събота, 4 април 2015 г.

Една по-различна торта: Торта с халва / Halva Cake Recipe


Мислих си тази седмица да не ви карам да дебелеете повече, но явно не съм го доизмислила правилно. Нямаше как да се въздържа да не споделя тази супер интересна торта, която вече два дена разнасям из познатите, тъй като всеки иска да опита от този невероятен вкус! Успях да задържа едно малко парче за себе си, на което да се насладя и аз с кафето. И тъй като днес и утре са празници, ще има празнуващи, пиещи и похапващи хора, сигурно ще е добре да им подшушна една идея за торта, която ще шашне всички. Торта с крем "халва", много мек и нежен, а между шоколадовите блатове имаме и един леко разтеглив белтъчено-сусамов блат тип "целувка".


Казвам ви, такава вкусотия не сте яли! 


Отдавна ми се въртеше идеята за торта с халва в главата, тъй като исках да опитам нещо различно от традиционните сметанови или шоколадови торти. Присъствието на карамел и бял ганаш в украсата допринася още повече за отличаващата се индивидуалност на този десерт.
Ако имате повод тези дни или просто сте лакомници като мен, които не се боят да изцапат кухнята, препоръчвам ви да приготвите този супер вкусен сладкиш и да се насладите на усещането да прекараш виличка през пухкавите блатове, нежния крем и хрупкавата сусамова целувка! 



За мен тортата е много лесна за правене и сега ще ви го докажа, като ще видите целия процес стъпка по стъпка. Но първо - необходимите продукти:
За какаовия блат:
5 яйца
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч.брашно
1/3 ч.ч. какао
1/2 ч.л. бакпулвер


За сусамовия блат:
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 с.л. царевично нишесте
1/2 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г сусам

За крема:
4 жълтъка
500 мл прясно мляко (аз използвах 50/ 50 сметана и мляко)
3 с.л. брашно
2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
200 г халва (тахан)


Започваме с приготвянето на шоколадовия блат. Той е на базата на пандишпана. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта на сняг.


Прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да бъркаме с миксера, и пресяваме постепенно от брашното с бакпулвера и какаото. Всичко трябва да става внимателно, за да не загубим от въздушността на белтъците. Трябва да изглежда ето така:


Прехвърляме в дълбока тавичка, с диаметър около 23-24 см. Предварително поставих на дъното кръг от хартия за печене, а стените на съда намаслих добре. Пекох блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час.



Готовия блат оставих леко да се охлади в отворената фурна, но на вратичката, за да не го "стресирам'" веднага на студено и да предотвратя възможността да спадне. След това извадих от формата и оставих да се доохлади върху решетка.

Докато блатът се пече, можете да направите целувчено-сусамовия блат. Той е много лесен. Просто разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. 


Прибавете постепенно брашното, нишестето и бакпулвера, а след това и сусама.


Готовата смес ще изглежда ето така:


Прехвърляме в същата тавичка, отново застлана с хартия за печене и пъхаме във фурната да се пече, този път на по-висока температура, около 180 градуса. Ще отнеме около 20 минути.


Достатъчно време да приготвим крема. Слагаме млякото (или млякото и сметаната, както избрах да направя аз) на котлона да се затопли. Прибавяме захарта, за да може да се разтвори. Тук можете да прибавите и маслото, ако ви е трудно да го интегрирате в готовия крем. Докато млякото завира, разбиваме с миксера яйцата, брашното, нишестето. Грабвам няколко лъжички и от млякото, за да може да направя сместа малко по-рядка и да ми е по лесно да я изсипя после. 

Тръгне ли млякото да завира, започвам да прибавям яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка от моя страна :) 


Бъркаме, докато кремът се сгъсти. Махаме от огъня и прибавяме маслото, продължавайки да бъркаме, докато се разтвори. Когато кремът се поохлади, прибавяме и начупената халва.
Сглобяване на тортата: Първо разрязваме шоколадовия блат по хоризонтал. Слагаме едната част на дъното на тортен ринг. Разпределяме отгоре  половината от крема.


Слагаме целувчения блат, който вече сме изпекли и охладили. Нанасяме втората част от крема и завършваме отново с шоколадов блат.


Прибрах тортата за една вечер в хладилника. На сутринта вече имах идея за украсата и се захванах :) 

 

Затоплих 100 мл течна сметана на котлона и разтворих в нея 100 г бял шоколад. Изсипах отгоре и оставих отново в хладилника, за да стегне ганашът. Няма да отнеме повече от няколко минути.
През това време се заех с украсата от карамел.


Сложих малко захар (на око, може би около 3/4 ч.ч. захар ) в касерола и поставих на котлона да се разтопи. Щом захарта се карамелизира, прибавих една шепа сусам. Извадих тортата и с помощта на лъжица, започнах да правя шарки по тортата. Тъй като тя беше студена, от хладилника, те бързо се втвърдяваха. 


Последната част от карамела изсипах върху силиконова материя, като започнах да разтеглям с  лъжицата към всички краища, за да се образуват "пламъците". Докато беше още пластично, го отлепих, присвих краищата нагоре и ...готово!


За съжаление не можах да снимам тази част от процеса, но работата с карамела трябва да става бързо, да не говорим и много внимателно! Но ще се опитам да публикувам специален пост за украси от карамел в бъдеще, тъй като вече съм обещала :) 

Украсата на тортата може да бъде и друга, по ваше желание, за това и не съм я описала към списъка с продуктите. Всичко използвано за нея обаче е посочено в  рецептата, така че ще ви бъде лесно да пресъздадете тортата, при желание от ваша страна. :) 
Не ми остава друго освен да ви почерпя виртуално с тази сладост, да честитя празника на всички празнуващи днес (и утре!) и да очаквам с нетърпение вашите впечатления от тортата!


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

59 коментара:

  1. Страхотна торта, Люси! Като я разнася насам натам на познати, да беше минала и през къщи :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, ами така кажи, дай адреса си, да го вмъкна в списъка :) Прегръдки, мила и благодаря!

      Изтриване
  2. Люска, добре че от гледане не дебелея!
    Иначе щях да се търкалям :)
    Чудесна идея!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! С всички ни е така май :) Радвам се, че се отби! Прекрасни празници и на теб!

      Изтриване
  3. Много хубава торта!
    ПОЗДРАВИ на майстор

    ОтговорИзтриване
  4. Зашеметяваща!
    Честит празник, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ивана! Весели празници и на теб!

      Изтриване
  5. Златна торта - така я видях, отваряйки тук, Люска!
    Божествена е сигурно на вкус, другия път да наминеш и през нас, като правиш десерт:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, ама и ти като Зори, давайте адресите да записвам тука! :) Бива ли такъв пропуск :) Прегръдки, мила и весели празници!

      Изтриване
  6. Леле, ще те кръстя моето малко дяволче, Люска, защото апетитът ми вече ще ме съсипеее... Ти нямаш спирачки! Вярвай ми, свалям ти шапка, тортите ти са уникални! Обещаваш ли някога да ме научиш? Искам и аз! :)
    Много те прегръщам, мила ми Люси! Прекрасни и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, обещавам! Избери си любима торта, която искаш да можеш да правиш със затворени очи и ще й видим сметката! :) Пожелавам ти и на теб много хубави, светли, че ако може и по-слънчеви празници!

      Изтриване
  7. Ами пак ми завъртя главата, жестока идея, много креативна, браво! Харесва ми сусамовия блат, ще го запомня! Прегръдка, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! Всеки елемент от тази торта е направо вълшебен! Много ще се радвам, да споделиш впечатленията си, когато я опиташ! Прегръдка и весел празник!

      Изтриване
  8. Охх, Люси! Надничала си в някой мой сън, чаровнице! Благодаря за тази омагьосваща рецепта и ослепителните снимки! Много си креативна! Продължавай да ни радваш! :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Сънищата ти са много сладки :) Благодаря за милите думи! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. За кой ли път онемявам от твоите тортени творения, Люси -
    много, много креативна, ефектна и впечатляваща!
    Комплименти за теб, светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! И аз всеки път оставям без дъх от твоите творения. радвам се, че мога "да върна услугата" :) Прегръдка и светли празници!

      Изтриване
  10. Отново си на ниво с тази зашеметяваща торта!!!
    Поздрави и прегръдки, мила! Много ти се радвам!!! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много ти благодаря. Винаги ме караш да се усмихна, защото от теб струи такава доброта и топлота! Радвам се, че те има! Весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  11. Люси, тортата е приказна. Вярвам ,че и на вкус ще е такава .В най близко време ще в направя и ще Ви информирам за резултата.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пенка! Много ще се радвам да получа отзиви :) Светли празници!

      Изтриване
  12. Здравейте,Люси,невероятна сте и невероятно красиви и вкусни неща спретвате"!!! Харесва ми не само това което представяте а и начина по който описвате това! Пожеланията ми към вас са с най-хубави чувства!
    Ванда ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванда, всеки, който ми пише такива хубави думи, може да ми говори на "Ти" :) Благодаря ти много, за това, тъй като милите слова винаги окуражават човек! Пожелавам ти хубави празници!

      Изтриване
  13. Разкошна е! Как при такива сладости не дебелееш?! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, май отговорът е, че не остава много за ядене скоро след приготвянето. И аз те прегръщам и ти пожелавам весели празници!

      Изтриване
  14. Уникална! Непременно влиза в списъка ми, толкова е неустоима! Поздрави, Люси и благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, мила! Наистина е супер торта, ще се радвам и на твоите отзиви, щом я опиташ! Прегръдка!

      Изтриване
  15. Изглежда фантастично ! Дано да мога да я направя, изглежда сложна за човек,като мен....,който готви добре, но по сладките неща и печенето не е много силен.. Все пак мисля да пробвам :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци! Тортата наистина си заслужава и съм сигурна, че ще се справите :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Приготвих тортата.Стана много сполучлива,но тоя сусам ми дойде малко в повече.Домочадието я погълна,но не бих я повторила заради сусама.Иначе ще си открадна блата и крема.Ще направя торта само от тях.Благодаря за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Радвам се, че споделихте впечатления. Така е с всяка торта и с най-вкусните сред тях, има нещо, което не е по-вкуса на всеки. Но важното е, че ви е харесал крема и блата и винаги можете да си я направите по ваш вкус! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Тортата е много хубава,но сусамовия блат не ми се получи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Случва се понякога. Какъв бе проблема? Важното е, че все пак сте успели да се насладите на тортата. Поздрави!

      Изтриване
  18. Онемях-толкова различна на вкус,но красива торта!
    Хубав ден,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Живка! Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  19. Zdraveite, Lussy. Skoro imah povod i reshih da napravq tazi razlichna torta. Pozdravleniq. stana chudesna. Haresa se na vsichki gosti. Sega, za predstoqshtite pochivni dni sam reshila otnovo da q napravq. Iskam da se dopitam. za profesionalen savet do Vas. Smqtam da siropiram leko kakaoviq blat. Leko. Kakav sirop shte me posavetvate da napravq. Karamelen ili nqkakav drug? i kak tochno da go napravq :-). I v sashtoto vreme da ne e mn sladak, za da ne napravi i samata torta po-sladka? Mn,mn Vi blagodarq predvaritelno. Sas sigurnost shte me ulesnite dosta s kompetentniq si otgovor. Oshte vednaj blagodarq. Spokoina vecher :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Много се радвам,че тортата ви е харесала. Тъй като има карамелена украса, мисля, че най-подходящо ще бъде именно карамелен сироп. За целта карамелизирайте половин или една чаена чаша захар на котлона. След това добавете вода ( чаша-две) и оставете да се разтвори. Ако сиропът стане много сладък, винаги можете да го разредите с още вода :) Приятно готвене и благодаря още веднъж :) Усмихнат ден!

      Изтриване
  20. sardechno Vi blagodarq, Lussy :-). I az si pomislih za tozi variqnt, no sega, sled Vashata preporaka sam ubedena, che tova e nai-podhodqshtiqt sirop. Vsichko dobro. Prodaljavaite vse taka. S mn idei i vdahnoveniq :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Люси наближава Рожденният ден на моята дъщеря моля те дай ми съвет дали е подходяща за тази цел.Може ли и за съвет коя не е много трудна тъй като досега не съм приготвяля от твоите,,тортички,,които изглеждат толкова вкусни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теменуга, тортата е много хубава, не съм сигурна обаче какво точно бихте искали да ме питате като "подходяща". :) Всичко зависи от предпочитанията на роженика, по какви торти си пада - по леки, шоколадови, плодови или други. Едва тогава мисля, че ще мога да дам някакво предложение :) Поздрави!

      Изтриване
  22. Привет Люси! Скоро ще пробвам тази наслада, но искам да попитам, сусама препича ли се предварително?
    Нямам търпение да я вкуся!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери! Не съм препичала сусама, макар че има такава възможност, ако ти е по-вкусен изпечен. Аз го оставих натурален и стана много добре :) Надявам се и на теб да ти хареса :) Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  23. Благодаря Люси, ще пробвам! Хубав уикенд ти пожелавам! Ще пиша отзиви скоро!
    Поздрави от далечен ЮАР :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери :) Ще чакам! Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване
    2. Люска, тортичка стана много много вкусна! Оставих сусама натурален и наистина комбинацията от вкусове е уникална! Само промених ганаша с млечен шоколад защото не обичам вкуса на белия и настъргах черен отгоре! Стана перфектно!!! Благодаря отново за рецептата! Записвам я в любими! :)

      Изтриване
    3. Много се радвам, Гери! Радвам се, че си си я направила според вкус а- така са най-добре :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. Впечатлена съм от авторската идея за халвата, ти си не само кулинар, но и творец!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте ,ще пробвам вашата рецепта,но имам един въпрос,сусама цял ли го служихте в блата или го раздробихте? Благодаря за уникалната идея за торта,дано да ми се получи!Лек ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Слагам сусама цял. Поздрави!

      Изтриване
  26. Здравей, Люси :)
    Мисля да изненадам семейството ми с тази торта след няколко дни...изглежда прекрасно и ти благодаря за прекрасната рецепта.
    Имам обаче въпросче относно тахана в крема - прочетох внимателно рецептата, но не видях в кой момент точно се слага. Моля за мъничко пояснение.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Ето го абзацът: "Бъркаме, докато кремът се сгъсти. Махаме от огъня и прибавяме маслото, продължавайки да бъркаме, докато се разтвори. Когато кремът се поохлади, прибавяме и начупената халва. "
      Поздрави!

      Изтриване
  27. Privet Lussi,
    ovacii za orignalnata I prosto savarshenna recepta!
    Izklu4itelno mnogo se haresa na vsi4ki I mnogo barzo svarshi :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че ми писахте с отзиви! Радвам се най-искрено! Поздрави на всички похапнали!

      Изтриване
  28. Здравей Люси! Уникална торта! Приготвих я и се хареса на абсолютно всички е къщи :) Искам само да попитам, ако я направя в тавичка с диаметър 28см, с колко трябва да увелича продуктите и времето за печене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! :) Ако искаш тортата да е така както на снимките , ще ти трябва двойна доза за тези размери, но ако искаш да е по-ниска може би ще ти стигне и доза и половина. Но трябва да си уверен(а), че можеш да разделиш тънки блатове на две :) Поздрави сърдечни !

      Изтриване
  29. Здравейте Люси! Искам да направя тортата но сусама не ми допада много. Може ли да се замени и ако може с какво. Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да сложите друг вид ядки -млени и печени орехи или лешници :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...