понеделник, 17 ноември 2014 г.

Диетичната карфиолена пица / Diet Cauliflower pizza



Кой не обича пица. Но всеки знае, че това е едно наистина "дебело" изкушение и всеки резен от нея прибавя (санти)метър на талията. Далеч от суетната гледна точка, затлъстяването въобще не е проблем на нашия шивач, а по-скоро удивителна, която трябва да присъства задължително при плануването на седмичното ни меню. 

 

И аз като всеки нормален човек обичам да си похапвам тестени продукти, но докато от зеленчуците, плодовете, месото и рибата ям почти ежедневно, сладките и тестените вкусотии са неща, които ям с мярка. О, няма да седя и да ви чета лекции за здравословно хранене. Едва ли ще убедя някой, че супата от лапад е по-вкусна от парче шоколадова торта. Самата аз не го вярвам! Но определено смятам, че има много вкусни алтернативи на любимите ни ястия и точно едно такова искам да ви представя днес. В последно време много се запалих по готвенето на карфиол. Не само защото е толкова вкусен, но и полезен. Ето защо, когато открих и този начин за приготвяне на пица върху "тесто" от карфиол, направо настръхнах.

 

Вече съм го приготвяла в няколко варианта, единият от които дори не успях да снимам, защото изчезна във времето и пространството супер бързо. 

Първата карфиолена пица приготвих с телешка кайма, малко кисели краставички и нискомаслен кашкавал. Стана просто стррааааааахотно!  В този момент си казах, че с остатъка от карфиола ще се опитам да направя и традиционната пица с домати и салам. Ето я и нея:

Необходими продукти:
За "тестото":
1 по-малка глава карфиол

1 яйце
сол
(по желание топче моцарела)

Още:
Доматен сос
салам / шунка
чубрица
кашкавал
кисели краставички
печени чушки


Почистваме и измиваме карфиола, като го разкъсваме на малки розички:


Слагаме ги на порции в блендер и смиламе на ситно:


Смленият карфиол ще бъде със зърнеста текстура. Изсипете го върху суха кухненска кърпа.


След като целият карфиол се е озовал върху кърпата, осукайте на топче и се опитайте да изстискате водата от него:


Сложете карфиола в купа и прибавете едно яйце и щипка сол.


Тук по желание може да прибавите малко галета, или както направих първия път, едно топче настъргана моцарела, която ще спои още повече сместа. Тя не е задължителна, разбира се!

Разпределете сместа в две тавички или оформете върху хартия за печене ето така:


Пъхнете във фурната и запечете до златисто, като температурата трябва да е силна - около 200 градуса. Извадете, когато придобие златист цвят:


Следващите стъпки са ясни: доматено пюре, чубрица, печени чушки, малко салам (аз се спрях на чоризо), кашкавал.


Другата пица направих с шунка, кисели краставички и много кашкавал:



Пъхаме пак във фурната, докато кашкавалът се запече.


И този път не бях доволна от снимките, но така е, когато денят става все по-кратък и не ми дава много възможност да снимам на дневна светлина. Затова пък карфиолената пица беше много много вкусна :)

15 коментара:

  1. Това е една оригинална идея.Откакто спрях да ям хляб и паста пицата я правя от картофи.Уникална е рецептата.Успехи Люси.

    ОтговорИзтриване
  2. Люска, правила съм такава кора с едра галета
    и е чудесна!
    И отново ме изкушаваш с тези прекрасни снимки!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, веднага бих си придърпала от тази красота! Колко греховно вкусно изглежда само... ;) Хем ще ми е чиста съвестта, че няма тесто (колкото и да го обичам, аз също гледам да се ограничавам поне малко). Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, карфиола ми е много любим, въпреки, че у дома май само аз съм му фен :)
    Харесва ми идеята ти..., как изкушават снимките ти, изобщо не ми липсва тестото в тази вкусотия, въпреки, че и аз като Гери го обожавам! Приготвяла съм пица с основа от тиквички и този вариант ще опитам с удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пак нещо ново и различно, лошото е, че моите традиционалисти едва ли ще поискат да опитат, за да разберат колко е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  6. Вероника, Дани, Гери, Танче и Веселка, благодаря ви момичета, че не пропускате да се отбиете и през моето местенце, макар, че няма как да ви почерпя наистина и да се убедите, че рецептата е много добре :)Танче, след тази с карфиола, ще опитам и от тиквички - със сигурност е вкусно. Веселка, преди години и аз едва ли бих опитала, но нещата се променят, вкусовете и грижата за здравето също :) Изпращам ви много сърдечни поздрави и пожелания за много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси, ето това ще го пробвам. Много ми е по вкуса. Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Карфиол обичам, но тази пица надмина всичките ми очаквания! Записвам за направа, макар че само аз ще я ям!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте имам един въпрос и ще съм ви много благодарна ако помогнете 😊 направих пицата но тестото ми се разпадаше доста,не можа да слепне,как го правите така че да остане цяло 😀Много благодаря за отговорите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, наистина е важно карфиолът е добре отцеден. За сплав трябва да служи само яйцето. Ако яйцето е малко - можете да сложите и две или другите предложени продукти. Самото "тесто" винаги ще бъде една идея по-крехко, но все пак е от карфиол :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Страхотна е ,адмирации адашке☺

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря!Ще опитам още днес!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...