Днес няма да ви предлагам нещо, което ще ви отнеме време за планиране, изпълнение или пък дори ядене :) Освен ако не правите промишлени количества като мен, но какво да се прави, много го обичам. Според мен това е идеалната гарнитура за дните ми на диета, когато консумирам предимно постно месо или риба. Тогава разбира се използвам предимно обезмаслена извара и пропускам мазнината, но пак си става много вкусно.
Предполагам, че повечето от вас са имали удоволствието да похапнат от тази вкусотия, позната в сръбската кухня като Урнебез.
Малко прилича и на нашенската "Родопска закуска", но пък колкото и прилича, толкова и се различава.
И това, като много други традиционни ястия, има много вариации, но аз ви представям любимата си от тях, или поне аз така си го готвя у дома.
Докато живеех в Германия се запознах с доста сърби и мога да кажа, че понаучих това-онова за тяхната кухня, но така и досега не се сещах да приготвя някои от тези ястия за блога. Ето, че и този момент дойде :)
И така, ако сте решили, че е добра идея да приготвите идните дни малко Урнебез за всекидневно мезе, гарнитура или салатка, ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
350-400г извара ( може и 50/ 50 сирене)
1-2 бр. печени чушки
1 с.л. масло / олио
1-2 скилидки чесън
червен лук
зелена (люта ) чушка
малко праз
червен пипер ( лют и сладък)
черен пипер
Започвам като пасирам печените чушки и нарязвам на ситно зеленчуците. Според мен те трябва да са на вкус, затова и не съм дала точни грамажи. Слагам малко червен лук , малко праз, малко зелена ( люта и / или блага) чушка, малко чесън,
добавям изварата и разбърквам хубаво, като овкусявам с подправките.
Прибирам в кутия поне за половин - един час в хладилника ( не, че не може да се яде и веднага), но така поема повече от ароматите на зеленчуците.
Можете да изпечете и някоя зелена люта чушка, както си му е редът, за да добавите и малко от аромата на огънче :)
Чудно предястие, идеално мезе и лека гарнитура към меса, която ще ви отнеме само няколко минути в подготовка :)
Да ви е сладко!
Не съм го опитвала, но с удоволствие си гребвам от твоя вариант, Люска! Опредлено ще е много вкусно това сръбско ястие. Катето и тя изкушаваше с него тези дни. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден, Люси!
Трябва да видя и аз версията на Катето тогава :) ами то сега му е сезона, най-вкусните печени чушки сега се правят :) Поздрави, Герка :)
ИзтриванеЧудесно е, щом има пиперки, а тази люта чушчица директно на плота ли я пече?!
ОтговорИзтриванеЩе се пробва задължително!
Поздрави, Люси и хубави почивни дни.
Да, Габи, на плота си ги пека, стават буквално за секунди :) Наистина е много вкусно! Благодаря ти, че се отби, прекрасни почивни дни и на теб!
ИзтриванеМммм,страхооотно е това за мазане и похапване,много ми харесва,особено като е леко пикантно!Великолепно сезонно предложение и снимки,Люска!Хубави почивни дни с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Слънчеви и безгрижни почивни дни и на теб, мила!
ИзтриванеЧудесни снимки Люси! А тази където печеш чушлето ми стана любима :)
ОтговорИзтриванеПравила съм си тази сирена мазанка :) но така и не знаех че е от сръбската кухня :(
Върху припечена филийка е като деликатес :)
Слънчев септемврийски поздрав!
Благодаря ти, Дани! И на мен ми се струва, че хубаво се хвана печенето на чушлето :) Пожелавам ти слънчеви усмихнати почивни дни!
ИзтриванеИзглежда много вкусно, Люси. И тази чушчица как му отива :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Благодаря ти, Илианче :) И на теб желая спокойни и усмихнати почивни дни!
ИзтриванеИии страхотен е Урнебес-а при теб! Винаги ми е забавно, когато се уцелим на една вълна с дружките от блогпространството, все едно сме се наговорили:))) Люси, за пръв път виждам чушле да се пече върху плота, дали мога да пека и чушки там? Остават ли някакви петна, или? Поздрави и прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеКате, и аз се зарадвах, даже Герито ми каза и сега разглеждам колко рецепти си направила. Има една бобена каша, пак сръбска, която е много вкусна, по-натам, ще гледам да я направя. Иначе за чушките, цапа се малко котлона, но не е като да не се чисти после. Пък и аз гледам да изпукам шепа чушки. Не съм седнала да пека едно кило :) И на теб прекрасни почивни дни желая, мила!
ИзтриванеО, това не ми е познато въобще, но със сигурност ще направя и мисля, че ще ми хареса!
ИзтриванеП.п. Пека си и аз там чушки, че и по повечко:)
Чушки може да печете много лесно като сложите алумуниево фолио така котлона се запазва чист . Опитайте.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за съвета, Ани! Ще опитам :) Поздрави!
ИзтриванеЕдно време му викахме "сиромашки хайвер"....разликата е,че не е с червен лук, а с бял...и беше без праз.....
ОтговорИзтриванеЗа гостите ми в събота 10 човека 2 от 2. Страхотна рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Сърдечни поздрави!
Изтриване