НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/
Днес започва Великия пост, който ще продължи до Великден. Този пост е най-строг и продължителен - седем седмици, затова и ще се опитам да ви давам по някоя и друга идейка за постни ястия. Самата аз не спазвам поста, но пък обичам постните ястия и ще се опитам да намеря нови и интересни идеи, които да опитаме заедно.
Днешното ми предложение е за така наречената сръбска погачица, която е наистина много лесна за приготвяне. Доказателство за това е, че дори аз успях да я направя, а никога не пропускам да кажа, че тестените рецепти не са ми силната страна.
И все пак, не мога да не се похваля, че задобрявам и в тази област, най-вече защото съм много доволна от резултата. Ще забележите, че рецептата не е изцяло постна, но се сетих, че можете да я направите такава само с две промени - заменете млякото с вода и пропуснете яйцето.
Дори в оригиналната рецепта се използва маргарин, вместо масло, което ме наведе на мисълта, че можете да приготвите питката в постен вариант още днес, ако постите, и в непостен вариант - ако не го правите. Ако пък сте от вторите, можете да си я подсладите и по този начин :)
Самата аз не бях купувала маргарин от години, но пък попаднах на един много добър такъв продукт за готвене, който е под формата на масло - твърдо и подходящо за готвене, без остра миризма. Не бих препоръчала честа употреба на маргарин, но ако ще карате този пост, мисля, че можете да си позволите да го приложите, най-вече в един-два десерта :)
Но няма да се обяснявам повече, ето и самата рецепта, която намерих тук:
Необходими продукти:
400 г брашно (и още за доомесване)
250 мл прясно мляко / вода
100 г маргарин / масло
10 г сусам
10 г суха мая
1 ч.л. захар
1бр яйце (пропуснете за постния вариант)
щипка сол
В купичка слагаме леко затопленото мляко, захарта, маята и 2 с.л. брашно. Разбъркваме добре за да се хомогенизира сместа и оставяме на топло да се надигне.
През това време в подходящ съд пресяваме брашното и добавяме щипка сол.
Добавяме вече надигналата се мая и яйцето и замесваме. При замесването тестото поема още брашно, но не съм го мерила, просто прибавям, докато усетя, че тестото започва да се оформя по-еластично и нелепнещо.
Всяко от тях разточвам леко, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавичката, в която ще печем. Аз избрах такава с диаметър 22 см.
Всяко кръгче потапяме в разтопеното масло или маргарин и поставяме в тавата.
Процедираме така докрай, подреждайки тестото под формата на ветрило ето така:
Оставяме тестото на топло да втаса още веднъж за около 30 минути. Преди да печем, поръсваме със сусам.
Печем питката за около 20 минути на 200 градуса.
Много мека и пухкава и страшно ароматна!
А най-хубавата част - няма нужда от рязане и чупене- всяко парченце се измъква с лекота!
Убедете се сами и ...да ви е сладко!
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Чудесна е, Люси!
ОтговорИзтриванеИ аз съм ѝ почитател :)
Усмихната седмица!
Добра си и още как, харесва ми оформлението, доста е хитро и ще го използвам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРазкошно изглежда, надигнала се е много повече от оригиналната рецепта ! Та нали се очаква ученикът да надмине учителя си !? :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Люси! Много е красива! Този начин на оформяне и аз някъде го видях и ще пробвам да направя питката в постен вариант - с олио.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Ама чудна погачка, Люси!
ОтговорИзтриванеЛюси, справила си се превъзходно! Много ароматна погачица...искам и аз едно делящо се парченце :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, мило момиче!
Голяма вкусотия си приготвила,Люси!Поздрави и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е браво,задължително ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеЛуси, страхотна е! Не бях виждала така оформена питка. Погледнах и цитирания от теб сайт - твоята погача определено изглежда по-добре. Бухнала и пухкава, а си представям и аромата на масло! Ти всъщност какъв продукт използва?
ОтговорИзтриванеSunny, със закъснение от моя страна, за което с извинявам, бързам да ти отговора я- ползвах някакъв продукт за печене на растителна основа от Лидл, но не му помня името. Следващия път ще го снимам, но ми направи впечатление, че не е меко и не мирише на маргарин, което го прави идеален за постни ястия и десерти :) Поздрави!
ИзтриванеНяма нещо, което да не ти е силна страна на теб. Фантастична погача!
ОтговорИзтриванеСтрахотна погача задължително трябва да се пробва ☺
ОтговорИзтриванеDani,
ОтговорИзтриванеПоли,
festina,
Тили,
Веселка,
Хриси,
Деси,
Анонимен,
Sunny,
Йоли,
и Величка, благодаря ви, мили момичета! Понякога съм малко заспа и забравям да коментирам някои от публикациите и после виждам, че съм пропуснала. Думите ви са повече от подкрепящи и по-искрени от обикновени комплименти! благодаря ви от сърце!
Много вкусно изглежда и тези ще я приготвя.
ИзтриванеИмам само един въпрос :)
Тестото втасва ли след като се омеси или само след нареждането на питките?
Втасва само веднъж - след нареждането, Дани :) Да ви е сладко!
ИзтриванеНаправих я днес. Чудесна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЧудна погачка! Браво! Аз много обичам да правя тюразни хлябове и тестени работки изобщо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Поздрави :)
ИзтриванеЗдравей Люси!Тавичката в която я печеш 20см ли е
ОтговорИзтриванеЗдравей, Женя, написала съм 22 см, тя е там някъде. 22-24 см
Изтриване