вторник, 9 септември 2014 г.

Лека торта с праскови / Light Peach cake


Обожавам такива торти - много леки, плодови и супер лесни за приготвяне. А сега, когато е сезонът на прасковите и нектарините, нямаше как да не направя нещо и с тях.  Само дето след иначе тежичката торта "Фереро Роше" реших, че искам да направя нещо наистина много лекичко и се спрях на тази рецепта.


В нея се използват праскови, но у дома се намираха само нектарини, та реших да не издребнявам. Според мен можете да ползвате спокойно и двата варианта, както и плодове - пресни или от компот. Друга промяна направих в рецептата на блатовете, като ги замених с много по-лесните и по-малко изискващите като продукти пандишпанени блатове.


Избрах също и да ги напоя с подсладено мляко преди да сложа от прекрасния крем от крема сирене и сметана. Според мен този пълнеж е един от най-подходящите за плодови торти, тъй като оставя възможност на самия плод да изпъкне вкусово в цялата композиция.


Можех да сложа по-малко крем в пълнежа, но нектарините, които имах, бяха по-зелени и реших да се презастраховам. И така, без повече отлагане, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:

За блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л брашно

За крема:
350 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г крема сирене
100 г пудра захар


За напояване на блатовете:
1 ч.ч. прясно мляко със захар на вкус

Още:
3-4 броя праскови / нектарини

За приготвянето на блатовете стъпка по стъпка, моля погледнете тази рецепта. Сместа разпределих в две тавички от диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани с кръг от хартия за печене на дъното.
Печем ги на 150-160 градуса до готовност, а след това оставяме да се охладят.

 

Крема приготвяме, като в една купа разбиваме сметаната, а в друга - сиренето и пудрата захар. Моля коригирайте сладостта на тортата според вкуса си и сложете по-малко или повече захар, ако е необходимо. Накрая смесете хубаво и двата крема. Аз сложих и съвсем малко (на върха на ножа) хранителна боя - праскова, но това не е задължително.


Остава само да нарежем плодовете на дребно и се захващаме със сглобяването на тортата.


За целта разполовяваме блатовете и леко напояваме с подсладеното мляко. Не прекалявайте, все пак са пандишпанени блатове и са крехки.


Слагаме пласт от крема, 


след това щедро поръсваме от плодовете и слагаме още малко от крема. Така процедираме докрай.


Измазваме и украсяваме тортата с остатъка от крема, като тук е моментът да се развихрите.



Трябваше да бързам, затова разрязах тортата преди да стегне и парчетата бяха малко нестабилни, но съм сигурна, че само за един час в хладилника ще имате перфектните парчета :) 













29 коментара:

  1. Отново красиво предложение, Люси! Може ли човек да им устои?! Вече ще започна да сънувам тези твоите торти! Взимам си едно парче, което е идеално за обяд, дори не ми трябва друго!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти! Така си е, аз съм си по тортите, повече от всичко, а пък човек да не повярва, че ям повече солено :) Почерпи се, не с едно, а с две парчета, ако искаш..торта има за всички! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Всичко е много хубаво, ама сега как ми се хапва ей това оранжево чудо... ;)
    Люси, и кажи как постигна този перлен цвят, като бижу е тортата, браво! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мило, Геринце! Ами има си тайна, иначе как - имам един перлен спрей, та с него леко напръсках тортата отгоре за украса :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  3. Люсииии! Как може да правиш толкова много и толкова прекрасни и вкусни торти! Тази е от любимите ми - с тънки блатове и мнооого крем! Поздрави и сладък ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти хареса, Кате! Ще ти отрежа по-голямо парче тогава :) Моята половинка и той е по по-леките торти и все ме кара да направя нещо което е като "плодова паста". И аз правя, какво да се прави ;) Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люси,при теб тортите се нижат една след друга като в луксозна сладкарница :) .И тази много ми харесва,особено щом е с нектарини,много нежна е на цвят,а обзалагам се и на вкус!Хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за коментара, мила! Много харесвам едни такива нежни и романтични украси и все ми се въртят в главата, та не се спирам да мисля за торти :) Вкусът е много фин и плодов, за любителите на не толкова тежките и сладки десерти. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  5. Люси, искам да ти се похваля, че веднага щом видях рецептата реших, че ще я приготвя. Стана чудесна торта и вкъщи много се хареса, много лека и вкусна, аз сложих праскови от компот, а сока ползвах за напояването на блатовете, стана много ароматна и много ама много вкусна. Прекрасна рецепта Люси, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам :) Аз също бих напоила блатовете с компот, ако я правех с такива плодове :) Сигурно ще бъде една от предпочитаните ми зимни торти тази година, именно използвайки вкусния домашен компот :) Поздрави, Дани!

      Изтриване
  6. Люси, получила се е наистина лека и пухкава тортичка. А през зимата наистина може и с компот да се приготви. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичам прасковения плод и от компот и смятам, че става наистина добре и така. Радвам се, че идеята ти допада :) Поздрави и прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  7. Невероятна е! Толкова нежна и с прекрасен прасковен цвят!
    Успешна нова седмица, Люси!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Люси,правила съм твоята торта с банани.Сега гледам,че си променила рецептата за блатове,преди имаше и бакпулвер...,сега го няма.Да се слага ли бакпулвер или не.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Юлиана, сметнах, че бакпулвера, макар да като застраховка, в случая не е необходим и няма голяма разлика в блатовете със и без, затова и го махнах от описанието :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Здравей Люси! Много ми хареса тортата и ми се иска да я направя за рождения ден на сина ми, който става на една годинка. Но имам малко самнение относно блатовете. Имам тортена форма която е по-голяма от 20см и не сам сигурна колко да увелича количеството на продуктите. Благодаря предварително и ако успея с тортата ще се похваля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Тъй като не знам колко точно е по-голям формата, не бих могла да предположа. Можете да измерите големината на дъното на формата и да ми пишете или просто да съобразите размерите от двете рецепти със съотношението. Ако тавичката ви е до 2 см по-голяма, може би ще е необходима само още едно яйце и съответно по една супена лъжица от продуктите. Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей Люси отново! Формата ми е голяма 25см. Дали ще е достатъчно да увелича продуктите с по 2 или с по 3? Каква е вашата препорака? Разчитам на вас, защото веднъж пробвах ваша рецепта на торта Шварцвалд и стана незабравима! Благодаря ви от сърце за прекрасните рецепти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Двойна доза ще ти е достатъчна за дава блата в тази форма. тях ще разрежеш на две и ще имаш общо четири, както е в рецептата. Това е пандишпан, така че внимавай да не спадне, за да ти е по-лесно да го разрежеш. Можеш да добавиш още малко крема сирене или маскарпоне в крема, ако искаш да направиш тортичката с малко по-богат вкус: все пак е за специален повод :) Поздрави и успех в готвенето!

      Изтриване
  11. Благодаря ти много за съветите! Утре се захващам и след като опитаме ще се похваля. Още веднъж, благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Люси! Искам искрено да ти благодаря за чудесната торта. Моето семейство много я хареса и имам поръчки за всяка седмица по една. Направих я с 6 яйца и я оставих на два блата защото ме беше страх да ги нарежа. Но така се получи по-добре, защото я сиропирах много. Още веднъж ти благодаря и те поздравявам за прекрасните рецепти! Желая ти всичко най-хубаво и прекрасно. И със сигурност ще опотаме и други тортички! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бисерка, много се радвам! Чудесно е, че си я направила, както я обичате и сте имали вкусен семеен празник :) Надявам се и други рецепти от блога, да се радват на същия успех у вас! С пожелания за весели празници!

      Изтриване
  13. Здравей Люси и аз пробвах тортата, само че вместо пресни използвах праскови от консерватория и стана разкошна..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала, Дими! Поздрави!

      Изтриване
  14. Уникална лесна и вкусна торта. Благодаря Люси!

    ОтговорИзтриване
  15. Люси, благодаря за прекрасната торта! Много лека и се изядем за нула време 💕

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставените отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...