понеделник, 16 февруари 2015 г.

Обичаните от всички - Скалички / Chocolate Rocks Dessert


Въпреки, че празникът на влюбените е зад гърба ни, явно романтичното настроение в мен се е загнездило доста надълбоко, а прокрадващото се почти пролетно слънце само ме насърчава да мисля за тези прекрасни, предстоящи, слънчеви дни, изпълнени с ароматите на  лалета, зюмбюли и нарциси.

Да, знам, донякъде е още рано, но аз вече си представям как карам колелото по алеята, а дръвчетата около мен са изпъстрени в прекрасни цветове. После посядам на пейка в парка, затварям очи и оставям слънцето да огрее лицето ми, попивайки всяка топлинка и светлинка с кожата си. ( "Да, ще нося слънцезащитен крем, сис!" Сестра ми е много сериозна по въпросите на сбръчкването и не ми позволява да излизам навън без да съм си наплякала поне един слой, за да не се застаря преждевременно. То, аз и казвам, че не слънцето ще ме застари, а 240-те нюанса на крадливо в парламента, но това е тема на друг разговор)

Връщаме се към романтичния момент, в който се чуват птичките да пеят и две баби на съседната пейка да обсъждат какъв съспенс е имало в последната серия на следения от тях сериал. 
Ох, как имам нужда вече от малко зеленина, от малко повече цвят, от повече топлина. Тази ми жажда за пролет е толкова силна, че все по-често се усеща и в храната, която приготвям, и начина, по който имам желание да я поднеса. 
Доказателство за това е и днешното ми предложение - класическите, обичани от всички - Скалички. По-често те са поднасяни поръсени с кокос, като заснежени планински върхове ето така :



И все пак запазих част от тях натурални, само с шоколад, огледален и лъскав, отразяващ цветовете на украсата от свежи розови листенца :)



Истината е, че рецепта за скалички сигурно има във всеки български дом, и то в различен вариант, тъй като този десерт винаги можете да приготвите от останал блат, бисквити, да сложите остатъка от бурканче сладко и така нататък. Основните продукти за класически вкус обаче са само тези и аз бързам да ви ги кажа:

Необходими продукти:
250 г бисквити
100 г смлени ядки (най-добре орехи, лешници  или бадеми)
125 г масло
100 г шоколад (може да се замени с какао)
няколко лъжички топло мляко / сметана
аромати: ванилия/ ром
пудра захар на вкус

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл сметана

За тестото смесваме смлените / счукани бисквити, ядки, мекото масло и разтопения шоколад. Можете да сложите и течен шоколад като Нутела, той също се втвърдява в хладилника. Добавете захар на вкус и аромати като ванилия или някакъв алкохол - ром, бренди и др.


Образуваме хубаво, меко, но не лепнещо тесто, от което много бързо и лесно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за около половин час.


Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколад. За целта загряваме на котлона сметаната до степен преди да тръгне да кипи. Махаме от огъня и прибавяме нарязания на ситно шоколад, като започваме да разбъркваме съставките, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес.


Заливаме с нея скаличките, като гледаме да не я пестим :) 


По желание поръсваме с кокосови стърготини! 


За най-добър резултат направете си и от двата вида - няма да съжалявате! Аз ви пожелавам една много усмихната и по-слънчева седмица!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


43 коментара:

  1. Ооо, много ги обичаме! И ако знаеш колко несполучливи и отхвърлени сладкиши, префасонирани като скалички, са били изяждани на мига и никой не се е възпротивил. ;) Имай го наум, макар че съмнявам при теб да има гаф. ;)
    Люска, прекрасни са твоите скалички! И така лъскавки, така апетитни...
    Като се замисля, май скаличките, бисквитените топчета и шоколадовият салам са братя, а? ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, обожавам скалички! Перфектни са и с удоволствие бих хапнала 2-3 от твоите.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Всички сладкиши в твоите ръце, Люси оживяват! Ароматните ти и вкусни снимки са неустоими!
    Поздравления и прекрасен, макар и снежен, утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Любими са на моите деца!:) А твоите скалички са прекрасни! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
  5. Красавици неземни и неустоими са тези скалички,Люси!Признавам,че купешките никога не са ми харесвали,но твоите със сигурност са фантастични!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, ах, ах, колко обичам тези малки сладурчета, Люска, няма да ти обяснявам! В Италия ги приготвих на приятелките ми и те си облизаха пръстите!
    Твоите са една приказна планинска верига, която ми харесва и с натрупан сняг и без! :)
    Хубава седмица ти желая и все така да продължава романтичното настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Оле, толкова красиво си ги поднесла! "Заскрежените" са чудна идея!
    Много са красиви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. За мен заснежени планински върхове моля!

    ОтговорИзтриване
  9. Детство мое, реално и вълшебно;) Благодаря за спомените!

    ОтговорИзтриване
  10. Сякаш са пред мен -
    впечатляващо въздействащи снимки, Люси,
    много вкус и аромат ... неустоимо изкушение - Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Гери,
    Таня,
    Хриси,
    Кате,
    Тили,
    Весела,
    Мъх-че
    Роси,
    Алекс
    и Дианка, благодаря ви от все сърце момичета, че не подминавате моето местенце, дори когато ви предлагам нещо толкова скромно и добре познато като тази рецепта! Хубавото е, че от нея излизат доста бройки, така че има за всички ви. Грабвайте по една и тъкмо се се събрали, ще направя и по едно кафе :) Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Люси, а каква е сметаната за шоколадовия ганаш - течна неподсладена ли? Благодаря за страхотната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Да, сметаната е течна, използвам неподсладена, но може да използвате и сладка :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Има прекрасни рецепти в блога ти, някои от които ще опитам да направя :)
    Имам желание да направя "твоите скалички" и т.к. досега не съм опитвала този десерт,имам няколко въпроса (дано не ти се сторят излишни, не искам да сбъркам с тази лесна рецепта, ще я правя за първи път). Какви бисквити да използвам - чаени или обикновенни? В тестото забелязвам, светли парченца от тях и предполагам, че не са какаови. Другият ми въпрос е какъв шоколад си използвала за скаличките и за заливката млечен или черен?
    Други питанки нямам :) благодаря предварително за отговора! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Избора на продукти зависи от личните предпочитания. Ако обичате по-шоколадови десерти, можете да използвате какаови бисквити. Аз лично предпочитам този вариант, като добавям и от белите, тъй като често правя двойна -тройна доза. Ядките също придават този цвят. За шоколада отново ще зависи, кое намирате за по-вкусно. Можете да добавите млечен шоколад към самото "тесто" и черен за заливката, за да контрастира по-тъмния цвят. Ако обичате по-наситен шоколадов вкус и цвят обаче, използвайте черен шоколад и за "тестото". Аз използвах този вариант, тъй като у дома сме любители на черния шоколад. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Здравей Люси днес по твоята рецепта инпровизирах и вместо скалички приготвих шоколадови бонбони. Станаха толкова вкусни. Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Теми! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте!Колко бройки излизат от тези продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! точна бройка няма, тъй като зависи изцяло от това колко големи ги направите :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей Люси, какъв ром използваш за сладкиши?

      Изтриване
    3. Цвети, не ползвам есенции, слагам си алкохол, но не се придържам към конкретна марка!

      Изтриване
  16. Mnogo spolu4liva recepta.Blagodarja ti Lusi!
    Anna

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Анна :) Много се радвам! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Много ми харесва тази рецепта и смятам да я приготвя за специален повод. Имам само един въпрос, ако заменя шоколада с какао със 100 гр. какао ли се заменя или с по-малко? Мерси! Поздрави.Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели! Мисля, че ще ти стигне и едно пакетче какао на др. Йоткер ( то е 50г), но е много наситено какао и според мен ще е достатъчно. Поздрави!

      Изтриване
  18. Люси, прекрасна, днес направих скаличките ... Ох, че са вкусни ... и безформени. При мен малко формата не се получи, не приличат много на скалички, а по скоро на тротоарни павета, но ще работя по формата, обмислям другият път да направя формичка от хартия за печене или нещо такова и да успея да ги направя другият път. Нещо и дозата шоколад дойде в повече, но пък с това аз нямам проблем, вкъщи се обича шоколада. Задължително пак ще се правят пак само по визията ще поработя повечко.
    Ах, диетата ми ... От утре пак минавам на нея и покрай празниците ще се спира задължително и съм си набелязала още неща, които да направя! Благодаря за вкусните неща в блога ти, следя те и съжалявам за дългите коментари ... понякога бърборясвам повечко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Garchewa, ама какви диети сега...аа такива вкусотии съм заредила тука за публикуване :) Ще ми липсва свежото ти присъствие! Що се касае за скаличките - почвай с по-малко от мокрите съставки и ги добавяй постепенно, защото по-суха смес може по-лесно да с коригира, а пък по-мократа - ще трябва да се купуват още бисквити. Но каквото и да стане, тези десертчета са вкусни всякак, така че не може да се сбърка! Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  19. Здравей, Люси!
    Днес направих скаличките, но ганаша ми стана малко течен. Не се втвърди като твоя на снимките. Дали зависи от сметаната, която се използвах (беше на My day) или аз не правя нещо както трябва?
    Независимо от това вкъщи много ги харесаха и вече почти свършиха. Благодаря ти за страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. не мисля, че съм ползвала тази сметана, но като цяло ганаша се прави в съптношение едно към едно сметана и шоколад. Тоест на 100 мл сметана се пада 100г шоколад. Може би следващия път имай малко повечко шоколад под ръка или започни като затоплиш малко по-малко от сметаната, з ад авидиш колко тчено ще се получи. Досега не съм имала проблеми с ганаша, но щом е станало при теб, трябва този съвет да ти помогне за в бъдеще. поздрави от сърце и благодаря за прекрасния коментар! Една усмихната година ти пожелавам!

      Изтриване
  20. А на мен осооообено много ми хареса въвеждащата част преди рацептата!Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Невероятно вкусен десерт,Люси. Може ли да попитам каква сметана използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, ползвам течна растителна сметана от картонените кутии. Поздрави!

      Изтриване
  22. Люси,невероятни са и ти също!Ти всъщност реална ли си или си вълшебница от приказките!?!?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите, tachinka! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Zdraveite, blagodaria za prekrasnite rezepti, niakoi novi niakoi pozabraveni...! Umeete da gi predstaviate po mnogo iskusitelen nachin! A tazi skalichki sa mi mnogo poznati ot detsvoto no nikoga ne sum pravila! Mislia da podaria na 2 priatelki za koleda po edno plato s razlichni sladki i skalichkite da sa edni ot tiah, no kak moga da gi suhrania do koleda ako gi napravia ot sega? Mogat li da se zamraziat ili izdurgat ako sa v hladilnik? Blagodaria predvaritelno!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ванче и благодаря за милите думи! Да, може да ги замразиш като цяло без проблем, но ако искаш остави глазурата за после, за да не ти се развали фасона им след размразяване. Така и така ще ти отнеме буквално минути да ги залееш и ако са замразени, тя моментално ще замръзне :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Привет магьоснице :)
    Направих твоите скалички, освен бисквити сложих и едни блатове за торта, които бях купила, но така и не използвах защото реших да ти се доверя и направих блатовете от представената от теб Руска черно-бяла торта (невероятни!)....та да се върнем на скаличките. Станаха превъзходни! Децата си облизаха пръстите,омазани в шоколадов ганаш!
    Продължавай да твориш и да радваш очите и душите ни! Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, така вкусно ги описваш, че и аз почнах да се облизвам тук като децата :) Благодаря ти за милите думи, мила и да си ги хапвате със здраве! Нямам търпение да прочета още някой отзив за рецепта от теб! Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  25. Здравейте!И аз ще ги правя тези скалички прекрасни,но бихте ли казали с чаени бисквити ли ги правите или с обикновенни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Станислава :) По принцип обичам да ги правя с обикновени, но често слагам и от другите - смес, защото обикновено имам останали от разни десерти и слагам всички видове в скаличките ;) Поздрави!

      Изтриване
  26. Стопявате ли маслото,или го слагате размекнато? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да го сложите и разтопено и размекнато, аз предпочитам да е размекнато, тъй като няма нужда да го чакам много време да стяга след това. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...