петък, 12 септември 2014 г.

Гъби по селски / Mushrooms Country Style


Обичате ли гъбки? Ако е така, ще обикнете със сигурност и днешното ми предложение. Съвсем обикновено, народно, но пък изпълнено с прекрасни вкусове ястие - Гъби по селски.
Заради изсипалите се дъждове напоследък, така ми се засили желанието за нещо по-есенно, та тези гъбки ми се появиха в съзнaнието и не се махнаха от там, докато не ги приготвих.



Вярно, че за някои хора, това може да е само предястиe, но за мен беше страхотна вечеря. Понякога и аз мога да ям без месо или риба, да не повярваш :) Че какво по-добре замества месото от гъбите?!!
И така, наготвих едно тенджере от тези гъби по селски, и всеки ги хапна както му е сладко, от чинийка или върху филийка:




Ако и на вас ви допада тази идея за скорошен обяд или вечеря, ето я и самата рецепта :)

Необходими продукти:
500 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави лук
60 гр масло ( и малко олио)
1 морков
1 ч.л. брашно
черен пипер
магданоз
сол

Започваме приготвянето на ястието като нарязваме зеленчуците: лука режем на полумесеци,


морковите на кръгчета, 


магданоза на средна големина ( не много ситно) 


а гъбите на средни парченца, като по малките можете да оставите цели:)


В подходящ съд слагаме да се загрее малко олио и лъжичка от маслото.


Когато мазнината загрее слагаме морковите, чесъна и лука и разбъркваме за няколко кратко.



Прибавяме и гъбите, поръсени с черен пипер и нарязаното масло.

Запържваме всичко за още малко и прибавяме нарязания магданоз.


Гъбите ще пуснат вода към този момент, но може да добавите още 1/2 ч.ч. топла вода при необходимост и задушаваме всичко за няколко минути. После почваме да прибавяме малко по малко от виното, като го оставим хубаво да се поеме от зеленчуците, като накрая махаме капака на тенджерето.
Прибавяме и размито в малко водичка брашно и разбъркваме.



Разбъркваме още малко, докато яденето се сгъсти.


Сервираме още топло...да си оближеш пръстите: 



Можете да ги сервирате като гарнитура или като самостоятелно ястие :)


Добър апетит!






7 коментара:

  1. За мен на филийка, моля...
    Освен вълшебните ти тортени предложения /прасковената е впечатляващо фина и нежна/, баницата с шоколад и фурми, отново страхотно предложение, Люси!
    Благодаря за чудесната идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дианка :) Радвам се, че ти допадат! Още много предстоят и се надявам също да са по вкуса ти :) Изпращам ти най-сърдечни поздрави и пожелания за спокойни почивни дни!

      Изтриване
  2. а как ще се получи със сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Силвия, тези дни ще кача и вариант на тези гъбки със сметана, топено сирене и билки. Много вкусно станаха :)

      Изтриване
  3. Къде мога да намеря рецептата с гъби със смятана, топено сирене и билки.Благодаря:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Рецептата ще бъде публикувана най-вероятно следващата седмица! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...