Винаги след края на почивните дни съм заредена с нови и интересни рецепти, тъй като тогава ми се отваря време да понаготвя повечко неща. Обикновено дори планувам да остане по нещо и за през седмицата, но това не се получи с това изключително свинско "Улингтън", което изчезна от лицето на Земята светкавично.
Е, да не си помислите, че Митко го изяде цялото (както беше с Тарт Татена :) ), този път го поделихме с компания. Беше наистина много вкусно, което можеше да се усети и само по невероятния аромат, който се разнасяше от кухнята.
Самата рецепта беше моя хрумка и отдавна ми се въртеше в главата, а най-голямата награда за готвача в такива случаи са не комплиментите за добре свършена работа, а по-скоро липсата на такива, защото всички са заети да примляскват.
Този път възклицанията "ммммм" бяха толкова много, че сякаш слушаш песента на Crash Test Dummies :)
Когато идеята за ястието бе само чернова, си представях сърцевината от карамелизиран лук, която да контрастира със соленото месо и леко пикантния привкус на горчицата. Задължителен елемент е и богатото присъствие на свеж магданоз, което въпреки готвенето се запазва и допринася изключително много за богатството от вкусове, които се допълват .
Гарнитурата в случая бяха "Гъбите по селски", но вие можете да се спрете на нещо по-леко, като салата, или пък да изберете нещо традиционно като картофи или ориз.
Смятам, че такъв вид вкусотия би ви се усладила идеално за обяд или вечеря в идните дни, затова и ще споделя с вас рецептата :) Ето я и нея:
Необходими продукти:
400 г свинско филе
100 г немска шунка / бекон
500 г бутер тесто
сол
1 яйце
За плънката:
3 глави лук (*захар, сол, оцет)
магданоз
горчица
черен пипер
Нарязваме месото на четири равни по големина филийки.
Слагам ги в плик и ги начукваме на тънък лист.
Върху опаковъчно фолио нареждам парчетата шунка, така че леко да се застъпват. Отгоре подреждам и пържолите. Поръсвам с малко сол.
Намазвам пържолите с горчица. Аз купувам мека френска горчица, като смятам, че вкусът и е идеална комбинация с месото. Рядко купувам горчица, но ако се налага - взимам само от тази.
Поръсваме щедро с нарязания магданоз.
Следващият елемент е карамелизираният лук. Нарязвам на ситно през чопър три глави лук, които запържвам до златисто, като прибавям малко захар да го карамелизирам. Накрая прибавяме щипка сол и една-две капки ябълков оцет, за да се уравновеси вкуса.
Ако не обичате комбинацията на сладко и солено, можете да избегнете захарта в лука и да го поръсите със сол. Готовия вече лук разпределям отново хаотично върху пържолите.
Накрая, с помощта на фолиото, завивам на руло, като оформям като бонбон в двата края и пристягам, така че да е по-стегнато.
Ето го тук след като престоя около половин час в хладилника. Слагам го върху разточеното бутер тесто, което мажем с яйце по краищата за да може да се завие добре.
Обличаме хубаво рулото с бутер тесто и го намазваме с разбито яйце. Можете да направите някакви шарки с помощта на остър нож, но нека бъдат съвсем плитки.
Пъхам във фурната и първоначално пека на силна фурна (200-220), а после покривам с фолио и допичам на умерена за около 30-40 минути. (Проверявах месото периодично, дали е готово.) Времето за печене може да варира в зависимост от вида на използваното месо и това на колко тънки парчета сте го направили!
След измислянето на тази рецепта, и чудесните отзиви, които получи, единодушно бе гласувано да влезе в "Златния списък" или иначе казано, нашия списък с рецепти, които трябва да се правят често. :)
Вариант 1 - веднага влиза и в нашия списък с рецепти, дори без да съм опитала - видяното ми е достатъчно, а пък и описанието ти...
ОтговорИзтриванеВариант 2 - по някакъв начин влизаме в компанията ти - е, малко далечко сме, пък и старички ще ти дойдем, ама си струва да се пробваме...ако се договорим да не пускаш много тежък метъл:))(че и нахална съм, а?)
Чудно предложение!
Izglejda prevuzhodno I mnogo iziskano a puk v su6toto vreme ne e trudno da se prigotvi.
ОтговорИзтриванеOpredeleno 6te go probvam sledva6tiq put kogato imam gosti.
Страхотно е, Люси! Чудесно предложение да очароваме гостите си...и не само тях!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Намаш милос :) и без това напоследък не излизам от блога ти а сега и тази вкусотия. Видяло се е, че тези дни и това ще се прави!
ОтговорИзтриванеМного вкусно, Люси! Страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Искам и аз от златния списък! Прекрасно... Не питай още колко огладнях в допълнение... Поздрави, Люси! :)
ОтговорИзтриванеТова звучи и изглежда умопомрачително! :)
ОтговорИзтриванеНаистина заслужава да се прави често! :) Изглежда идеално. Отвън с хрупкавата коричка на бутер тестото, вътре - сочна и вкусна плънка!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Люси!
Благодаря на всички! Имам усещането, че успях да споделя ястието с доста голяма компания, следващият път ще трябва да направя повече :) Наистина е много вкусно и се радва, че идеята ви допада, както е в оригинал, с карамелизиран лук. Ще се радвам да споделите отзиви, когато го опитате. Прегръщам всички :)
ОтговорИзтриванеОле, чудесия е! А постъпковите снимки, направо ме замаяха, някак още повече усилват апетита:))) Добре, че няма как да усетя и аромата от печенето, че тогава съвсем щеше да е лудница:))) Страхотни снимки, Люси! Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,. Кате! Наистина беше много вкусно, но въпреки съствките, свършва на едно ядене :) Но така е с нас готвачите, целият труд изчезва за минути, но някакси това е най-хубавата част :) Прегръдки!
ИзтриванеЗдравей,това изглежда вкесно,но не съм толам готвач и неразбрах как си проверявала месото от време на време и колко време си го пекла на силна фурна.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ако нямате термометър за месо, можете да проверявате месото с нож, като пробиете месото в един от двата края. Те би трянвало да се изрежат преди сервиране, така че няма да се забелязва. Пъхаме студеното месо в студена фурна. Печенето на силна фурна е докато тестото се зачерви и след това покривам с фолио. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,кулинарна магьоснице!Откакто видях рецептата мира нямам и днес намерих повод да приготвя рулото.Дъщеря ми има рожден ден и това ще е изненада за вечерята.Подготвих месото и остава да го обвия с тестото...и тук вече притеснението ми е ...ще успея ли да го опека.Всъщност приготвих две рула.С уважение и благодарност за интересните рецепти.
ОтговорИзтриванеПривет, Катя! С малко закъснение, но благодаря за милия коментар и доверието да избереш моя рецепта за такъв важен повод :) Дано ви е харесало и и се справила с печенето, в което не се съмнявам, не е никак трудно! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПривет,Люси!Много суперлативи получих- за приятния вид ,аромата и най-вече за вкуса на рулото.Не пропуснах да споделя с гостите от къде е рецептата.Аплодисментите са за теб!Моето семейство е свикнало с навика ми,да не повтарям ястия за празнични случаи,но този път пожелаха да го приготвям по-често.Щях да пропусна - опекох рулото без проблем.Коричката е невероятна!Много ,много благодаря!Успех навсякъде и във всичко,с което се захванеш!
ОтговорИзтриванеКатя, благодаря ти още веднъж, че сподели отзиви! Аз също рядко повтарям ястия, но когато го правя - значи рецептата е много добра :) Радвам се, че и вие мислите така! Прегръдки и поздрави на всички!
ИзтриванеИскам да се похваля или по точно да похваля теб Люси, за чудесната рецепта. На 14 дъщеря ми имаше рожден ден и изненадах гостите с тази вкусотия. Всички бяха мнооогоооо доволни. На мъжът ми най много му хареса и 2 пъти си поиска допълнително. Благодаря ти за чудесните рецепти, които споделяш.
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за отзивите , Wafi! Прекрасно е, че рецептата е допаднала на всички и се надявам занапред все да мога да ви изненадвам с такива интересни рецепти :) Поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеСтрахотно става,Луси!
ОтговорИзтриванеМного представителна рецепта Люси,още не сме го опитали но това ще стане утре и се надявам да изненадам гостите си,едно нещо промених ,като добавих и мариновани гъбки дано не е проблем и навих плънката от днес а утре ще оформя с тестото и пека ,дано се получи.След ,като го опитаме ще пиша отново!!!
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен! Стискам палци да се хареса и ще чакам отзиви! Поздрави!
ИзтриванеСтана превъзходно,но да питам с друго тесто/не бутер/ дали би станало?Благодаря за рецептата,определено ще се прави отново и отново...
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Ще стане и с обикновено тесто ( като от магазина :) ), което може да разточите на тънко. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Чета с интерес всичко, което публикуваш! Невероятни рецепти, а също много оригинални, аз' имам намерение да направя това руло, което изглежда чудесно и има много положителни отзиви. Моите притеснения са свързани с това, как да го завия на руло и да се получи бонбон? Знам, че си описала с помощта на фолио и въпреки всичко не мога да си чудесно!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Теди! Малко не разбрах накрая всичко, но ако това ще помогне, пристягаме не като бонбон, а като салам например - стегнато в двата края, та леко се събира. Качих още една снимка в албума ми в Пинтерест, надявам се да помогне, ето го линка - http://www.pinterest.com/pin/425519864767220644/ Поздрави!
ИзтриванеДа, стана малко неразбираемо накрая, за което се извинявам, но имам малко детенце, което без да иска натиска клавиатурата и се сещайте какво става:)! Просто исках да питам как да го завия с фолиото, за да е стегната и да изглежда като вашето? Благодаря много за поясненията! В събота ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеНяма проблем, Теди! Важното е,че се разбрахме :) приятно готвене и похапване!
ИзтриванеПрекрасно!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеИстински кулинарен шедьовър!Може ли рецептата за гарнитурата.Юлия
ОтговорИзтриванеЗдравей, Юлия! Гарнитурата в случая е гъби по селски, рецептата можете да намерите в самата статия като линк :) Поздрави!
ИзтриванеРецептата е уникална,но е на великият Гордън Рамзи.Неговото Телешко Уелингтън го е доизкусурявал цяла година,за да стане перфектно.Но той месото/каквото и да е то/първо го запечатва в тиган,защото е много по-дебело.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Радвам се, че рецептата ми ви харесва! Тъй като съм огромен фен на Гордън, трябва да сме точни все пак! Макар едно от неговите запазени марки да е Beef Wellington, първите записи за такова ястие датират от чак 1966 година. Този тип ястия се приготвят с всякакъв вид месо или риба и отново само заради технологията се наричат Уелингтън. Поради този факт, дадената рецепта няма нищо общо с неговата и не можете да кажете, че е негова. Самата аз съм опитвала неговата невероятна рецепта, но осен използването на горчица за овкусяване, няма нищо общо.Поздрави!
ИзтриванеПоздравления, Люси! Рецептата е уникална-всички много я харесаха. Благодарения и за изключително подробния снимков материал. Не се престраших да кармелизирам лука, но следващия път(който ще е скоро по настояване на опиталите) ще работя с оригиналната рецепта.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за споделените отзиви. Надявам се да ви хареса и с карамелизирания лук! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЖестока си Лу, и всичко което правиш така допада на мойте вкусове. Благодаря за страхотните рецепти ! <3
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Боряна! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеСтискайте ми палци.Почвам я след 15 мин.
ОтговорИзтриванеСтискам :)
ИзтриванеПоздравления, изглежда невероятно вкусно! Винаги съм си мислила, че свинското Уелингтън е страшно сложно за приготвяне от аматьор-готвач, но попадайки на твоята публикация, осъзнавам, че съм грешала и е съвсем изпълнима задача и нямам търпение да го пробвам! :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Петя! ще се радвам да споделиш впечатленията си после :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Много благодаря за хубавите рецепти, моето семейство е голям почитател на твоите вкусни изкушения. Искам да попитам рецептата за колко порции е? С Уважение Деси
ОтговорИзтриванеПривет, Деси и благодаря :) ! Около 6 порции според мен. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванетози уикенд ще тествам ястието, защото другата седмица имам рожден ден и искам да го приготвя, но моля кажете каква марка е шунката/бекона, който купувате.
Също така, правилно ли разбрах - не слагаме да печем в загрята фурна, а в напълно студена като включваме на 220С?
Ако успея ще си купя термометър за месо, на колко градуса вече ще знам че е изпечено и от вътре?
Здравей, Анонимен.
ИзтриванеПолзвам различни видове шунка, наистина зависи от вкуса. В случая ползвах немска шунка, има различни варианти.
Пека ястието в леко загрята фурна, защото я включвам да загрява малко преди да го пъхна да се пече, но определно не е достигнала максимална температура.
За термометъра трябва да погледнеш инструкциите на самия него, те би трябвало да те ориентират, но аз самата все още нямам. Просто проверявам с връхчето на нож или шишче колко лесно прониква в месото, но все пак печенето може да си отнеме около час.
Поздрави!
Здравейте отново, днес приготвих ястието, но отгоре се нацели. Направо се показа отдолу шунката. Защо стана така? Да не би да съм разточила прекалено тънко или защото пекох малко повече от 40 Мин. под фолио?
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен. Явно зависи от качеството на тестото Следващия път опитай с 500 г тесто, тъй като някои ползват по-толкова за да избегнат нацепване, но при мен се получи идеално 400. Съжалявам,че се с получило така. Поздрави от сърце!
ИзтриванеАз толкова ползвах, нали така пише в рецептата. Не съм рязала или нещо подобно от него :)
ОтговорИзтриванеДа, обърках с "Мързеливия Уелингтън", друга рецепта в блога. Тук съм ползвала 500, но не помня да се напуквало. Може би наистина си е до качество на тестото просто. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря захубави рецепти. Намерих си рецептичка за Коледа!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) След Коледа ще пусна няколко чудесни рецепти за Нова Година!
ИзтриванеЗдравей Люси. Рецептата е чудесна, както личи по датата, направихме я на Нова година. Стана учудващо лесно и бързо, а че резултатът е превъзходен и на външен вид, и на вкус е ясно. Ползвах готово бутер тесто на два пласта, понеже бях взел малко повече, но явно съм улучил дебелината - изглежда също като твоето ястие в разрез.
ОтговорИзтриванеП.П. Предполагам върви добре с метъл, но поради наличието на гости с други музикални вкусове, го опитахме в съпровод на музика от 80-те. :)
Благодаря за сладките и вкусни отзиви, Орлин! Музиката от 80-те е широко понятие, но опредено няма нещо толкова заплашително, че да ни си върви с ястието. Бъдете здрави и ти и цялата компания и щастлива 2019-та година!
ИзтриванеЛеле Люси, стана божествено, фен съм ти 😊 Евгения.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за оставените отзиви, Евгения :) Прегръдки!
ИзтриванеМенюто ми вчера за празника беше изцяло по твои рецепти.Уелингтън и умопрачителната шоколадова торта.Ами какво да кажа-беше умопомрачително!Благодаря!
ОтговорИзтриванеЕх, че готино :) Само аз не съм била там :) Но хайде, от мен да мине този път :) Прегръдки!
ИзтриванеПривет,тази вечер приготвих рецептата. Изглежда чудесно, но беше пуснало много вода. Сега се опасявам, че бутер тестото е длетаво отдолу. Чита коментарите и не виждам никой да е казал подобно нещо. Сложих в загрята фурна върху хартия за печене. Не ми звучи логично да е от това, но не намирам друго. Къде съм сгрешила?Съвет?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен. Не знам какво би могло да пусне толкова вода от продуктите, може би друг път може да го печеш върху някаква решетка, така че като пада течността, тестото да е едно ниво по-нагоре.
Изтриване