пита кога ще го прави на нещо 😀 Тази рецепта, която си публикувала ме грабна веднага, но ако сложа печен, сигурно ще изгори?! Затова, моля те, пресен в този край няма как да намеря, кажи ми какво да сътворя с печения и как да преобразувам тази рецепта с него? Благодаря ти, знам, че ще ми измислиш начин 💝

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирена! Съветвам те в случай го приготвиш както е описано на опаковката, тъй като няма смисъл да му се прави нищо повече. Може да се опиташ да го наредиш на два реда по-тесен и висок съд и да сложиш между пластовете моцарела, но не съм опитвала. Просто трябва да може да сложиш достатъчно врял сироп, така че да го разтопи. Може да погледнеш и коментарите по-нагоре, май имаше дами, които го бяха правили и с печен. Аз например бих си го заляла само със сироп, а след като изстине отгоре бих сложила един пласт хубав домашен яйчен крем и едни пласт сметана. Мисля, че ще стане много хубав десерт, веднъж щом се изстуди в хладилника ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  29. Диана Иванова23 ноември 2020 г. в 13:13

    Здравейте, дали може да ми дадете контакт за поръчка на суровия кадаиф. Това е любимият ми десерт. С този пост се вдъхнових и аз да пробвам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диана. Бях сложила линк към дамата в рецептата ми за Кадаифена торта, но това беше преди години. Сега просто трябва да напишете "суров кадаиф цена' в гугъл и да прегледате офертите. Поздрави!

      Изтриване
  30. Люси а каква моцарела ползваш за Кюнефето☺️Защото аз сложих от тази на салам и стана една гума 😂😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен. Аз слагам моцарела на топки, не мога да кажа конкретна марка в момента.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...